r.michalec 26.07.02, 18:17 Proszę o informację ile wynosi droga hamowania (od 100 do 0 km/godz) wspólczesnych motocykli turystycznych i wyczynowych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
silent_pop Re: droga hamowania 29.07.02, 13:41 nie podam Ci w metrach, ... ale pamietam test, w ktorym topowe modele sportowe mierzyly sie z porsche carrera, ktory ma jedne z lepszych hamulcow wsrod katamaranow test wygraly oczywiscie motocykle, ale niespodzianka bylo to, ze lepsze opoznienie od carrery mial nawet sport-tourer BMW wyposazony w - bardzo krytykowany - ABS z moich obserwacji wynika, ze droga hamowania przecietnego zlomochodu jest mniej wiecej rowna tej, jaka ja potrafie uzyskac na moto (1000 ccm) hamujac jedynie silnikiem ;))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
foxx Re: droga hamowania 07.08.02, 10:01 silent_pop napisał: > > z moich obserwacji wynika, ze droga hamowania przecietnego > zlomochodu jest mniej wiecej rowna tej, jaka ja potrafie uzyskac na > moto (1000 ccm) hamujac jedynie silnikiem ;))) Czy to prawda?... Nie chce mi sie w to wierzyc... ale, coz nie jezdze motocyklem. Pozdrawiam Foxx Odpowiedz Link Zgłoś
silent_pop Re: droga hamowania 07.08.02, 18:36 foxx napisał: > Czy to prawda? no... moze dokonalem zbyt duzej generalizacji ;)) na podstawie niedawnego wydarzenia podczas hamowania przed skrzyzowaniem: duzy fiat jadacy na prawym pasie piszczal hamulcami, a ja wytracalem predkosc jedynie redukujac biegi i... dojechalismy do swiatel niemal jednoczesnie... ale to auto moglo miec zuzyte opony, zapowietrzone hamulce, wytarte klocki i bebny (tarcze?) itp... zatem sformulowanie "przecietny samochod" bylo _mocno_ na wyrost! do autora watku: trafilem na dane, ktore Cie interesuja - motocykl sportowy Yamaha R1 hamuje ze 100 km/h na odcinku 35,9 m do azemskiego: z tego samego testu wynikalo, ze droga hamowania motocykla z wlaczonym tylko przednim hamulcem byla taka sama, jak test w ktorym kierowca uzywal obu hamulcow ... to do dyskusji na temat wydajnosci hamulca noznego pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.kot Re: droga hamowania 31.07.02, 01:01 Droga hamowania na motocyklu zależy przede wszystkim od wyczucia sprzętu przez kierowcę. Nie jest to niestety tak jak w samochodzie, że "depczesz" do oporu i czekasz aż się zatrzymasz. Na tym samym motocyklu jeden zatrzyma się dwa razy szybciej niż inny. Podczas ekstremalnego hamowania wystarcza podobny dystans, jak przy sprincie 0- 100, a nawet krótszy. Pozdrawiam Paweł Kot Odpowiedz Link Zgłoś
r.michalec Re: droga hamowania 11.08.02, 21:20 pawel.kot napisał: > Podczas ekstremalnego hamowania wystarcza podobny dystans, jak przy sprincie 0-100, a nawet krótszy. > > Pozdrawiam > > Paweł Kot Przyjmując, że motocykl osiąga prędkość 100 [km/godz.] w czasie 5 [s] wyliczamy pokonaną drogę, która wynosi s=69,5 [m]. Czy więc drogę hamowania mozna przyrównać do ww. wartości? Byłby to odcinek niemalże dwukrotnie dłuzszy niż droga hamowania "turystycznych" samochodów. Pozdrawiam, R.Michalec. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.kot Re: droga hamowania 16.08.02, 12:32 Jeśli zakładasz, że 5 s to sprint...??? Myślę, że 3-4 sekundy trwa intensywne (nie ekstremalnie intensywne) wytracanie prędkości 100-0 km/h. ”Przecinakiem” przy ekstremalnie intensywnym hamowaniu (takim, że tylne koło próbuje się podnieść) można się zatrzymać w 2,5-2,8 sekundy, a najlepsi nawet krócej. Nigdzie nie znalazłem danych nt drogi hamowania. Te, którymi się w tym przypadku posługuję to moje własne doświadczenia. Jeśli miałbym oszacować drogę hamowania z w/w prędkości obstawiałbym w ok. 30-35 m. Należy pamiętać, że hamowanie na motocyklu nie jest tak proste jak w samochodzie. Pomijając kwestię ABS, samochód po prostu się zatrzymuje i choć zdarza się, że rzuca go nieco na boki (np. na nierównej nawierzchni), to niewiele może się stać (nawet w poślizgu). Motocyklista bez względu na intensywność hamowania MUSI BEZWZGLĘDNIE ZACHOWAĆ przyczepność między oponami (przynajmniej przednią), a asfaltem, równowagę, stabilność. Niektóre motocykle (patrz zdjęcie i Yamaha YZF – R6), zanim stracą, przyczepność podnoszą tylne koło do góry jasno określając krytyczną siłę hamowania. Inne w ogóle się ”nie podnoszą”, nie sygnalizując kierowcy jednoznacznego punktu krytycznego. Przy uślizgu przedniego koła 98% motocyklistów jest bez szans na uniknięcie wywrotki, także czasem lepiej omijać niż hamować. POWYŻSZYCH DANYCH NIE NALEŻY UWAŻAĆ ZA WIĄŻĄCE, gdyż przyczepność, a tym samym droga hamowania zależy od wielu czynników, m. in.: doboru opon, temperatury asfaltu i opon, wilgotności nawierzchni, geometrii motocykla i rozkładu mas. PS. Reasumując ... podczas ekstremalnego hamowania wystarcza podobny dystans, jak przy sprincie 0-100, a nawet krótszy... Pozdrawiam Paweł Kot Odpowiedz Link Zgłoś