Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    IP: 2.4.STABLE* / 10.201.56.* 06.06.02, 20:04
    Marcinie, czy żeby nauczyć się wspinać trzeba być pięknym i młodym, czy wiek
    nie gra roli?
    Obserwuj wątek
      • Gość: karolina Re: wiek IP: *.imit.kth.se 07.06.02, 14:52
        czesc ja pierwszy raz siedzialam w skale jak mialam 27 lat...nigdy nie bede
        zawodowcem, ale frajde mam i moze nie bede sie wspinac w wysokich gorach a na
        pewno nie wyczynowo ale nie wspinam sie tez rgularnie. wiem ze do latwej 5 w
        skalkach bez problemu moge sie przylozyc.wiec nie pytaj o wiek bo to idiotyczne
        pytanie starego systemu gdzie wszyscy musieli byc wyczynowcami!!!!!
        • Gość: ja Re: wiek IP: 2.4.STABLE* / 10.201.56.* 07.06.02, 16:22
          zawsze wydawało mi się, że wiek ma znaczenie jeśli chodzi o niektóre rodzaje
          sportów..ale może się mylę..?
          • marcin.gala Re: wiek 07.06.02, 16:40
            A jesteś za stary czy za młody :)? Mój przyjaciel z klubu, bogdan, przyszedł na
            kurs w wieku 62 lat. Chodzi po jaskiniach, wspina się po wysokich górach, a i
            piąteczkę wespnie. Oczywiście nie stać go na uprawianie ekstremalnej
            wspinaczki, ale przecież jest tyle innych form aktywności górskiej...
            Wszystko zależy od motywacji, nie widzę żadnych barier wiekowych. Początkującym
            wspinanie kojarzy się z koniecznością podciągania na jednym ręku, a to nie
            prawda.
            pozdrawiam
            • Gość: Blondas Re: wiek IP: *.jgora.dialog.net.pl 07.06.02, 19:57
              Popieram Marcina, nie liczy sie wiek metrykalny ale to na ile sie czlowiek
              czuje, jego podejscie do aktywnego zycia.
              Tydzien temu ukonczyl u mnie kurs Jerzy (60 l.). To byl jego pierwszy kontakt
              ze wspinaczka. Na kursie prowadzil (na wlasnej protekcji) IV+ a na wedke loil
              V+.
              Jak ktos ma 20 lat i aspiracje zeby zostac mistrzem Polski juniorow, to troche
              za pozno.
              Jesli ktos chce sie wpinac, bo to lubi, to kazdy wiek jest dobry zeby zaczac.
              Pozdrawiam z Sokolikow, Blondas
          • Gość: cascade Re: wiek IP: *.dhcp.washington.edu 07.06.02, 19:37
            Gos´c´ portalu: ja napisa?(a):

> zawsze wydawa?o mi sie˛, z˙e wiek ma znaczenie jes´li chodzi o niektóre rodzaje
            > sportów..ale moz˙e sie˛ myle˛..?

Wiek ma znaczenie jak chcesz uprawiac sport wyczynowo. Jesli rekreacyjnie - to
            naprawde nie. O wiele wieksze znaczenie ma kondycja fizyczna i pewne zdolnosci,
            naturalne predyspozycje. Ale praca i treningiem naprawde mozna wiele osiagnac
            (wiem z autopsji). Jeszcze cos: to jest sport wiazacy sie z duzym wysilkiem
            fizycznym i duzym ryzykiem kontuzji. Nalezy to wziac pod uwage. Kolosalna role
            odgrywa w tym motywacja i wola walki, wiara we wlasne mozliwosci. I wola
            przezwyciezenia wlasnej slabosci i - nazwijmy to po imieniu - strachu.
            Pozdrawiam zycze powodzenia

• marcin.gala Re: wiek 08.06.02, 21:12
              Racja
              Nie jest to zajęcie bezpieczne, i trzeba sobie z tego zdawać sprawę. Jednak
              wspinaczka jest dla wielu ludzi czymś, co pozwala przewartosciować swoje życie.
              Co do predyspozycji fizycznych - myślę, że o wiele ważniejsze jest poukładanie
              sobie w głowie, głowa to klucz do sukcesu, przynajmniej na początku :)
              • Gość: cascade Re: wiek IP: *.dhcp.washington.edu 09.06.02, 19:50
                Fakt, Marcinie - glowa to czesc ciala niezbedna do wspinania, choc niektorzy nie
                wierza (bo glupio sie tak "na dziendobry" rozwalic...)
                pozdrawiam
                cascade

marcin.gala napisa?(a):

> Racja
                > Nie jest to zaje˛cie bezpieczne, i trzeba sobie z tego zdawac´ sprawe˛. Jednak
                > wspinaczka jest dla wielu ludzi czyms´, co pozwala przewartosciowac´ swoje
                z˙ycie.
                > Co do predyspozycji fizycznych - mys´le˛, z˙e o wiele waz˙niejsze jest
                pouk?adanie
                > sobie w g?owie, g?owa to klucz do sukcesu, przynajmniej na pocza˛tku :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka