finka9 23.03.10, 14:10 Brakuje mi pomysłów na zupę.W kółko to samo:rosół, pomidorówka,barszcz,ogórkowa.Macie jakieś propozycje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lisia312 Re: Pomysł na zupę 23.03.10, 21:56 korzystam z tych przepisów: ugotuj.to/kuchniaSearch.do?q=zupa,obiad%20rodzinny,opportunity,,4,8,, Odpowiedz Link
ginalina Re: Pomysł na zupę 23.03.10, 22:07 Krupnik. Gotuję na szyi indyczej, wywar ma ładny kolor. Wrzucam oczywiście włoszczyznę, czosnek - 2 ząbki, maleńką papryczkę chili. Potem mięso z szyi obieram, wrzucam do wywaru, kroję ugotowaną włoszczyznę (w przeciwieństwie do surowej trwa to chwilę)i wrzucam. Ziemniaczki w kostkę też, a także ok. pół szklanki kaszy jęczmiennej, opłukanej w zimnej wodzie. Całość z kaszą gotuje się ok. pół godziny, ale dopiero następnego dnia osiąga faktyczną gęstość. Zupa bajka, moje dziecię może jeść na okrągło. Pieczarkowa. Wywar i warzywa jak wyżej, pieczarki pokroić na plasterki lub poszatkować, udusić na maśle i wrzucić do gara. Można dodać zieloną pietruszkę lub zieloną kolendrę. Poza tym niektóre zupy zagęszczam kaszką kukurydzianą. Odpowiedz Link
alcarin Re: Pomysł na zupę 24.03.10, 21:07 Żurek. Ja ostatnio nie robię już z butelki, po tym, jak kilkakrotnie się naciełam i wychodziły mi paskudne. Teraz biorę 1 torebkę żurku i 1 barszczu bialego winiary. Robię zgodnie zprzepisem na opakowaniu, a w "międzyczasie" gotuję jajka, które później kroję "kratką" do jajek, wrzucam do gara gotowej już zupy, podsmazam na b. małej ilości oleju lekko osoloną cebulkę z majerankiem,też do gara, gotuję białą kiełbasę (później każdemu kroję w plasterki po jednej takiej małej w talerzu) lub niewielką ilość zwykłej pokrojonej w kostkę podsmażam razem z cebulą (dla zapachu, bo raczej za kiełbasą nie przepadam). Gotuję też 1-2 ziemniaki pokrojone w kostkę w malej ilości wody i po odcedzeniu do gara. Do gotowej zupy, po dodaniu wszystkich składników, dodaję ewentualnie dla smaku jeszcze wyciśnięty czosnek i majeranek. Pietruszka zielona, jak ktoś lubi. Wersja zapychająca tętnice jest ze śmietaną w talerzu :) Ale mi smakuje bez tego. Zupa jest na tylę gęsta i sycąca, że może spokojnie robić za dwa dania :) Moi to lubią raz na jakiś czas, mimo, że normalnie jadamy raczej lajtowe potrawy, typu pieczone w folii piersi, warzywa itp. A wogóle to jak mi się nie chce wymyślać, to kupuję jakąś gotową mrożonkę z zupą i też wszyscy są zadowoleni. Np jarzynową, którą miksuję i można ją jeść z grzankami lub groszkiem ptysiowym albo barszcz ukraiński. Ostatnio kilka razy ugotowałam mrożoną "Królewską" (szpinak ze śmietanką., pieczarki w plasterkach, marchewka w paski). Jak ktoś lubi szpinak, to polubi tą zupę. Odpowiedz Link
vento_p Re: Pomysł na zupę 25.03.10, 08:32 szybka zupa kolacyjna jedna pierś z kurczka pokrojona w paseczki, warzywa - jakie kto ma, ale nie ziemniaki, dobrze smakuje z papryką , mogą być pieczarki makaron - ja stosuję gryczany sobe ( na najniższej półce w Auchan w jedzeniem egzotycznym za ok 3 zł) ale może być też inny tzw szybki ( w ostateczności makoron z zupki chińskiej)ryżowy, pszenny korzeń imbiru, sos rybny, cytryna, czosnek Do gotującej wody ( 4 szklanki) wrzucić mięs, pogotować, dodać warzywa, potem łyżka sosu sojowego , starty imbir ok łyżeczki,'wcisnąć sok z cytryny do smaku, wrzucić makaron połamany. dosmaczyć świeżą kolendrąi świeżym chili. szybko sie to robi max. 20 min z krojeniem Odpowiedz Link
nelly0406 Re: Pomysł na zupę 27.03.10, 18:01 Uwielbiam brokuły, ostatnio wypróbowałam zupę-krem z brokułów, o taki www.klubdobrejenergii.pl/przepisy/zupy.html/16/Zupa-krem_brokulowa/ Odpowiedz Link
teane Re: Pomysł na zupę 01.04.10, 09:28 zupa z czerwonej soczewicy, ostatnio szał u mnie w domu :) normalnie gotuje się zupkę taka z warzywami, czy z mięchem, jak ktoś lubi, pod koniec wrzucić soczewice czerwona (tyle co grochu na grochówę) i pogotować jakieś 10 min, ona się szybko rozgotowuje. i teraz sekret całej zupy - zaprawimy koncentratem pomidorowych, ale takim z ziłami, Pudliszki chyba. można zaprawić jeszcze śmietaną, ja dodaje ociupinkę mleka. mniam, taka rozgrzewająca i sycąca! Odpowiedz Link
swiniara Re: Pomysł na zupę 01.04.10, 10:56 jarzynowa (przynajmniej 7 różnych kombinacji) krupnik szczawiowa barszcz biały kartoflanka (wywar + makaron, cebulka podsmażona, no i ziemniaki, na koniec śmietana, dużo zieleniny) z brokułów (niekoniecznie krem, po prostu do wywaru z ziemniakami dodajesz brokuły, śmietanę i gotowe) serowa a'la mexykańska (mielone, pomidory, fasola, kukurydza, cebulka, co się nawinie) krem z porów barszcz ukraiński pieczarkowa/grzybowa kapuśniak.............. Odpowiedz Link
mka76 Re: Pomysł na zupę 02.04.10, 10:42 ja z tych zup ktore wymienilas, tylko czasem robie pomidorowa, ale za to czesto robie grzybowa, ale taka zeby mozna bylo sie nia najesc- wrzucam sporo matrchewki i ziemniakow, uwielbiam tez szparagowa- marchewka, pietruszka, ziemniaki, zielone szparagi (ostatno uzywam mrozonych)i to zabielane smietanka, pycha Odpowiedz Link