Dodaj do ulubionych

Pomóżcie -problem z MZ 250

26.07.04, 22:27
witam !
dostałem od kuzyna etz 250! jest w nienajlepszym stanie ale cos może przy
niej naprawię!
największym problemem jest wyrwany gwint na nakrętkę rury wydechowej w
cylindrze!
proszę o jakąś poradę(nie stać mnie na inny cylinder i staram się zrobić to
we włacnym zakresie)!
serdecznie pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hun_xtz660 Re: Pomóżcie -problem z MZ 250 27.07.04, 08:16
      A skąd jesteś, pozostało mi po sprzedaży MZ-ki kupę części oryginalnych, między
      innymi cylinder do szlifu. Pozdr.
      • ffrygrys Re: Pomóżcie -problem z MZ 250 27.07.04, 13:48
        jestem z Katowic!
        ale koszt robienia szlifu i nowego tłoka jest chyba spory wiec jak na razie
        odpada
        • hun_xtz660 Re: Pomóżcie -problem z MZ 250 27.07.04, 16:15
          Ja mieszkam w Komorowie, koło Pruszkowa. Jakbyś się zdecydował na poważniejsze
          wymiany i jechał kiedyś do W-wki ( praktycznie po drodze ) to te klamoty oddam
          w miarę tanio bo mi zawalają garaż. Pozdr.
    • rysiek24 Re: Pomóżcie -problem z MZ 250 27.07.04, 10:00
      ja mialem cos takiego ale w simsonie z tym ze tam byl gwint zewnetrzny ale moze i z tym sie uda
      a wiec znajdz zaklad spawajacy aluminium niech ci napawa troszke materialu w miejscu gdzie byl gwnint nastepnie oddajesz cylinder wraz z nakretka kolanka do tokarni i za dzien odbierasz gotowy cylinder mi w simsonie trzymal sie idelanie nie poznac bylo ze ktos cos tam spawal
      • ffrygrys Re: Pomóżcie -problem z MZ 250 27.07.04, 13:47
        gościu co spawa aluminium powiedział że boi sie żeby cylinder sie nie
        rozharował!
        powiedział mi dzisiaj żebym szedł z tym do tokarza i żeby dotoczył tulejke na
        wiekszy gwint zewnętrzny a na taki jak nakrętka -wewnętrzny! chyba tak sobie
        zrobie!może sie jakoś uda
        • hun_xtz660 Re: Pomóżcie -problem z MZ 250 27.07.04, 16:24
          Cały dowcip polega na tym że dotoczy Ci tuleję z jakiegoś żelastwa, nie z
          alumninium. Musiałby dobrać materiał o podobnej rozszerzalności cieplnej. Jak
          wkręcisz np stalową tuleję w aluminowy blok to w momencie jak silnik się
          rozgrzeje, aluminium rozszerzy się więcej niż stal i powstanie luz,potem
          przedmuch i wypali dziurę. Jak kolega opisał wyżej w Simsonie mogło się udać bo
          aluminiowy króciec rozprężał się w stalowej nakrętce, czyli jeszcze bardziej
          się zaciskał. Ale popytaj w kilku warsztatach. Poszukaj na szrotach - brat
          trafił zestaw: głowica, cylinder a w nim tłok z korbowodem. Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka