Dodaj do ulubionych

MYCIE MOTOCYKLA

18.03.04, 10:16
...no wlasnie, po dluzszym zimowym postoju moto wymaga solidnego umycia.
jakich srodkow uzywacie do mycia a jakich po myciu np. do chromowanych
elementow? jezdze Honda VT750 i nie chcialbym uszkodzic czegos przy myciu,
mam na mysli zwlaszcza chromowane elementy. czy znacie jakies srodki ktore
mozna stosowac po myciu tak aby polysk mozliwie dlugo sie utrzymywal i nie
przyjmowal kurzu? czy do mycia mozna uzywac myjki cisnieniowej? ...oczywiscie
ze stosunkowo duzej odleglosci - nie tak jak przy aucie. na ktore czesci
motocykla uwazac w szczegolnosci? jak myc i konserwowac obrecze kol i
szprychy?
Obserwuj wątek
    • cbrxx Re: MYCIE MOTOCYKLA 18.03.04, 20:47
      Cześć wszystkim
      Ja osobiście używam do mycia hamulców oraz do mycia łańcucha kosmetyków shell-
      a.Do mycia łańcucha można również WD-40-dobrze rozpuszcza brud.Potem "musowe"
      smarowanie.Do mycia samych elementów palstikowych i silnika tylko zwykły
      szampon + myjka ciśnieniowa z zimną wodą. Na felgi, wydech chromowany i inne
      części "uryrane" smarem z łańcucha odkryłem rewelacyjną rzecz (a szukałem
      rozwiązania problemu z dziesięc lat) taki spray w 400ml butelkach z atomizerem,
      tylko kurcze tak dawno go nie używałem (bo zima), że nazwę zapomniałem.ALE jest
      niemiecki ma napis Pfelgenreiniger i jest dwuskładnikowy. Jeden składnik jest
      niebieski a drugi przeźroczysty w jednej butelce.Jak butelka stoi nie ruszana
      to się rozdziela na dwa składniki. Przed użyciem trzeba wstrząsnąć i jest
      pomieszany.Można go dostać tylko w makro.Skomplikowany ten opis ale wybaczycie
      koledzy - zapomniałem nazwy.
      P.S.Dziś we Wrocławiu było 20st w cieniu, a ja siedziałem w robocie.dramat.
      pozdrawiam
    • kondzik86 Re: MYCIE MOTOCYKLA 18.03.04, 22:15
      Ja osobiscie uzywam sprayu do mycia silników...zdaje pieknie egzamin...a co do
      myjek cisnieniowych to kategorycznie odradzam...padają łozyska i co
      popadnie...nawet myjac same plastiki możemy uszkodzić elementy na które bylismy
      pewni że nie kierowalismy strumienia...
    • motofil Re: MYCIE MOTOCYKLA 19.03.04, 00:49
      Do usuwania smaru łańcuchowego itp. z wahacza czy felgi używałem środka "Czysty
      motor" firmy Eurocolor.
      • suzuki123 Re: MYCIE MOTOCYKLA 20.03.04, 14:38
        A ja do mycia felg zabrudzonych smarem, który trudno usunąć, mycia wahacza i
        innych elementów podwozia zabrudzonych nawet starym brudem używam środka do
        mycia silników samochodowych np. firmy Buwar albo o nazwie Arva K2 albo
        podobny. Mozna kupić w sklepach motoryzacyjnych w litrowej butelce z
        atomizerem. Trzeba popryskać, poczekać kilka minut i spłukać wodą pod
        ciśnieniem ale nie myjką, lub nawet z wiaderka. Dla rozmiękczenia brudu można
        rozetrzeć go np. pędzlem. Efekty są rewelacyjne, ale nie należy tym myć
        łańcucha i chronić łańcuch, nie pryskać go tym preparatem, bo naprawdę mocno
        wnika. I nie myć części plastikowych lakierowanych (choć ja felgi myję tylko
        tym) bo moze być trochę agresywny.
    • boorys83 Re: MYCIE MOTOCYKLA 24.03.04, 16:00
      witam
      jeżeli chodzi o lakier polecam wszelkiej maści pasty polerskie na mokro, ja
      używam niemieckiej, niestety nazwy nie pamiętam :((( nakłada się ją w kilku
      misjcach, pryska wodą i poleruje szmatką, połysk idealny, zaciera wszwelkie
      rysy, i nie wgryza się w lakier... oczywiście wcześniej należy usunąć z części
      lakierowanych piasek i inny brud który może porysować lakier.... użycie myjki
      ciśnieniowej odradzam, ponieważ wypłukuje smar z łożysk, lepiej się pomęczyc i
      wypucować ręcznie swoją maszyne, i ile puźniej satysfakcji gdzy sie widzi taki
      błyszczący sprzęt :)))

pozdrowienia, hej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka