Dodaj do ulubionych

podgłośnić tłumik

IP: *.it-net.pl 25.01.06, 12:58
mam tlumik Laser w ceberynie i jest dosc cichy. moglby robic troche wiecej
halasu, ale z drugiej strony nie chce go zniszczyc zeby w razie czego moc go
doprowadzic do stanu wyjsciowego.orientuje sie ktos czy da sie wyciagnac
wklad i go jakos zmodyfikowac albo usunac calkiem? moze to to zniszczyc
silnik bez regulacji gaznikow? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Dzakas A wiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 13:43
      Wiertare do srodka i go wybebeszyc
      • tycza Re: A wiec 25.01.06, 14:13
        odkręć tumik i śmigaj na samym kolanku więcej mocy i efektu a jeśli bedzie
        zacicho to kolanko tez zciag;]
        • Gość: NYorker Re: A wiec IP: 70.19.14.* 25.01.06, 15:15
          wdajesz sie w technike, a moze koledze motocykliscie chodzi tylko o glosnosc
          paszczowa. polecam orzeszka wowczas.
    • Gość: NYorker Re: podgłośnić tłumik IP: *.dyn.optonline.net 25.01.06, 13:46
      www.gmm.com.pl/produkty/Monacor_tm-28l
    • Gość: Potas Re: podgłośnić tłumik IP: 195.128.228.* 25.01.06, 14:15
      To wszystko zależy co chcesz osiągnąć. Jedżeli chodzi Ci o zmniejszenie mocy
      silnika i skrócenie jego żywotności, to właśnie jest dośyć tania i skuteczna
      metoda.
      • Gość: cbr600f2 Re: podgłośnić tłumik IP: *.it-net.pl 25.01.06, 14:53
        dlatego sie pytam. i tak poprzedni wlasciciel nie zestroil silnika z
        nieoryginalnym tlumikiem.chce tylko troche zyskac na glosnosci, a pajace co sie
        nie musza odzywac to niech sie nie odzywaja
        • Gość: brembo Re: podgłośnić tłumik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 16:08
          jak dla mnie to temat taki sam jak zakładanie 150 opony zamiast 130 jak fabryka
          i szerokosć felgi zaleca, czyli wieśniarstwo lub gó..arstwo. do wyboru
          • Gość: Potas Re: podgłośnić tłumik IP: 195.128.228.* 25.01.06, 17:09
            Ano własnie! Nie wiem, czy to nie dobry temat felietonistyczny - wiejski
            tuning?
            • Gość: NYorker Re: podgłośnić tłumik IP: 70.19.14.* 25.01.06, 17:18
              czy aby na pewno? na co komu glosne rury na wsi? nioski pobudzac?
              a moze zle odczytuje; moze 'wiejski' nobilituje jak za czasow mlodej polski?
              moze najwieksza chala to miejski tuning?
              • Gość: potas Re: podgłośnić tłumik IP: *.chomiczowka.waw.pl 25.01.06, 19:52
                Ale pisząc "wiejski" nie miałem na myśli czegoś przeciwnego do miejskiego.
                Użyłem słowa jako synonimu(?) badziewnego, odpustowego, pozbawionego stylu,
                klasy, dobrego smaku.A przynajmniej tak chciałem uczynić...

• Gość: cbr600f2 Re: podgłośnić tłumik IP: *.it-net.pl 25.01.06, 17:28
            wporzadku, ale nikt sie was nie pytal o wasze prywatne zdanie na temat tego
            topicu.jak nie znasz odpowiedzi na moje pytanie to sie nie wypowiadaj
        • Gość: kaniol Re: podgłośnić tłumik IP: *.wroclaw.mm.pl 07.02.06, 12:38
          jest patent wywierdz dziurke na łonczeniu w razie czego mozesz potem wkrecic
          tam nakretke i bedzie cicho ja tak zrobiłem w suzuki gs i ładnie mruczała;)
          pozdra
          • wojtekk1000 Re: podgłośnić tłumik 07.02.06, 15:33
            Gość portalu: kaniol napisał(a):

> jest patent wywierdz dziurke na łonczeniu w razie czego mozesz potem wkrecic
            > tam nakretke i bedzie cicho ja tak zrobiłem w suzuki gs i ładnie mruczała;)
            > pozdra

Nakrętke powiadasz? Ciekawe, ciekawe!!
    • Gość: aliG Re: podgłośnić tłumik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 21:36
      ja bym nawiercił mały otworek np 5mm ale od spodu tłumika, bliżej kolanka.

Od spodu po to aby nie było tego widać, i żeby spaliny w dół leciały.

Dziurka powinna być ładnie nawiercona, żeby później można było w nią wkręcić jakiś wkręt żeby ją zatkać np. na czas przeglądu.

IMO to proste i skuteczne rozwiązanie. Ale nie gwarantuję tu niczego więc sam zdecyduj.

ps. chyba większość na tym forum wogole nie ma motorków a jedynie trolują, to forum to smietnik
      • wojtekk1000 Re: podgłośnić tłumik 25.01.06, 21:44
        Gość portalu: aliG napisał(a):

> ja bym nawiercił mały otworek np 5mm ale od spodu tłumika, bliżej kolanka.
        >
        > Od spodu po to aby nie było tego widać, i żeby spaliny w dół leciały.
        >
        > Dziurka powinna być ładnie nawiercona, żeby później można było w nią wkręcić
        ja
        > kiś wkręt żeby ją zatkać np. na czas przeglądu.

Hahaha!! Człowieku rozbawiłeś mnie i to "na maxa"!! Nawiercić otwór u dołu
        wydechu - i na dodatek ten "wkręt" użyty jako zaślepka - mistrzostwo!!
        PS (aby było na temat wyrażę swoje zdanie)
        Proponuję zmienić układ wydechowy (cały) i wszystko to zestroić.
      • Gość: NYorker Re: podgłośnić tłumik IP: 70.19.14.* 25.01.06, 22:34
        no ale jezeli dziurke wywiercic od dolu, to cala glosnosc nie pojdzie w asfalt
        zamiast w sluchaczy?
      • cien1100 Re: podgłośnić tłumik 25.01.06, 22:38
        Leżę i wyję ze śmiechu!!!
        • yamasz podgłośnić tłumik, i straszyć staruszki! 25.01.06, 22:47
          ao właśnie temat felietonu o wiejskim tuningu (czyli takim bezgustnym oczywiście) to byłby naprawde suuper, przynajmniej mi się podobał ten pomysł.
          POTAS wymyśl coś na następny nr ŚM. :D
        • Gość: NYorker Re: podgłośnić tłumik IP: 70.19.14.* 25.01.06, 23:19
          zazdroszcze. polozyc sie i wyc bede mogl dopiero za dwie godziny - w pracy nie
          wypada. desperacko za to szukam w internecie srob o srednicy co najmniej 60mm.
          • Gość: mrmisquamacus Re: podgłośnić tłumik IP: *.server.ntli.net 25.01.06, 23:25
            a nie mozna by tej "tymczasowej" dziury doglasniajacej, zatkac denkiem od sloika
            na czas przeglodow technicznych?
            • Gość: NYorker Re: podgłośnić tłumik IP: 70.19.14.* 25.01.06, 23:25
              a moze palcem?
      • Gość: Potas Re: podgłośnić tłumik IP: 195.128.228.* 26.01.06, 09:28
        AliG, nie wiem czy zauważyłeś, ale każy tłumik to ma już dziurkę i to całkiem
        sporą, tylko nie od spodu, a z tyłu. Z tyłu - to tam gdzie leci dym.
        • Gość: aliG Re: podgłośnić tłumik IP: *.crowley.pl 27.01.06, 13:45
          Potas, a ty chyba nie zauważyłeś że każdy tłumik ma już dziurkę ale na końcu tłumika. Ja zaproponowałem wywiercić dziurkę na początku tłumika, tam gdzie kolanko (kolektor) wchodzi do tłumika.

Pod warstwą blachy tłumika (tam gdzie trzeba nawiercić dziurkę) znajduje się (nie zawsze) wata szklana, ją też trzeba przekuć żeby uzyskać lepszy efekt.

Wystarczy mała dziurka, ale w dobrym miejscu czyli na początku tłumika (praktycznie przed wkładem tłumiącym).
          To co pisałem to ni był żart, nie wiem z czego się nabijacie.

Np. qmpel, qmpla miał w virago takie wydechy z wyjmowanymi wkładami, więc mógł mieć werjsę głośną i cichą.
          • Gość: potas Re: podgłośnić tłumik IP: 195.128.228.* 27.01.06, 14:59
            No tak w skrócie codzi o to, ze głośniejszy wywech uzyskuje się porzez
            zwiększenie przelotów miedzy komorami rozprężnymi w końcówce wydechu. Jak
            końcówka jest pusta i niema tych komór, to wydech ryczy potwornie, bez żadnych
            dodatkowych "dziurek". Z tego powodu niektóry "tunerzy" używają bardzo długich
            wierteł, żeby dobrać się do przegród miedzy komorami. Jak końcówka wydechu
            jest rozbieralna, to po prostu wyciągasz całe te flaki na zewnątrz i tą samą
            operację możesz wykonać znacznie precyzyjniej.
            • Gość: NYorker polak potrafi IP: 70.19.14.* 27.01.06, 15:44
              a wszystko po to, by bylo bezpiecznie. cienkie dziurki.

a jak to jest ze srednica otworu? im mniejszy otwor, tym mniejsza dlugosc fali
              dzwieku, czyz nie? czyli im mniejsza dziurka, tym wyzszy dzwiek moze sie przez
              nia przedostac? czy taka rura nie skowyczy jak chloptas przed mutacja? cienko,
              glosno i bez tresci?

wspaniali sa polscy dziurkacze:)
            • Gość: cbr600f2 Re: podgłośnić tłumik IP: *.it-net.pl 27.01.06, 16:43
              po dlugim oczekiwaniu i przygladaniu sie waszej debilnej rywalizacji w
              przesciganiu sie ktory w glupszy sposob skomentuje post i ktory bardziej ponizy
              AliG dostalem czesc odpowiedzi na pytanie.mimo wszystko dzieki potas.pozdrawiam
              • Gość: NYorker och... IP: 70.19.14.* 27.01.06, 16:54
                wyglada na to, ze u polskich japomotocyklistow wrazliwosc ego jest odwrotnie
                proporcjonalna do wrazliwosci ucha. zachwyca mnie ich przekonanie, ze u
                wszystkich poza nimi jest na odwrot.
                • Gość: cbr600f2 Re: och... IP: *.it-net.pl 27.01.06, 20:00
                  extra
      • Gość: gość portalu Re: podgłośnić tłumik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 15:41
        W Transalpie jest fabrycznie taka dziurka tylko mniejsza ok. 2 mm średnicy,daje
        ładne basowe brzmienie.
    • Gość: Dzakas Ali G twoj pomysl zakwalifikuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 11:57
      Do wiejskiego tuningu w stylu nie podokręcać kolanek do cylidnrów;P hehehe
    • Gość: koniu Re: podgłośnić tłumik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 12:50
      cztery dziurki w końcówce i wystarczy. chamsko głośny nie bedzie wiec bez obaw.
      sam mam takie mawierty , kumpel również
    • Gość: okular Re: podgłośnić tłumik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 15:33
      Fajni jesteście !
    • Gość: Piotr Re: podgłośnić tłumik IP: *.baligrod.sdi.tpnet.pl 28.01.06, 22:03
      A później krzyczycie , że hałas w mieście , uciekacie na wieś i tam was też
      przestają lubieć .
    • Gość: Srad Re: podgłośnić tłumik IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.06, 22:59
      Polecę Ci najskuteczniejszą metodę. Kupujesz pręt ze stali zbrojenniowej tak ok
      30-40 mm średnicy, jeśli chodzi o długość to ok 10 cm dłuższy niż wydech,
      musisz zaostrzyć go z jednej strony , tę zaostrzoną stronę wkładasz od tyłu w
      otwor i napierasz młotkiem, siekierą itp. No i jak już wbijesz, to po wyjęciu
      narzędzia masz pusty przelot; przed badaniem technicznym możesz nazat włożyć i
      masz stempelek. Tylko zastanawiam się po co chcesz mieć głośniej, czy wiesz że
      od nadmiernego hałasu kury przestają się nieść...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka