cortyzol 18.08.09, 20:02 Proszę mi pomóc rozwikłać zagadkę jaką jest dla mnie różnica po między bluzką a t-shirtem ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorka_1962 Re: Pytanie 18.08.09, 20:28 T-shirt – element odzieży, okrycie tułowia z krótkimi rękawami, rodzaj koszulki lub bluzki bez wycięcia na dekolt, wkładanej na ciało przez głowę, bez zapięcia. Najczęściej wykonana z bawełny (czasem z dodatkiem włókna sztucznego), jedno- lub wielobarwna, często ozdobiona różnorodnymi symbolami lub napisami. Angielska nazwa T-shirt (oznaczająca "koszulka T"; wymowa: tɪʃɜːrt, powszechnie spolszczana do tiszert) wywodzi się z podobieństwa kształtu tej koszulki – po rozłożeniu rękawów – do wielkiej litery T. Często używana jako bielizna, w charakterze podkoszulka (wówczas zazwyczaj jednolita, biała), niekiedy także jako element stroju sportowego. Bluza – część garderoby, która nie przylega do ciała. Ma ściągacze w górnej jak i dolnej części bluzy oraz na końcach rękawów. Najczęściej ma kaptur i kieszenie. bluzka: noszona nad spódnicą, noszona do spódnicy, często elegancka - ozdobiona koronkowym żabotem Odpowiedz Link
cortyzol Re:dorka_1962 18.08.09, 20:52 Widzisz dorka to nie tak, t-shirt to t-shirt a bluzka to bluzka. Tak wynika w załączonym linku w pozycji ubrania.Ja się pytam pań o wyraźne różnice a nie o makaron i kluski. www.groszki.pl/groszki/0,80228.html?tag=t-shirt Odpowiedz Link
dorka_1962 cortyzol 19.08.09, 07:28 Aleś mnie połechtała tym linkiem, śliczności tam są Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: cortyzol 19.08.09, 13:51 dorka_1962 napisała: > Aleś mnie połechtała tym linkiem, śliczności tam są Faktycznie śliczności są A cortzol to ON chyba.... bo w necie nigdy nic nie wiadomo Odpowiedz Link
darima_ka Re: Pytanie 18.08.09, 20:30 Bluzka w/g mojej wiedzy jest zazwyczaj z materiału szyta , i najczęściej jest rozpinana , t-shirt wciągany przez głowę z bawełny. Odpowiedz Link
lenka345 Re: Pytanie 18.08.09, 21:32 wg mnie t-shirt...nazwa wzięła się stad, iż po rozłożeniu wygląda jak litera T i stad jej nazwa t-shirtjest to koszulka bądź podkoszulka- t-shirt basic. bluzka ma najczęściej na sobie motyw. T shirty są czyste.Jedynie mogą byc kolorowei powinny być wyłącznie bawełnianie. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Pytanie 19.08.09, 13:54 Dokładnie ,t-shirt,typowo sportowa odzież , bluzka w zależności od kroju i fasonu może być bardzo elegancka. Odpowiedz Link
wadera1953 Re: Pytanie 19.08.09, 20:20 E tam t-shirt to t-shirt, nie bluzka a raczej podkoszulka i obowiązkowo bawełniana,gładka. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Pytanie 19.08.09, 20:29 Oczywiście ,dokładnie to przecież poprzedniczki napisały Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Pytanie 20.08.09, 14:42 Pewnie tutaj : forum.gazeta.pl/forum/w,50394,99146769,99147994,Re_Pytanie.html Odpowiedz Link
cortyzol Re: dobrze,że problem 20.08.09, 20:33 No to prawdę mówiąc bluzka to, to samo i tylko słowo nie polskie. Pieprzenie w bambus,kurcze.Bajer frajer, mowa trawa. Odpowiedz Link
darima_ka Re: dobrze,że problem 20.08.09, 20:57 Obce wyrazy poddane regułom polskiej gramatyki asymilują się i z czasem wtapiają się w nasz język, aż trudno jest dopatrzyć się w nich obcego pochodzenia ? Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: dobrze,że problem 21.08.09, 06:19 słówko "pub"....nawet nie ma polskiego odnosnika Odpowiedz Link