Dodaj do ulubionych

male pytanie dotyczace prawa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 13:26
witam.
mam male pytanie dotyczace prawa rychu drogowego na motorze.
otoz jezdze na motorze od kilku misiecy lecz nie posiadam prawa jazdy i nie
znam dokladnie przepisow motocyklowych i chcialem sie zapytac czy pasazer na
motorze (tak zwany plecak) musi posiadac obowiazkowo kask czy nie?gryzie mnie
to pytanie od dawna. jak to jest zapisane w kodeksie?jest przymus zeby pasazer
mial kask czy to tylko dla wlasnego bezpieczenstwa?
z gory dzieki za odpowiedz
pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • odanek Re: male pytanie dotyczace prawa 26.10.04, 15:09
      hmm...moze sie wydac dziwne dla niektorych to co napisze...ale przepisy nie sa
      poto zeby istnialy same dla siebie ale sa dla ludzi...a jako ze kask jest chyba
      najwazniejsza rzecza w ochronie motocyklisty, lecz nie kazdy w ten sposob mysli
      niestety...ustawodawca wpisal posiadanie kasku przez kazda osobe ktora jedzie
      na motocyklu jako obowiazek!!!
    • fidorek1 Re: male pytanie dotyczace prawa 26.10.04, 16:13
      Jasiu, nie wiem ile masz lat, ale jak masz zadawać takie pytania to może lepiej
      rozejżyj się za łopatką, wiaderkiem, no i może jakąś piaskownicą. Albo sobie
      jaja robisz, albo zawartość Twojej głowy nie zasługuje na to by chronić ją kaskiem.
    • Gość: cień1100 Re: male pytanie dotyczace prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 19:49
      Mam prośbę,jeździj tylko po swoim podwórku
      • prc1 Re: male pytanie dotyczace prawa 26.10.04, 19:52
        Prowokacja jakaś czy co????
    • speedone Re: male pytanie dotyczace prawa 26.10.04, 20:46
      A po ch.j mu kask tylko przeskadza

Pozdro

--
      Nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon.
    • grissley Re: male pytanie dotyczace prawa 28.10.04, 10:06
      A coscie sie tak czepneli?
      Kask jest bardzo wazny dla bezpieczenstwa motocyklisty - ale tylko dla niego.
      Nie ma wiec jakiegos sensownego powodu, dla ktorego ustawodawca mialby
      decydowac o tym, czy nalezy go nosic, czy tez nie. Jesli motocyklista jest
      glupi/nieodpowiedzialny/lubiacy ryzyko itd, to w koncu jego sprawa. Akurat
      nienoszenie kasku nie wplywa na bezpieczenstwo pozostalych uzytkownikow drogi.
      Poniewaz jednak w Polsce (i nie tylko) tzw "panstwo" lubi decydowac za
      obywateli i wyreczac ich z obowiazku myslenia, obowiazek noszenia kasku jest
      zapisany w przepisach.
      W USA np w czesci stanow noszenie kasku jest obowiazkowe, a w innych nie.

pozdrofka.
    • mortimor1 Re: male pytanie dotyczace prawa 28.10.04, 20:47
      grissley i tu mysle ze troche sie mylisz... a czy jesli jadac motocyklem bez kasku z duza szybkoscia jakis owad udezy cie w twarz lub wpadnie w oko, to co sie stanie jesli przez to stracisz panowanie nad pojazdem i wpadniesz na jadacy obok samochod lub zajedziesz komus droge??... mysle ze to moze juz stanowic zagrozenie dla innych uzytkownikow drogi
      lepiej przestrzegac przepisow i jezdzic w kasku... nie tylko ze wzgledu na swoje bezpieczenstwo..
      • Gość: Mr.X Re: male pytanie dotyczace prawa IP: 82.160.39.* 28.10.04, 21:40
        Napisaliscie juz 7 postow mozna powiedziec zlosliwych, ale nikt z was nie
        wyjasnil autorowi/ce jak o jego problemie mowia przepisy ruchu drogowego wiec
        pozwolcie ze wyjasnie autorowi:P . Przepisy mowia, ze pasarzer obowiazkowo musi
        posiadac kask. Tak samo jak kierowcy motocykla wystarcza pasy bezpieczenstwa
        (jezeli moto jest w takie wyposarzone) tak "plecak" musi miec kask

Pozdrawiam
        • Gość: dopowiadający Re: male pytanie dotyczace prawa IP: 213.17.233.* 28.10.04, 22:06
          A motocyklista prawo jazdy
        • odanek Re: male pytanie dotyczace prawa 28.10.04, 22:13
          przepraszam jakto nikt?? a pierwszy post...zaraz po tym pytajacym??
      • liber15 Re: male pytanie dotyczace prawa 28.10.04, 22:43
        To ja zadam pytanie do Ciebie mortimor1. Mianowicie jeżdze na enduro i posiadam
        kask do motocrossu. Jesli niezaloze gogli może mi kilo owadów do gałek naleciec.
        Idopiero wtedy ztwazam zgrozenie. Co na to prawo??
        • grissley Re: male pytanie dotyczace prawa 29.10.04, 01:00
          Exacto.
          Moja wypowiedz nie dotyczyla zreszta tego, czy trzeba nosic kask (bo mysle, ze
          trzeba), tylko tego, czy ktos mnie do tego powinien zmuszac.
          BTW od much chronia np okulary lub gogle, a czesc kaskow (orzeszki) - nie.
          • Gość: polak Re: Nowe pytanie dotyczace prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 12:29
            Czy przepisy zabraniaja jezdzic w korku pomiedzy samochodami????
    • Gość: on Re: male pytanie dotyczace prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 22:09
      ch..em tu wieje :|

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka