adka-85 Re: 65/75 13.04.13, 18:12 w biuście normalnie - 75 pod biustem luźno - 67 pod biustem ścisło- 65 Jaki powinnam nosić rozmiar? z kalkulatora wychodzi 60b ale takiego rozmiaru poza sklepami firmowymi z kosmicznymi cenami nigdzie nie ma. Wcześniej nosiłam 70 b ale schudłam i za lużny jest obwód i wszystko ucieka z miseczek na boki Odpowiedz Link
miss-alchemist adka-85 65/75 16.04.13, 18:20 A jak oceniasz wielkość misek w 70B? Z wymiarów wychodzi 65A lub 60B, ale jeśli 70B nie jest za duże w miskach, to powinnaś próbować nawet o dwie miski więcej, czyli 65C i 60D. Pamiętaj, żeby przy mierzeniu poprawnie zakładać biustonosz: na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html Nieco tańsze biustonosze w Twoim rozmiarze ma Change, można je kupić np. w Bellami. Odpowiedz Link
olcia.93 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 14.04.13, 12:13 drogie kobiety, proszę Was o pomoc, w Was moja ostatnia nadzieja :( Moje wymiary to: w biuście normalnie - 99 w biuście w zwisie - 102 pod biustem luźno - 87 pod biustem ścisło- 83 w tym momencie mam jeden stanik, który kupiłam za zawrotną cenę 15zł - dużo schudłam, i chudnę dalej jednak waga zaczyna się już stabilizować. Jest to rozmiar 85B - gdy stoję - miska jest w porządku, jednak gdy leżę to nic w niej nie ma :D obwód mi wysoko podjeżdża - przez co robią się na plecach wałki. Wczoraj byłam w kilku sklepach z bielizną, i mierzyłam milion staników, jednak żaden nie był do końca odpowiedni... mierzyłam 85B - jednak w wielu miska była za mała. Mierzyłam też 80C - w tych z kolei wydaje mi się że obwód był za wąski - ze względu na to, że na plecach mam trochę tłuszczyku.. i stanik mocno opięty dzieli mi plecy w dwa wałki - nad stanikiem, przerwa stanikowa i wał pod stanikiem. Przez te wałeczki obwód stanika muszę nosić całkiem nisko, ażeby wyglądało to estetycznie w miarę.. Wszystkie staniki jakie do tej pory miałam nigdy nie były idealnie dopasowane, i zawsze było tak, że co chwilę musiałam je poprawiać. Nie umiem sama sobie pomóc, i wydaje mi się, że miła pani ze sklepu też do końca nie jest w stanie mi pomóc. mój biust jest mniej więcej takiego kształtu- i47.tinypic.com/oj0aq8.png wystająca klatka piersiowa i przedzielone piersi niżej. są.. takie strasznie stożkowe. Odpowiedz Link
miss-alchemist olcia.93 83/99 16.04.13, 18:28 Nic dziwnego, że w 85B miska była zbyt mała ;) Z wymiarów sugerowałabym Ci rozmiar 80D, z ciasnych modeli (np. marka Ewa Michalak) 85C. Piszesz, że masz biust o kształcie stożków (to bardzo częste ;)), więc w niektórych modelach możesz potrzebować mniejszej miseczki. Przy czym musisz pamiętać o kilku rzeczach: 1) wymiary to nie wszystko. Obwód 80 może wydawać się ciasny z powodu za małej miseczki, a dodatkowe wałeczki mogą robić się z powodu jego niewłaściwej konstrukcji - kiedy obwód opiera się głównie na gumkach, a nie pracuje cała dzianina. Ponadto podjeżdżanie obwodu 85 wyraźne sugeruje, że jest on za luźny, a stąd już prosta droga do 80 ;) 2) przy dobrze dobranym obwodzie zdarza się, że wałeczki mają też bardzo szczupłe dziewczyny, jeśli tylko mają trochę ciała na tułowiu. Po prostu nasze ciało jest miękkie i poddaje się naciskom, a jeśli obwód ma się na czymś oprzeć, to musi być odpowiednio ścisły i stabilny. No niestety, nie da się zjeść ciastka i mieć ciastka - fajnie opisała to tu Renulec: noszebiustonosze.blox.pl/2013/02/Miec-ciastko-i-zjesc-ciastko-refleksje-z.html 3) mierząc pamiętaj koniecznie o prawidłowym zakładaniu biustonosza: na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html Może się okazać, że miska jeszcze jest za mała, a obwód jeszcze za luźny ;) Odpowiedz Link
dusia_czek dusia_czek 78/81, 70/68 15.04.13, 10:42 w biuście normalnie - 78 w biuście w zwisie - 81 pod biustem luźno - 70 pod biustem ścisło- 68 Noszę 70A, ale miseczki odstają, a po zdjęciu stanika mam ślady na mostku i pod biustem od fiszbin. Odpowiedz Link
miss-alchemist Re: dusia_czek 78/81, 70/68 16.04.13, 18:30 Spróbuj zacząć mierzenie od dwóch rozmiarów: 65A oraz 65B, jesteś bowiem pomiędzy nimi. Ślady po biustonoszu to normalna rzecz - w końcu na naszym ciele ślady zostawia w zasadzie każdy obcisły ubiór, nawet dżinsy czy skarpetki ;) Ważne jest jednak, by ślady znikały i nie były bolesne. Przy mierzeniu pamiętaj o prawidłowym założeniu biustonosza: na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html Odpowiedz Link
lublinianka7 lublinianka 7 88/89/76/74 15.04.13, 18:13 Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link
miss-alchemist Re: lublinianka 7 88/89/76/74 16.04.13, 18:32 Zaczęłabym od rozmiaru 70D. W przypadku modeli o wyjątkowo ścisłym obwodzie możesz próbować także 75C. Przy mierzeniu pamiętaj o prawidłowym założeniu biustonosza: na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html Odpowiedz Link
7zyga83 7zyga83: 82/85, 100/103 15.04.13, 21:43 Cześć Dla pewności, że dobrze podałam wymiary: w biuście normalnie - 100 w biuście w zwisie - 103 pod biustem luźno - 85 pod biustem ścisło - 82 Trochę trudno było mi zmierzyć obwód w biuście, bo jak wg Waszych wskazówek, dokladnie wygarnęłam piersi z pod pachy i umieściłam w miseczkach, to we wszystkich 3 miękkich stanikach, jakie posiadam, brzeg miseczek wpijał się w piersi... Dotąd kupowane rozmiary to: 75B, 80B, 75C. Generalnie obwód 80 bardziej mi odpowiada, 75 trochę za bardzo wbija się we mnie:) Tylko w rozmiar miseczki nie mogę trafić. Przeglądając różne posty, wydaje mi się, że powinnam celować w 80D ??? Aha - prawa pierś większa, pełniejsza, hmm skierowana bardziej w górę w stosunku do lewej. Nie rodziłam, więc nie karmiłam. Trochę się garbię, przez co zdarza się, że ramiączka mi opadają... Proszę o potwierdzenie rozmiaru, od dłuższego czasu zbieram się do zakupu nowej górnej bielizny i w końcu chciałabym kupić coś, w czym moje piersi czuły by się dobrze:) Z góry dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam. Odpowiedz Link
miss-alchemist Re: 7zyga83: 82/85, 100/103 16.04.13, 18:37 80D może być troszkę za małe ;) Ale tak, to niezły pierwszy strzał. Próbuj też większej miseczki, tzn. w polskiej rozmiarówce to będzie 80E. W brytyjskiej 36 (to odpowiednik 80) DD. W nieco luźniejszych modelach może ci pasować obwód 75, ale najpierw wypróbuj 80tki ;) Gdyby okazały się zbyt luźne, szukaj rozmiarów: - w polskiej rozmiarówce 75E i 75F - w brytyjskiej 34DD, 34E Przy asymetrii staraj się dobierać biustonosz do większej piersi albo tak trochę "pomiędzy". Niedużą asymetrię można ukryć, podciągając mocniej ramiączko przy mniejszej piersi. Co do spadania ramiączek - spróbuj je mocniej podciągnąć, nie powinny spadać nawet przy garbieniu się. Jeśli po podciągnięciu obwód wyraźnie podjedzie do góry - trzeba go zmienić na mniejszy. Jeśli natomiast ramiączka będą boleśnie wbijać się, problem może być w kroju. Wtedy trzeba szukać staników z ramiączkami bliżej szyi, np. o kroju full cup. Tak się zdarza, gdy ma się dość wąskie ramiona ;) Pamiętaj za każdym razem o prawidłowym założeniu - jak sama widzisz, może to wiele zmienić w ocenie rozmiaru ;) Odpowiedz Link
7zyga83 Re: 7zyga83: 82/85, 100/103 16.04.13, 19:18 Wow, E???? O matko... Chociaż w zeszłym roku kupowałam bardotkę pod suknię ślubną i Panie w sklepie baardzo mnie wymęczyły każąc przymierzać bardzo różne staniki i wybrały dla mnie rozmiar 75E, ale stwierdziłam, że to bardziej na potrzeby sukienki, no i całkiem inny krój stanika, niż normalnie noszę i tyle... Bardzo dziekuję za pomoc i cóż będę próbować:) Czas przejść do forum na temat polecanych firm biustonoszy:) Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję! Odpowiedz Link
misiunia144 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 20.04.13, 17:36 hej ! w biuście normalnie - 84 w biuście w zwisie - 86 pod biustem luźno - 75 pod biustem ścisło- 72 Do tej pory nosiłam 70B na początku wydawało się okej, ale non stop musiałam poprawiać - pochodził do góry ciągle. Teraz próbuję 70 A, ale zobaczymy co z tego będzie. Też wydaje mi się, że powtarza się poprzedni probelm - stanik ucieka do góry. Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link
misiunia144 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 20.04.13, 17:38 Dodam może jeszcze, że niestety, ale mam również problem z garbieniem się. M. Odpowiedz Link
mssselfdestruct Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 20.04.13, 17:54 A czy to 70B po prawidłowym założeniu (link) jest dobre w miseczkach (biust nie wypływa nad krawędzią, z profilu jest gładko)? Jeśli tak, to spróbuj zmniejszyć o oczko obwód, nie miseczkę – przymierz rozmiar 65C. Jeśli jednak pojawiają się buły nad krawędzią to sprawdź również rozmiar 65D. Odpowiednio 70B lub 70C też może być czasem dobre, ale tylko w stanikach o ciaśniejszym obwodzie, bo z takich popularnych sieciówkowych marek jak H&M czy np. z Triumpha raczej będzie za luźne. Odpowiedz Link
ashanti137 ashanti137 88/91/76,5/75 25.04.13, 17:33 w biuście normalnie - 88 w biuście w zwisie - 91 pod biustem luźno - 76,5 pod biustem ścisło- 75 Obecnie noszę 75A. Miseczki trochę odstają (szczególnie lewa), a obwód jest ewidentnie za luźny bo wszystko podjeżdża do góry przy jakichś gwałtowniejszych ruchach. Swego czasu przymierzałam 70C, gdyż taki rozmiar wyszedł mi w którymś z brafitterskich kalkulatorów. Rozmiarowo był całkiem niezły, ale koniec końców go nie kupiłam ze względu na moją zmorę, która dopada mnie w absolutnie każdym staniku- wałeczki pod pachami. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Odpowiedz Link
100krotna Re: ashanti137 88/91/76,5/75 28.04.13, 16:34 To może spróbuj ze ścisłych staników 75B i być może nawet 75C? Oczywiście pamiętając o poprawnym założeniu biustonosza Ze staników o standardowym obwodzie mierz 70C i ewentualnie 70D (oczywiście również pamiętając o poradniku zalinkowanym powyżej). Bułeczki pod pachami mogą być objawem za małej miseczki, ale również zbyt wąskich fiszbin, zbyt wysokich/niskich boczków stanika czy niekompatybilnych ramiączek, podcinających fałdkę - w takich wypadkach szukamy innego rozmiaru lub modelu stanika. Mogą też być po prostu fragmentem skóry, który jest potrzebny na "zapas" przy ruszaniu rękami albo zwykłym tłuszczykiem, nawet u bardzo szczupłych osób - wtedy nie ma co się napinać, tylko pokochać i przestać zwracać uwagę na takie szczegóły, ciało to nie kamień, miewa fałdki, załamania i zagłębienia :) Odpowiedz Link
malilina Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 29.04.13, 21:37 Okej okej, przepraszam za zaśmiecanie. Mam 14 lat i jestem dosłownie :małobiuściasta: :P Nie jest to mój kompleks, ale chciałabym wiedzieć od jakich "wymiarów" można nosić stanik (usztywniany)? Wiem, że początkowo są to staniki AA. Ile powinno być tej różnicy by załozyć ten malusi stanik? xD Ogólnie moja rodzina jest małobiuściasta więc nie spodziewam się czegoś większego w przyszłości. :D Pozdrawiam c: Odpowiedz Link
miss-alchemist malilina 02.05.13, 10:44 Stanik powinno się zacząć nosić wtedy, kiedy chodzenie bez biustonosza staje się uciążliwe ;) Jesteś jeszcze bardzo młodziutka, więc na początek najlepsze będą sportowe topy, które można kupić w sieciówkach czy chociażby w Tesco. Nie ma wymiarów, od których "można" zacząć nosić stanik, bo to bardziej zależy od Twoich potrzeb co do wygody i komfortu ;) Miseczka AA przewidziana jest na 9 cm różnicy pomiędzy wymiarem pod biustem i w biuście, ale nie same centymetry świadczą o rozmiarze. Czasem bowiem można mieć węższe/szersze plecy i już faktyczny rozmiar biustu jest inny ;) Dlatego też stanik na fiszbinach najlepiej zacząć nosić wtedy, kiedy chodzenie bez biustonosza lub zwykłym topie z różnych względów staje się niekomfortowe. Odpowiedz Link
megi74 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 01.05.13, 22:43 Ściśle pod biustem 71 Luźno pod biustem 74 W biuście 79 W biuście w zwisie 82 Noszę tylko sportowe biustonosze, ponieważ zupełnie nie mogę nic dla siebie znaleźć Odpowiedz Link
miss-alchemist megi74 02.05.13, 10:46 Ze ścisłych modeli polecam mierzenie rozmiarów 70AA oraz 70A, z przeciętnie rozciągliwych - 65A oraz 65B. Podczas mierzenia pamiętaj o prawidłowym zakładaniu biustonosza: LINK Odpowiedz Link
misiunia144 misiunia144 02.05.13, 18:40 hej ! mam 23 lata. Poniżej wymiary: w biuście normalnie - 84 w biuście w zwisie - 86 pod biustem luźno - 75 pod biustem ścisło- 72 Do tej pory nosiłam 70B na początku wydawało się okej, ale non stop musiałam poprawiać - pochodził do góry ciągle. Teraz próbuję 70 A, ale zobaczymy co z tego będzie. Też wydaje mi się, że powtarza się poprzedni probelm - stanik ucieka do góry. Dodam jeszcze, że się dość mocno garbię. Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link
100krotna Re: misiunia144 03.05.13, 11:40 Misiunia, zmniejszenie miseczki nie pomoże na podjeżdżanie obwodu, rozmiar 70A będzie gorzej dopasowany do twoich wymiarów. Powinnaś raczej zmniejszyć obwód stanika, i zwiększyć literkę miseczki (przy niższym obwodzie, podobną pojemność ma miseczka o dalszej literce) czyli spróbuj rozmiaru 65C. Pamiętaj o starannym założeniu biustonosza (w niniejszym podwójne znaczenie, czyli link ukryty pod słowami), bo może się okazać, że potrzebujesz miseczki więcej (65D). Rozmiar 70B (i być może, po wygarnięciu 70C) może Ci pasować przy dosyć ścisłych stanikach. W tych okolicach rozmiarowych bardzo ważne jest zwracanie szczególnej uwagi na fiszbiny, muszą dokładnie obejmować twoją pierś, nigdzie jej nie uciskając (bo niestety często zdarzają się staniki z bardzo wąskimi fiszbinami) Na garbienie polecam przekopać się przez stary wątek: prostowanie się, szczególnie od trzeciego z kolei postu, autorstwa Teresy104 ;) Pozostaję z biuściastym pozdrowieniem, 100 Odpowiedz Link
casia21 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 02.05.13, 19:07 Wymiary : w biuście normalnie - 82 cm w biuście w zwisie - 84 cm pod biustem luźno - 76 cm pod biustem ścisło - 75 cm Noszę stanik 75A. Jest na mnie dobry, jedyny problem to wałeczki pod pachami, które okropnie wyglądają i nie mogę ich zgarnąć do miseczki bo są one tuż pod pachami, a miseczki stanika tam nie sięgają. Znowu w miseczkach większych moje piersi "pływają" gdyż są naprawdę nie wielkie. Podobno od odpowiedniego stanika można pozbyć się tych wałeczków. Bardzo proszę o radę, chce żeby te wałeczki zniknęły. Już nie wiem jaki mam rozmiar stanika... Proszę o polskie rozmiary. Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link
100krotna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 03.05.13, 14:10 Naprawdę pomiar luźno pod biustem a bardzo ścisło na wydechu różni się tylko o 1 cm? Jeżeli tak (ale możesz się zmierzyć jeszcze raz i upewnić) to ze ścisłych staników może Ci rzeczywiście pasować 75A- ale spróbuj zmierzyć także dla pewności 70B i 70C. Pamiętaj oczywiście o starannym założeniu stanika. Co do wałeczków pod pachami, to z twojego opisu wynika, że to po prostu fałdki skóry, niektóre dziewczyny (i dzieci i męzczyźni!) mają takie, malutki zapas skóry, potrzebny do ruszania rękami. Jedyna rada w tym przypadku, to pokochać, bo przypuszczam, że zgarnianie tego do stanika może zrobić więcej szkody niż pożytku (wysuszona, naciągnięta, poobcierana skóra). Ewentualnie wybierać staniki, które ramiączkiem nie podcinają ciałka w tym miejscu. Aczkolwiek, przyglądnij się, czy przy delikatnym wygarnięciu do większej miseczki stanika fałdki nie znikają (ale jeśli po dwóch ruchach rąk uciekają - to znaczy, że to właśnie ta anatomiczna fałdka skóry i wtedy nie należy jej do miski wciągać na siłę :)) Odpowiedz Link
casia21 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 04.05.13, 13:07 Tak strasznie ścisło na wydechu to mam nawet 73,5 cm. PRzepraszam za błąd :) Niestety te wałeczki strasznie mnie drażnią, gdyż tak nie fajnie wygląda to w strojach kąpielowych... No cóż jeśli nic na nie nie poradzę to najwyżej postaram się je zaakceptować. Innej rady nie ma chyba. Miseczka od stanika musiała by się znajdować przy pachach, żeby mi te wałeczki nie uciekały. A takich szans nie ma skoro mam mały biust. Dziękuję Pani za odpowiedź :) Odpowiedz Link
lady2009 lady2009 06.05.13, 15:11 Witam, moje wymiary: w biuście normalnie - 86 w biuście w zwisie - 90 pod biustem luźno - 78 pod biustem ścisło- 73 Proszę specjalistki o określenie rozmiaru. Odpowiedz Link
miss-alchemist Re: lady2009 10.05.13, 23:10 Myślę, że mierzenie możesz zacząć od rozmiarów 70C oraz 70D z naciskiem na ten drugi. W brytyjskiej rozmiarówce to będzie 32C i 32D. Odpowiedz Link
magnej Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 09.05.13, 18:37 w biuście normalnie - 78 w biuście w zwisie - 82 pod biustem luźno - 71 pod biustem ścisło- 69 noszę staniki 70A. Są za szerokie w obwodzie, co do miseczek to w zależności od stanika są dobre albo trochę zbyt duże. Dzięki za pomoc. Odpowiedz Link
miss-alchemist magnej 69/78 10.05.13, 23:11 Spróbuj zatem z rozmiarem 65B. Z niektórych modeli może pasować miseczka mniejsza, z niektórych większa, ale 65B powinno być dobrym początkiem. Odpowiedz Link
sweet.joan sweet.joan 10.05.13, 10:50 Witam I proszę o radę w wyborze rozmiaru. Wymiary: 66-69, 79-82. Obecnie mam Gossard Superboost Lace Plunge w rozmiarze 65D (dobrany dość dawno przez brafitterkę w sklepie). Już zdążył się rozciągnąć, ewidentnie za szeroki w obwodzie. Miseczki zaczęły się marszczyć tuż przy mostku. Piersi uciekają mimo zgarniania (przez zbyt luźny już obwód?). Fiszbiny za to idealne. Piersi niesymetryczne (jedna brodawka wklęsła), po karmieniu piersią - mało jędrne, delikatnie mówiąc ;) Byłam na stronie sklepu myBra.pl i z ich kalkulatora wychodzi mi 65B, w którym to rozmiarze są całe dwa staniki ;) Odpowiedz Link
miss-alchemist Re: sweet.joan 10.05.13, 23:16 Kalkulator wstępny rozmiar wylicza dobrze, ale z tego, co piszesz, możesz potrzebować miseczki większej, czyli 65C. Dużo zależy jeszcze od modelu. Jeśli chodzi o uciekanie z miski - może być to spowodowane za luźnym obwodem, ale przyczyna może być też dużo bardziej prozaiczna: czasem wygarniając, zgarniamy do miseczki nie tylko pierś, ale także tez skórę czy tłuszczyk do piersi nienależący. Dlatego też po każdorazowym założeniu biustonosza (instruktaż) należy zawsze trochę się poruszać, poskakać, potrząsnąć biustem. Dopiero wtedy możemy ocenić, czy miseczka jest odpowiednia. Inną przyczyną uciekania piersi z miseczki mogą być za niskie fiszbiny, zarówno na mostku, jak i pod pachą. Trudno stwierdzić na odległość ;) Odpowiedz Link
gosia101097 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 10.05.13, 22:04 biuście normalnie - 80 > w biuście w zwisie - 83 > pod biustem luźno -75 > pod biustem ścisło- 73 Noszę 75 B "niemarkowy", beznadziejny. miseczka odstaje, proszę o poradę Odpowiedz Link
miss-alchemist gosia101097 10.05.13, 23:17 Spróbuj mierzyć 70A oraz 70B. Zawsze przy mierzeniu pamiętaj o prawidłowym założeniu biustonosza. Odpowiedz Link
dewhoo dewhoo 13.05.13, 16:16 w biuście normalnie - 72 w biuście w zwisie - 76 pod biustem luźno - 84 pod biustem ścisło- 86 noszę 75B, ale wydaje mi się, że jest to mały stanik w porównaniu z innymi 75B :P Odpowiedz Link
dewhoo Re: dewhoo 13.05.13, 16:21 sorry, źle. ktoś bardzo logicznie napisał tego posta:D w biuście normalnie - 84 w biuście w zwisie - 86 pod biustem luźno - 76 pod biustem ścisło- 72 Odpowiedz Link
kis-moho Re: dewhoo 18.05.13, 09:57 A jak ten 75B w miseczkach? Pasuje? Ogólnie próbowałabym z 70B albo C, będą się pewnie nieco lepiej trzymać niż obwód 75. Jeżeli 75B ładnie leży - jego odpowiednikiem z mniejszym obwodem jest 70C. Odpowiedz Link
maszkadread Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 14.05.13, 20:31 maszkadread w biuście normalnie – 83 w biuście w zwisie – 85 pod biustem luźno – 72 pod biustem ścisło - 68 Aktualnie mam dwa staniki. Jeden czarny, rozmiar mi nie znany bo z metki starł się dawno, (stawiam że 65A, jeżeli dobrze pamiętam?) chyba z H&M ale dostałam od mamy, kupiła robiąc zakupy w secondhandzie, i jej się taki bardzo ładny, bo czarny, koronkowy spodobał. Kiedyś najlepszy, ale teraz niewygodny, zdecydowanie za mały i za ciasny, nawet zapięty na ostatnią haftkę dusi mnie trochę, a piersi uciekają na górę poza miskę, wręcz zgniecione jak placki. Drugi 80B, z OYSHO. Kiedyś mierzyłam stanik mojej koleżanki, z tego samego sklepu i w tym rozmiarze, i byłam zdziwiona że taki ciasny skoro ma obwód 80. Udałam się do sklepu z chęcią kupna właśnie takiego rozmiaru, tylko innego stanika. Jej jest czarny, gładki, push up, kupiony przeze mnie beżowy, koronkowy z małą gąbeczką. Oba mają ten sam rozmiar, jednak tamten jej, gdy ostatnio mierzyłam to na mnie jest już teraz trochę za mały, i za ciasny w obwodzie i w misce, sytuacja taka jak w tym moim pierwszym staniku z lumpeksu - piersi się wylewają i nie wyglądają zbyt ładnie. Ten mój za to jest dużo większy, luźniejszy, mam wrażenie że na mnie za duży, mimo że oba mają ten sam rozmiar na metce (?). Nigdy nie miałam na sobie stanika większego niż z miseczką B, mnóstwo osób całe życie przekonuje mnie że jestem deską i chyba zacznę w to po prostu wierzyć. Nie odważyłam się dotychczas wziąć do przebieralni biustonosza z oznaczeniem 'C' i wyższym, panie wokół mnie żyją w przekonaniu, że jeżeli ktoś nosi C, to znaczy, że ma pierś przynajmniej 3 razy większą niż moja. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i z ciekawością na nią czekam. Pozdrawiam! ;) Odpowiedz Link
kis-moho Re: maszkadread 18.05.13, 10:03 Zaczęłabym mierzenie od 65C albo D, tylko może niekoniecznie w Oysho :o) Tzn. oni i tak nie mają takich obwodów, ale jak widać i nie trzymają rozmiarówki. Pomierz, popatrz, czy Ci wygodnie, czy obwód nie za ciasny (jeżeli za ciasny, idź odpowiednio w 70B albo C). Nigdy nie miałam na sobi > e stanika większego niż z miseczką B, mnóstwo osób całe życie przekonuje mnie ż > e jestem deską i chyba zacznę w to po prostu wierzyć. Dlaczego? Polecam opieranie samooceny na własnych poglądach, inni ludzie mają czasem tendencje do gadania głupot :o) Nie odważyłam się dotychc > zas wziąć do przebieralni biustonosza z oznaczeniem 'C' i wyższym, panie wokół > mnie żyją w przekonaniu, że jeżeli ktoś nosi C, to znaczy, że ma pierś przynajm > niej 3 razy większą niż moja. Ale to panie wokół, a nie Ty, prawda? A jeśli chodzi o "ogromną" miseczkę C i "gigantyczną" miseczkę D, polecam ten artykuł:klik Ja mam biust raczej nieduży i zgrabny, a siedzę właśnie w staniku z miseczką DD. Nie ma się co bać literek ;o) Odpowiedz Link
kika_19 kika19 89/91/77/74 18.05.13, 19:48 szukam mojego nowego rozmiaru po urodzeniu Synka :) Kiedyś nosiłam 65C bodajże, teraz wszystko się pozmieniało i wygląda tak: w biuście normalnie – 89 w biuście w zwisie - 91 pod biustem luźno - 77 pod biustem ścisło- 74 Szukam staników do karmienia, raczej średnia półka (co oznacza dla mnie, że staniki za >150 zł to za dużo - za pół roku przestanę tyle karmić i potrzebne będą nowe :) czy możecie polecić mi jakieś firmy? Podoba mi się np. taki: www.lovemum.pl/products/biustonosz-alles-mama-eva czy wymiary, które sugerujecie to rozmiarówka angielska? z góry dzięki i pozdrawiam! Odpowiedz Link
kis-moho Re: kika19 89/91/77/74 22.05.13, 22:27 Hmm... z karmnikami nie znamy się za dobrze, niestety. Na te wymiary normalnie poleciłabym Ci 70C albo 70D, z bardziej ścisłych egzemplarzy 75B albo 75C. Ale nie czuję się do końca pewna przy doradzaniu karmników, bo nigdy nie byłam w takiej sytuacji - załóż najlepiej nowy wątek na forum, tam zajrzy więcej dziewczyn, też tych, które karmiły i będą mogły doradzić coś konkretnego :o) Odpowiedz Link
dark_lady89 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 19.05.13, 13:37 Witam! Chciałabym prosić o pomoc w dobraniu odpowiedniego biustonosza. Ostatnio pogoda zrobiła się typowo letnia zmuszając mnie tym samym do zakładania bluzek z większym dekoltem (większym niż ma standardowy t-shirt - ale nie odsłaniającym biustu). Mój problem polega na tym, ze do mojego małego biustu nie przylegają miseczki (od góry). Schylając się zdarzało mi się odsłonić nieco więcej (jesli w ogóle można powiedzieć "wiecej" w tym przypadku). Nie czuję się z tym komfortowo, więc wybieram bezpieczne zabudowane ubrania. Moje wymiary: w biuście normalnie – 78 w biuście w zwisie – 80 pod biustem luźno – 70 pod biustem ścisło - 67 Mój biust jest bardziej płaski od góry a pełniejszy na dole. Jeśli miseczka leży prawie idealnie w pozycji stojącej to przy schyleniu się odstaje pokazując sutki. Noszę staniki z h&m w rozmiarze 70B i 70C. Mam również 2 z atlantica w rozmiarze 70A ale są przeze mnie zmodyfikowane (zmniejszony obwód i zszyte miseczki) wiec raczej sie nie liczą. Mam tendencję do przerabiania biustonoszy i zazwyczaj po moich modyfikacjach jest znacznie lepiej... ale ile można? Chciałabym kupić biustonosz którego nie musze przerabiać. Odpowiedz Link
kis-moho Re: dark_lady89 22.05.13, 22:31 Spróbuj na początek 65B i C - te zwężane Atlantiki to dobry trop, potrzebujesz trochę węższego obwodu. Niestety to nie są najbardziej popularne rozmiary, ale spokojnie można je znaleźć np. w firmie OnlyHer albo Ewa Michalak (tu uwaga, Ewa Michalak ma własną rozmiarówkę i niezły kalkulator na swojej stronie internetowej). Change chyba też powinno coś mieć. Są dostępne przez internet, ale i stacjonarnie - może masz sklep w swojej okolicy? Zajrzyj na stanikową mapę świata, tam są zalinkowane sklepy z szerszą rozmiarówką. Powodzenia! Odpowiedz Link
maria.piatkowska miriam 75, 77, 82, 86 31.05.13, 16:54 w biuście normalnie - 82 w biuście w zwisie - 86 pod biustem luźno - 77 pod biustem ścisło- 75 noszę rozmiary 75 A, 75 B - miseczka A jest za mała, a B za duża i odstaje z intimissimi 75 B było ok, ale miało push up i ten stanik podnosił mi się do góry i gąbki zgniatały mi biust miałam też stanik dopasowany przez panie z MamBra Gossard Egoboost w rozmiarze chyba DD? leżał dobrze w sklepie ale okazało się że przemieszcza się praktycznie non-stop i odstaje połowa miski... teraz odkąd intimissimi podobno zmniejszyło obwody mam 75A bez pushupu i wszystko pasuje, nic nie odstaje, ale nie powiem żeby mój biust wyglądał jakoś specjalnie ładnie... Odpowiedz Link
sbarazzina Re: miriam 75, 77, 82, 86 01.06.13, 14:30 Według tabelki wychodzi Ci właśnie 75A lub 70B. Próbowałaś przymierzyć kiedyś ten drugi rozmiar? Zwróć uwagę też na to czy fiszbiny okalają Ci całą pierś, sprawdź czy ślad po fiszbinie jest już za piersią. Za wąska lub za szeroka fiszbina może powodowac właśnie uciakanie piersi z miski i odstawanie. --- Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary: tnij.org/staniki01 Odpowiedz Link
englishmuffin Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 04.06.13, 23:05 w biuście normalnie - 84 w biuście w zwisie - 88 pod biustem luźno - 79 pod biustem ścisło- 74 Aktualnie mój najwygodniejszy to 75B Ale jest za luźny, piersi mi w nim wiszą, nie trzyma ich odpowiednio. Zdecydowanie nie stoją w miejscu, muszę je poprawiać. Ale miseczkowo mi odpowiada, ponieważ nie odstaje tak jak inne do tej pory. Patrzyłam na kalkulatory i wyszło mi albo 34C albo 80 AA O.o Odpowiedz Link
miss-alchemist englishmuffin 74/84 07.06.13, 11:04 Na pierwszy rzut z wymiarów wychodzi 70B (angielskie 32B), ale ze względu na pomiar w zwisie oraz to, że 75B jest dobre miseczkowo, spróbuj też 70C (angielskie 32C). Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu stanika przy mierzeniu ;) na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html Odpowiedz Link
fajerwerka_1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 11.06.13, 23:45 Wymiary: W biuście normalnie 82 W biuście w zwisie 83 pod biustem luźno 75 pod biustem ścisło 73 To nowy kształt moich piersi po zakończeniu długich karmień wszystkich moich dzieci- zupełna załamka, biust totalnie mi zniknął.... W mało profesjonalnym sklepie (teraz dopiero to widzę, po tym jak trafiłam na wasze forum) zaproponowano mi push-upy 70A. Oba, które kupiłam wjeżdżają mi na piersi, cały czas muszę je obniżać, a gdy je zdejmuję, mam czerwoną pręgę w połowie piersi od gumki. W rezultacie, żeby się tak nie męczyć noszę moje stare sportowe, bawełniane biustonosze z czasów sprzed dzieci, 75B, ktore się przynajmniej nie unoszą, ale miseczki są pomarszczone, bo za duże. Na gwałt potrzebuję czegoś na piersi. Błagam, pomóżcie. Odpowiedz Link
kis-moho Re: Fajerwerka_1 12.06.13, 19:40 Patrząć na wymiary proponowałabym 70A albo 70B, ale na razie nie z wkładaną gąbką, tylko z normalnymi miseczkami, żeby biust doszedł do siebie. To dość popularny rozmiar, niestety nie wszystkie firmy trzymają się rozmiarówki, i sprzedają jako 70A coś, co 70A nie jest - i podjeżdża. Proponuję przy zakupach zrobić takie testy: Jak kupić wygodny stanik A tutaj świetna instrukcja zakładania staników: klik Powodzenia! Odpowiedz Link
gostki2ija 91/92/82/80 12.06.13, 10:46 Piersi w kształcie kropli, ( ktoś na forum ładnie określił :)) "rozchodzące" się na boki. A ja bardzo chciałabym, żeby były bliżej siebie, żeby mieć ładny dekolt itp. Ostatnio noszę 80A, niektóre modele mnie gniotą w obwodzie, wrzynają ramiączka, choć w miseczkach piersi są bliżej siebie, w innych znów piersi się "rozłażą" i staniki są za luźne. HELP! Odpowiedz Link
kis-moho Re: gostki2ija 12.06.13, 19:44 80A może być niezłym wyborem, pod warunkiem, że to będzie dobry dla Ciebie model. Spróbuj założyć kilka modeli według tej instrukcji: klik i zwróć szczególną uwagę na to, czy fiszbiny nie wchodzą na pierś, a obwód nie ciśnie ani nie podjeżdża. Daj znać jak to wygląda i będziemy myśleć dalej :o) Jeżeli masz ochotę - mamy też zamkniętą galerię, do której zaglądają tylko zaufane forumki. Możesz przysłać swoje zdjęcia w stanikach, do których masz wątpliwości, poradzimy. Instrukcję i więcej info o galerii znajdziesz na głównej stronie forum. Odpowiedz Link
szabcia19 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 14.06.13, 05:03 pod biustem scisniete 69 pod biustem luzno 73 w biuscie zwis 85 w biuscie normalnie 82 stanik nosze 36/80 tak pisze na metce i niestety odstaje od piersi najbardziej przy schylaniu sie i takze podnosi sie prosila bym o "rozmiar" podamy tak jak wyzej bo tak przewaznie pisze na metkach gdzies wyczytalam ze powinnam miec 65c ale nie jestem pewna Odpowiedz Link
maariiposa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 17.06.13, 11:32 Witam. Jaki rozmiar stnaika powinnam nosić? Moje wymiary to : w biuście normalnie - 88,5 w biuście w zwisie - 91 pod biustem luźno - 77 pod biustem ścisło- 75 Noszę rozmiar 36/80( B80) ,ale niekiedy miseczka trochę odstaje,a niekiedy jest nieco za mała. Ponadt moje piersi są daleko od siebie odsunięte. Dlatego zwracam się z pytaniem jaki prawidłowy rozmiar powinnam nosić ? Odpowiedz Link
mssselfdestruct Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 18.06.13, 19:29 Według mnie możesz zacząć poszukiwania odpowiedniego rozmiaru od przymierzenia 70D (32D). W bardzo ciasnych stanikach może pasować też 75C. 80B które teraz nosisz z grubsza pasuje do wymiarów jeśli chodzi o miseczkę, ale obwód jest zdecydowanie za luźny. Oczywiście jeśli będziesz w sklepie stacjonarnym z dużym wyborem to warto poprzymierzać też okoliczne rozmiary – miseczkę większy czy mniejszy aby dopasować ten, który leży najlepiej. A co do szerokiego rozstawienia piersi – nie wiem czy to u Ciebie prawda, wielu kobietom się zdaje że mają biust szeroko rozstawiony kiedy w rzeczywistości winne są wąskie fiszbiny w noszonych stanikach, a po zmianie biustonosza na odpowiedni okazuje się, że biust jest zupełnie przeciętnie a może nawet wąsko rozstawiony. Oczywiście nie zawsze tak jest, jak najbardziej istnieją też szerzej rozstawione biusty, just sayying ;) Jeżeli szukasz stanika który zbliży do siebie piersi to wybierz krój plunge, o niskim mostku, coś podobnego do tych: kataloglb.blox.pl/resource/OnlyHerTabasco.jpg brasfera.pl/data/gfx/pictures/medium/0/4/40_1.jpg Odpowiedz Link
mssselfdestruct szabcia19 18.06.13, 18:59 36/80 to oznaczenie najczęściej stosowane na chińskich stanikach pochodzących z bazarków, ryneczków i tego typu źródeł. Niestety, ale w takich miejscach raczej nie znajdziesz dobrego stanika i taką rozmiarówką też nie powinnaś zawracać sobie głowy. Porządne biustonosze mają oznaczenia obwodu i miseczki osobno tak żebyś mogła dopasować odpowiedni rozmiar. 65C może być dobrym wyborem, ale ja zmierzyłabym na Twoim miejscu także 65D. Najlepiej by było jakbyś wybrała się do sklepu stacjonarnego z szerokim wyborem rozmiarów i przymierzyła obie opcje. Z ciaśniejszych obwodów może pasować też 70B lub 70C. tnij.org/c68g -> tutaj masz link do mapy, na której możesz sprawdzić gdzie najbliżej znajdziesz dobry sklep. Możesz też złożyć zamówienie w którymś z polecanych na forum sklepów internetowych a jeśli będziesz miała wątpliwości co do dopasowania, wysłać zdjęcia do zamkniętej galerii, gdzie doradzają doświadczone użytkowniczki. Odpowiedz Link
szabcia19 Re: szabcia19 18.06.13, 22:35 Chodzi o to ze janie kupuje na bazarach tylko poprostu w sklepach i sa taki oznaczenia ;/ Dziekuje za rade i w najblizszym czasie wybieram sie na zakupy ;) Odpowiedz Link
szyszunia18.18 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 18.06.13, 20:00 szyszunia18.18 w biuście normalnie - 81 cm w biuście w zwisie - 85 cm pod biustem luźno - 71 cm pod biustem ścisło- 69 cm noszę głównie 70A, 70AA, 75A (szybko robi się za luźny w obwodzie), wydaje mi się, że w żadnym rozmiarze mój biust nie wygląda korzystnie, prawie jakby go nie było Odpowiedz Link
szyszunia18.18 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 18.06.13, 20:07 aha, i jeszcze jedno pytanie, jaki krój powinnam wybierać? nie chcę za bardzo nosić push-upów, bo czuję się jakbym oszukiwała matkę naturę ;) Odpowiedz Link
kis-moho Re: szyszunia18.18 20.06.13, 10:08 Obwód 75 na pewno będzie dla Ciebie za luźny. Z 70 możesz sobie coś dopasować, próbowałabym wtedy 70A albo 70B - ale zwróć uwagę, czy obwód jest wygodny, ale i nie wjeżdża na biust kiedy ruszasz rękami. Jeżeli byłby za luźny, próbuj 65B albo 65C. Proponuję przy zakupach zrobić takie testy: Jak kupić wygodny stanik A tutaj świetna instrukcja zakładania staników: klik Powodzenia! Odpowiedz Link
aga.r.72 aga.r.72 22.06.13, 16:14 pod biustem ciasno - 79 cm pod biustem luźno - 84 cm w biuście normalnie -92cm w biuście w zwisie - 93 cm (rozmiar biustonosza-80- nie wiem, co to za rozmiarówka, ale to jedyny miękki jaki posiadam i w zasadzie nie zakładam). Dodam, że dotąd kupowałam tylko i wyłącznie biustonosze usztywniane i z fiszbinami- 72-75 B, czy jakoś tak. Biustonosze "bazarowe". Odpowiedz Link
kis-moho Re: aga.r.72 05.07.13, 08:46 Na początek spróbowałabym 75B, a jeżeli byłby za ciasny, 80A. To popularne w sklepach rozmiary, więc wybór będziesz miała spory - zwróć jednak uwagę na następujące rzeczy: - czy fiszbina nie wchodzi na pierś (powinna ją okalać, zobaczysz to najłatwiej po odcisku fiszbiny po zdjęciu stanika) - czy jeżeli ruszasz rękami, obwód nie wchodzi na biust - czy krawędź stanika nie wbija się górą w pierś. Tutaj jeszcze: Instrukcja jak zakładać stanik Poradnik na zakupy Odpowiedz Link