Dodaj do ulubionych

Rewelacja GUS-u

• skuter46 Re: Rewelacja GUS-u 25.09.14, 12:06
      GUS traci u nas wiarygodność. .Jego pracownicy nie występują w mediach, nie wyjaśniają swoich informacji i opracowań. Społeczeństwo ma mierną wiedzę o tym co dzieje się w życiu społecznym i gospodarczym. Podobnie można by napisać o NBP, Min. Finansów, Infrastruktury, Skarbu i MPiS.
      • czarek_sz Re: Rewelacja GUS-u 25.09.14, 15:36
        No widzisz Skuter, sam piszesz że instytucje te są dla społeczeństwa niewiarygodne a gdy ja gdzie indziej napisałem podobnie to atakujesz mnie bez pardonu. Skąd to u Ciebie ?

skuter46 napisał:

> GUS traci u nas wiarygodność. .Jego pracownicy nie występują w mediach, nie wyj
        > aśniają swoich informacji i opracowań. Społeczeństwo ma mierną wiedzę o tym co
        > dzieje się w życiu społecznym i gospodarczym. Podobnie można by napisać o NBP,
        > Min. Finansów, Infrastruktury, Skarbu i MPiS.
        • skuter46 Re: Rewelacja GUS-u 25.09.14, 18:01
          Czarku.
          Kiedy nie masz racji (wg mnie) to z Tobą polemizuję, staram się przekonać do swoich racji. A , że często może za ostro (to przepraszam) ale to zawsze w ramach rewanżu za formę Twoich wpisów i treść nie przystającą do rzeczywistości.
          Zrozum. Każdy temat każda nasza polemika dotyczy innych spraw i innych problemów. Ja każdy przypadek analizuję i podaję jak widzę ten temat/problem. I nie wpadam w szablon totalnego, każdorazowego krytykowania wszystkiego co jest w obszarze działania rządu. Są sprawy i pola nieźle prowadzone i dużymi pozytywnymi efektami a są zaniedbane. I dlatego moje opinie są różne.... co nie znaczy, że mam rację.
          A Ty , który widzisz w dwóch kolorach a lubisz operować głownie czarnym, namawiasz mnie do twojego towarzystwa. Niestety, ja widzę w kolorach świat , stąd te nasze różnice spojrzeń. Przypomniałem Ci, że działam wg wskazań apostołów z Biblii.

W tym konkretnym przypadku kiedy np. piszę - "GUS traci u nas wiarygodność." To piszę bardzo merytorycznie bo w oparciu o rozmowy z przed miesiąca z pracownikami urzędu statystycznego, emerytowanym kierownikiem urzędu stat. a przede wszystkim w oparciu o swoje 10 letnie kierowanie inspektoratem statystycznym w powiecie .
          Porównanie może być nietrafione bo dotyczy okresu PRL kiedy statystyka
          była narzędziem manipulowania społeczeństwem. Ale wiedza statystyczna obecnie - ma do kogo dotrzeć (mamy kilka milionów z wyższym wykształceniem), nie musi służyć propagandzie lecz wyjaśnianiu zjawisk społeczno - gospodarczych, procesów demograficznych społeczeństwu. Jest w interesie państwa, jako całości.
          A , że tego nie robi się stad moja krytyka.... tego wycinka administracji.

Aby wnieść coś nowego. Dodam, że złą opinię o GUS ongiś moim pracodawcy mam od dłuższego czasu - po różnych aferach finansowych, próbach stronniczych wystąpień jednego z poprzednich prezesów i po przeprowadzeniu Narodowego Spisu Powszechnego metodą reprezentacyjną.
      • darima_ka Re: Rewelacja GUS-u 25.09.14, 16:59
        GUS to budżetówka-opłacana z naszych podatków,
        ale dane podaje takie jakie rząd zamówibig_grin
        • skuter46 Re: Rewelacja GUS-u 25.09.14, 18:12
          Mylisz się częściowo. GUS ma swoje tradycje od powstania (w 1918 roku) nie pracuje tylko na potrzeby rządu. Jego badania, sprawozdawczość,...
          służą celom b.różnym ....ONZ, UE, instytucjom państwa, szkołom, studentom, obywatelom. Niektóre badania (jak demograficzne ) mają ogromne znaczenie dla prognoz strategicznych państwa.
          Nie ma znaczenia kto utrzymuje GUS . Wiadomo, że w całym świecie
          US są na utrzymaniu obywateli , z ich podatków. Tym bardziej obywatelom należy publiczna prezentacja i interpretacja wyników opracowań statystycznych i prognoz. Widzisz gdzieś w portalowych mediach - rubryczki, półeczki , podstrony z danymi statystycznymi i komentarzami ich autorów. Mam na myśli informacje do publicznego upowszechnienia, bez żadnej myśli politycznej ?
    • m.maska Re: Rewelacja GUS-u 25.09.14, 14:34
      I takie informacje oglaszaja w EU a potem sie czyta, ze w Polsce jest lepiej niz w jakimkolwiek innym kraju bylego Bloku Wschodniego, tylko jak sie wejdzie w szczegoly, wtedy to juz inaczej wyglada... np. bezprawie panujace w sadownictwie - naprawde maja sie czym poszczycic.
      O najnizszych kwotach wolnych od podatku - nawet nie chce mi sie juz pisac, bo tyle razy to juz Darima poruszala... myslicie, ze oni nie czytaja tego co ludzie pisza na forach? oni maja to po prostu gdzies - byle im dobrze bylo.
      • skuter46 Re: Rewelacja GUS-u 25.09.14, 18:25
        Masko podsunęłaś mi myśl przewrotną. Może nasz GUS nie promuje szeroko swoich badań bo zbyt dużo jest zjawisk negatywnych, szkodzących partiom rządzącym ?
    • darima_ka Co znaczy średnia to wiemy wszyscy 25.09.14, 16:58
      dokładnie jak z tą kapustą i mięsem!
      Jeden bierze miliony ,a miliony najniższą krajową,a niektórzy emeryci na granicy ubóstwa.
      To jest ta średnia.
      • skuter46 Re: Co znaczy średnia to wiemy wszyscy 25.09.14, 18:19
        A nie uważasz, że jeśli już wszyscy wiemy co to jest średnia to czas by naród milionów magistrów wiedział więcej , też co to jest dzietność, rachunek prawdopodobieństwa , mediana, .... i nie posługiwał się/wyśmiewał nawzajem przy pomocy średniej.

Tym bardziej to jest potrzebne bo żyjemy w czasach - rynku, pieniądza i wszelkiej "materii".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka