Dodaj do ulubionych

kurs spawania

21.11.04, 18:39
heh... powiedzcie mi czy kobieta bedzie powaznie traktowana na takim kursie?
moja ekipa motocyklowa twierdzi, ze "Nie"... a mnie pociaga spawanie, czy to
migomatem czy kołkowe czy punktowe... chciałabym miec jakies uprawnienia i
doswiadczenie... ale obawiam się że na takim kursie normalnie zrobią sobie ze
mnie "polewkę"...
czy to takie dziwne że kobieta (motocyklistka) chce się fachowo nauczyć
spawać?????
Obserwuj wątek
    • Gość: edwin szybki kurs spawania IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 21.11.04, 20:10
      powiem tylko tyle spawac trzeba tylko w wyznaczonych miejscach bo inaczej gospodarz moze sie pogniewac co innego jak spawasz u siebie ale tez lepiej miec do tego przygotowane odpowiednie gadzety albo w pore znalezc sie w odpowiednim miejscu no i mieszac za bardzo nie mozesz i musisz miec odpowiednia diete tez
      nie to zebym mial jakies specjalne doswiadczenia w spawaniu ale uwazaj i nie baw sie czerwienia za bardzo( barszcz czerwony+kilka razy czarwona warka+czerwona kartka) ja sie w to bawilem ale zdazylem dobiec tam gdzie trzeba 2 razy:)

no i to by bylo troche podstaw reszte przyniesie zycie:)

pozdrawiam
      edwin
    • niedi Re: kurs spawania 21.11.04, 20:41
      renata0 napisała:

> heh... powiedzcie mi czy kobieta bedzie powaznie traktowana na takim kursie?
      > moja ekipa motocyklowa twierdzi, ze "Nie"... a mnie pociaga spawanie, czy to
      > migomatem czy kołkowe czy punktowe... chciałabym miec jakies uprawnienia i
      > doswiadczenie... ale obawiam się że na takim kursie normalnie zrobią sobie ze
      > mnie "polewkę"...
      > czy to takie dziwne że kobieta (motocyklistka) chce się fachowo nauczyć
      > spawać?????

Witam!
      W zasadzie to nie powinnaś się dziwić ze w tej kwestii możesz być wyśmiana bo
      sam sposób w jaki napisałaś pytanie jest dla mnie śmieszny,
      Powieedz mi co to jest ten tejemniczy MIGOMAT ?? Albo spawanie KOŁKOWE czy
      PUNKTOWE??
      ROdzaje spawania: MIG(Metal Inert Gas) i MAG( Metal Activ Gas) kojażą sięz tą
      durną nazwą MIGOMAT i pewnie stąd się wzięło to słowo, kołokowe to może być co
      najwyżej zgrzewanie i to też nie jest właściwa nazwa lecz jakaś potoczna,pewnie
      chodzi Ci o zgrzewanie doczołowe prętów (tarciowe, oporowe).Punktowa to może
      być spoina a nie spawanie.
      Tak na prawdę od serca radzę na sam poczatek poczytać trochę o spajaniu a na
      pewno nie zostaniesz wyśmiana bo może będziesz wiedziała znacznie więcej od
      niejednego faceta który znajdzie się razem z Tobą na takim kursie.Nie zapominaj
      że kurs rtaki to nie tylko praktyka ale także zajęcia teoretyczne, w zasadzie
      bardzo ważne.
      Renatko, jeśli będę mógł w jakikolwiek sposób Ci pomóc to chętnie to
      zrobię.Jestem na piątym roku technologii spajania, więc mam informacje niemalże
      z pierwszej ręki.Zapraszam
      • renata0 Re: kurs spawania 21.11.04, 21:16
        wielkie dzieki
        sam widzisz jak potoczne zwroty zakorzeniły sie....
        moja wiedza jest mała, zarówno ta teoretyczna jak i praktyczna, czego nie
        ukrywam..
        jakby co - to zwróce sie o pomoc:)
        pozdrawiam
        • niedi Re: kurs spawania 21.11.04, 21:38
          Może masz ochoępospawać przez gg?Najnowsza technologia łączenia:P
    • Gość: asior Re: kurs spawania IP: *.icpnet.pl 21.11.04, 21:56
      Kobieta i spawanie to...bez złośliwości...nieprzystoi.
      Jest wiele innych zajęć wśród których kobiety wiodą prym. Jeśli chcesz spawać
      to spawaj ale po co ci "papiery" na to.Idziesz do pracy jako spawacz??
      Można spawac dobrze ucząc się samemu lub od kolegów.
      Nie krytykuje twojego pomysłu tylko nie mogę go zrozumieć,Po Co??szkoda siana.
      A jak za tydzień wpadnie ci do głowy aby zostać górnikiem to też sie udasz na
      kurs??o ile takie kursy są.

NA zakończenie życzę sukcesu na kursie i pozdrawiam.
      • Gość: MJ Re: kurs spawania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 23:04
        Masz coś do górników???
        Poza tym Renacie nie chodzi o papiery dla papierów, tylko o nauczenie się
        spawania, a to nie jest takie łatwe jak lutowanie. Mi kiedyś spawacz z
        uprawnieniami w warsztacie wysadził MZtkę, dobrze że nikogo nie zabiło ani nie
        oblało kwasem elektrolitycznym albo płonącym paliwem.
      • renata0 Re: kurs spawania 21.11.04, 23:07
        Gość portalu: asior napisał(a):

> Kobieta i spawanie to...bez złośliwości...nieprzystoi.
        > Jest wiele innych zajęć wśród których kobiety wiodą prym. Jeśli chcesz spawać
        > to spawaj ale po co ci "papiery" na to.Idziesz do pracy jako spawacz??
        > Można spawac dobrze ucząc się samemu lub od kolegów.
        > Nie krytykuje twojego pomysłu tylko nie mogę go zrozumieć,Po Co??szkoda siana.
        > A jak za tydzień wpadnie ci do głowy aby zostać górnikiem to też sie udasz na
        > kurs??o ile takie kursy są.

nieprzystoi powiadasz?
        heh... chodzi mi po głowie od jakis 4 lat i zareczam, ze zmienna nie jestem..
        musiałbys widzieć co ja potafie w garazu robić.. ;)
        gotować, prać i sprzatać tez umiem a nawet lubie..
        pozdrawiam;)
        >
        > NA zakończenie życzę sukcesu na kursie i pozdrawiam.
        • Gość: asior Re: kurs spawania IP: *.icpnet.pl 21.11.04, 23:53
          > gotować, prać i sprzatać tez umiem a nawet lubie..

nie o takich zajęciach myślałem, chodziło mi bardziej o taniec, śpiew czy
          łyżwiarstwo figurowe.
          Nie mam nic przeciwko twojemu spawaniu, rób co chcesz to wolny kraj, ja po
          prostu wyraziłem swą opinię o pewnym kontraście miedzy kobietami i spawaniem.
          Nie będę tak jak miłośnik górników MJ podkreślał że kobieta ze spawarką jest
          cool, bo tak po prostu nie uważam! Jest to jednak dziwactwo podobne może do
          przebierania sie przez facetów w damskie ciuchy. Każdy robi co lubi.

Pozdrawiam

p.s. prosze nie bierz tego do siebie, opisałem tylko pewne czynnosci i
          zachowania a nie starałem sie nikogo urazić
    • jagiel500 Re: kurs spawania 21.11.04, 22:23
      nie to calkiem normalne..

olac to co mowia inni, jesli chcesz spawac to spawaj moze bedzies to robila
      bardziej estetycznie niz faceci:)

pozdrowienia
      jagiel
    • Gość: MJ Re: kurs spawania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 23:06
      Mają obowiązek nauczyć każdego, kto się zgłosi. Podejrzewam że Cię polubią, a
      nie wyśmieją. Kobiety są normalnym zjawiskiem na przykład na kursach
      szybowcowych, spadochroniarskich i samolotowych. A mogło by się wydawać, że to
      domena mężczyzn.

A propos: często w Monster Garage występują zawodowe spawaczki, i nawet Jesse
      wydaje się mieć do nich szacunek.
      • renata0 Re: kurs spawania 21.11.04, 23:09
        MJ..
        jo jo... zrobie papiery i pojadę do Hameryki oczarować kolesia od Monster garage
        z tatuażem dolara na plecach;)
        zartuje oczywiscie...
        tak czy siak, Polska to zacofany jeszcze kraj
        pozdrawiam:))
    • kollector Re: kurs spawania 21.11.04, 23:37
      miejsce kobiety jest na kursach, ale gotowania i robienia kanapek
      Weźmy dla przykładu teoretycznie istniejącego Adama i jego teoretycznie
      istniejącą kobietę.
      Adam całymi dniami zasuwa w pocie czoła i musi być miły dla innych ludzi (co nie
      jest w naturze normalnego człowieka), opierać się wdziękom napotykanym na każdym
      kroku super-sex-bomb i wieczorem kiedy wraca do domu kogo i co chciałby tam zastac?
      Kobietę, ubraną w skórzany fartuch z maską spawalniczą na dłowie umazaną smarem,
      rdza i innymi takimi zastanawiającą się nad tym jaką elektrodę wybrać dla "tego"
      typu metalu, i poczuć zapach ozonu? czy też raczej słodką, kochającą, dobrze
      uczesaną, z delikatnym make-upem, pachnącą perfumami, które jej ostatnio
      ofiarował (lub nie) dziewczynę (kobiete) z kanapką dla niego w ręce, piwem w
      drugiej... a w tle unoszący się zapach pieczeni lub innej potrawy...?
      hmmm?

;-D
      • Gość: cień1100 Re: kurs spawania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 00:04
        To ja wybieram super-sex-bombę w skórzanym fartuchu(mini i tylko w nim),oraz
        piwo
        • kollector Re: kurs spawania 22.11.04, 00:19
          nie ma takiej opcji, możesz wybierać jedynie w tym co przedstawilem

Gość portalu: cień1100 napisał(a):

> To ja wybieram super-sex-bombę w skórzanym fartuchu(mini i tylko w nim),oraz
          > piwo
          • renata0 Re: kurs spawania 22.11.04, 07:17
            Mariusz:)
            wiesz, ze stawiasz skrzynke piwa;)
    • Gość: reggie Re: kurs spawania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 08:37
      Skoro od 4 lat nie zmieniłaś zdania to po co sie pytasz na forum czy Ci
      wypada????? Zupełnie tego nie rozumiem,powinnas przez ten czas juz sie do tego
      pomysłu przyzwyczaić i zdobyc wszelkie informacje.Chyba,ze chciałaś sie
      pochwalić,to trzaba było to poprostu zrobic :)
      • renata0 Re: kurs spawania 22.11.04, 08:58
        Reggie
        ostatnio byłam w instytucji gdzie m.in. są takie kursy, chciałam sie dowiedzieć
        kiedy jest rozpoczecie, jak często zajęcia i jaki koszt. A pani tam siedząca
        była niesamowicie zdziwiona! stwierdziła (ze smiechem), że jeszcze kobiety na
        takim kursie nie było...dobiło mnie to... stąd te watpliwosci
        • Gość: reggie Re: kurs spawania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 09:07
          Bedziesz maskotka kursu :D :D :D
          • Gość: MJ Re: kurs spawania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:10
            Renatko,
            Polska nie jest taka zacofana (sądząc po tym co piszesz tam, do gościa co nie
            spodziewał się u nas harleya). A o Jessem wspomniałem, bo też kiedyś
            dyskutowaliśmy o Nim. Tak czy inaczej - rób ten kurs jak chcesz i finito!
            -----
            Podnóżek mi trzeba pospawać, dostaniesz pierwszą fuchę, "migomacie"...
    • Gość: cień1100 Re: kurs spawania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 17:57
      Renata rób ten kurs ,mówię Ci opłaca się.Dziś spawał mi fachura piec c.o.,za
      dwie godziny roboty wziął 150zł (słownie-sto pięćdziesiąt zł).Nie zastanawiaj
      się dłużej.
      pzdr
    • Gość: malagocha Re: kurs spawania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 18:26
      a ja chciałam zapisać się na kurs obsługi wózków widłowych, a tak jakoś nie
      wyszło......
    • Gość: malagocha Re: kurs spawania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 18:27
      może też bym czuła sie głupio..
    • Gość: NYorker mnie to w ogole nie dziwi IP: *.ny325.east.verizon.net 01.12.04, 16:13
      przeciez nawet istnieje zenski odpowiednik zawodu spawacza, czyli spawarka:)
    • Gość: Mariusz Re: kurs spawania IP: *.NET / *.stella.net.pl 01.12.04, 16:45
      chciałem tylko napisac, zę jak poszukasz w archiwum to znajdziesz linka do
      dobrego filmiku o tym jak niebezpieczne sa wóżki widłowe
      (starzy bywalcy pamiętacie?)
      • Gość: asior Re: kurs spawania IP: *.icpnet.pl 01.12.04, 19:08
        Mariuszu daj tego linka...bo ja nie widziałem.
        • Gość: Mariusz Re: kurs spawania IP: *.NET / *.stella.net.pl 01.12.04, 20:21
          bakshi.us/gallery/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=44
          mówisz masz
          • Gość: a Re: kurs spawania IP: *.icpnet.pl 01.12.04, 21:00
            Thx.
            Dobre,dobre...nie widziałem wcześniej.

pozdarwiam
          • Gość: malagocha Re: kurs spawania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 20:13
            no tak....ostra jazda, jeszcze bardziej mi sie podoba ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka