Dodaj do ulubionych

Dywersja dla dryblasa

26.04.05, 19:24
Witam,
Tak sobie patrze, na co by tu zamienic swoja Jawe. Jak by nie sprawdzac,
wygrywa diversion 600 (cena...). Problemik jest taki, ze to dosc nieduze
moto, a ja mam 190cm i 100kg zywej wagi. Pytanko - czy sa do tego sprzeta
jakies akcesoryjne kanapy (wyzsze), inne podnozki, jakies blizej
niezidentyfikowane gadzety, ktore moga sprawic, ze osoba wysoka poczuje sie
na nim lepiej? Gdzie tego szukac? Czy ktos moze probowal i moze cos doradzic?
Obserwuj wątek
    • Gość: szynszyll Re: Dywersja dla dryblasa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 20:35
      yo!

jest w akcesoriach Yamahy takie urzadzenie. Ma symbol XTZ.

szynszyll
      xlv750r

p.s. w zaleznosci od grubosci portfela 660 lub 750
      • grissley Re: Dywersja dla dryblasa 26.04.05, 22:59
        Hehe, mądrala ;)
        Jezli chodzi o XTZ to zapatrywalbym sie raczej na tdm, lub (u konkurencji) XRV
        tudziez XL600V. ALe - ze wzgledu na grubosc portfela wlasnie - na razie
        rozpatruje opcje XJ ;)
        • okrutny_mariuszek Re: Dywersja dla dryblasa 26.04.05, 23:07
          jak XJ to tylko 900!
          • grissley Re: Dywersja dla dryblasa 27.04.05, 00:08
            Ja nie mam kompleksu "600 to za malo" ;)
            900 jest fajna, ale za porownywalny (stan/rok/zuzycie) motocykl trzeba dac 5
            tysi wiecej, a to juz dla mnie sporo. Poza tym, cholernie ciezkie to jest
            (278kg?)
            • okrutny_mariuszek Re: Dywersja dla dryblasa 27.04.05, 00:14
              ja również nie mam kompleksu 600 gdybyś rozumiał to co czytasz dawno byś do tego
              doszedł
              • grissley Re: Dywersja dla dryblasa 27.04.05, 07:51
                Spoko spoko,
                don't be so nervous ;)
            • Gość: sly11 Re: Dywersja dla dryblasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 07:51
              jak dobrze poszukasz to znajdziesz xj 900 w dobrej cenie,a sprzęt pomimo bliżniaczego symbolu xj jest diametralnie różny od 600 które pomimo dobrych opinii jest małym sprzętem.kardan,wysoka owiewka,moto 2 rozmiary większe,stałe tarcze,lepsza kanapa,itp.itp.zamiast pakować hajs w bzurne dodatki które i tak nie rozwiążą sprawy kup maszynę która jest warta swej kasy.wiem co mówię bo szwagier miał podobny dylemat,i xj 900 pasuje mu jak ulał. przy wzroście 186 wyglądałby na 600 jak na "wicia na kocie":)
              • grissley Re: Dywersja dla dryblasa 27.04.05, 08:58
                A co z masą i spalaniem?
                Troche się obawiam tych 280kg (moze nieslusznie, wazne tez jest gdzie jest
                srodek ciezkosci). Jak sie zabiore z bagazami i moim szczesciem to bedzie
                prawie pół-tonowy zaprzęg... Wiesz tez moze ile toto pali? Podobno sporo, ale
                slyszalem skrajnie rozne opinie na ten temat.
                • Gość: szynszyll Re: Dywersja dla dryblasa IP: *.prz.rzeszow.pl 27.04.05, 09:30
                  yo!

na XJ 600 w ladny stanie potrzebujesz ok 7000 PLN. doskladaj lub pozycz z 2 tys
                  i rozgladnij sie za czyms wiekszym - bo XJ 600 wystarczy Ci na pol roku i
                  bedziesz sobie w brode plul.

szynszyll
                  xlv750r

p.s. tu masz motocykl czlowieka od ktorego kupilem swoja XLV - widziałem
                  motocykl, przejechałem sie na nim i wg mnie jest w stanie BDB:

moto.allegro.pl/show_item.php?item=48130895
                  widziałem go dzien po sprowadzeniu wiec na 100% przyjechał w całości i nie jest
                  kombinowoany ;)
                  • grissley Re: Dywersja dla dryblasa 27.04.05, 10:02
                    No wlasnie mam niecale 7, czyli tak na 600ke. Coz, najwyzej poczekam do zimy -
                    kaski przybedzie, a i ceny spadna...
                    Wiecie - ja jezdze teraz na czyms, co ma okolo 20KM. Zrobilem na tym ladnych
                    pare wypraw po pareset kilometrow kazda (co nie jest byle czym, biorac pod
                    uwage "psujliwosc" tego sprzetu) i akurat do silnika jakichs wielkich
                    zastrzezen nie mam. Ot, troszke mocniejszy by sie przydal (jak sie jawa rozbuja
                    to predkosc przelotowa ma ok - 120km/h - mi to wystarcza. Ta ciut wieksza moc
                    przydala by sie np do wyprzedzania tirow i nieco szybszego "rozbujania").
                    Wiec kompletnie nie rozumiem stwierdzen, ze 600 to szit, a nie motor :I
                    Ale co ja tam wiem, ja na Jawie jezdze ;)

BTW - szynszyll, dzieki za namiar. Chwilowo i tak mnie nie stac, ale mimo
                    wszystko thx.
                    • Gość: okrakiemnasilniku Re: Dywersja dla dryblasa IP: 193.0.236.* 06.05.05, 12:51
                      No stary... bez jaj. Nie tłumacz się. Oczywiście że 600 cm wystarczy a i tak za
                      duzo czasami... dla wielu zdecydowanie za duzo ;-)) Moja diva ma 600 i na mokrym
                      robi sie niebezpieczna - taki ma moment obrotowy na tylnym kole.. Jak komu mało,
                      to niech sobie kupuje.. Zależy do czego ma służyć moto.
                      Jak do miasta to 600 bije 900 swoją poręcznoscią, jest węższa, lżejsza i
                      bardziej ekonomiczna..
                      • Gość: grissley Re: Dywersja dla dryblasa IP: 193.201.167.* 06.05.05, 12:56
                        Tu nie o pojemnosc chodzi, tylko o rozmiary.
                        BTW, i tak wlasnie kupilem xtz :)
                • sly11 Re: Dywersja dla dryblasa 27.04.05, 09:45
                  jak masz 100 kg wagi to co cię boli masa motocykla.sam zrobiłem krótką przejażdżkę 900 i spoko (z moimi 75 kg.)spalanie napewno nie jest dużo wyższe od 600 (szwagier nie narzeka na szczególny wir w baku) a zrekompensuje ci różnicę smar do łańcucha (i samo upierdliwe jego smarowanie).a i jeszcze jedno
                  - Jak sie zabiore z bagazami i moim szczesciem to bedzie
                  prawie pół-tonowy zaprzęg.
                  i ty taki "zaprzeg" chcesz dać na 600 !!!,daj spokój to nie będzie jechało
                  xj 900 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, tyle
      • grissley Re: Dywersja dla dryblasa 27.04.05, 12:48
        Szynszyll - mam pytanko.
        Myslalem, ze xtz 660 to starsza wersja 750ki. Ale tak sobie teraz patrze w
        necie i wyglada mi to na zupelnie inny motocykl. Tak na pierwszy rzut oka
        wyglada na ogolnie mniejszy. Kanapa tez jest jakas taka waska ("na oko";).
        Jezdziles tym moze? Jak to wyglada z pasazerem, nie jest meczarnia? Bo ceny
        toto ma calkiem ciekawe...
        • szynszyll Re: Dywersja dla dryblasa 27.04.05, 14:00
          yo!

wg mnie XTZ 660 nie jest mniejsza od XTZ 750, jezdziłem jednym i drugim tzn.
          zrobiłem kilka km XTZ 660 kiedy zastanawiałem się czy takiego motocykla nie
          kupic( trafiła mi się ładna sztuka za małe pieniadze ale mnie ktoś podkupił ;)
          i na XTZ 750 tez kilka km zrobiłem. Reasumujac:

XTZ 750 ma zupełnie inny silnik - protoplaste tego z TDM 850, jest to
          średnioobrotowy R2, lubiący wysokie obroty, bardzo żywy i narowisty, XTZ 750 to
          taka enduro-wyscigowka

XTZ 660 ma singla z 5 zaworami, jest to silnik stosowoany rowniez w sportowym
          SZR 660 i w kilku modelach MZ ( Scorpion, Bahira) jest to silnik uważany za
          jeden z najlepszych i najbardziej technologicznie zaawansowanych singli.

Reasumujac wydaje mi się, że są to mimo wszystko motocykle bardzo do siebie
          podobne i do dalekiej turystyki we dwoje się nadają ;)

pozdrawiam!

szynszyll
          xlv750r

p.s. osobiscie przyznam, ze trudo jest mi zdecydowac ktory z nich bym wybrał ;)
          • szynszyll Re: Dywersja dla dryblasa 27.04.05, 14:06
            yo!

po chwili zastanowienia powiem Ci, że kupiłbym... XTZ 660 ;)

pozdrawiam!

szynszyll
            xlv750r

p.s. userpage.chemie.fu-berlin.de/~cames/xtz660_action.jpg
            • grissley Re: Dywersja dla dryblasa 27.04.05, 14:13
              Nie wiesz, gdzie jest jakis opis tego sprzetu w necie?
              Ja jakos nie moge znalezc...
              • szynszyll Re: Dywersja dla dryblasa 27.04.05, 14:19
                www.f-knieper.de/Motorrad/yamaha-xtz-660-tenere/
                www.ciao.de/Yamaha_XTZ_660_tenere__413125
                www.clubtenereitalia.it/mercatino.htm
                wybacz okreslenie ale jest tego jak gnoju ;)

szynszyll
                xlv750r

p.s. jak cos jeszcze masz to pisz na gg zeby nie zasmiecac forum 6200322
    • Gość: KO Re: Dywersja dla dryblasa IP: *.dominet.pl / 217.30.157.* 27.04.05, 11:01
      Witam,
      ja mykam xj600s i jest spoko
      mam 196 cm i 85 kg
      ....a i w 2 osoby mozna zwiedzać świat ;)
      Pozdrowienia,
      • grissley Re: Dywersja dla dryblasa 27.04.05, 11:04
        Tak troche obok tematu...
        Staaary, Ty masz 10 kilo niedowagi!!! ;)))
        • matej23 Re: Dywersja dla dryblasa 27.04.05, 11:29
          W takim razie ja 20 :P:P
          • Gość: KO Re: Dywersja dla dryblasa IP: *.dominet.pl / 217.30.157.* 27.04.05, 13:23
            no coz moze i mam ale ty masz nadwage.
            jeżeli pytasz to czytaj uważnie-napisalem w 2 osoby czyli wiecej niz ty masz kg
            i jest spoko.jak masz głupie odpowiedzi to nie pytaj ok?
            • grissley Re: Dywersja dla dryblasa 27.04.05, 13:24
              ???
              Zauwazyle "zmruzenie oka" na koncu?
              :I
    • bigmaciek Re: Dywersja dla dryblasa 27.04.05, 16:30
      XJ 600 jest OK. Mam mniej więcej te same parametry (waga trochę zniekształcona
      w górę) i ten model był jednym z nielicznych na którym sie dobrze czułem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka