Dodaj do ulubionych

Blokowanie 125- tek do 80 km/h

14.06.05, 21:28
Podobno w Niemczech sporą część motocykli o pojemności 125 ccm blokuje się
tak, żeby nie jechały więcej niż 80 km/h. W związku z tym mam pytanko... Nie
wiecie jak to jest blokowane? Na pewno nie ma żadnej blokady na kolektorze
ssącym ani na wałku rozrządu.
Obserwuj wątek
    • Gość: MJ Re: Blokowanie 125- tek do 80 km/h IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 22:35
      Albo coś z wydechem, albo elektronicznie.
      • Gość: robak Re: Blokowanie 125- tek do 80 km/h IP: *.szczecinek.net.pl / 193.238.168.* 15.06.05, 01:54
        > Nie wiecie jak to jest blokowane? Na pewno nie ma żadnej blokady na kolektorze
        >ssącym ani na wałku rozrządu.
        tutaj mówisz o 4T a 125-ki to przede wszystkim 2T i to one sa najczesciej
        blokowane. blokady są na modułach zapłonowych (kostka CDI) , wstawiane są
        dławiki w wydechy (przede wszystkim w dyfuzory), odwrotnie ustawiany "atak"
        (zawór wydechowy w nowszych i ostrzejszych 2T), czasami zakładane blokady na 6
        bieg tak że moto ma "niby" tylko 5, dławiki zmniejszające wlot powietrza do
        obudowy filtra.
        to te najbardziej spotykane ;) a masz na mysli jakies konkretne moto? dt 125
        czesto ma nawet po 6 blokad ale tylko elektronika jest "trudna"

ps. po odblokowaniu czesto nalezy zmienic tez dysze na wieksze i
        zamontowac "przelotowe" koncowki wydechu
        • maras-wrocek Re: Blokowanie 125- tek do 80 km/h 15.06.05, 08:45
          moj kumpel wlasnie sprowadzil varadero 125 ktore jezdzi w porywach 80km/h
          (zamiast 110). nie da sie przekroczyc 80 na zadnym biegu - ponoc blokada jest w
          module zaplonowym. nie musze mowic ze w serwisie za modul chca chorych
          pieniedzy. jajebie, jezdzilem tym ostatnio - zwariowac mozna!!! :/ mam nadzieje
          ze na najblizszym bajzlu uda sie kumplowi kupic tanio ten modul...
          • maras-wrocek Re: Blokowanie 125- tek do 80 km/h 15.06.05, 08:48
            a i swoja droga to skandal zeby takie mopedy jeszcze blokowac! przeciez to i
            tak nie jedzie! a to ze Niemcy jezdzic nie potrafia i przez to maja tam dziwny
            sposob nabywania uprawnien na moto w zaleznosci od pojemnosci, to nie znaczy ze
            Polak nie potrafi! (bo wiadomo ze Polak potrafi)
            pozdrawiam
            • Gość: robak Re: Blokowanie 125- tek do 80 km/h IP: *.szczecinek.net.pl / 193.238.168.* 16.06.05, 19:20
              nie musi od razu kupowac nowej kostki!! poszukaj w necie cos o blokadach.
              praktycznie kazdą kostke można rozblokowac. najczesciej przecina sie jakies
              kabelki i podłacza odwrotnie
            • donlesio Re: Blokowanie 125- tek do 80 km/h 17.06.05, 12:22
              Nie, po prostu na tych motocyklach można jeździć z kategorią B, nie potrzeba A.
              Ograniczenia w D dotyczą tylko mocy.
              • donlesio Re: Blokowanie 125- tek do 80 km/h 17.06.05, 12:23
                > Ograniczenia w D dotyczą tylko mocy.

co uważam za słuszne pociągnięcie władz.
                • Gość: robak Re: Blokowanie 125- tek do 80 km/h IP: *.szczecinek.net.pl / 193.238.168.* 17.06.05, 17:47
                  donlesio napisał:

> > Ograniczenia w D dotyczą tylko mocy.
                  coś Donlesio krecisz ;)
                  jesli zmniejszysz moc to predkosci tez nie osiagniesz takiej jak fabryka dala

a poza tym czemu słusznie posunie3cie władz?
                  125-ki i tak sa troche slabe a po zablokowaniu gaz dzaiał tylko w pozycji 1 lub
                  0. może lepiej poblokowac te wszystkie R1 ;) połowa ludzi z tego forum by miała
                  podpisy "1000 to za mało" hehe
          • speedone Re: Blokowanie 125- tek do 80 km/h 16.06.05, 19:27
            maras-wrocek napisał:

> moj kumpel wlasnie sprowadzil varadero 125 ktore jezdzi w porywach 80km/h
            > (zamiast 110). nie da sie przekroczyc 80 na zadnym biegu - ponoc blokada jest
            w
            >
            > module zaplonowym. nie musze mowic ze w serwisie za modul chca chorych
            > pieniedzy. jajebie, jezdzilem tym ostatnio - zwariowac mozna!!! :/ mam
            nadzieje
            >
            > ze na najblizszym bajzlu uda sie kumplowi kupic tanio ten modul...
            >

fakt ze niewiem jak jest u Ciebie ale chyba podobnie jak u mnie (skuter) modul
            mozna oddac do serwisu mi za przerobienie go dalem 150 zl a jezdzil mi do
            rownych 75km/h teraz okolo 100km/h

pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka