Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10

• 0mmm 68-69/74-75 30.03.09, 14:04
      Witam
      A co zrobić z takimi maleństwami?
      • paula_aulap Re: 68-69/74-75 30.03.09, 15:14
        Ubrać w śliczny stanik 65A, 60B, 60C;]
        o te rozmiarki niestety dosyć trudno, ale można próbować też z
        małomiseczkowymi 65B (np firmy gossard- na bigbra.pl) Jest też ich
        trochę na allegro, ale albo miękkie bez fiszbin albo pushupy z
        żelowymi wkładkami - (żelowe też ->panache atlantis na dopasowana.pl)
        Warto na początek znaleźć znaleźć miękkie na fiszbinach, by ocenić
        czy rozmiar jest dobry, takie też można upolować choćby na allegro.
        A tu jest wątek o polecanych sklepach ze stanikami 60/65 AA-C:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=85860048&v=2&s=0
        Powodzenia;)
        • megiddo0 Re: 68-69/74-75 30.03.09, 17:17
          mozesz tez sie zainteresowac esotique ktory ostatnio wprowadzil
          65tki A-D a ma z tego co czytalam zanizone miseczki i ladne
          wzornictwo, wiec moze 65B z tej firmy by pasowalo;)
          65A jest zazwyczaj dosyc latwe do znalezienia, gorzej ze
          wzornictwem, ktore nie wiedziec czemu jest z pieskami, kotkami itp
          (ale jesli lubisz takie to wpadnij do h&m)
          mozesz poszukac tez w atlanticu bo z tego bo pamietam mieli kiedys
          ladne koronkowe 65tki z niewielkimi miseczkami
          pocieszy cie zapewne fakt ze rozmiary w okolicach 65A sa dosyc
          tanie;)
          tylko uwazaj na fiszbiny bo moga byc czesto za waskie i nie
          obejmowac calej piersi
          • plon_ziemniaka 66/67cm - 85cm 31.03.09, 11:54
            witam
            -obwód pod biustem 66cm
            -obwod w biuscie 85cm
            stanik jaki zazwyczaj nosze to 70-75 B.rozmiar c wydaje mi sie za duży..
            staniki noszę z fiszbinami/lub takie bez fiszbin,koronkowe,kolorowe.ladnie
            wyglądaja,ale na pewno nie podtrzymuja i nie uwydatniaja:/
            chcialabym dobrac sobie stanik by piersi były wyżej i 'blizej siebie',zeby taki
            "dołek" sie miedzy nimi robil.
            • stary_dywanik Re: 66/67cm - 85cm 31.03.09, 12:10
              Sprobuj przymierzyc cos w rozmiarze 28 (60)E lub F. Pamietaj, ze nie
              ma czegos takiego jak "rozmiar c". Sama literka bez podania obwodu
              jeszcze nic nie znaczy. Rozmiar 75C byl na Ciebie za duzy, ale
              rozmiar 60C bylby zdecydowanie za maly.

Stanik na fiszbinach w dobrym rozmiarze uniesie i zaokragli piersi,
              wiec bedziesz miala szanse na ladny "dolek" w dekolcie.
              • megiddo0 Re: 66/67cm - 85cm 31.03.09, 15:29
                hm...ja bym radzila ci sprobowac 60F i 60FF, lub w przypadku bardzo
                scisliwych 65tek 65E i 65F(czesto miski lepiej sie ukladaja niz w
                60tkach)
                nie wiem czy ta informacja ci pomoze, ale sama mam podobne wymiary
                65/84 (czyli taka sama roznica w obwodach, jestem waskofiszbinowa) i
                60FF jest przymale, i wlasnie wyrastam z 65F;)
                oczywiscie to zalezy jeszcze od rodzaju biustu i mnostwa innych
                czynnikow
          • kanzashi88 70-71/82.5 31.03.09, 18:04
            wiec moze zaczne od tego ze kilka miesiecy temu dowiedzialam sie o tym forum i
            kupilam pierwszy <prawie idealny> stanik. O ile sie nie myle-nie mam juz metki a
            nie za bardzo pamietam- to byl panache superbra 65D.Na upartego lezy dobrze, ale
            jego gorna koronka troche sie marszczy, mam wiec wrazenie ze jest ciut za
            duzy.Jesli chodzi o obwod i szerokosc fiszbin to ok.Drugi biustonosz to m&s o
            tym samym rozmiarze-modelu nie pamietam.Ten zeby bylo ciekawiej jest za
            maly.Robia mie sie bulki i to dosc spore ;/Nie wiem co jest nie tak, sowjego
            rozmiaru jeszcze tutaj nie konsultowalam wiec mam nadzieje ze ktoras z Was mi
            pomoze.Z gory dzikeuje za odpowiedz i pozdrawiam!
    • lenka25 82/94 31.03.09, 14:28
      Witam,
      pod biustem 82, w biuście 94 (w staniku i bez)
      dopiero teraz dowiedziałam się że od nastu lat jestem jak yeti:) - 75B,
      nigdy nie czułam się jakoś super komfortowo, ale nie wnikałam czy może być lepiej, kilka razy przymierzałam miskę C ale wydawało mi się że coś puściutko w niej.. teraz już wiem że to co powinno być w misce wywędrowało mi pod pachy:(
      pomożecie?
      • lenka25 Re: 82/94 31.03.09, 15:10
        aha, dodam tylko że w związku z tym że utyło mi się odrobine, od pewnego czasu na tapecie jest 80B
      • stary_dywanik Re: 82/94 31.03.09, 15:21
        Sprobuj przymierzyc jakies 75D. Rozmiar ten powinien byc dostepny w
        wiekszosci sklepow stacjonarnych, wiec mozesz pomierzyc
        poeksperymentowac z roznymi firmami i modelami. Najlepiej zaczac od
        miekkich stanikow na fiszbinach bo w nich najlatwiej ocenic
        dopasowanie.

Metode wygarniania biustu z pod pachy mozesz obejzec na tych
        filmikach:

bialelaki.pl/effuniak/
    • kanzashi88 70-71/82.5 31.03.09, 18:07
      Przepraszam ze drugi raz wklejam to samo ale chyba sie zle podpielam:) Wiec tak:
      moze zaczne od tego ze kilka miesiecy temu dowiedzialam sie o tym forum i
      kupilam pierwszy <prawie idealny> stanik. O ile sie nie myle-nie mam juz metki a
      nie za bardzo pamietam- to byl panache superbra 65D.Na upartego lezy dobrze, ale
      jego gorna koronka troche sie marszczy, mam wiec wrazenie ze jest ciut za
      duzy.Jesli chodzi o obwod i szerokosc fiszbin to ok.Drugi biustonosz to m&s o
      tym samym rozmiarze-modelu nie pamietam.Ten zeby bylo ciekawiej jest za
      maly.Robia mie sie bulki i to dosc spore ;/Nie wiem co jest nie tak, sowjego
      rozmiaru jeszcze tutaj nie konsultowalam wiec mam nadzieje ze ktoras z Was mi
      pomoze.Z gory dzikeuje za odpowiedz i pozdrawiam!
      • kulki Re: 70-71/82.5 31.03.09, 19:41
        To się niestety zdarza - rozmiar tabelkowy, "wyjściowy" to jedno, a rozmiar
        faktyczny stanika to drugie.

Są staniki dużomiseczkowe, które mają większe miseczki niż standard i trzeba je
        brać rozmiar mniejsze. Są staniki małomiseczkowe, które z kolei warto brać
        rozmiar większe. Są staniczki rozciągliwe - obwód w nich jest albo bardzo
        elastyczny i trzeba je przeliczać na obwód mniejszy (czy np. 60 zamiast 65), i
        są też ścisłe - trzeba brać obwód większy albo nosić z przedłużką.

Na szczęście istnieje społeczność zwariowanych "testerek" biustonoszy, które
        kupują namiętnie różne marki, modele, w różnych rozmiarach, a potem opisują
        swoje wrażenia :) To nasze lobby oczywiście :)

Opinie o stanikach możesz znaleźć w katalogu lub w wątkach producenckich. Jeżeli
        nie masz możliwości pomierzyć dany model w sklepie stacjonarnym i kupujesz przez
        internet, to najpierw poczytaj sobie jaki rozmiar powinnaś zamówić - większy,
        mniejszy czy standardowy.

Możesz też sprawdzić wymiary stanika w naszej tabeli obwodów (link do tabeli
        znajdziesz w m.i. katalogu staników)
        • kanzashi88 Re: 70-71/82.5 31.03.09, 19:59
          Dziekuje bardzo:) A czy myslisz ze 65D to w ogole odpowiedni rozmiar czy moze
          powinnam nosic miseczke C?Mowie o "wyjsciowej".
          • paula_aulap Re: 70-71/82.5 01.04.09, 15:13
            Jak najbardziej prawidłowy. Jesteś własciwie pomiędzy rozmiarami,
            ale lepiej wziąc ten pół rozmiaru większy, ponosić i patrzeć jak po
            wygarnianiu miska się pięknie wypełnia a po pewnym czasie nawet
            wychodzą bułki;] biust noszony w złym rozmiarze ma duży potencjał
            rozwoju;) tzw. migracja;]
    • zaba2000 78/91 31.03.09, 18:09
      a teraz mam na sobie 80C i wydaje mi sie za ciasny w obwodzie ;/
      • kulki Re: 78/91 31.03.09, 19:41
        jaka firma, jaki model?
        • zaba2000 Re: 78/91 31.03.09, 19:55
          a ja wieeem... ;) jakis tani ;p
      • eponak Re: 78/91 31.03.09, 19:59
        Bo za małe miski ma. Kiedy stanik ma za małe miski, to naciąga obwód nawet za
        szeroki i wydaje się Ci, że jednak jest ciasny. Zrób sztuczkę: załóż stanik
        odwrotnie, tj tak, żeby miseczki były na plecach. I sprawdź czy jest ciasny
        dalej obwód i na pewno nie możesz go odciągnąć od ciała.
        • zaba2000 Re: 78/91 31.03.09, 20:32
          zrobilam tak, jak radzilas - jest lepiej, ale nie idealnie
          • eponak Re: 78/91 31.03.09, 20:57
            Co to znaczy lepiej? To nie jest sposób na za ciasny obwód, tylko na sprawdzenie
            rzeczywistej ciasnoty obwodu ;) Zakładasz stanik tak, żeby były miski na plecach
            (czyli nie nachodziły Ci na pierś i nie naciągały obwodu fałszując jego
            ścisłość) i starasz się odciągnąć stanik od ciała. Jeśli jesteś w stanie to
            zrobić, a także przepiać się na dalsze haftki to obwód jest za luźny (i musisz
            mocno odgiąć, a nie delikatnie chwycić ręką i napiąć). Na mój gust, spokojnie
            możesz spróbować z obwodem 75 (miska C wtedy), a nawet 70 (miska DD brytyjska,
            lub E polska). Pamiętaj, że musisz wziąć pod uwagę to, że materiał rozciągnie
            się w użytkowaniu - dlatego stanik przy zakupie musi mieć ścisły obwód, bo on
            się dość szybko rozciągnie.
            • zaba2000 Re: 78/91 31.03.09, 21:17
              no ja rozumiem, ze to nie byl sposob na za maly obwod ;p
              ale zrobilam ten eksperyment i i tak bylo mi ciasno
              • eponak Re: 78/91 31.03.09, 21:33
                A stanik jest nowy? Do ilu cm maksymalnie się rozciąga?
                • zaba2000 Re: 78/91 31.03.09, 22:26
                  taki umiarkowanie nowy
                  rozciaga sie do 97;

mi generalnie wszystkie biustonosze przeszkadzaja ;/
                  • eponak Re: 78/91 31.03.09, 22:43
                    Hm, czyli to jednak rozciągliwiec, za jakiś czas obwód będzie Ci drastycznie
                    podjeżdzał :/ Jak wyszedł ten test rozciągliwości, bo ostatecznie to już nie
                    wiem? Nie chodzi o to czy Tobie tak psychicznie przeszkadza ten obwód, tylko czy
                    jesteś w stanie odciagnąć go od ciała?
                    Czytałaś Piersiówkę podlinkowaną we wstępie? I co ta za stanik jest tak w ogóle?
                    Nie ma żadnego oznaczenia firmy? Czy ma gąbkę w miseczce? Przepraszam za mnogość
                    pytań, ale chcę Ci pomóc, bo stanik nie powinien przeszkadzać - ja swój, który
                    ma naprawdę ciasny obwód, nie czuję, bo tak komfortowo się go nosi.
                    • zaba2000 Re: 78/91 31.03.09, 23:09
                      on kosztowal kilkanascie zlotych... (czy to może być odpowiedzia na wszystkie
                      pytania? ;) )
                      • eponak Re: 78/91 31.03.09, 23:29
                        Może być, ale ostrzegam że w związku z tym zakładam iż (a pewnie się nie mylę
                        lub niewiele):
                        - obwód jest za luźny
                        - miseczki są wypełnione gąbką
                        A w związku z tym ten stanik nie może być wygodny i Ci naprawdę pasować. Dlatego
                        polecam wypróbowanie czegoś w rozmiarach, które Ci podałam.
                        • zaba2000 Re: 78/91 31.03.09, 23:37
                          pewnie masz racje, bo to ja tu jestem pierwszy raz :)
                          obwod za luzny, a ja go czuje jak za ciasny?
                          pewnie, ze sa wypelnione gabka, tylko w takich stanikach mam namiastkę biustu... ;p
                          • eponak Re: 78/91 01.04.09, 00:28
                            To normalne że go czujesz jako za ciasny. Też tak miałam :) A co zabawne, mam
                            akurat na sobie stanik z obwodem 70, który kupowałam mając 77 pod biustem (teraz
                            mam 68) - w momencie zakupu przez moment zaskoczył mnie ścisłością, ale do
                            strzału się przyzwyczaiłam i nie czułam żadnego ucisku. A teraz jest za luźny i
                            zaczął mnie uciskać w żebra, chociaż normalnie mogą go odciągnąć od ciała dość
                            daleko :) Żeby nie było: noszę go tylko do spania, a nie na co dzień. Skąd efekt
                            uciskania obwodu? Pewnie ciężar biustu ciągnie mi przód stanika w dół, a przez
                            to również naciąga obwód i on gniecie po żebrach, chociaż obwód jest de facto za
                            luźny. Ty nosisz taki stanik pewnie i w dzień, więc sobie bardziej szkodzisz niż
                            ja przez noc;)
                            I powiem Ci szczerze, bo sama miałam podobne wymiary do Twoich (78/94) w
                            momencie pierwszego kontaktu z Lobby: spróbuj pochodzić w miękkim staniku przez
                            dłuższy czas. I zaraz zobaczysz ten wyimagowany brak biustu, kiedy doświadczysz
                            migracji :) Podczas noszenia staników z wygąbkowanymi miseczkami (a masz je za
                            małe tak przy okazji), biust nie ma gdzie się zmieścić. Sama zgadnij co się
                            dzieje z biustem, który nie mieści się w miseczkach stanika ;) I niestety ten
                            efekt się utrwala, a w efekcie sama sobie biust rozgniatasz i rozsmarowywujesz
                            po klatce piersiowej. Może to trochę brutalne, ale to niestety prawda - biust to
                            w końcu tkanka tłuszczowa plus gruczoły. I żeby podkreślić biust, żeby poprawić
                            jego kształt, kondycję, czasami nawet wielkość wystarczy nosić lepszy stanik. To
                            przecież takie proste :) A Ty masz jeszcze tę komfortową sytuację, że obwody 70
                            i 75 z miseczkami do E możesz kupić w praktycznie każdym bieliźnianym sklepie.
                            Przy czym ostrzegam, że niestety mają one rozciągliwe obwody, więc wskazane
                            będzie raczej noszenie czegoś z obwodem 70 :) Niestety, żaden stanik za
                            kilkanaście złotych nie sprawi, że biust będzie wyglądał lepiej i korzystniej. I
                            broń Boże, jeśli zdecydujesz się na zakupy w pobliskim bieliźniaku, nie daj
                            sobie wmówić że potrzebujesz obwodu 80 czy większego! Najlepiej wydrukuj sobie
                            Piersiówkę i weź ją ze sobą do sklepu :)
                            • zaba2000 Re: 78/91 01.04.09, 09:50
                              dzieki wielkie za rady :)
                              pedze na allegro ;d
    • sisimisisisi 65/79 01.04.09, 09:21
      Hej

Pani w sklepie tu polecanym mi nic nie znalazła. Powiedziała, ze mogę chodzić
      bez, ale nie zawsze się tak da (jestem jakby nie było dorosłą kobietą mimo
      wymiarów) Możecie mi coś poradzić, bo i tak mam wielkie kompleksy, a w sklepie
      mi jeszcze urosły (bynajmniej nie piersi)

Nie mogę napisać o żadnym staniku, bo nie posiadam nic dobrego na mnie.
      • paula_aulap Re: 65/79 01.04.09, 15:06
        hej;]
        Twój rozmiar to tabelkowo 65b (ściśliwy np. miękkie z mileny, elle
        mcperhson czy effuniak) i 60d(cała reszta). Dosyć łatwo jest znaleźć
        te staniki na internecie, nawet na allegro, a także w sklepacjh
        internetowych. W estiq pojawiły się też 65, więc można iść pomierzyć
        zawsze. Akurat to że nie było w jednym sklepie nie znaczy że nie ma
        ich nigdzie;P nie ma co wpadać w kompleksy. Na początek próbuj z
        miękkimi na fiszbinie, aby dobrać rozmiar, tylko pamiętaj o
        wygranianiu do miseczek!A później to co kto lubi, są panache
        atlantis z żelowymi wkładkami i pushapki o dekoldów mniej lub
        bardziej usztywniane, ja osobiście mam różne, heh;] zajrzyj też do
        polecanych sklepów internetowych, napewno coś znajdziesz,
        powodzenia;]]
        P.S, I czytaj wątki na forum, o zakładaniu stanika, stanik miękki vs
        push up itd itp, naprawdę bardzo dużo tu info o tych 'dziwnych'
        rozmiarach.

• kocianna 71/90 i ciaaaasno! 01.04.09, 15:17
          Najpierw poszłam do zwykłego stacjonarnego sklepu, gdzie bardzo troskliwa
          ekspedientka dobrała mi 70 D. I jest mi w nim dooobrze.

Potem poszłam do bra-fitterki (z Lobby) i mam masquerade isis 5271 w rozmiarze
          65 F. Jak go zakładam rano, jest w miarę ok. A potem zaczyna się koszmar.
          Fiszbiny wżynają się w mostek, na plecach czuję haftki, a leciutko skrócone
          ramiączko (ze względną na dość znaczną dysproporcję piersi) odciska się
          sinoczerwoną pregą na ramieniu.

Stanik noszony 2 dni, zmieni się???
          • ptasia Re: 71/90 i ciaaaasno! 01.04.09, 15:55
            nie znam Issis, ale słyszałam, że szczególnie nowe (tj. z tej kolekcji)
            Maskaradki są rozciągliwe. Więc powinien się rozciągnąć i ułożyć (choć tak btw
            nie wiem, czy to najlepszy wybór na 1szy stanik). Mi pierwszy obwód 70 (przy
            wtedy 78 pod) wydawał się strasznie ciasny...
            Próbowałaś go prać? Zauważyłam, że każdy stanik po dwóch praniach nosi się dużo,
            dużo lepiej. Ostatnio gniotąca w żebra i mostek Evie po drugiej przepierce
            zrobiła się zupełnie wygodna, to samo z Arabellą. Jeśli to nie pomoże, zawsze
            możesz zainwestować w przedłużkę.
            Mostek poobserwuj, czasem trzeba wygiąć lekko fiszbiny, jeśli będą Cię stale
            dźgały. Na początek możesz nosić wacik na mostku, trochę pomaga.
          • kulki Re: 71/90 i ciaaaasno! 01.04.09, 16:18
            Jeszcze jedno możesz zrobić - skoro na razie tak Ci ciasno to kup sobie
            przedłużkę i ponoś go trochę z przedłużką. Ty się przyzwyczaisz do nowego
            rozmiaru i staniczek się rozciągnie z czasem.

A staniczek piękny, co? :)

Może być jednak też tak, że ten w tym rozmiarze po prostu Ci nie leży, wtedy
            pozbądź się go, trudno. Nie chodzi o to, żeby się zamęczyć, masz się czuć lepiej
            po zmianie rozmiaru, nie gorzej :)
          • megiddo0 Re: 71/90 i ciaaaasno! 01.04.09, 17:48
            hm...sa 3 opcje-albo stanik jest za ciasny i wtedy problem rozwiaze
            przedluzka, albo stanik jest za luzny (tak wiem ze to dziwnie brzmi,
            ale czasem wystarczy zapiac ciasniej i fiszbiny przestaja dziabac bo
            nie przesuwaja sie po ciele) albo miseczka jest za mala i dlatego
            masz wrazenie ze jest ciasno
      • megiddo0 Re: 65/79 01.04.09, 15:10
        poszukaj na poczatku 60D i 60DD (ze wskazaniem na 60D)
        mozesz sprobowac tez scislego 65B, ktore moze byc latwiej dostepne i
        w nizszych cenach
        pamietaj ze wiele modeli ma zanizone lub zawyzone miseczki i
        rozciagliwe obwody, wiec zanim kupisz warto poszukac na ten temat
        informacji
        przymierzalas cokolwiek w tym sklepie?(jesli tak to co?-z taka
        podpowiedzia latwiej nam bedzie doradzic ci dobor rozmiaru i
        ewetualnie modelu)
        pamietaj o odpowiednim zakladaniu stanika
        i moim prywatnym zdaniem przy roznicy 14cm w obwodach stanik jest
        jednak potrzebny bo na niewielki biust grawitacja tez dziala
      • kulki Re: 65/79 01.04.09, 15:16
        Przy takich wymiarach spróbuj rozmiar 60D.

Jeżeli nie znajdziesz w sklepie stacjonarnym to poszukaj w internecie. Pamiętaj - staniczek możesz zmierzyć i odesłać bez podawania przyczyny. Sklep zwróci Ci koszt biustonosza. Jedyne co tracisz, to pieniążki za przesyłkę w obie strony. Za to staniki w sklepach internetowych są zwykle tańsze od dostępnych stacjonarnie :)

Najlepiej zamówić na raz kilka - za jednym zamachem możesz poprzymierzać różne modele i wybrać ten najlepszy.
        Staraj się wybierać modele małozabudowane (najlepiej half-cup).

Poszukaj jakie modele chwalą sobie dziewczyny w tym rozmiarze (np. wpisz "60D" w wyszukiwarkę)

Życzę udanego polowania na idealny stanik! :)
    • nekokoneko ja juz kiedys pisalam: 01.04.09, 14:35
      pod biustem mam:73 w biuscie bez stanika 85 w staniku 88. obecny stanik robila
      mi gorseciarka u mnie w miescie, ale:( choc lepszy niz sklepowe to i tak do
      bani:( mam buly pod pachami, fizbiny na mostku odstaja, a pasek z tyłu podnosi
      sie do góry- nawet przy baardzo scisliwym zapieciu:(:( troche załamka:(
      • megiddo0 Re: ja juz kiedys pisalam: 01.04.09, 15:04
        wydaje mi sie ze optymalne na poczatek bedzie szukanie 65DD i 65E-
        sporo jest tego w umiarkowanych cenach na allegro, wiec nie powinnas
        miec problemow
        a twoja obecny stanik jest po prostu za luzny i z za malymi
        miseczkami
        • nekokoneko Re: ja juz kiedys pisalam: 01.04.09, 17:45
          no więc co do tego że za luźny-nei jestem pewna w węższym nei mogłabym oddychać.
          stanik ma w obwodzie:65 na najściśliwszym spięciu i tworzą mi się na plecach i
          boczkach aż obważanki i ślady po wpijaniu się go- a osobą otyłą nie jestem. no
          ale co do miseczki to na 100% jest za mała:(no i jak tu ufać gorseciarce?
          • megiddo0 Re: ja juz kiedys pisalam: 01.04.09, 17:54
            jesli podjezdza ci z tylu to na pewno jest za luzny
            a odnosnie bul ktore robia sie na plecach to za luzny obwod (wbrew
            pozorom) podjezdajac zbiera tluszczyk do gory tworzac nieestetyczna
            falde
            poza tym jesli masz za male miseczko to biust ktory nie miesci ci
            sie w nich wchodzi ci pod obwod mogac powodowac wrazenie ciasnoty i
            buly
            a nie masz odciskow np po opietych jeansach, majtkach albo jak
            wstajesz rano od poduszki?
            kazda opieta czesc garderoby zostawia odciski, i wszystko jest w
            porzadku do momentu kiedy te odciski sa bolesne albo robia ci sie
            siniaki (w takim przypadku stanik faktycznie jest zly)

moim zdaniem powinnas po prostu kupic wezszy obwod i odpowiednio
            duza miseczke i przede wszystkim odpowiednio zakladac stanik,
            zgarniajac spod pach to co znalazlo sie tam przez noszenie zlego
            rozmiaru
            • nekokoneko Re: ja juz kiedys pisalam: 01.04.09, 22:16
              no fakt- w sumie bardzo dobrze mowisz.. tylko przyznam szczerze, ze nie majac
              kasy bpje sie w cokolwiek zainwestowac przez internet:(
              • megiddo0 Re: ja juz kiedys pisalam: 01.04.09, 22:56
                jesli kupujesz ze sklepow internetowych masz prawo zwrocic lub
                wymienic nie uzywany stanik bez podawania przyczyny (w polskich masz
                na to 10 dni w brytyjskich 30)
                jesli chodzi o allegro to zawsze mozesz sprzedac prawda?
                a moze masz w swoim miescie sklep z szeroka rozmiarowka
                biustonoszy?:)
                sprawdz tu:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75038455
                • nekokoneko Re: ja juz kiedys pisalam: 02.04.09, 13:11
                  witaj
                  dzis sie ponownie zmierzylam i inne wymiary mi wyszly:
                  pod biustem 75 a w biuscie w staniki 89 a bez 85... i co z tym fantem zrobic?
                  • megiddo0 Re: ja juz kiedys pisalam: 02.04.09, 14:09
                    cialo kobiety zmienia sie nieco podczas roznych faz cyklu prawda?;)
                    postaraj sie zmierzyc to 65E
                    a jesli nie bedzie pasowac zapamietaj model i rozmiar i bedziemy
                    dalej kombinowac;)
                    • nekokoneko Re: ja juz kiedys pisalam: 16.04.09, 08:43
                      dzis sie zmierzylam i mialam 71-72 pod i w biuscie 86-87...
    • 1-agamon Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 76/85 01.04.09, 21:03
      nie wiem gdzie mam wpisać wymiary abym uzyskała pomoc. do tej pory nosiłam 75B
      push-up ale zazwyczaj mnie uciskały, a ramiączka opadały. proszę o pomoc.
      • kulki Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 76/85 01.04.09, 22:12
        Opadające ramiączka - skąd ja to znam :) I oczywiście 75B :)

Spróbuj 70C, albo polskie 65E = brytyjskie 30DD.
        I żadne push-upy, bo tam biust nie ma się jak zmieścić w miseczce. Tylko
        zupełnie nieusztywniane, przynajmniej na początku zanim nie rozpoznasz swoje
        rozmiaru i piersi nie wrócą na swoje miejsce spod pach.

Pamiętaj o wygarnianiu piersi do miseczki (jak już będziesz miała stanik z
        miejscem na swój biust :)) - najlepiej się przy tym lekko pochylić.

Mam nadzieję, że będziesz równie zadowolona jak ja :)
    • lapis-lazuli 74/91-92 01.04.09, 21:19
      Witam serdecznie, od paru dni przegladam forum i postanowilam sie
      ujawnic - a przy okazji poprosic o pomoc w okresleniu rozmiaru.

Jak narazie, nosze yeti, tzn. 75B. W zasadzie miseczki sa OK,
      natomiast zgodnie ze swiezo nabyta tu wiedza, 75 nie jest OK. I
      rzeczywiscie, od razu moge sie zapinac na ostatnia haftke, poza tym
      jesli sie za bardzo ruszam, biust mi sie czasem zaczyna wysuwac
      dolem (nie jakos drastycznie, ale trzeba oczywiscie poprawiac).

Moje wymiary: 74 cm pod biustem na wydechu, w biuscie bez stanika
      91,5-2, w staniku ok.91, wiec podobnie. Piersi mam normalnie
      rozstawione, raczej w strone "szeroko", niz "wasko".

Poprosze o pomoc w okresleniu rozmiaru - a tymczasem ide szukac
      informacji o niemieckich sklepach on-line i off-line, bo mieszkam
      pod Frankfurtem nad Menem. Dziekuje!
      • megiddo0 Re: 74/91-92 01.04.09, 23:02
        przetestuj na poczatek brytyjskie 70DD-70E (w rozmiarowce
        kontynentalnej 70E i 70F)
        szukaj raczej scisliwych 70tek
        jesli beda za luzne to szukaj 65tek-65F ewetualnie 65FF ale moze byc
        za duze(rozmiry brytyjskie)
    • gossip.ana 76/84 01.04.09, 23:49
      Mam 76 pod biustem ciasno, a 84 w biuście tak luźniej. Mój
      dotychczasowy rozmiar to 75A, nosiłam też 70A, ale moim zdaniem są
      zbyt ciasne w obwodzie. Piersi mam szeroko rozstawione i w staniku
      70A fiszbiny wpinają mi się w piersi zamiast sięgać pach. Nie wiem
      czy dalej nosić 75A czy szukać czegoś nowego.
      • paula_aulap Re: 76/84 02.04.09, 08:48
        Stanowczo czegoś nowego;)) Szukaj 70B,65D. Miękkie, na fiszbinach;]
        Przynajmniej na początek. 75A jest zwyczajnie za luźne;] Pewnie
        dotąd nosiłaś pushupy bez miejsca na pierś w miseczce, stąd wrażenie
        zaciasności. Zwykła 70 rozciąga się do 90 a nawet więcej, więc nie
        ma prawa być ciasna na ciebie, za to może być za luźna;] Stąd
        proponuję zmierzyć jeszcze 65D. Pamiętaj o wygarnianiu piersi do
        miseczki, podciąganiu ramiączek itd, czyli prawidłowym założeniu
        stanika ( info na forum). I mierz się regulanie, bo jak przybędzie
        ci nawet 1 cm w obwodzie to potrzebujesz większego rozmiaru (70c i
        65dd).
        • marza19 Re: 73/85 02.04.09, 09:24
          Witam, moje wymiary to 73/85 i według kalkulatora wymiarów wychodzi 65D.
          Niestety wczoraj mierzyłam biustonosz Esotiq 65D i na plecach tworzyły się
          straszne wałki mimo wygarniania piersi i na dodatek miseczki okazały się za
          małe. Teraz nie wiem w jaki rozmiar celować. Proszę o radę. Dzięki
          • paula_aulap Re: 73/85 02.04.09, 17:39
            Esotiq ma małomiseczkowe modele, pozatym z grubą pianką, z nich
            musiałabyś wziąć pewnie 65e/f (to polska firma). Na perwszy stanik
            nie za bardzo się nadają. Szukaj miękkich na fiszbinie, najlepiej w
            sklepach z roszerzoną rozmairówką (patrz link na gł, stronie-sklepy
            staconarne, może będzie gdzieś w pobliżu) a tak to zostaje
            internet, /wszytskie polecane sklepy internetowe oraz allegro/.
            Pamiętaj o wygarnianiu do miseczek, wszytsko z pleców i boczków
            tzreba płynnym ruchem do nich upchnąć, wtedu i wałki znikną.
            Pooglądaj te filmiki, szczególnie nr5 :
            www.bialelaki.pl/effuniak/
        • gossip.ana Re: 76/84 02.04.09, 22:24
          Jak byś zgadła odnośnie push-upów. W takim układzie lece szukać 70B,
          mam nadzieje, że nie będzie to trudne:) Dzieki!
    • elmilinden 64/82 02.04.09, 11:41
      No i już wiem, dlaczego wszystko na mnie źle leży ostatnio:( Odnalazła się
      zaginiona miarka i zmierzyłam się w mojej nowej Arabelli 60DD. Wyszło 84cm.
      Pomyślałam, że to dziwne, bo zawsze miałam 86cm w obwodzie i że może coś jest
      nie tak. Zmierzyłam się bez niej a tam 82 cm!:/ A pod biustem 64. Dramat.
      Arabellę mam tydzień, obwód jest ok, nic się nie przesuwa, stanik megawygodny,
      ale do diabła- gdzie się podział mój biust i moje wszystko i co teraz mam nosić?:(
      Jeszcze raz kupować te dziesiątki staników, które już mierzyłam i sprawdzać, czy
      czasem nie będą dobre? O 65 już chyba mogę zapomnieć, stacjonarnie mierzyłam
      kilka 60tek i 65tek Freyi- oprócz Arabelli wszystko leżało tragicznie.
      Przestałam chodzić na siłownię po latach i teraz zapada mi się klata:(
      • evciap0 Re: 64/82 02.04.09, 11:54
        Mam identyczne wymiary - choć bardziej w porywasz do 83cm w, i idealnie pasuje
        na mnie Rio 28E :) zamówiłam arabelkę w rozmiarze 28F, ale oyster i zobaczymy
        czy będzie dobra :)
        • elmilinden Re: 64/82 02.04.09, 12:18
          Myślę, że fason Rio raczej nie będzie dla mnie. Wszystkie inne balkoniki Freyi
          nie leżą dobrze. A Arabellę mam 28DD i leży ok;) To chyba zależy od ogólnego
          kształtu i właściwości osobniczych. Więc jest jeszcze bardziej skomplikowane.
          • marza19 73/85 02.04.09, 15:22
            Witam, moje wymiary to 73/85 i według kalkulatora wymiarów wychodzi 65D.Niestety
            wczoraj mierzyłam biustonosz Esotiq 65D i na plecach tworzyły się straszne wałki
            mimo wygarniania piersi i na dodatek miseczki okazały się za małe. Teraz nie
            wiem w jaki rozmiar celować. Proszę o radę. Dzięki
            • megiddo0 Re: 73/85 02.04.09, 16:57
              po 1 esotique ma zanizone miseczki o 1 rozmiar jak nie wiecej
              po 2 walki robily ci sie zapewne dlatego ze mialas za male miski a
              to co sie w misce nie miescilo musiala gdzies sie pojawic prawda?
              szukaj dalej-chociaz ja bym radzila ci 65DD (polskie 65E)
              i pamietaj o odpowiednim zakladaniu biustonosza
            • paula_aulap przeklejam wpis;] 02.04.09, 17:42
              Esotiq ma małomiseczkowe modele, pozatym z grubą pianką, z nich
              musiałabyś wziąć pewnie 65e/f (to polska firma). Na perwszy stanik
              nie za bardzo się nadają. Szukaj miękkich na fiszbinie, najlepiej w
              sklepach z roszerzoną rozmairówką (patrz link na gł, stronie-sklepy
              staconarne, może będzie gdzieś w pobliżu) a tak to zostaje
              internet, /wszytskie polecane sklepy internetowe oraz allegro/.
              Pamiętaj o wygarnianiu do miseczek, wszytsko z pleców i boczków
              tzreba płynnym ruchem do nich upchnąć, wtedu i wałki znikną.

Pooglądaj te filmiki, szczególnie nr5 :
              www.bialelaki.pl/effuniak/
              • marza19 Re: przeklejam wpis;] 02.04.09, 18:21
                dzięki za odpowiedzi
            • kulki Re: 73/85 02.04.09, 19:37
              Właśnie dlatego robią się wałki, bo miseczki są za małe :)
              Jakbyś miała odpowiednio obszerne miseczki to wszystko dałoby się pozgarniać.

Spróbuj jakieś polskie 65E, lub brytyjskie 30DD
              nieusztywniane, żadne push-upy
    • patagarza 74/84 02.04.09, 22:56
      kiedys juz sie tu pytalam, ale od tego czasu odstawilam pigulki i biust mi zmalal, wiec pytam jeszcze raz. Pewnie mi wyjdzie jakis nieistniejacy rozmiar ;)
      • megiddo0 Re: 74/84 03.04.09, 13:07
        nie bedzie tak zle;)
        na poczatku mozesz poszukac 70C ale to ze scisliwcow (generalnie
        naleza do nich milena, la senza, comexim, elle mcpherson ale
        poczytaj sobie o danym modelu zanim kupisz)
        z luzniejszych 65D moze 65DD
        • patagarza Re: 74/84 04.04.09, 18:58
          dizekuje za odpowiedz
          65 DD to na bank odpada, kiedyś mirzylam 65 D, to jeszcze bylo za czasow, kiedy mialam wiecej w biuscie nieco, a i wtedy byla za duza, wiec teraz to juz w ogole by mi tylko wiatr w niej hulał ;)
          zaczaję sie na 70 c, choc jakos sie obawaim, ze za duze bedzie, predzej 70 b chyba.
    • monjan witam i ja 03.04.09, 11:29
      po obmierzeniu dokładnym 73/93 zarządzono dla mnie 65FFlub G(dobry rozmiar?)
      wcześniej nosiłam 70C, ponad 2 lata karmienia, wiem , ze piersi uciekają mi
      pod pachy i czeka mnie wygarnianie

czy rozmiar ok??
      • megiddo0 Re: witam i ja 03.04.09, 13:09
        ja stawialabym na 65FF
        • monjan Re: witam i ja 03.04.09, 13:16
          megidoo dzięki, na razie takiego poszukuję
          czy warto na poczatek zaopatrzyc sie w przedłuzke?wiesz boje sie tego "szoku" i
          ścisnięcia...
          zwłaszcza, ze niekóre biustonosze miałam na 75C...
          • limonadee Re: witam i ja 03.04.09, 14:12
            ja niektore staniki mialam 80 (przy 73cm) i w 65 wcale nie jest mi ciasno :) jest idealnie :)
            chyba, ze trafisz na scisliwca
          • kulki Re: witam i ja 03.04.09, 14:20
            Czy nie masz w swoim mieście żadnego sklepu stacjonarnego, żeby przetestować obwód 65? Nawet jeżeli nie będą mieli dokładnie Twojego rozmiaru, to możesz zapiąc stanik miskami na plecach i sprawdzić, czy da się oddychać :)

Tu znajdziesz listę sklepów stacjonarnych oferujących rozszerzoną rozmiarówkę

Na 73/93 powinien pasować rozmiar brytyjski 30FF (30 to odpowiednik polskiego obwodu 65), a rozmiar polski, gdzie nie ma podwójnych literek, to właśnie 65G.

Jeżeli zmierzyłaś się pod biustem naprawdę ściśle, to ze ścisłych modeli (uwaga! nie jest takich za dużo) będą na Ciebie pasować staniki w rozmiarze 32E (32 to odpowiednik 70) lub w polskiej rozmiarówce 70F.

Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu stanika (pochylić się i wygarnąć z pleców), a powoli, powoli piersi wrócą do dobrej kondycji. Ja widzę różnicę po ponad pół roku, a też karmiłam - 2 dzieci.
            • kulki Re: witam i ja 03.04.09, 14:25
              Przepraszam, źle przeliczyłam Ci polski rozmiar - nie 65G, ale 65H :)

Wielu polskich producentów stosuje jednak własne tabelki, więc najlepiej jeśli
              chcesz u takiego zamawiać, sprawdź bezpośrednio w jego tabelce jaka literka
              odpowiada 93cm w biuście przy obwodzie 65 pod.
              • monjan Re: witam i ja 03.04.09, 15:02
                no wlasnie JESZCZE nie(lublin)
                a moje zaintereswoannie odpowiednim stanikiem to efekt LB w Babim Lecie
                mierzyła mnie agafka wiec chyba ciasno i właściwie:)
                no to szukam i poluję, dziekuję za rady
                • kulki Re: witam i ja 03.04.09, 15:35
                  No to szkoda :(

W takim razie najlepiej zamówić gdzieś przez internet, najlepiej od razu kilka,
                  pomierzyć i odesłac niepasujące.
                  Nie kupuj przedłużki na zaś, jest łatwo dostępna w każdej pasmanterii
                  (przynajmniej w okolicach 3miasta tak jest :).

Zanim coś zamówisz poczytaj jeszcze opinie o rozciągliwości obwodu i wielkości
                  miseczek danego modelu w naszym katalogu (patrz mój podpis)

życzę owocnych łowów!!
                  • monjan Re: witam i ja 06.04.09, 09:12
                    no i po pierwszych przymiarkach
                    mój wnionsek-jestem szerokofiszbinowa ale raczej plunge, niskie fiszibuny na mostku
                    mierzyłam Freye Saskia, Rio, Polyanna nie lezały, robiła się zmarcha
                    Curvy Kate-masakrycznie piły mnie fiszbony w mostek
                    Comeximy wybitnie nie dla mnie-zmarcha...
                    jedynie czyjaś Arabelka 30FF po własnym przeszyciu przy foszbinach była w miarę,
                    tzn na teraz, ale zakładam migrację więc chyba nalezało by szukac wiekszej G??
                    za jakimi modelami się rozglądać?
                    • monjan Re: witam i ja 14.04.09, 13:11
                      przyszedł kupiony przez allegro Fantasie 65G i jest duuuzo za duzy
                      nie wie czy zostawic czy sprzedac dalej??
                      no i nadal nie mam stanika:(
    • albonikt 68/86 03.04.09, 19:02
      od niedawna tu zagladam i czytam i czytam i uwierzyc nie moge:)
      wynika z tego ze moj rozmiar to: 60F (uk) lub 60G (pl)
      do tej pory nosilam 75B z push-upow oczywiscie, zbyt wielkiego wyboru nie mialam..
      bez stanika moj biust jest glownie pod pachami a mam dopiero 20lat.. jak temu
      zaradzic, jaki stanik wybrac?

• kulki Re: 68/86 03.04.09, 19:53
        o, moje wymiary :)
        Ja noszę 30DD (bryt. 30 to polskie 65), jakoś 28 niezbyt mi pasują, ale to
        zależy od indywidualnej ściśliwości - na pewno powinnaś spróbować też 28F.

A 75B do kosza! Albo na allegro! Albo do szuflady, żeby się za miesiąc pośmiać
        "jak ja mogłam nosić coś takiego!?!" :)

Nie kupuj push-upów, ani usztywnianych, pamiętaj na początek najlepsze są
        miękkie, aby prawidłowo dobrać swój rozmiar.
        • albonikt Re: 68/86 03.04.09, 20:18
          kurcze tylko tak ciezko cos wybrac..
          zeby zbieral ten moj biust i zeby wygladal ladnie bo chcialabym czasem po domu
          poparadowac w nim:)
          a jak cos ladnego jest to rozmiaru takiego brak...
          wlasnie zastanawiam sie czy 65 czy 60, bo jak mierzylam sie to tak ciasko i
          mialam wtedy 68..
          nie mam zbyt wiele pieniazkow na eksperymenty i tu jest wlasnie problem najwiekszy.
    • envit Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 03.04.09, 19:30
      na początku chciałam podziekować:) bo to m.in dzięki temu forum staram się
      dobrać właściwy rozmiar. Cały czas nosiłam 75A i nie mogłam nosić dekoltów po
      miseczki mi odstawały.. Byłam do tego stopnia zrozpaczona, że już prawie
      przerzuciłam się na AA, a tu proszę, wg kalkulatora przy wymiarach 72/84
      powinnam nosić 65D.

Chciałabym się jednak upewnić co do tego czy jest to właściwy rozmiar. Jakiś
      czas temu kupiłam w brytyjskiej La Senzie 70C bo to 65D wydawało mi się
      nieodpowiednie. 70C okazał się za duży w miseczkach, zastanawiam się nad
      kolejnymi zakupami, ale nie chciałabym się rozczarować.. Nie wiem czy kupić 65C
      czy 65D (tak jak wspomniałam przy wymiarach 72/84), co radzicie?:)
      • envit Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 03.04.09, 19:35
        zapomniałam dodać, że w mojej szafie znajduje się także 70B i 65B, miseczki nie
        odstają, ale bardzo spłaszczają biust i wydaje się, że go w ogóle nie ma...
        • kulki Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 03.04.09, 19:56
          A czy na pewno porządnie wygarniasz pierś do miseczki?
          Pochyl się i zgarnij z pleców i spod pachy.

Zobacz tutaj www.bialelaki.pl/effuniak - odcinek 5
        • eponak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 03.04.09, 19:57
          Już tłumaczę, gdzie zrobiłaś błąd :) Jesteś idealnie tabelkowo pasująca do 65D.
          I jeśli chciałaś porównywać sobie miseczki przy obwodzie 70 to powinnaś
          sprawdzić 70B. Dlaczego? Kiedy zmieniamy rozmiar, to miseczki zmieniamy o DWIE.
          Idealnie widać to na tabelce rozmiarów: tnij.to/30wb
          Widzisz, jak "przeskakują" miseczki? Nawet specjalnie zostało to zaznaczone
          kolorami :) Pamiętaj jednak, że tabelka i kalkulator to nie Bóg i stanowią tylko
          wskazówkę. I kiedy zakładasz stanik pamiętaj o wygarnianiu do misek (wiesz jak
          to zrobić czy mam podrzucić materiał poglądowy?) oraz podciągnięciu ramiączek i
          wyprostowaniu się :) Dopiero wtedy myśl czy stanik jest za mały, a jeśli masz
          wątpliwości to wyślij zdjęcia do zamkniętej galerii.
          • envit Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 03.04.09, 21:12
            dziękuję za odpowiedź dziewczyny:)

no tak, to był mój błąd.. Z wygarnianiem też próbowałam, nie mam właściwie czego
            zgarniać, ale zakładałam stanik zgodnie z opisem:) w takim razie pozostało mi
            zamówić 30C i 30D i zobaczyć co będzie pasować:)
    • emb777 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 04.04.09, 12:04
      73/80.
      W tej chwili noszę 75A, czasem 70A. Potrzebuję większą miseczkę, ale
      gdy taka jest w sklepie to zawsze pod biustem jest dużo za dużo.
      Pomóżcie... pozdrawiam
      • megiddo0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 04.04.09, 13:27
        przede wszystkim dziwi mnie ze nie widzisz roznicy miedzy 75A i 70A-
        te rozmiary maja zupelnie inne miseczki (70A jest na 83cm w biuscie,
        a 75A na 88cm-oczywiscie liczy sie jeszcze obwod, im mniej masz pod
        biustem tym wiecej musisz zmiescic do miski;)
        zakladam ze twoje dotychczasowe staniki to rozmiarowka polska i
        miska w 75A jest dobra-jesli tak to poszukaj okolic brytyjskiego 65DD
        • emb777 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 04.04.09, 22:19
          dzięki za odp:) Tylko właśnie nie do końca jest dobra. Za mała, ale
          B zdecydowanie za duże..
          • megiddo0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 05.04.09, 15:40
            to w takim razie mozesz poszukac jeszcze 65E, no i sa jeszcze modele
            ktore nie do konca trzymaja sie rozmiarowki i maja miseczki np o
            rozmiaru zawyzone lub zanizone
            • emb777 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 09.04.09, 11:42
              a np. 65 C ?(znalazłam w jakiejś tablicy rozmiarów Panache czy coć
              takiego)
    • aksanti 66/85-jaki rozmiar? 04.04.09, 18:21
      Dziewczyny pomocy, bo zgłupiałam.. w listopadzie kupiłam Arabelkę 28E, lekko falowała, potem się wypełniła, wszystko byłoby dobrze ale strasznie mnie fiszbiny maltretowały-Agafka na zlocie zawyrokowała, że za mała, za wąskie fiszbiny.. czyli 28F? chybą chcę Panache Harmony kupić;)
      • megiddo0 Re: 66/85-jaki rozmiar? 05.04.09, 15:31
        to zalezy chyba jaka arabelke mialas-niektore maja wiekszy rozmiar
        miski niz standardowy (niestety nie orientuje sie ktore bo na mnie
        tragicznie leza i nie posiadam) wiec jesli taka masz to raczej w
        standardowych stanikach powinnas szykac 28FF
        • aksanti Re: 66/85-jaki rozmiar? 05.04.09, 19:34
          wydaje mi się, że miałam taką mniejszomiseczkową bo jak ją kupowałam to mierzyłam jeszcze kilka innych freyek 28E i wszystkie wtedy były dobre-no moze minimalny luz miały.. podobno te nowsze arabelki już nie są takimi wielkomiseczkowcami?
          • megiddo0 Re: 66/85-jaki rozmiar? 05.04.09, 21:06
            z tego co kojarze np noir ma regularne miseczki
            te brazowo-zielone mialy chyba wieksze ale upewnij sie u dziewcyzn
            ktore nosza bo ja ani jednej nie mialam
    • blue_mi Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 76/86 05.04.09, 14:30
      Dziewczyny, potrzebuję pomocy. Potrzebuję do sukienki ślubnej
      biustonosza bez ramiączek. Sukienka jest przewidziana do noszenia
      bez biustonosza, ale jak ktoś nie posiada biustu to ta opcja odpada,
      poza tym bez biustonosza wyglądam w niej jak dziecko
      pierwszokomunijne.(jest prosta i skromna). Pomierzyłam się i wyszło
      mi 76/86. W sklepach internetowych (polskich) taki rozmiar wg ich
      tabel nie istnieje. :( Trafiłam też na taki, w którym nie ma tabel,
      a biustonosze są różnych firm, więc skąd wiadomo jaką rozmiarówkę
      stosować UK, EU czy inną?
      W tej chwili moim ukochanym stanikiem jest miękki biustonosz z TESCO
      za oszałamijącą kwotę 8 zł i rozmiarze z metki 75A. Nigdzie się nie
      wpija, fajnie przykrywa biust, nie odstaje przy pochylaniu. No ale w
      nim wystąpić nie mogę, niestety. Pomóżcie, proszę
      • megiddo0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 76/86 05.04.09, 15:36
        ja bym szukala na twoim miejscu dosyc slisliwych 70B lub 70C
        a co do rozmiarowki to jesli firma jest brytyjska to taka ma
        rozmiarowke;)
        latwo tez ja rozpoznac przez rozmiary takie jak 60DD czy 70DD-czyli
        z podwojona litera czego nie ma w kontynentalnej rozmiarowce
        oczywiscie czesc firm ma wlasne rozmiarowki (np m&s ktory nie ma ma
        FF tylko od razu G) czy nasz comexim ktory tez ma swoja rozmiarowke
    • baw.70 75/87 05.04.09, 18:20
      Przepraszam. Nie wiem jak to sie stalo, że czytałam ostatno cz.10, a wpakowałam
      posta do cz.8. No na swoje usprawiedliwienie mam tylko, ze bez patrzałków zle
      widze :-)

witam jeszcze raz ,
      od jakiegos czasu podczytuje Wasze forum. Muszę stwierdzić, że chyba żadnego
      stanika nie mam dobrze dobranego. Niestety znacznie przytyłam
      po lekach hormonalnych, potem schudłam, a teraz znowu mnie przybywa (biust też
      mi ciut urosł). Do tej pory kupowałam 75A (70 okropnie ciśnie), ostatnio kupilam
      75B (push-up zawsze) i nie do konca jestem przekonana, bo jakos odstaje mi
      miseczka i w ogole nie dosc, ze jestem plaskorzezba to te staniki mnie
      splaszczaja. Oglądam te tabele z rozmiarowka i mam problem, co by pasowało dla
      mnie...32C (70C) ??? Proszę pomozcie! mam w sasiednim miescie sklep, który jest
      na forum stanikomanii i zanim się tam wybiore prosze o Wasza pomoc. Pozdrawiam!
      • megiddo0 Re: 75/87 05.04.09, 19:38
        faktycznie 70C powinno byc optymalne
        tylko uwazaj bo polskie staniki, ktore sa powszechnie dostepne
        czesto makabrycznie sie rozciagaja, wiec szukaj takich bardziej
        scisliwych
        i pamietaj o odpowiednim ulozeniu biustu w miseczce
    • aasiaaa12 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 05.04.09, 19:44
      w biuście mam 83 cm a w obwodzie 71 cm
      czy to rozmiar 70B?
      zazwyczaj nosiłam 75a i teraz już sama nie wiem ; p
      pomóżcie ; D
    • aasiaaa12 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 05.04.09, 20:03
      w biuście mam 83 cm, w obwodzie 70
      czy powinnam nosić rozmiar 70b ?
      zazwyczaj nosiłam 75a.
      • eponak 70/83 05.04.09, 20:47
        Spróbuj zamiast tego 60 DD lub 60E, albo 65C lub 65D (raczej te drugie wyniki,
        tj 60E w przypadku rozciągliwego obwody lub 65D w przypadku obwodu
        ściślejszego). Są to staniki w rozmiarze brytyjskim. Spis miejsc, w których
        możesz dostać biustonosze w powyższych rozmiarach jest podlinkowany na stronie
        głównej Lobby Małobiuściastych :) Powodzenia w szukaniu ideału ;)
        • mojbra 75/90 06.04.09, 20:54
          witam
          od tygodnia jestem uzalezniona od tego forum:)
          nadszedł czas, zeby poprawic to co się zepsuło przez lata noszenia push-upow. A
          teraz do rzeczy- po zmierzeniu sie takie oto wyniki mi wyszły: pod biustem na
          bardzo ścisło 75cm a w biuście "na luźno" 90cm i ogólnie to moze ze swojego
          biustu byla bym zadowolona gdyby nie kształt, bo moj biust to takie dwie małe
          spiczaste "piramidki" czyli te 90cm to na ich "szczycie" a samego ciała to nie
          jest za dużo a do tego wszystkiego duże buły pod pachami- to mnie troche
          nastraja optymizmem, że może to zmigruje i zaokrągli tam gdzie trzeba:)No i na
          koniec moje pytanie jaki rozmiar i model do takich "kształtów" dobrać?
          z góry dziękuje i przepraszam za te porównania co do kształtów :) :)
      • megiddo0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 05.04.09, 21:03
        ja raczej radzilabym ci poszukac 65D
        oczywiscie jesli trafisz na baardzo scisliwy stanik mozesz kupic 70B
        ale takie sie raczej sporadycznie trafiaja i chyba latwiej kupic na
        allegro 65D
    • ania_vu 69/80 05.04.09, 20:28
      Mój obwód pod biustem to 68 natomiast w biuście (wątpliwym ;) ) 80/81

Noszę 70A bo 65A spłaszczało mnie okrutnie...

A co najśmieszniejsze wiem, że mam źle dobrany biustonosz i ostatnio chodziłam
      po sklepach w poszukiwaniu odpowiedniejszych rozmiarów i nic. Odniosłam
      wrażenie, że ekspedientki nie bardzo wiedzą gdzie pracują i co sprzedają. Żadna
      nie potrafiła doradzić nie mówiąc już o "krzywym spojrzeniu" i "głupiej minie". ;))
      Biustonosz muszę kilka razy dziennie poprawiać, bo "podjeżdża" w górę :/. Ze
      swojej 70tki jestem w stanie zrobić procę. Obecnie moje piersi mieszkają prawie
      pod pachami... Dramat...
      • eponak Re: 69/80 05.04.09, 20:49
        Spłaszczał Cię, ponieważ to nie jest ta sama wielkość miseczki, co w 70A (w 65A
        jest mniejsza):)Czy 65A również podjeżdzał? Jeśli tak, to polecam spróbować z 60
        D lub 60DD z brytyjskich, albo 60E w polskich rozmiarach :)
        • ania_vu Re: 69/80 05.04.09, 21:53
          65 nawet się trzymała. W 60tce się prawie udusiłam, więc nie wiem czy będzie
          dla mnie odpowiednia. Ale poszukam gdzieś takich rozmiarów jak podałaś :) Dzięki
          serdeczne. Dam znać jak coś znajdę, chociaż muszę powiedzieć, iż mimo, że
          mieszkam w Krakowie to ciężko to o jakiś dobry sklep z bielizną :/
          • eponak Re: 69/80 05.04.09, 22:12
            W Krakowie jest Intim4you na Wysłouchów, mozesz prosić o wcześniejszą rezerwację
            staników do mierzenia w tym rozmiarze. A tak to prawda, ale nie ma w małopolsce
            probiuściastych miejsz :/

Jaką miseczkę miała ta 60? Polską czy brytyjską?
            • ania_vu Re: 69/80 05.04.09, 22:24
              Niestety nie pamiętam nawet jakiej firmy był ten biustonosz, bo to było wieki
              świetlne temu. Kupiony w H&M - tyle pamiętam.
              Na Wysłouchów? Rzut kamieniem ode mnie. Dziękuję bardzo za informacje. Dam znać
              co mi wyszło z polowania na idealny rozmiar.
              Dobrej nocy.
              • eponak Re: 69/80 05.04.09, 22:43
                Hm, generalnie myślę że nie powinnaś się zrażać do 60-tek. Dlaczego? Jeśli w tym
                staniku miałaś za małą miseczke (a to bardzo prawdopodobne), to ona ciągła obwód
                i w efekcie odczuwałaś to jako duszenie obwodu ;) Powodzenia :)
                • ania_vu Re: 69/80 07.04.09, 21:31
                  Byłam w tym sklepie :) Panie bardzo miłe i pomocne. Dostałam 60DD. Powiem
                  szczerze, że muszę się przyzwyczaić do tego biustonosza ;)
    • kawowa5 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 05.04.09, 23:23
      68/78

Noszę 70a, ale to nie odpowiedni rozmiar, bo tylko jak się idealnie wyprostuje
      miseczki są dokładnie wypełnione...;/ Proszę o pomoc w poszukiwaniu ideału;)
      • eponak 68/78 05.04.09, 23:32
        Czy na WYDECHU i bardo ściśle zmierzyłaś pod biustem? Jeśli miarka nie zaczynała
        trzeszczeć, to próbuj z 60D - zarówno w rozmiarówce polskiej jak i brytyjskiej.
        • kawowa5 Re: 68/78 06.04.09, 15:02
          jeszcze raz się zmierzyłam bardzo ciasno i na wydechu i wyszło 65
          • eponak Re: 65/78 06.04.09, 19:34
            Czyli właściwie jesteś skazana na obwody 60 - jeśli w efekcie noszenia dobrego
            stanika stracisz jeszcze trochę pod biustem, to będziesz musiała szukać naprawdę
            ścisłych i nierozciągających się zanadto staników. W każdym razie - powodzenia
            na zakupach :)
            • kawowa5 Re: 65/78 06.04.09, 19:45
              wielkie dzięki;)
              Zastanawiam się tylko czy nie lepsze byłoby 60c,zamiast d (w polskiej rozmiarówce)?
              • eponak Re: 65/78 06.04.09, 20:09
                Nie, raczej skłaniałabym się na Twoim miejscu jednak do 60D. I w rozmiarówce
                brytyjskiej i w polskiej przy tym obwodzie D jest na 79 w biuście. Lepsze to niż
                stanik na 77 (polski) bądź 76,5(brytyjski). Żeby potwierdzić to co mówię, zmierz
                się w jeszcze inny sposób - tak, żeby piersi bez stanika wisiały brodawkami do
                ziemi (pomiar w zwisie ;)). I wtedy sam obwód w biuście sprawdź. Sprawdź o ile
                większy wyjdzie od pomiaru biustu w pozycji wyprostowanej.
                • kawowa5 Re: 65/78 06.04.09, 20:54
                  tak więc "w zwisie" ;) wyszło 82
                  • eponak Re: 65/78 06.04.09, 22:53
                    Więc: korygują to co mówiłam wcześniej :) Powinnaś na pewno szukać 60D, a i
                    niewykluczone, że 60DD będzie jednak odpowiedniejsze. Ponieważ jedna tyle masz w
                    obwodzie biustu, to ten 60DD odpowiednio założony i wyregulowany może być
                    lepszy. Przykro mi, to jednak nie 60C :)
                    Jak już znajdziesz stanik w takim rozmiarze (lepsze chyba 60DD), postaraj się go
                    założyć pochylona lekko do przodu, starannie wygarnij ciało od pleców aż do
                    misku (czasem push up wypycha tam tłuszczyk z biustu) i skróć ramiączka jak
                    tylko możesz najmocniej, ale tak żeby się nie wpijały w ciało. I wtedy sprawdź,
                    jak leży :) Wiele osób popełnia ten błąd - zakłada byle jak i wydaje im się, że
                    stanik jest za duży. Więc bezwzględnie pamietaj o tych zasadach przymierzając
                    stanik :)
                    • kawowa5 Re: 65/78 06.04.09, 23:37
                      wielkie dzięki;)

To wyruszam na łowy, ale mam wątpliwości, że znajdę 60 w miarę przystępnej cenie...

A tak poza, gdzie we Wrocławiu mogę dostać 60DD??
                      • eponak Re: 65/78 06.04.09, 23:55
                        No niestety, ceny na początek odstraszają ;/ Ale 2 staniki naprawdę wystarczą i
                        czasami warto się na nie szarpnąć, a zyskać mnóstwo korzyści: lepszy wygląd,
                        komfort fizyczny i psychiczny etc. Na początek warto jednak poprzymierzać
                        stacjonarnie, zamiast odsyłać do sklepów internetowych. Jak się trochę wprawisz,
                        to będziesz mogła polować na okazje na ebayu czy allegro (w taki sposób można
                        kupić dobre staniki za mniej niż 50 zł). We Wrocławiu jest Milla na ulicy
                        Ruskiej 34 (niestety jak tam wygląda - nie wiem, warto poszukać telefonu i
                        zadzwonić). Znalazłam też informację o Gorsetari w CH Borek, w zeszłym roku były
                        nawet obwody od 60, więc może warto się wybrać i sprawdzić? Później możesz
                        opisać wrażenia w wątku dotyczącym Sklepów tradycyjnych - interesujące są obwody
                        od jakich są sprzedawane staniki i miski dostępne w sklepie :) Ah, ponieważ to
                        chyba nie jest sklep Lobbystki - pamiętaj o tym co mówiłam, bo nieuświadomiony
                        sprzedawca będzie starał się Ci wcisnąć nawet najbardziej niedopasowany towar.
                        Wydrukuj sobie Piersiówkę, poczytaj na stanikomania.blox.pl/html notki z
                        działu Wiedza i powodzenia na zakupach :)
                      • eponak Re: 65/78 07.04.09, 00:02
                        Sprawdziłam opinie o sklepach we Wrocławiu - nie psuj sobie nerwów w Gorsetarii,
                        ale wybierz się na Ruską, gdzie Cię panie pomierzą i pomogą dobrać fason. Przy
                        czym dalej pamietaj o tym pomiarze w zwisie, bo to taka nowinka na forum i jeśli
                        tyle masz w biuście w zwisie to i stanik na taki obwód powinien być lepszy :)
                        Tylko to zakładanie trzeba opanować :)
                        • kawowa5 Re: 65/78 07.04.09, 16:14
                          Wielkie dzięki, wybiorę się jutro na Ruską i zobaczymy;)
    • magdalenka_honey Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 06.04.09, 13:54
      Moje wymiary:
      67- pod, bardzo ciasno mierzone(oczywiście nie tak że mnie bolało ;P)
      77,5- luźno mierzone
      Nie jestem pewna czy zmierzyłam się jak należy, choć stosowałam się do poleceń.
      • eponak 67/77,5 06.04.09, 14:48
        Najlepiej zmierzy Cię jedynie brafitterka, jeśli jesteś z jakiegoś większego
        miasta to mogę Ci podrzucić kilka miejsc do których warto zajrzeć :)
        Jesteś między rozmiarami - 60C i 60D. Jeśli nosiłaś staniki typu pushup, polecam
        zaopatrzyć się w ten drugi rozmiar i choć może on być na początku odrobinę za
        luźny w miskach, to z czasem się wypełni :)
        • magdalenka_honey Re: 67/77,5 06.04.09, 18:47
          Do tej pory nosiłam push-upy i to przyduże i w obwodzie i w misce... mimo, że
          zdarzały się odciski od fiszbin.
          Jeśli chodzi o miasto, to niestety raczej w nim ciężko będzie coś znaleźć, bo
          jest to Opole, które mimo, że jest wojewódzkim miastem, to jednak ciężko o duży
          wybór rozmiarów. W większości sklepów, ludzie się dziwią nawet na pytanie o
          obwód 65...
          • eponak Re: 67/77,5 06.04.09, 19:31
            Aj, rzeczywiście. Nie spotkałam się z żadnym biuściastym miejscem w Opolu,
            przeszukanie wątku o sklepach stacjonarnych też nie przyniosło żadnego efektu.
            Przykro mi, ale nie będę Ci doradzać wycieczki do Krakowa, Poznania czy Warszawy
            (chyba że przy okazji, jak kiedyś będziesz w którymś z tych miast) Zatem zostają
            zakupy internetowe :)
            • mojbra 75/90 06.04.09, 20:59
              witam
              od tygodnia jestem uzalezniona od tego forum:)
              nadszedł czas, zeby poprawic to co się zepsuło przez lata noszenia push-upow. A
              teraz do rzeczy- po zmierzeniu sie takie oto wyniki mi wyszły: pod biustem na
              bardzo ścisło 75cm a w biuście "na luźno" 90cm i ogólnie to moze ze swojego
              biustu byla bym zadowolona gdyby nie kształt, bo moj biust to takie dwie małe
              spiczaste "piramidki" czyli te 90cm to na ich "szczycie" a samego ciała to nie
              jest za dużo a do tego wszystkiego duże buły pod pachami- to mnie troche
              nastraja optymizmem, że może to zmigruje i zaokrągli tam gdzie trzeba:)No i na
              koniec moje pytanie jaki rozmiar i model do takich "kształtów" dobrać?
              z góry dziękuje i przepraszam za te porównania co do kształtów :) :)
              P.S. Proszę o usunięcie mojego posta na górze strony, bo ciemnota ze mnie i
              wkleiłam nie tam gdzie trzeba.
              • eponak Re: 75/90 06.04.09, 22:46
                Ścisło i na WYDECHU pod biustem mierzyłaś? :) Jeśli tak to masz do wyboru: 65E
                lub 70D w rozmiarówce brytyjskiej (przekłada się to na 65G i 70E polskie). Jeśli
                masz duże bułki podpachwowe to polecam wziąć mocniej zaniżony obwód i z miską
                nawet większą niż podałam :) Na początek możesz mieć spory luz, ale masowanie
                bułeczek każdego dnia sprawi że dość szybko wrócą na swoje miejsce :)
                Ja mogę polecić na początek całkiem niedrogą Princess Curvy Kate, jeśli masz
                bułeczki podpachwowe. Dlaczego? Uważam, że w takim wypadku ten stanik świetnie
                się nadaje, bo doskonale zbiera bułeczki do miski. Znaczy sie - są one cały czas
                w jednej misce :) U mnie sprawdził się doskonale, a wzięłam stanik za duży o
                jakieś trzy miski i po kilku miesiącach zrobił się nawet za mały. Kształt nie
                wiem za bardzo jaki masz na myśli. Niestety, ale będziesz sama musiała
                sprawdzać, które fasony i modele leżą Ci najlepiej :)
                • mojbra Re: 75/90 07.04.09, 08:45
                  bardzo dziękuje bo teraz mam już mniej więcej wyobrażenie jakiego
                  typu modeli szukać:) a co do kształtu to on poprostu jest
                  zdecydowanie spiczasty a w żaden sposób nie chce być okrągły :)
    • emerald96 71/82 06.04.09, 22:19
      Dotąd nosiłam praktycznie tylko staniki H&M, 75A i wydawało mi sie
      że nawet pasują...(pomijając wiecznie opadające ramiączka na które
      nie działa skracanie). ciekawa jestem czy byłam w błędzie...
      • eponak Re: 71/82 06.04.09, 22:55
        Byłaś :) 75 jest na osoby które mają pod biustem znacznie więcej niż 75
        centymetrów, a Ty masz ich jednak mniej. Proponuję na początek 60DD albo 65C :)
        Z polskich firm 60E bądź też 65C :) Powodzenia :)
        • emerald96 Re: 71/82 07.04.09, 10:52
          Hmmm to może jest kwestia firmy...Ilekroć próbowałam sie wcisnąć w
          coś mniejszego np. w 70-tke to mi tchu brakło i stanik mi sie wżynał
          okropnie w ciało. Ale spróbuje może rzeczywiście innych, w końcu nie
          zaszkodzi sprawdzić:)Mam tylko jeszcze pytanie - czy ta numeracja
          również tyczy sie push-upów?
          • eponak Re: 71/82 07.04.09, 11:53
            A jaką miseczkę brałaś do mniejszych obwodów? Tą samą co przy większym,
            zwiększałaś literkę? Bo generalnie, jeśli miseczka była za mała to nie było
            szans żebyś nie odczuwała noszenia, jako duszenie. Dzieje się tak ponieważ za
            mała miseczka ciągnie za sobą obwód.
            Jeśli chodzi o push-upy, to na pierwszy dobry stanik odradza się je. Niestety,
            ta gąbeczka w środku miseczki deformuje biust i on "ucieka" z miski stanika pod
            pachy i na plecy. Kiedy ktoś nosi za małe majtki, to odciskają się one na jego
            biodrach i nawet po zdjęciu majtek na biodrach ta osoba ma odrębne wałki ciała.
            Pushup robi to samo z biustem, który uciskany cóż, mówiąc brutalnie, jest
            rozsmarowywany. W związku z tym, w podanym przeze mnie rozmiarze, polecam Ci
            poszukanie jednak stanika miękkiego. Zresztą, pokażę Ci osobę, która ma zbliżone
            wymiary, a która przerzuciła się z pushupa na miękki stanik: tnij.to/s5w0
            Powinnaś dostrzec, że w pushupie jej biust jest przygnieciony do klatki
            piersiowej, a w miękkim staniki prezentuje się naprawdę dumnie :)
            • emerald96 Re: 71/82 07.04.09, 22:06
              Szczerze mówiąc to wybierałam zawsze A i przy 70 i przy 75, mój
              błąd. Dziękuję za odpowiedź i link, bardzo pouczające:). Chciałabym
              rozpocząć poszukiwania czegoś dla siebie ale jak na razie patrząc na
              polecane modele widzę oczami wyobraźni jak to wszystko tak
              zabudowane na mnie wisi i się marszczy- cóż tylko takie mam
              doswiadczenia z miękkimi stanikami... Czy polecasz jakąś firmę,
              cokolwiek od czego mogłabym zacząć szukać?
              • eponak Re: 71/82 07.04.09, 22:35
                Hm, to prawda, że dziewczyny skarżą się często na przesadne zabudowanie stanika
                (w sensie, że nietórym sięga nawet absurdalnie aż do obojczyków). Dlatego polecę
                Ci inaczej troszkę :) Wpisz się do następującego wątku: tnij.to/1v01 i
                opisz co chciałabyś mieć lub czego uniknąć. Czy chcesz mieć stanik z brytyjskiej
                firmy (u nas to popularniejszy wybór na pierwszy stanik), polskiej, czy jest Ci
                wszystko jedno, albo jakie masz preferencje cenowe. Ja mam trochę inny rozmiar,
                a uważam, że osoby z Twojej "półki rozmiarowej" doradzą Ci najlepiej :) Po
                prostu staniki nie są szyte zawsze tak samo dla różnych rozmiarów, no niestety
                :( W każdym razie: powodzenia emerald, trochę wytrwałości i znajdziesz ideał :)
                • emerald96 Re: 71/82 08.04.09, 21:55
                  dziękuję za radę:) postaram się coś dla siebie znaleźć choć trudno
                  pewnie będzie mi sie przekonać do miękkiego stanika... w każdym
                  razie czas na zmiany:)
    • monisiu-niunia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 07.04.09, 10:11
      79/87 ??
      • kulki Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 07.04.09, 10:30
        Czy pod biustem zmierzyłaś się bardzo ściśle na WYDECHU?
        a w biuście normalnie oddychając :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka