Dodaj do ulubionych

przerejestrowanie

IP: 195.150.233.* 25.04.05, 22:39
Dzisiaj bylem w wydziale komunikacji aby przerejestrowac MZetke. Poprzedni
własciciel nie opłacał skladek przez ostatnia 2 lata. Myślałem, że kolej
rzeczy jest następująca: najpierw przeglad - zrobiłem, potem rejestracja a
potem ubezpieczenie. Jakże wielke było moje zdziwienie, kiedy biurwa zażądała
ode mnie OC podczas rejestracji i to koniecznie z datą od spisania umowy
kupna- sprzedaży ( straszyła jeszcze kara 3000 pln). O co chodzi w tej
sprawie?? Bo jeśli ubezpiecze MZ na stary dowód rejestracyjny ( pytałem miłej
pani w PZU) z czym nie ma problemu to bedzie w nim wbite jak wół stary nr
rejestracji. No a jeśli ja przerejestruje MZ to mi sie nr rejestracyjny nie
bedzie zgadzał z tym na polisie. Czeski film. Ktoś tak już miał?
Obserwuj wątek
    • Gość: draka00 Re: przerejestrowanie IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 26.04.05, 07:12
      harlem
    • Gość: draka Re: przerejestrowanie IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 26.04.05, 07:18
      Sorry, za nieudaną odpowiedź. Rano jeszcze...
      Z tego, co wiem, to najpierw wyrabiasz sobie miękki dowód rejestracyjny (tylko
      nie pamiętam, czy w tym momencie ktoś mi sprawdzał ubezpieczenie wzięte od
      poprzedniego właściciela, ale wydaje mi się , że nie) i dopiero z tym miękkim
      idziesz do ubezpieczalni (a w miękkim dowodzie masz już normalny nr
      rejestracyjny) i wykupjesz OC. A po czasie idziesz zmienić dowód na twardy, ale
      numer pozostaje ten sam, więc ubezpieczenie pasuje.
    • donlesio Re: przerejestrowanie 26.04.05, 08:21
      Aha, tzn. że moją Osę rocznik 1959 też nie będę mógł zarejestrować - i to
      Polska własnie!!
    • Gość: Hun660 Re: przerejestrowanie IP: 212.69.75.* 26.04.05, 08:21
      Jeżeli zakupisz motocykl z ważną polisą OC to po przerejestrowaniu możesz
      dokonać tylko zmiany numeru w polisie. Chyba że poprzedni właściciel wystąpił
      do zakładu ubezpieczeń o zwrot niewykorzystanej składki. W twoim przypadku baba
      w WK wykazała sie nadgorliwością, wystarczyło powiedzieć że poprzedni
      właściciel nie dał OC bo wystąpił o zwrot składki, tobie dał tylko dowód
      rejestracyjny. A czy jak rejestrujesz nowy pojazd to masz już OC na niego? A
      skąd numery?. Pozdr.
    • Gość: tomi Re: przerejestrowanie IP: 195.150.233.* 26.04.05, 10:34
      Musze przyznac, że tak mnie baba zakręciła, że nic nie załatwiłem. Ide jescze
      raz w czwartek i mam nadzieje, że tym razem trafie na innego babiszcza. Też mi
      sie wydawało, że jest inna kolejność (przeglad- rejestracja- OC) bo tak 2 lata
      temu załatwiałem z autem. PS. gdzieś czytałem, że w Wielkiej Brytanii po zakupie
      auta odsyła sie wymagane dokumenty poleconym a urząd odsyła je po tygodniu już
      przerejestrowane. To brzmi zbyt pięknie, żeby było prawdziwe.
    • zephir Re: przerejestrowanie 26.04.05, 11:54
      Cześć.Jest tak:ostatnio sprzedawałem samochód (miesiąc temu) i dowiedziałem
      sie,że moim obowiązkiem jest oddanie ważnej polisy OC kupującemu-ja nie miałem
      więc musiałem wyłożyć 1800zł (boli).Dalej jest tak,że kupujący może kontynułować
      twoją polise albo wystąpić z towarzystwa ubezpieczeniowego i wtedy ty możesz
      złożyć wniosek o zwrot pieniędzy za okres nie wykorzystany.Sam byłem zły ale
      niestety przy np.zezłomowaniu też musisz pokazać że miałeś ważne ubezpieczenie a
      następnie idziesz i zgłaszasz zezłomowanie w ubezpieczalni.To tak na marginesie
      ale czasami warto wiedzieć:).

Pozdrawiam:D
      • kebart Re: przerejestrowanie 26.04.05, 12:31
        Tylko sprzedający może pobrać zwrot niewykorzystanej stawki OC.
        Kupujący może jeździć na OC sprzedawcy do końca okresu na polisie, chyba że
        kupujący nie posiada zniżek, zakładając że sprzedający je posiadał, wówczas
        kupujący powinien dopłacić do polisy brakującą sumę po przekalkulowaniu i wtedy
        może śmiało jeździć do końca okresu zawartego na polisie. Jeśli zaś nie dopłaci
        brakującej sumy, może jeździć tylko 30 dni na polisie sprzedającego. Jest
        jednak sposób na ominięcie kosztów przerejestrowania i wykorzystania polisy do
        końca, jest on nielegalny ale jeśli ktoś nie ma kasy tuż po zakupie sprzęta a
        sezon juz się zaczyna, można zrobić przekręt a mianowicie: umowa pozwala nam
        jeździć 30 dni od daty zakupu więc co 30 dni wypisujemy kolejną umowę i mamy
        kolejne 30 dni na jazdę. Można to kontynuować aż do całkowitego wykorzystania
        polisy. Podpis na umowie może nam złożyć znajomy, nie jest to istotne. W ten
        sposób bardzo dużo ludzi wykorzystuje OC do końca. Sam pojechałem do Szwecji i
        spowrotem na takich umowach. Polak potrafi.

POZDRAWIAM kebart
    • Gość: tomi Re: przerejestrowanie IP: 195.150.233.* 26.04.05, 19:19
      Wiec podsumowując co radzicie:

MZ jest zarejestrowana, po przegladzie, opłacie skarbowej i ma nieopłacone OC od
      2 lat

1) Isc jeszcze raz do wydziału komunikacji i stanowczo domagac sie przerejestrowania

2) Zapłacić OC na stary nr rejestracyjny i potem udać się do wydziału komunikacji

Głownie rozbiega się o to, że w tygodniu mam mało czasu ( praca) a wizyta w
      wydziale komunikacji to 2h wyrwane z życiorysu.
      • Gość: synus Re: przerejestrowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 20:55
        Ja ostatnio kupilem motor i ubezpieczenie mial jeszcze wazne i poszedlem tylko
        do firmy w ktorej jest ubezpieczony i baba przepisala tylko po przerejesrowaniu
        na moje nazwisko i moj numer rejestracyjny. Takze ja bym proponowal isc i
        zaplacic na stary dowod a i tak bedzie Ty na tym ubezpieczeniu jezdzil...Tylko
        musisz isc przepisac ubezpieczenie potem na Twoje nazwisko. I bedzie ok.
        Pozdrawiam. Synuuussss....
    • Gość: tomi Re: przerejestrowanie IP: 195.150.233.* 29.04.05, 17:32
      No i dokonalo sie. Najpierw wykupilem OC a potem przerejestrowanie. Kiedys bylo
      odwrotnie ale z tego o sie dowiedzialem to sie przepisy pozmienialy. Zeby nie
      bylo tak idealnie to musze doniesc jeszcze do WK zaswiadczenie z stacji
      przegladow pojazdow o mocy motocykla w kW. No ale to sie juz zrobi bez
      problemow. Teraz jak juz sa papiery to tylko smigac. pzdr
    • Gość: tomi Re: przerejestrowanie IP: 195.150.233.* 03.05.05, 21:47
      Z ciekawszych rzeczy, ktore mnie zdziwily przy rejestracji to dodam jeszcze, ze
      jest wymog posiadania papierka stwierdzajacego moc motocykla w kW. Ja mialem
      podbity przeglad w starym dowodzie rejestacyjnym ale bez podania mocy. Gdy
      pojechalem na stacje okregowa to za wypisanie papierka chcial typ ode mnie 60
      zeta !! (tyle co za przeglad) wiec go wysmialem i pojechalem na inna stacje i
      zalatwilem duzo taniej. A tak w ogole to sie mialem prawo domagac stwierdzenia
      mocy mojej MZ przy przegladzie tylko, ze o tym nie wiedzialem. pozdro ---->

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka