Dodaj do ulubionych

Problem z powtórną rejestracją

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 17:13
Mam problem z powtórną rejestracją motocykla, który został wyrejestrowany
przez mojego ojca kilka lat temu. Powiedziano mi w wydz. komunikacji, że nie
można zarejestrować pojazdu wyrejestrowanego wcześniej chyba, że jest to
zabytek lub maszyna rolnicza. To jest jakaś chora sytuacja! Przecież go nie
ukradłam, mam wszystkie papiery i co, nie mogę nim jeździć? Poradźcie coś,
może ktoś miał podobny problem i udało mu się go obejść? Będę wdzięczna, chcę
nim jechać na otwarcie sezonu:(((
Obserwuj wątek
    • edwin.sk Re: Problem z powtórną rejestracją 11.04.05, 18:22
      z tego co wiem mozna rejestrować motocykle wyrejestrowane przed 1989r. a jak po to pozostaje kupić papiery od kogoś kto już ich nie potrzebuje....jak można spytać co to za sprzęt??
      • Gość: Paula Re: Problem z powtórną rejestracją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 19:24
        Eee tam zaraz sprzęt:)To wyremontowana Jawa 350 z '87 z niklowanymi błotnikami,
        lakier metalik oryginalny, silnik jak w TS-ce.Wyrejestrowana w '95.Gotowa do
        jazdy:((( Co robić???Help!
        • edwin.sk Re: Problem z powtórną rejestracją 11.04.05, 19:32
          to już chyba pozostaje kupić papiery...chyba że ktoś ma inne pomysły...kup od jakiejś nawet mz za 50pln...i będzie spokój...
          • Gość: Paula Re: Problem z powtórną rejestracją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 19:43
            :))) Ja wiem, że nasza Policja niezbyt kumata, ale żeby aż tak? Jak mnie
            zatrzymają to, co - siedząc na Jawie dam papiery od MZ? Czy jak mam to załatwić?
            • edwin.sk Re: Problem z powtórną rejestracją 11.04.05, 21:23
              oczywiście to taka propozycja jakbyś nie mogła znaleźć papierów od jawy...
              ale powiedziałabyś że taki sprzęt kupiłaś wsyztskie numery przebijasz i nie ma problemu...najwyżej napis jawa ściągasz.:P a jak coś to silnik ma kartery i dekle od jawy i takie głupoty ja mam mz swoją zarejestrowaną na 1980r. a jest z 1967...a swoją drogą to nie takie przekręty się widziało:d dniepr na papierach od iża...albo od ify bk...zapy na papierach od ruskich...tylko zawsze jest jakieś ryzyko...
              • Gość: milired Re: Problem z powtórną rejestracją IP: *.tkchopin.pl 12.04.05, 13:38
                Z tymi dokumentami od MZtki to debilne, bez obrazy ale nawet 70-letnia babcia w
                Polandzie potrafi odróżnić MZetę od Jawy, więc i najgłupszy gliniarz nie bedzie
                miał z tym kłopotu, za to Ty możesz mieć baaaaaaaardzo wielki.Jak masz czas i
                chęci to wystąp do "swojego" wydz. komunik. w starostwie o pisemne uzasadnienie
                odmowy rejestracji (jestem ciekaw czym to uzasadniają).
                A co do możliwości kombinowania to są bardziej legalne, omówione tutaj
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=508&w=22124010&v=2&s=0
    • zephir Re: Problem z powtórną rejestracją 12.04.05, 13:47
      Cze.Oczywiście jest na to sposób.Jest tak: sam w tamtym roku rejestrowałem SHL
      M11 którą kupiłem z papierami ale była wyrejestrowana.Mając komplet dokumentów
      idziesz do rzeczoznawcy i mówisz że potrzebujesz dokument stwierdzający że
      pojazd ten ma duże znaczenie w rozwoju motoryzacji.Kosztuje to różnie.Ja
      zapłaciłem jakieś 300 zł (rzeczoznawca+ jego koszty czyli dojazd w miejsce
      postoju,odbitki ze zdjęć które zrobi itd.).Ja trafiłem w Szczecinie na pożądnego
      gościa który sam w młodości ujeżdżał M11 więc było naprawde miło.Jeśli są
      jeszcze jakieś pytania to pisz.
      Pozdrawiam

Żółta SV-ka.Tego pragne,to ją kocham:D
      • Gość: milired Re: Problem z powtórną rejestracją IP: *.tkchopin.pl 12.04.05, 14:10
        Właśnie dryndnąłem do wydz. komunikacji i Oni powołują się na art.79 prawa o
        ruchu drogowym przy odmowie powtórnej rejestracji, Pani powiedziała że teraz
        nie można rejestrować ale w zeszłym roku była taka możliwość i wszystko zależy
        od tego co nowego wymyślą nasi ustawodawcy bo to się już któryś tam raz
        zmieniło.Najlepiej faktycznie wydać kasę na rzeczoznawcę i załatwić
        to "bezbolesnie" ale to raczej nie jest możliwe w Twoim przypadku ponieważ
        trzeba przedstawić dokument stwierdzający, że pojazd ma co najmniej 25 lat,
        którego model nie jest produkowany od 15 lat wraz z opinią rzeczoznawcy
        samochodowego uznającą pojazd za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla
        udokumentowania historii motoryzacji.
    • zephir Re: Problem z powtórną rejestracją 12.04.05, 18:04
      No masz racje.Nie spojrzałem co to za moto.To może być faktycznie problem.Ale
      warto pochodzić i popytac w urzędzie.Ja tam też trafiłem na sympatyczną kobitke
      która podpowiedziała jak ominąć te przepisy.Jeżeli w tym roku faktycznie coś sie
      zmieniło to niestety moje rady idą do kosza.Pytaj i jeszcze raz pytaj.Mi sie
      udało i tego ci życze również.Pozdrawiam.

Żółta SV-ka.Tego pragne,to ją kocham:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka