Dodaj do ulubionych

OC - proszę o pomoc.

07.11.16, 18:04
Witam

W maju kupiłem auto, które miało ważny przegląd do stycznia 2017 a ubezpieczenie do października 2016. Auto nie zostało prze zemnie przerejestrowane. Zgłosiłem tylko umowe w urzędzie skarbowym i ją opłaciłem.

Wróciłem pare dni temu z zagranicy i okazało się, że mam nie ważne ubezpieczenie miesiąc czasu. Pojechałem opłacić ubezpieczenie już na siebie, ale okazło się , że grozi mi kara 3600 zł za to że jest ten miesiąc przerwy (ubezpieczenie jest na poprzedniego właściciela od którego kupiłem auto i okazało się, że on nie zgłosił do ubezpieczalni , że sprzedał auto, więc automatycznie została ona przedłużona na tego starego właściciela)

i teraz co zrobić , aby uniknąć kary?

Jeżeli wykupie ubezpieczenie na siebie to na 90 % dostane karę.

Czy istnieje taka możliwość, że dogadam się z poprzednim właścicielem dam mu pieniądze i on opłaci ubezpieczenie i następie zgłosi wypowiedzenie umowy bo auto jest sprzedane i wtedy opłacone oc przejdzie na mnie ? No nie wiem nie znam się na tym dlatego mam problem i proszę o poradę .

Przypomnę , że nie mogę napisać umowy z inną datą z tą osobą od której kupiłem auto bo mam opłaconą umowę w urzędzie skarbowym.

Dodam, że na aucie mi nie zależy. Mogę nawet je "Spalić" hehe
Obserwuj wątek
    • tbernard Re: OC - proszę o pomoc. 07.11.16, 18:25
      Skoro piszesz, że nie zależy Ci na aucie i możesz nawet spalić, to wyjście jest takie, żeby sprzedać je za kwotę jaką ubezpieczalnia chce, zapłacić im i jesteś na czysto.
    • kanna13 Re: OC - proszę o pomoc. 07.11.16, 18:28
      Spal i pokaż zdjęcia
    • nojn Re: OC - proszę o pomoc. 07.11.16, 18:34
      Pisząc, że mogę je nawet spalić to bardziej w żartach, ale na aucie mi nie zależy i napisałem to dlatego, bo może jest jakiś sposób który pozwoli uniknąć kary nie wiem jakaś umowa sprzedaży z fikcyjną osobą lub coś innego. Auto jest warte może z 800zł a kara to 3600 , której nie dostałem ! , ale mogę dostać, a teraz mam jeszcze czas by coś kombinować.
      • tbernard Re: OC - proszę o pomoc. 07.11.16, 18:45
        Aż takiej wartości auta nie brałem pod uwagę. W takim razie głos muszą zabrać tęższe umysły od paragrafów.
    • heniek.8 Re: OC - proszę o pomoc. 07.11.16, 19:56
      nie wiem czy ta kara 3600 obowiązuje zawsze czy tylko jak cię złapią "w polu"
      spróbuj wykupić polisę od jutra, zapłać za siebie, w sumie to poprzednik zaspał więc jak będą ścigać to jego też za brak wpłaty.
      teraz te ubezpieczenia zawiera się tak że z nikim nie gadasz - wypełniasz forumularz, płacisz przez net, drukujesz świstek polisy

a jeśli was naprawdę przycisną, to wtedy zapłać w jego imieniu za okres od końca poprzedniej polisy do momemntu kiedy już pokrywałeś ty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka