Gość: max IP: 212.121.153.* 16.03.05, 19:15 CZY WARTO KUPIĆ NOWY W SALONIE?? sĄ JAKIEŚ WADY ZALETY DUCATI? NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ PRZY KUPNIE? CZEKAM NA OPINIE... POZDR MAX Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matej23 Re: DUCATI ST2 ??? 16.03.05, 20:04 No ja Ducati nie mam, ale słyszałem, że koszty serwisu są dosyć wysokie. Wiąże się to ze specyficznym układem rozrządu (Desmo) i chyba serwisowanie musi być wykonywane przez ASO. Innych wad raczej nie powinno być. Wzamian za poniesione koszty Ducati oferuje kosmiczny wpros dźwięk silnika. Przypuszczam, że dla wielu jest to główny powód wyboru tej właśnie marki. Ponadto Ducati jest dosyć ekskluzywną marką, będziesz z pewnością wyjątkowy na drodze. Moim zdaniem warto jest kupić nowy motocykl tej marki, o ile oczywiście nie przerażają Cię koszty eksploatacji. Z używkami jest już spore ryzyko. Chodzi mi głównie o regularne przeglądy. Wybacz, ale rozśmieszyło mnie Twoje pytanie o to, na co zwrócić uwagę przy kupnie, jednocześnie pytając o nówkę sztukę. Warto zwrócić uwagę chyba jedynie na to, czy... podpis jest we właściwej rubryce na fakturze ;) pozdrawiam matej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: DUCATI ST2 ??? IP: 212.121.153.* 16.03.05, 20:20 wiem że śmiesznie brzmi lecz moje pytanie było pewnym skrótem myślowym:)) chodziło mi o to czy ten model (i jest cały żółty) jest warty zachodu. Wiem ,że pewne modele innych firm mają typowe wady i zalety więc pewnie to pytanie właśnie stąd. Serwis pewnie nie jest zbyt tani i ASO więc to chyba jest problem... Jeśli masz jeszcze jakieś info o ducati i może o tym modelu to proszę:)) pozdro max Odpowiedz Link Zgłoś
matej23 Re: DUCATI ST2 ??? 16.03.05, 21:07 Problem w tym, że nie bardzo mam takie informacje... Moje wiadomości są raczej ogólnikowe. Jeśli jesteś z Warszawy, to możesz skoczyć to najdroższego miejsca świata - Boldoru :) i spytać kogoś. Powiedzą Ci pewnie jaki to on fajny i w ogóle, ale może też coś bardziej konkretnego. Jak mi się coś jeszcze przypomni, to napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: DUCATI ST2 ??? IP: 212.121.153.* 16.03.05, 21:25 właśnie mam tam kupić stoi za 36 tyś nowy z 2003r co myślisz BOLDOR przesadza? Słyszałem ,że jak się kupi u nich to dbają o tego klinta. Znasz kogoś kto tam kupił? może ma jakieś opinie? Daj znać bo mam trochę mało czasu na decyzję bo właśnie załatwiam formalności. pozdro max Odpowiedz Link Zgłoś
matej23 Re: DUCATI ST2 ??? 16.03.05, 21:45 Boldor przesadza napewno z cenami kasków i tym podobnych akcesoriów. Cenami nowych motocykli się nie interesowałem, bo nie mam po co :) Najlepszym wyjściem chyba będzie porównanie z innymi salonami. Mój kolega kupił tam, ale skuter. Mogę go podpytać jak to było w jego przypadku z przeglądami, serwisami, itd. Ja osobiście kupowałem tam kask i źle zrobiłem, ale wtedy jeszcze nie znałem żadnego innego sklepu. Ponadto kupowałem części do swojej Hondy i powiem, że mieli moją sprawę trochę w dupie. Pamiętam, że się trochę naczekałem, ale na szczęście była zima, więc nic nie straciłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: DUCATI ST2 ??? IP: 212.121.153.* 16.03.05, 21:53 dzięki, tak myślałem ,że właściwie przesadzają z akcesoriami. Jak myślisz gdzie pojechać po skóry, kaski i takie tam na początek bo nie mam nic a z narzeczoną musimy kupić wszystko:)) w tej chwili mam tylko prawko na motor i doświadczenie z jazdy sprzed kilku lat i okazjonalne przejażdżki. Odpowiedz Link Zgłoś
matej23 Re: DUCATI ST2 ??? 16.03.05, 22:03 Hmmm... Najtaniej to chyba tylko motobajzel :) Jednak kask to bym polecił poszukać w jakimś sklepie, jakieś Sharki przed chwilą widziałem po ok 550 zł, chyba nie tak wiele. Poszukaj może w Inernecie jakichś adresów, bo tak w tej chwili to nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
hun660 Re: DUCATI ST2 ??? 17.03.05, 08:17 Jak szukasz nowych rzeczy to może poczekaj jeszcze chwilę na dni otwarte w salonach motocyklowych. Oferują wtedy ciuchy i garnki z rabatem nawet do 15%- tak kupiłem swój strój własnie w Boldorze. O Boldorze słyszałem że serwis w porządku, za to dział części zamiennych to tragedia - czas oczekiwania na jakąś nietypową część dochodzi do 2 miesięcy. Własnych doświadczeń nie mam, bo jeźdżę od lat tylko Yamahami, za to kumpel serwisuje tam swojego XX-a. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: DUCATI ST2 ??? IP: 212.121.153.* 16.03.05, 21:19 a masz jakiś poważny powód aby dać taką radę??? Odpowiedz Link Zgłoś
motowicher Re: DUCATI ST2 ??? 16.03.05, 21:26 A mnie się wydaje że TL to gó.. :) Dwóm znajomym praktycznie w tym samym czasie pekł wał korbowy ;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: DUCATI ST2 ??? IP: 212.121.153.* 16.03.05, 21:28 czy chodzi Tobie o TS 2 ? poradź bo już sam nie wiem . Wszędzie piszą ,że super i dobrze przechodzi testy a tu ? max Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: DUCATI ST2 ??? IP: 212.121.153.* 16.03.05, 21:54 trudno powiedzieć? potrzebuję rady więc piszę do życzliwych.:) Odpowiedz Link Zgłoś
motowicher Re: DUCATI ST2 ??? 16.03.05, 23:40 Wicher jeździł XJ 600 S Diversion i GSXR 750 W, oprócz tego miałem okazję trochę pośmigać na innych sprzętach, ale nie o to chodzi w tej dyskusji. Kiedyś oglądałem w Częstochowie w komisie ST 2. Muszę przyznać, że motocykl bardzo ładny i chodzi przepięknie. Czytałem też kilka opinii na jego temat i wypowiadano się o nim bardzo pozytywnie.Nic więcej nie jestem w stanie powiedzieć, ale wywarł na mnie pozytywne wrazenie. Propozycja kusząca no i nietuzinkowa. Kazdy motocykl boryka się z jakimiś mankamentami lub niedociągnięciami. Często są to choroby wieku dziecięcego, które nie zostały wyłapane na etapie testów fabrycznych i wychodzą podczas użytkowania motocykla przez jego użytkownika(np TL 1000 miał długą listę tych niedomagań). Przypuszczam, że model ST 2 raczej nie boryka się z większymi problemami. A jeżeli już jakies ma, to zapewne nie są znaczące i nie zmiejszą twojego pożądania :) Jeżeli chodzi o koszty utrzymania, to czytałem, że nie różnią się zasadniczo od utrzymania przeciętnego japończyka. Zakładając,że motocykl bedzie nowy i serwisowany w ASO, to koszty będą zapewne porównywalne o czym pisano już trochę na innym forum, gdzie użytkowników Ducati jest conajmniej kilku. Niestety motocykl to droga zabawa, a takie rzeczy jak opony, klocki hamulcowe, regulacje i płyny zawsze kosztowały i kosztować będą i nie zalezy to od marki. Ważna też jest częstotliwość wyzej wymienionych wymian i regulacji, no i oczywiście dużo zalezy od stylu jazdy - o tym chyba nikomu nie trzeba przypominać. I jeszcze tak off topic :) Zanim ktoś powie,że jakiś motocykl, to gó.., to niech się zastanowi zanim coś napisze w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
louiswmb Re: DUCATI ST2 ??? 17.03.05, 10:23 Czy warto?-pewnie tak ale... -to jest najslabszy model serii ST -83KM (ST4,ST4s oraz nowy ST3) -najstarszy (od 96roku-tak ze juz nie nowosc..) -stoi dwa lata w salonie tak wiec data produkcji bedzie 2003... -tylny amortyzator nie jest za trwaly... -glowny przeglad na 20000 z wymiana paskow(450-500€)-cena we FR,mozesz spytac przy zakupie i kazac sobie wydrukowac ceny przegladow-nie bedzie puzniej zadnych rozczarowan a nie jest to zadna tajemnica i pozwoli to ci wkalkulowac w koszty eksploatacji. -oponki i klocki starczaja srednio na 10000 a lancuch na 20000, -cena za ten model w 2003 wynosila 9800€-tak wiec nie taka znowu okazja... -nie piszesz nic o kufrach a sprzedawali go tez z dedykowanymi kuferkami Nonfango lakierowanymi w kolorze(620€)-czasem opcja a czasem w promocji... PLUSY!!! -jezli nie ma to dla ciebie znaczenia i nie musisz posiadac motocykla "na czasie"to ST2 z konca seri ma wszystkie drobne wady wyeliminowane co czyni z niej motocykl naprawde godny polecenia -bardzo przyjemny silnik,piekny dzwiek, -dobre hamulce(przod)-tyl pomocniczy.. -poprawne swiatla -precyzyjna skrzynia biegow -dobre zawieszenia -dobra oslona aerodynamiczna -komfort (siedzenie-uklad raczek)przy czym nic nie tracac z mozliwosci jazdy dynamicznej, -szerokosc z kuframi tylko 90cm-mozna smigac w miescie.. Caly ten opisik zaczerpnalem z opisu jaki znalazlem w gazetce "moto magazine"- bilans ST2 po 87000km !!!-facet zjezdzil na niej cala europe po Fillandie,Wlochy,Portugalie...motocykl byl ciagle serwisowany w aso i jedyna upierdliwa zecza to ten podajacy amortyzator tylni ktory za trzecim razem zostal wymieniony na Ohlinsa (takie tez zakladano chyba w drozszych wersjach) Byl tez opis w Swiecie Motocykli,proponuje poszukac-celowo nie zagladalem zebys mogl miec dwa odrebne zrodla ;-) A co do samego zakupu to mysle ze jesli nie znalezli kupca na ten motocykl przez dwa lata to jak to moto Ci sie naprawde podoba to idz i postaw sprawe jasno-"biore jak stoi,dostaje do niej kufry w cenie,kask i kabinezon"...chwila ciszy...brak odpowiedzi...wychodzisz zostawiajac swoj telefon,jednoczesnie pytajac jak wielkie zmiany nastapily w modelu ST3 ze nie moga tego motocykla wypchnac... Pozdrawiam Louis P.S. Proponuje poszukac stronki Ducati Desmo Club,czy jakostak podobnie,moze tam beda mieli cos wiecej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: DUCATI ST2 ??? IP: 212.121.153.* 17.03.05, 20:26 dzięki za tyle info:)) BOLDOR daje mi cenę 35000 zł i dostaję kurtkę skórzaną dainese ducati (w kolorystyce) do motoru gratis. czyli motor za 33 tyż średnio biorąc kurtkę za 2 tyś. w tej cenie nie kupię ładnego i dobrego nowego sport and tourist motocykla. wydaje mi się ,że nawet jak stracę trochę kasy to średnio procentowo będzie to podobnie jak w innych motorach. Widziałem na ebay'u za 6 tyś. euro 2001 rocznik z kuframi z 4tyś przebiegu czyli całkiem ok? jak myślisz będzie to dobry wybór? zależy mi na czymś wyróżniającym się :)) i ten dzwięk........... Odpowiedz Link Zgłoś