emi222 28.06.04, 10:22 Nie chca mi sprzedac, baby okropne!!!!Dziewczyny jezeli juz dostaniecie bez recepty to piszcie jaka apteka i w jakim miescie.Jezeli ten żel dziala jestesmy uratowane!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qoo Re: LATAM PO APTEKACH:-)ESTREVA 28.07.04, 10:22 Przeczytaj sobie jakie skutki uboczne moga wystapic podczas stosowania tego preparatu !!! Zrodlo informacji to wykaz lekow tylko dla lekarzy Estreva® Estradiol Hormonum ATC: G 03 CA 03 Theramex Laboratory Wykaz: B żel: (1 mg/g) but. 50 g (Rp) PP Skład 1 g żelu zawiera 1,0325 mg półwodzianu estradiolu, co odpowiada 1 mg bezwodnego estradiolu (1 dawka zawiera 0,5 mg estradiolu). Działanie Naturalny żeński hormon płciowy w postaci żelu do podawania drogą przezskórną. Łagodzi objawy menopauzy: naczynioruchowe uderzenia gorąca, pocenie się, zmiany zanikowe układu moczowo-płciowego, nagłe zmiany nastroju. Lecznicze stężenia estradiolu są zbliżone do występujących w fazie folikularnej fizjologicznego cyklu miesięcznego. W przypadku podawania estrogenów przez skórę nie występuje efekt pierwszego przejścia przez wątrobę, zachodzący po podaniu doustnym. Estradiol występuje we krwi w stężeniach zbliżonych do fizjologicznych, dzięki czemu nie wpływa na aktywność czynników krzepnięcia, stężenie lipoprotein frakcji VLDL oraz syntezę angiotensynogenu. Jednorazowe podanie 1,5 g preparatu (co odpowiada 1,5 g estrogenu) na powierzchni 400 cm2 skóry brzucha powoduje szybkie zwiększenie stężenia estradiolu we krwi. Stężenia stacjonarne występują po 4 dniach stosowania dawki 1,5 g. Wskazania Hormonalna terapia zastępcza (HTZ) stosowana zwykle w połączeniu z progestagenem do objawowego leczenia dolegliwości związanych z fizjologiczną lub wywołaną chirurgicznie menopauzą. Przeciwwskazania Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu. Aktualnie przebiegająca choroba zakrzepowo-zatorowa żył. Aktualnie przebiegająca choroba zakrzepowo- zatorowa tętnic (szczególnie wieńcowych lub mózgowych). Rozpoznanie lub podejrzenie nowotworu estrogenozależnego. Krwawienia z dróg rodnych o nieznanej etiologii. Ostra bądź przewlekła choroba wątroby lub choroby wątroby w wywiadzie, gdy występują zaburzenia czynności wątroby. Ciężka niewydolność nerek, wątroby, serca. Zespół Dubina i Johnsona oraz zespół Rotora. Choroby serca ze zwiększonym ryzykiem tworzenia zatorów. Choroba zakrzepowo-zatorowa w wywiadzie. Ciąża lub jej podejrzenie. Środki ostrożności W przypadku stosowania HTZ u kobiet z: guzami estrogenozależnymi w wywiadzie, mięśniakiem gładkokomórkowym, endometriozą, rozrostem błony śluzowej macicy, chorobą zakrzepowo-zatorową w wywiadzie lub występującymi czynnikami ryzyka choroby zakrzepowo-zatorowej, torbielowatością włóknistą piersi, astmą oskrzelową, nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą z powikłaniami naczyniowymi, zaburzeniami czynności wątroby (np. porfiria, gruczolak wątroby), kamicą żółciową, otosklerozą, migrenami lub bólami głowy, które nasiliły się lub rozpoczęły w czasie HTZ, nasileniem napadów padaczkowych, szczególnie z utratą przytomności, z prolaktinoma, układowym toczniem rumieniowatym, endometriozą zwiększa się ryzyko nawrotu lub nasilenia choroby. W takich przypadkach należy przeprowadzać kontrolne badania lekarskie i rozważyć stosunek korzyści wynikających ze stosowania HTZ do ryzyka z nim związanego. Leczenie należy natychmiast przerwać w następujących przypadkach: zaburzeń zakrzepowo- zatorowych, wystąpienia żółtaczki, wystąpienia migren lub częstych bólów głowy, które nie występowały lub występowały rzadko przed leczeniem preparatem, wystąpienia nagłych zaburzeń widzenia lub słuchu, wystąpienia lub nasilenia nadciśnienia tętniczego krwi, zwiększenia częstotliwości napadów drgawek u pacjentek z rozpoznaną padaczką. Ciąża i okres karmienia piersią Bezpieczeństwo stosowania w ciąży: kat. X. Lek jest przeciwwskazany w ciąży i okresie karmienia piersią. Działanie niepożądane Najczęściej występują działania niepożądane spowodowane reakcjami nadwrażliwości na preparat w miejscu podania: kontaktowe zapalenie skóry, świąd, łagodny rumień. Często (1/10-1/100 pacjentek) występują: ból głowy, tkliwość sutków, nudności, wymioty, wypryskowe zapalenie skóry, nieregularne krwawienia, plamienia, zwiększenie lub osłabienie libido. Rzadko (1/100-1/1000 pacjentek) występują: obrzęki, zwiększenie lub zmniejszenie masy ciała, zawroty głowy, zmęczenie, kurcze mięśni nóg, migrenowe bóle głowy, wzdęcia, bolesne miesiączkowanie, przerost błony śluzowej macicy, łagodny nowotwór sutka, nadciśnienie. Bardzo rzadko (1/1000-1/100 000 pacjentek) występują: kamica żółciowa, żółtaczka cholestatyczna, powiększenie włókniakomięśniaków gładkokomórkowych macicy, depresja. U kobiet stosujących estrogeny notowano bardzo rzadkie przypadki ostudy, rumienia wielopostaciowego, rumienia guzowatego i gruczolaka wątroby. Żylne choroby zakrzepowo-zatorowe, tzn. ciężka zakrzepica nóg lub miednicy oraz zator tętnicy płucnej występują częściej u pacjentek stosujących HTZ niż u pacjentek jej nie stosujących. Depresja, nadciśnienie tętnicze, choroby zakrzepowo-zatorowe występują rzadziej u kobiet stosujących estrogeny podawane przezskórnie niż doustnie. Interakcje Leki indukujące aktywność enzymów mikrosomalnych wątroby (barbiturany, hydantoina, karbamazepina, meprobamat, fenylobutazon i rifampicyna) osłabiają działanie estrogenów. Dawkowanie Dawka zwykle stosowana wynosi 1,5 g żelu na dobę. Dawkę należy dostosować do skuteczności działania preparatu u danej pacjentki. W leczeniu podtrzymującym należy stosować najmniejszą dawkę skuteczną. Minimalna dawka żelu wynosi 0,5 g na dobę, natomiast dawka maksymalna wynosi 3 g na dobę. W przypadku fizjologicznej menopauzy leczenia nie należy rozpoczynać wcześniej niż po 12 mies. od ostatniego krwawienia; w przypadku menopauzy wywołanej chirurgicznie leczenie należy zacząć wkrótce po zabiegu. W przypadku zmiany leku zawierającego jedynie estrogen na preparat Estreva u kobiet z zachowaną macicą leczenie można rozpocząć dopiero po wystąpieniu krwawienia z odstawienia. Preparat może być stosowany cyklicznie: podawanie preparatu przez 21-28 dni, po czym następuje okres bez podawania preparatu (u kobiet z zachowaną macicą należy łącznie z preparatem przynajmniej przez 12 dni każdego cyklu podawać progestagen w celu zapobiegania rozrostom błony śluzowej macicy przez estrogeny) lub w sposób ciągły: leczenie bez przerw w podawaniu (zwykle stosowane u kobiet po usunięciu macicy i w przypadkach, gdy podczas leczenia cyklicznego objawy niedoboru estrogenów występowały w czasie gdy nie podawano estrogenów). Podawanie progestagenu w czasie leczenia preparatem: jeśli preparat jest stosowany cyklicznie progestagen należy podawać nie krócej niż przez ostatnie 12 dni każdego cyklu; jeśli preparat jest stosowany w sposób ciągły zazwyczaj progestagen podaje się nie krócej niż 12 kolejnych dni każdego miesiąca. Preparat należy stosować na powierzchni skóry odpowiadającej mniej więcej powierzchni dwóch dłoni. Żel należy stosować na suchą, zdrową i nieuszkodzoną skórę, najlepiej po myciu rano lub wieczorem, na brzuch, uda, ramiona lub plecy. Uwagi Przed rozpoczęciem leczenia należy przeprowadzić badania ogólne i ginekologiczne. Podczas kuracji należy okresowo przeprowadzać badania kontrolne, zwłaszcza narządu rodnego i piersi. 9606 Copyright © 2003 Pharmindex MediMedia International Sp. z o.o. Odpowiedz Link
ania.freszel Re: LATAM PO APTEKACH:-)ESTREVA 29.07.04, 12:19 Dziewczyno!!!! A co mnie obchodzi cala ta litania!!!!! Mam wreszcie szanse wygladac jak Czlowiek a nie jak facet:)Rozumiesz co to dla mnie znaczy?!!! Odpowiedz Link
qoo Re: LATAM PO APTEKACH:-)ESTREVA 17.08.04, 17:57 Uwazam ta metode za mniej szkodliwa niz nacieranie biustu jakimis tam zelami z hormonami mimo ze na ulotce jest jak byk napisane "NIE STOSOWAC NA BIUST" chodzi mi o ten specyfik Estreval. Kobitki nie zdaja sobie sprawy jaka krzywde moga same sobie wyrzadzic stosujac hormony bez potrzeby i porozumienia z lekarzem nie dzis to za kilka lat efekty moga by oplakane no i nie wiadomo jak dlugo ten niby efekt bedzie sie utrzymywal. Doskonale rozumiem co to znaczy nie tylko dla Ciebie ale dla tysiecy w podobnej sytuacji ale uwazam ze zamiast faszerowac sie hormonami to lepiej uskladac kase i "zrobic sobie nowe cycki" ja tak zrobilam i jestem superrrrrr zadowolona !!!! Odpowiedz Link
fiona30 Re: LATAM PO APTEKACH:-)ESTREVA 29.08.04, 14:44 Ingerencja chirurgiczna to ostatnia myśl, jaka przychodzi mi do głowy, pewnie dlatego, że chyba najbardziej realna i sensowna. Zupełnie nie wiem, gdzie, i za ile można to załatwić, jakie należy przejść badania, jaki jest czas oczekiwania na efekt końcowy. Czy jest szansa byś mi coś więcej napisała. Nie wiem do końca czy mały biust to duży problem, czy kompleks urody XXIw...tyle lat mi to nie zawracało głowy, aż do niedawna, kiedy przypadkiem wpadło mi w rece pismo z "cudownymi" specyfikami na powiększenie biustu, i zaświtała myśl, że może można coś z tym zrobić, niekoniecznie operacyjnie. Będe wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link