magnum500 11.02.10, 09:53 witam ktos uzywa takich kaskow jak sie spisuja wiem ze to nizsza polka ale nie wybieram sie na dlugie trasy, jakie opinie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xplict Re: cos o kaskach NAXA 11.02.10, 10:10 ...na krótkiej trasie też możesz zaliczyć dzwona. Gdzieś kiedyś czytałem opinię, że z kaskami Naxa największy kłopot mają neurochirurdzy, jak próbują wyjąć wszystkie jego odłamki ;) A poważnie: oebjrzyj sobie sprzęt DOKŁADNIE to zobaczysz jaka to klasa. Szpary,niedokładne dopasowanie elementów o jakości grafiki nie wspominam bo to rzecz gustu. IMHO na kasku i butach nie warto robić głupich oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poitas Re: cos o kaskach NAXA IP: *.stacje.agora.pl 11.02.10, 11:03 bez przesady - z tanich kasków to wydaje się i tak najlepszy na naszym rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba_zanetti Re: cos o kaskach NAXA IP: *.subscribers.sferia.net 11.02.10, 10:13 Najlepszy produkt w tej cenie moim zdaniem, a wiem co piszę bo właśnie kupilem sobie drugi kask tej firmy(pierwszy mam dwa lata i trzyma sie dobrze). Już nawet NAXA jest podrabiana, o czymś to świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: cos o kaskach NAXA 11.02.10, 11:43 To ile razy juz je przetestowalas ? Moze opiszesz te wypadki... :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motorzysta Re: cos o kaskach NAXA IP: *.toya.net.pl 11.02.10, 12:17 NAXA ??? Trzymaj sie od tego goofna jak najdalej... Nie będę sie rozwijał, "dlaczego" ? Szkoda czasu i pieniędzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś. Re: cos o kaskach NAXA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.10, 17:08 Był już taki temat i to całkiem dłuugi. A jedyne co mogę powiedzieć co mi utkwiło w pamięci pewnego użytkownika Naxy: "Ogólnie spoko kask, ale na koło bałbym się w nim stawać". No i jeszcze jedno- szukaj tych made in Germany ;). Odpowiedz Link Zgłoś
jeszua Re: cos o kaskach NAXA 13.02.10, 12:43 Gość portalu: baba_zanetti napisał(a): Już nawet > NAXA jest podrabiana, o czymś to świadczy. jesteś w stanie to twierdzenie podeprzeć jakimś namacalnym argumentem (albo chociaż wiarygodną dokumentacją fotograficzną)? póki co oglądając kilka razy kaski za przysłowiową stówkę stwierdziłem jedynie, że wiele z nich jest do siebie podobnych, oraz że stanowią kopie lepszych producentów (np. szczękowce są przeważnie wzorowane na sv55 airoha), lub kolaże stosowanych przez innych rozwiązań. natomiast czy to naxa czy jakiś inny "producent" - kupują to-to hurtem w chinach i naklejają swoje logo... więc fakt, że inne "marki" wyglądają tak samo bynajmniej nie oznacza, że jedna tandeta stanowi kopię drugiej - a jedynie że pochodzą z tego samego źródła jsz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba_zanetti Re: cos o kaskach NAXA IP: *.subscribers.sferia.net 16.02.10, 10:59 no właśnie trzeba rozróżnić kaski za przysłowiową stówę typu awina, max, tiger od kasków z homologacją i normą ECE R2205 (spełnia tą samą normę co kaski z najwyższych półek). Napisałem że to najlepszy produkt w tej cenie a nie najlepszy na świecie, za 300zł można mieć AGVa czy HJC tylko że to jest to samo rożniące sie napisem na czole i lakierowaniem. Co do podrabiania fakt może słowo za mocne, trzeba odszukać na allegro kaski Naxa, a następnie Nano które pojawiły się po sukcesie kasków Naxa, czemu uważam że są podrabiane bo są łudząco identyczne jak kaski naxa, nawet logo jest łudząco podobne. Jakość jest prawdopodobnie ta sama. Z tego co wiem lakierowania kasków Naxa są indywidualne- nie sciągnięte z innego producenta w celu upodobnienia się do niego, a nano upodobnia się do Naxy. Pewnie ma do tego prawo, ale dla mnie to nie fair. No coż taki jest biznes. Ja to zakończę tak: Na kasku nie warto oszczędzać więc lepiej w nim jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: cos o kaskach NAXA IP: *.chello.pl 11.02.10, 17:19 Zależy jaki motocykl. Na choppera używam otwarty kask Naxy. W miarę wygodny. Ale w tego typu motorkach przy niskich prędkościach to kask jest raczej na sztukę (durne przepisy w tym kraju). Najchętniej jeździłbym bez. Każdy powinien decydować sam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś. Re: cos o kaskach NAXA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.10, 17:28 No też tak uważam, ale pod jednym warunkiem, że jak jeździsz bez kasku podpisujesz oficjalne oświadczenie, że to na własną odpowiedzialność i zrzekasz się ubezpieczenia pojazdu i zdrowotnego. Jak spowodujesz wypadek to jechałeś bez kasku, płać sam z własnej kieszeni poszkodowanemu i za leczenie. Na motocyklu jest wyraźnie napisane, żeby jeździć w kasku. Przynajmniej jak moto jest nowe to posiada taką naklejkę, a jak nie posiada to od niczego nie zwalnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: cos o kaskach NAXA IP: *.chello.pl 11.02.10, 20:08 Ubezpieczenia zdrowotnego to jeszcze rozumiem, ale co ma do tego ubezpieczenie pojazdu. Podobna bzdura jak obowiązek zapinania pasów bezpieczeństwa w samochodzie. Niestety Adaś Twoja logika jest wytworem Systemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś. Re: cos o kaskach NAXA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.10, 22:08 Nie wytworem systemu tylko wiem co to znaczy gleba i jak bardzo kask pomaga, mimo tego że jest to czasami obciachowy garnek, choć ja się w swoim tak nie czuję (i nie jest to NAXA). Chcesz jeździć bez kasku? Proszę bardzo, tylko jak przyjdzie co do czego to nie miej pretensji, że główka boli, albo że starła CI się lewa półkula mózgu ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onkel pyjter Re: cos o kaskach NAXA IP: *.gl.digi.pl 16.02.10, 13:08 kolega z tych, co zimówki też uznają za wymysł systemu i szpeców od marketingu, może dajmy mu spokój a skupmy się na temacie wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onkel pyjter Re: cos o kaskach NAXA IP: *.gl.digi.pl 16.02.10, 13:09 o kolegę piotra mi chodziło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiwor Re: cos o kaskach NAXA IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.02.10, 09:17 Wygodny, nie parująca/rysująca szybka, wyjmowany środek do prania, szybkie zapięcie, dość cichy. Miękka skorupa, nie kupować przez internet, sprawdzić dopasowanie elementów. Takie małe porównanie komfortu z HJC, Naxa o wiele cichszy o wiele bardziej komfortowy i jakoś tak się czuło bezpieczniej w nim. W HJC cieplej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzakas Re: cos o kaskach NAXA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 02:19 Mam juz go dobry rok a moze i dwa jestem zadowolony z zakupu az do dzisiaj oceniam je bardzo dobrze niezaluje wydanych pieniedzy od siebie polecam bo moglbym sie rozpisac bardzo dlugo ale nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krisu VT750 Re: cos o kaskach NAXA IP: *.31b.radomsko.pilicka.pl 04.03.10, 15:56 powiem tak. Jestem posiadaczem dwóch kasków NAXA. jeden otwarty na choppera i brat ma zamknięty szczękowy. Sprawa kasków wygląda następująco. Jeżeli należysz do ludzi którzy szpanują firmami to myślę że są droższe i bardziej znane firmy. Ja nie ukrywam że zarabiam więcej niż średnia krajowa ale jakoś nie należe do tych co się chwalą. Kupiłem kaski naxa i jestem z nich zadowolony.. Wygodne, kiedy Ci się porysują nie żal ci ich:) Po drugie tak jak ktoś napisał wcześniej mają certyfikat także to jest jakiś tiger. W kwestii bezpieczeństwa jest tak, możesz mieć najdroższy kask a i tak zginiesz! (dużo takich przypadków). Takze ja wychodze z założenia , że jeżdząc na motocyklu trzeba się z tym liczyć a żaden mega ekstra kozacki kask nie uratuje Ci życia bo to tylko kask!. Rycerze jeżdzili na koniach w metalowych zbrojach i też gineli. A zaraz ktoś napisze , że lepszy kask to mniejszy uraz na ciele. GÓWNO prawda!. Pewien gość zainwestował w strój motocyklisty 6 tys. podobno. Jadąc droga i wymijając cięzarowke został "poracony" przez naczepe ktora sie od wozka siodlowego z nienacka odpiela. Po gosciu zostalo tylko ubranie, zniszczony motor i pamiec znajomych oraz rodziny. Takze szerokosci. I nie słuchaj dzieci ktore sa wychowane na adidasie lub nike!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dingo Re: cos o kaskach NAXA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 08:17 Masz rację. Nie ma sensu inwestować w lepszy sprzęt. I tak zginiesz jak masz zginąć. Najlepiej założyć tekturowe pudło na łeb i samemu pomalować. Będzie tanio i bez żadnego logo. A w ogóle to te wszystkie znane firmy żyją z ruchania motocyklistów, bo sprzedają taki sam chłam tylko mają lepszy marketing. Brawo... Odpowiedz Link Zgłoś