Dodaj do ulubionych

od czego zacząć

07.03.05, 17:54
Marzę o kupnie motocykla,nigdy nie miałem takiego cacka.Od czego
zacząć,jestem zachwycony yamaha virago 125,nie chcę się ścigać,lecz po prostu
jeździć motocyklem.
Obserwuj wątek
    • okrutny_mariuszek Re: 07.03.05, 17:56
      MZ 251
      • Gość: robak Re: IP: *.Szczecinek.Net.PL 07.03.05, 20:23
        przeczytaj post , ktory jest o kilka tematow wyzej o pojemnosci 600 cm. panowie
        twierdza , ze pojemnosci 600 i 750 sa dla mokrych pipek ;) takze kupuj 1100
        zanim Cie zwyzywaja hehe a tak na serio to nie słuchaj tych glupot, napisz ile
        masz wzrostu, lat i jaki typ moto Ci odpowiada, wiekszosc radzi zaczynac nauke
        na enduro, mozna sie duzo szybcie połapac w technice jazdy na moto (oczywiscie
        podczsas nauki jazdy w terenie ;)wszystkie uslizgi kola, mało przyczepna
        nawierzchnia itd ) ale widze, że ciagnie Cie w strone czoperow wiec nie pomoge
        bo sie na nich nie znam zbyt dobrze
        • okrutny_mariuszek Re: 07.03.05, 20:35
          Robak przeczytaj co on napisał.
          Moim zdaniem 251 jest dla niego idealna
          • edwin.sk Re: 07.03.05, 20:47
            zależy ile masz kasy.....ale i tak radze oswajać się na mniejszych sprzętach jak to będzie twój pierwszy motocykl to mz będzie dobrym wyborem w miarę niazawodny a jak po sezonie się znudzi sprzedasz i duż na takim sprzęcie nie stracisz nie mówię też o pierwszych glebach(oby takich nie było wogóle) przy mz są to niskie koszty w porównaniu z yamahamą czy inną taką...
            • matmichal Re: 07.03.05, 21:09
              ja zaczynałem od motorynki-może tez od tego sprubujesz zacząć:))))))))))))))))))
              vigaro też może być!:)
              • macieksobol Re: 07.03.05, 22:21
                Ja proponuje nieśmiertelną WSK :P
              • monther555 Re: 07.03.05, 22:25
                zależy czy już trochę jeżdziłeś jak tak to polecam suzuki gs 500. Roczniki 94-
                95 są za przystępną cenę po sezonie nie wiele stracisz, jest dużo używanego
                szpeju do tych sprzętów. Na początku podejdziesz z szacunkiem do tego motocykla
                to nic ci się nie stanie, pod koniec sezonu bendziesz miał frajdę z tej maszyny
                i dobre podstawy do mocniejszej fury
              • Gość: robak Re: IP: *.Szczecinek.Net.PL 07.03.05, 22:29
                Mariusz, chyba nie doczytales do konca mojej wypowiedzi. w jej dalszej czesci
                napisalem, ze jednak 1000 to nie jest najlepsze rozwiazanie. 600 to moim
                zdaniem tez za duzo jak na poczatek, a mz to dobra propozycja. ja tylko pisze
                to co z reszta potwierdza wiekszosc osób, że na enduro dobrze lapie sie
                podstawy jazdy ;)
                ale chyba o wyborze moto powinno decydowac, czy taki typ nam sie podoba czy
                nie. motocyk nie żona, nie obiecujemy mu wiernosci do konca zycia i w kazdej
                chwili można zmienic na inną
                ps. marze o haremie.... ;)
      • grabosz Re: 10.03.05, 20:35
        Dzięki za odpowiedź.
        Mam 45 lat,80kg masy,0 km przebiegu na motocyklu.I brak prawa jazdy.Bardzo
        chcialbym to miec,poza dwiema pierwszymi pozycjami.Nie interesuja mnie
        przecinaki itp.pociagaja mnie,nie tylko,motocykle o klasycznym
        wygladzie,niezbyt szybkie,dla 2 osób,w miarę niezbyt skomplikowane.Mam trochę
        pojęcia o technice motoryzacyjnej,ale nie mam garażu,więc kwestia dobrego
        serwisu jest dla mnie nie bez znaczenia.Mieszkam w Warszawie i chcę z niej
        uciekać na dwóch kołach,niekoniecznie w metalowej puszce.Pozdrawiam.Czarek
    • andreas750 Re: od czego zacząć 07.03.05, 22:46
      Witam. Skoro pociągaja Cie choppery to kupuj. Nie widzę żadnego problemu,
      zapodaj temat o virago 125, jej wadach i zaletach i będziesz wiedział na czym
      stoisz.
      Może ktos z forumowiczów zna to moto i Ci pomoże bo ja raczej na temat tej
      Yamaszki wiem niewiele.
      Pozdro
    • okrutny_mariuszek Re: 07.03.05, 23:23
      Grabosz, zastanów sie ile masz kasy. Od tego trzeba zacząć.
      MZ 251 bedzie fajna na początek i fajną padake kupisz za rozsądne pieniądze a za
      jeszcze bardziej rozsądne u3masz.
      Japonia bedzie znacznie droższa w u3maniu i przy zakupie.
      Zwłaszcza 125.
      Niby małe i niby fajne, ale jak masz więcej niż 142 cm wzrostu i wicej jak 40 kg
      wagi to szybko się okaże że to za słaby motor i nawet do spokojnej jazdy
      niebardzo sie nadaje.
      No i oprócz tego przebiegi bez ingerencji nie są za długie...a wymiana np. tłoka
      i tego co z nim związane nieźle może szarpnąć po kieszeni.
      Jak chcesz koniecznie Virażkę to pomyśl o 535, polatasz na tym nieźle i będziesz
      zadowolony.Ekonomiczne toto i małoproblemowe, części sporo a to atut. No i
      gabarytowo też potworem nie jest.
      Jeśli masz kase i prawko A (a nie A1) to nie pchaj sie w maleństwa, a jak nie
      masz kasy to MZ Cię zadowoli.
      • Gość: Galas1 Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 13:24
        Odradzam Virago 125. Prawda jest taka że ledwo jedzie, a jak weźmiesz cięższego
        pasażera to ciężko będzie ruszyć, nie mówiąc o manewrze wyprzedania (trzeba
        mieć nerwy ze stali). Jak choppery to ja bym celował na początek w Virago 535
        albo Shadow 600. Nie za mocne ale do normalnej jazdy nadają się i nie sa zbyt
        ciężkie co napoczątku jest ważne.
        A co do ETZety to do nauki jak najbardziej. Szybko złapiesz podstawy i wtedy
        wskakuj na japonie (nawet coś większego jak 600ccm chopper)

Pozdro.
    • Gość: kondzik86 Re: od czego zacząć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 13:46
      Tez tak uważam...choć na jeden sezon coś taniego i niezniszczalnego MZ251,
      DT125...naprawdę porządne maszyny.Kupisz śliczną Virago jeszcze podrapiesz i
      szkoda bedzie ;) ...pzdr Konrad
      • edwin.sk Re: od czego zacząć 09.03.05, 15:55
        ja też odradzam małego japończyka a'la chopper bo poprostu jest mały:P
        jeździłem na gn125 nie dość że przyspieszenie słabiutkie to jeszcze biegami trzeba się namachac jak głupi...:P mz najlepsze wyjście ja oczywiście byłbym za starszymi modelami niz etz, ale to juz twój wybór....
        jak koniecznie japoniec to chyba tylko enduro... no bo myślę że ważysz więcej niż 40 kg i masz wzrostu więcej jak 140:D
        • Gość: szramer Re: od czego zacząć IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.03.05, 16:51
          cb500,virago535 ,er5
    • malpa69 Re: od czego zacząć 09.03.05, 21:54
      Virago to fajny motorek. Polecam. :-)
    • Gość: cichy Re: od czego zacząć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 23:05
      ja również proponuję yamahe virago 535 jeżeli lubisz choperki. Nie jest to
      jakaś wścieklizna ale mój wujek posiada taką i spoko z ciocia robią sobie
      wypadziki i dużo w nią nie wkłada. Całkiem niezawodny motorek. Polecam. Napewno
      Cie na nim nie poniesie, a przy Twojej wadze to taka pojemnośc przynajmniej w
      choperku. Pozdro.
      • matmichal Re: od czego zacząć 10.03.05, 23:53
        125 jak na pierwszy raz to dobry pomysł-tak bym doradzał swojej dziewczynie:)))
        ale jak chceż wyjechać z miasta to jednak 500 to minimum!!!Rzeczywiście przy
        125 jazda z pasarzerem jest bardzo utrudniona!!!Najlepiej zrób tak-najpierw
        mzta, a za rok vigaro500 lub 750!!:)pozdro
        • grabosz Re: od czego zacząć 12.03.05, 22:08
          Dzięki za wszystkie rady,ale wciąż nie wiem do końca na co się zdecydować,czy
          zaryzykować nową chińszczyznę czy prawdziwy używany motocykl.Oczywiscie
          wszystko jest kwestią kasy,sądzę że mogę wydać ok.10tys.zł.Ładniutkie te
          virago,wciąż jestem nimi zauruczony.pozdro
          • ntv650v Re: od czego zacząć 12.03.05, 22:30
            Zacznij od czegoś używanego np GS500, NTV650.
            Ja zaczołem po 15 letniej przerwie od nowego i to był błąd- duży spadek przy
            odsprzedaży. Weż pod uwagę to,żę sam niebardzo wiesz na co się zdecydować tzn,
            że musisz próbować stąd mogą być częste zmiany motocykli.
            Najlepiej jakbyś miał możliwość pojeżdzenia przed kupnem, ale na to są małe
            szanse.
            Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka