Dodaj do ulubionych

Tiger Explorer czy R1200GS

11.06.12, 22:37
Ktory wybrać? BMW niby rządzi w tej klasie, ale liczy sobie za to słono, no i BMW są kradzione na potęgę. A ten nowy Triumph wreszcie ma napęd taki, jaki powinien mieć dorosły motocykl, czyli kardanem, a nie jakimś cholernym łańcuchem, co jest bardzo ważne. Ktoś już porównywał?
Obserwuj wątek
    • Gość: robert Re: Tiger Explorer czy R1200GS IP: *.171.65.147.static.cdpnetia.pl 18.06.12, 15:53
      w ostatnim Motocyklu jest porównanie kilku dużych turystycznych enduro, m.in. jest i GS1200 i jest Tiger
      • do.ki Re: Tiger Explorer czy R1200GS 18.06.12, 19:02
        Gość portalu: robert napisał(a):

> w ostatnim Motocyklu jest porównanie kilku dużych turystycznych enduro, m.in. j
        > est i GS1200 i jest Tiger

I co mi z tego jak nie mam gdzie kupić tego periodyku.
        • Gość: wojtekk1000 Re: Tiger Explorer czy R1200GS IP: *.wroclaw.mm.pl 02.07.12, 22:54
          Myślałeś o Supertenere 1200 ? Bardzo dobrze wypada w testach, napęd też wałem. Jeżeli nie to czy gs na byc adventure? Będziesz jezdzil "w terenie"? Triumph ma aluminiowe felgi, gsa ma szprychy. Osobiscie obstawialbym supertenere 1200, bms gsa i triumpha stawiam na jednym miejscu...
          • do.ki Re: Tiger Explorer czy R1200GS 03.07.12, 06:35
            Nie myslalem, ale moge pomyslec.
            Nie bede jezdzil w terenie, wazna jest dla mnie wygodna pozycja za kierownica (nie "w kucki", jak na scigaczu, tylko wyprostowana), a z drugiej strony zeby motocykl byl w miare waski i zwrotny (co przemawia przeciwko konstrukcjom jak PanAmerican czy R1200 RT czy FJR), bo musi codziennie przeciskac sie przez korki. Z moim wzrostem na GS nie siedzi mi sie wygodnie i pewnie, dlatego szukam alternatywy.
            • Gość: wojtekk1000 Re: Tiger Explorer czy R1200GS IP: *.wroclaw.mm.pl 03.07.12, 14:08
              Jezeli nie ma byc latane w terenie to do GSA szkoda doplacac. Co do "waskosci" - wezszy bedzie explorer - ktory poza tym zbiera juz bardzo dobre opinie w testach. Bmw - wiadomo - od lat wygrywa w testach w swojej kategorii dzieki pewnego rodzaju uniwersalnosci. Wydaje mi sie, ze GS jest nizszy od explorera, ale z tej 2jki chyba wlasnie na triumpha bym postawil, ktory w serii jest lepiej wyposazony od bmw... Trudny wybor!

pzdr!
              • do.ki Re: Tiger Explorer czy R1200GS 03.07.12, 19:39
                Tak sobie myślę, że to będzie Triumph. Także dlatego, że każdy kupuje BMW, a ja nie chcę mieć tego, co wszyscy. No i nie ma co kryć, z wyglądu Triumph to przy beemce piękność. Może zejdę niżej, do silnika 1050, tylko że tam znowu ten cholerny łańcuch...
    • nazimno A moze ten....? 03.07.12, 15:43

www.youtube.com/watch?v=ojv8vIRvf6A
      • do.ki jeszcze poczekam 03.07.12, 19:37
        "top speed is 25 mph"

Na co dzień potrzebuję 4 razy tyle, a przydaloby się 5 razy.
        • nazimno Ten motocykl jest do "spacerowania" po miescie. 04.07.12, 09:44
          To byla zreszta idea poczatkowa + wyzwanie techniczne.
    • turpin Re: Tiger Explorer czy R1200GS 06.07.12, 11:35
      Z bokserami BMW jest jeszcze jeden problem - nie jestem pewien, czy chciałbym jeździć na motocyklu, który ma silnik made in China...
      • do.ki Re: Tiger Explorer czy R1200GS 06.07.12, 16:42
        > nie jestem pewien, czy chciałbym j
        > eździć na motocyklu, który ma silnik made in China...

Mnie to nie przeszkadza. Chiny sie zmieniaja, juz dawno wyszly technologicznie ponad poziom plastikowych zabawek.
        Tak po prawdzie to jest raczej argument za BMW, a nie przeciw, jesli zwazyc, ze Triumph ma silniki "made in the UK". To dopiero jest wielka niewiadoma co do jakosci.
    • piotr.kraszek Re: Tiger Explorer czy R1200GS 30.07.12, 09:38
      hej,
      Osobiscie polecalbym BMW. Ostatio na zlocie ogladalem oraz jezdzilem tym Triumphem i rozmawialem z wlascicielem. Motor bardzo fajny, jednakze wystarczy lekko sie schylic i dokladniej przyjrzec, aby zobaczyc, ze kunsztem wykonania to on nie jest (m.in duzo elementow pordzewialych mimo tego, ze byl to nowy motor po paru miesiacach uzytkowania). Zgadzam sie tu, ze fakt iz pochodzi on z UK powinien raczej odstraszac niz napawac optymizmem. Sam mam R1200GS ADV, ale jako, ze dealerem nie jestem to odpowiadam obiektywnie, nie zalezy mi na nakrecaniu marki, ktora jest juz od lat sprawdzona w tym segmencie. Fakt, ze brytyjczyk jest tanszy i ma powiew swiezosci, ale mimo wszystko przyjemnosc z jazdy bawarczykiem jest niesamowita. Oczywiscie to jest odczuciem subiektywnym, musialbys sobie po prostu potestowac te dwa motory. To co do mnie przemawia rowniez jest 33 litrowy bak w BMW. Na stacji zjawiam sie wiec o wiele rzadziej niz koledzy na innych rumakach ;) Powodzenia w wyborze, obydwa bike'i sa super, wiec co nie wybierzesz to bedziesz zadowolony
    • Gość: J23 Tiger Explorer super moto IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.09.15, 16:14
      Mialem tez dylemat co wybrac wybralem Tigera i nie zaluje, narazie w sezonie nakrecilem 8 tys km, bez zadnych usterek, w pownaniu z BMW silnik Explorera wymiata BMW o klase, ale zawieszenie w BMW jest bardziej komfortowe, glownym punktem dlaczego wybralem Explorera byla cena jest o kilka tys tanszy od BMW, przeglady co 16 tys km, i optycznie wyglada duzo ladniej od GSa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka