Dodaj do ulubionych

Woda w oleju

IP: 213.199.253.* 03.03.11, 19:05
Witam!
Jakiś czas temu zakładałem wątek o zaparowanym szkiełku poziomu oleju w Er5. Ostatnio zauważyłem, że od środka jest białe. Jak się okazało na korku wlewu śmietana- płyn chłodniczy w oleju. Olej zmieniałem przed zimą. W zimę przepaliłem 3-4 razy(już wiem, że niepotrzebnie). Jakiś tydzień temu ogarniałem motorek na wiosnę i w zbiorniczku płynu chłodniczego było sucho, zalałem nowym płynem i od tego czasu-80 km-nic nie ubyło. Spuściłem olej i jest taki jaki powinien być. A zatem co robić? Czy mogę wlać ten olej? Mogę jakoś wyczyścić szkiełko poziomu oleju z tej białej mieszaniny?
Obserwuj wątek
    • pablo-se Re: Woda w oleju 03.03.11, 21:20
      "śmietana" na elementach w silniku to nie tylko
      możliwość przecieku płynu chłodniczego ale również
      zbieranie się najzwyklejszej wilgoci.
      Czy sprawdzałeś poziom płynu przed zimą?
      Z resztą jeśli taka ilość płynu by przedostała się do oleju
      to w ogóle powinno zrobić się mleko z całego oleju a nie osady.
      Sprawdź ile jest tego oleju. Jeśli będzie znacznie więcej
      niż powinno go być to masz odpowiedź.
      Ubytek płynu mógł być efektem zwykłej eksploatacji i odparowania.
      Co do oleju jeśli jest czysty, przejrzysty bez zmętnień
      jakie mogą powstać z połączenia płynu i oleju to nie powinno być
      przeciwwskazań do ponownego zalania nim silnika. Osobiście jestem
      zwolennikiem wymiany oleju na wiosnę po przejechaniu wcześniej
      jakiejś małej wycieczki tak aby wszystko co się odstało i wytrąciło
      zostało poruszone i w tedy dopiero wymiana.
      • Gość: marider Re: Woda w oleju IP: *.elpos.net 04.03.11, 01:32
        A nie lepiej wymienic olej przed postawieniem moto na zimowanie niz pozniej czekac w kolejkach do serwisu na wymiane wiosna i sie bujac z jakimis osadami i innym brudem w silniku? :)

Pzdr
        RN22
        • Gość: Piotr Re: Woda w oleju IP: 213.199.253.* 04.03.11, 07:20
          Akurat umiejętności i narzędzi posiadam na tyle, że serwis motocykla robię sam:P Dylemat miałem jedynie w kwestii pory wymiany-przed czy po zimie, tym razem wybrałem opcje przed jednak chyba ostatni raz.
      • Gość: Piotr Re: Woda w oleju IP: 213.199.253.* 04.03.11, 07:28
        Dzięki Kolego za odpowiedź potwierdzającą moje podejrzenia. Nie raz spuszczałem z silników dosłownie mleko. Jeśli płyn by poszedł do oleju byłaby inna konsystencja no i barwa. Teraz po prostu nie byłem pewien ile było płynu przed zimą a wystraszyła mnie śmietana na korku i jak zajrzałem w silnik też biały osad, poza tym to oczko poziomu upieprzone. Poziom oleju jest ten sam czyli wszystko w porządku.Na pewno wyszło moje przepalanie zimowe.
        • pablo-se Re: Woda w oleju 04.03.11, 23:52
          Dla większej pewności na twoim miejscu kontrolował bym jednak poziomy oleju i płynu chłodzącego w zbiorniczku a przynajmniej przez jakiś czas aż się nie upewnisz.
          Wiem że niektóre motocykle a raczej silniki mają jakieś swoje widzimisie i potrafią np. brać więcej oleju lub bardziej łapią temperaturę i nie znoszą postoju na odpalonym silniku i takie tam.
          Ja np. odpalałem swojego drag stera w zimę (aku mi padało) i przez pierwsze minuty z tłumików waliła chmura pary wodnej do czasu rozgrzania się silnika. Co prawda czekałem 15 i więcej minut, ale wszystko jest ok. a co ciekawe w tę środę nawet bryknąłem parę kilometrów i powkurzałem kumpli :)
          • Gość: Piotr Re: Woda w oleju IP: 213.199.253.* 06.03.11, 12:24
            Jasne przeplukalem, poczyscilem wszystko i jak na razie znowu sie troche zabielilo(widocznie niedokladnie wyplukalem) jednak plynu nie ubywa, ale kapie z przewodu spod motocykla.Poziom oleju dam rade odczytac, olej czysty, plynu nie ubywa to mysle ze nie mam sie czym martwic;)
            • Gość: Adaś. Re: Woda w oleju IP: *.trans.net.pl 06.03.11, 13:59
              W F4 wiem, że przyczyną wody w oleju jest uszkodzenie pokrywy zaworowej- nie miałeś może rozkręcanego silnika, albo moto Ci się nie przewróciło?
              • Gość: Piotr Re: Woda w oleju IP: 213.199.253.* 06.03.11, 21:20
                Nie nie nic z tych rzeczy. Woda po prostu zbiera się w silniku. A przyczyną większej ilości było moje zimowe przepalanie. Silnik był niewystarczająco dogrzany. Olej w sumie przy tych naprawach i płukaniach spuściłem trzy razy i miał normalną barwę i konsystencję, także myślę, że wszystko będzie ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka