Dodaj do ulubionych

Tym razem na poważnie

09.06.05, 10:25
Czy ma ktoś info na temat kursów pierwszej powocy (pomocy przedmedycznej dla
ofiar wypadków). Podobno takie szkolenia organizowała fundacja PROMOT (mam
nadzieje ze podałem prawidłową nazwe - znam ja tylko ze słyszenia ). Brałem
udział w zeszłym roku w kursie pp organizowanym przez moj klub HDK ale poziom
szkolenia nie odbiegał od lekcji PO w liceum ( boczna ustalona, resuscytacja
na fantomie i tyle :/ ) Moze macie dojscia do instytucji , które zajmuja sie
tym na powaznie ?? Jesli tak to dajcie znac gdzie i kiedy oraz kontakt z
organizatorem.

Pozdrawiam i uwazajcie na siebie
Obserwuj wątek
    • gixera Re: Tym razem na poważnie 09.06.05, 10:30
      Nie jestem pewna, ale Akademia Medyczna ma rozszerzony zakres takich kursow,
      tylko troche to trwa.
    • kelpi80 Re: Tym razem na poważnie 09.06.05, 10:35
      czesc,
      zalezy z jakiego miasta jestes. ja robilem kurs (jestem z wroclawia) dwa lata
      temu prowadzony przez ratownika z Maltanskiej Sluzby Medycznej. byl to kurs
      ratownictwa drogowo technicznego (wyciaganie ofiar z rozbitych aut, obsluga
      sprzetu hydraulicznego, itp). tu mozesz sobie sprawdzic na ich stronie czy w
      twoim miescie jest oddzial tej organizacji: www.malta-sluzba.med.pl/
      wiem, ze organizuja od czasu do czasu kursy i mozna sie zapisac.

dobrze robisz, ze chcesz sie zapisac na taki kurs.
      pozdrawiam
      • saracen1608 Re: Tym razem na poważnie 09.06.05, 10:40
        Dzieki za odpowiedz i linka. Znalazłem do nich kontakt w Krakowie. Mozesz cos
        wiecej napisac o samym kursie. Ile trwa?? Koszty ??
        • maras-wrocek Re: Tym razem na poważnie 09.06.05, 11:02
          to tak luzno zwiazane z watkiem (ale jednak zwiazane): znacie moze jakies
          motocyklowe sposoby na siniaki? :P bo po poniedzialkowym spotkaniu z konserwa
          mam na nodze fioletowego siniaka o srednicy mniej-wiecej 10cm i z dnia na dzien
          coraz bardziej sienieje i boli :/ cholerni samochodziarze :/
          • saracen1608 Re: Tym razem na poważnie 09.06.05, 11:04
            Liscie chrzanu - wiem ze to głupio brzmi , ale pomaga. Zrób sobie okład ze
            swiezych lisci i umocuj przewiewną opaską
        • kelpi80 Re: Tym razem na poważnie 09.06.05, 11:43
          masz szczescie, ze jestes z krakowa, tam malta ma swoja siedzibe, na pewno
          znajdziesz szybko termin kursu.
          moj kurs trwal kilka dni, spotkania po 4-5h, zakonczone 2ma egzaminami.
          dodatkowo spotkanie na placu, gdzie cielo sie samochody hydraulicznymi
          nozycami, pokazana byla procedura jak sie postepuje z miejscem wypadku,
          oznaczanie, co robic najpierw, jak ewentualnie wyciagac ofiary uwiezione w
          autach. poza tym wszysto o "zwyklej" pp + uwagi nt wypadkow drogowych. wg mnie
          warto.
          nasz kurs byl jakos "sponsorowany" przez zhr, takze nic nie placilismy (czy tam
          jakies 20zl, jakos tak). miala powstac ekipa ratownicza patrolujaca autostrade
          A4, ale oczywiscie jak to bywa, nic z tego nie wyszlo. szkoda.
    • Gość: MJ Re: Tym razem na poważnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 11:35
      www.ratownictwo.pl/szkolenia.php?kid=6&cname=Stany+zagrożenia+życia+-+kurs+podstawowy&_tc=CB89042AFE064351BDED40A6E073DF99
      Trwa 4 dni w wakacje, nie wiem ile kosztuje, podobno drogo. Za to daje poważne
      uprawnienia. Sam planuję się zapisać, ale jeszcze nie wiem, czy na najbliższy kurs.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka