inka-1 18.05.08, 16:22 tyle jej wokol nas...zaczynam myslec ze to nasza cecha narodowa.. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tadeusz_ski.51 Re: Zawisc.. 18.05.08, 16:36 inka-1 napisała: > tyle jej wokol nas...zaczynam myslec ze to nasza cecha narodowa.. -------- Jeśliby tak było, to nazwę "Solidarność", ktoś wymyślił z przekory? Patrząc na to, co robili dotychczas, mam wrażenie, że tak się właśnie stało? Bo jak inaczej zrozumieć działania związku zawodowego pracobiorców, który rozwija "parasol ochronny" nad reformami gospodarki, które uderzają głównie w jego członków? Odpowiedz Link
darima_ka Re: Zawisc.. 18.05.08, 16:57 Zawiści owszem jest dużo i to nie tylko wśród obcych , bo przecież w kręgu najbliższej rodziny zawiść też się często trafia!!! Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Re: Zawisc.. 18.05.08, 17:49 darima_ka napisała: > Zawiści owszem jest dużo i to nie tylko wśród obcych , bo przecież w kręgu > najbliższej rodziny zawiść też się często trafia!!! --------- Oczywiście, o najbliższych wiemy najwięcej i jakby w ramach rodziny rywalizujemy o palmę pierwszeństwa. Kto ma najwięcej, kto się czego dorobił, itd. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Zawisc.. 18.05.08, 17:53 Przecież nic nikomu z "nieba" nie spada jak uczciwie zarobił to niech ma często jest to okupione własnym zdrowiem, tego zawistnicy zdają się nie zauważać!!! Odpowiedz Link
samantha.1 Re: Zawisc.. 19.05.08, 13:55 Ja się z Tobą zgadzam, zawiści wokół nas sporo, i można by tą cechę zaliczyć co cech narodowych, my nie potrafimy cieszyć się czyimś bogactwem , szczęściem , takiemu trzeba zaraz przywalić ściągnąć go na ziemię( Odpowiedz Link
darima_ka Re: Zawisc.. 19.05.08, 16:18 Zaledwo zrodzi się cnota, rodzi przeciwko sobie zawiść; i prędzej spotkasz ciało bez cienia niż cnotę bez zawiści. * Autor: Leonardo da Vinci Odpowiedz Link
zak-1 Re: Zawisc.. 19.05.08, 18:11 Zgadzam sie ,ze to cecha narodowa .Polak sam nic nie zrobi żeby byłomu lepiej , ale zazdroscić będzie drugiemu, ktoremu się udało . I nic go nie obchodzi ile wysilku ,tego kogoś - to kosztowało. Jedna z gorszych cech Odpowiedz Link
ja_adam Re: Zawisc.. 19.05.08, 22:39 Myślę, że po części zawiść choć szkodliwa, jest uzasadniona. Dlaczego ja mam mniejszą wypłatę skoro pracowałem więcej? Dlaczego polityk ma karę w zawieszeniu a ja mam lata więzienia i odebrane prawo jazdy? Dlaczego mam się kłaniać ubekowi który ma 5 razy wyższe uposażenia emerytalne i doprowadził do tego, że mając wykształcenie wyższe nie mogłem znaleźć normalnej pracy? Dlaczego... Szlag człowieka trafia, gdy sprawiedliwość życiowa chodzi narąbana siwuchą...potem przychodzi gorycz, potem frustracja a potem... Cóż, zawiść ma czym się karmić. Odpowiedz Link
ja_adam Re: Zawisc.. 19.05.08, 22:40 zawiść jest jak pijana dziwka, trzeba ją wysłuchać a nóż była wcześniej matką teresą... Odpowiedz Link
zak-1 Re: Zawisc.. 20.05.08, 07:30 Na zawisć , jest jedna rada-nie zwracać uwagi na otoczenie i nie słuchać radia i telewizji ... ale wtedy ograniczymy nasze pole widzenia - do czterech scian . Odpowiedz Link
zak-1 Re: Zawisc.. 20.05.08, 17:12 Ale on sobie nie zdaje sprawy , ze swojej miernoty lub to ignoruje , zeby tylko nikt sie nie miał lepiej od niego . . Odpowiedz Link
darima_ka Re: Zawisc.. 20.05.08, 17:16 Często chyba sobie zdaje sprawę, i stąd chęć szkodzenia!! Odpowiedz Link
zak-1 Re: Zawisc.. 20.05.08, 17:18 Głownie jednak szkodzi sam -sobie . Przynajmniej na zdrowiu psychicznym ))) Szlag go trafia - a nic nie moze na to poradzić . Odpowiedz Link