Dodaj do ulubionych

wozek boczny

IP: *.airlan.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 12:59
Witam mam zamiar zakupic wozek boczny do mojego motocykla w dowodzie mam
wpisane 2 miejsca czy jak sprzegne motocykl z wozkiem bocznym to musze
zmieniac liczbe miejsc w dowodzie na 3 czy nie musze nic zmieniac aby legalnie
jezdzic np w 3 osoby moim motocyklem z wozkiem bocznym ??
Obserwuj wątek
    • szymon.dziawer Re: wozek boczny 21.03.06, 13:44
      Aby jeździć we 3 osoby, trzeba mieć w dowodzie liczbę miejsc 3.
      Wózek boczy wg. polskich przepisów traktowany jest jako przyczepa motocyklowa i
      nie podlega badaniu technicznemu ani rejestracji. Wymogiem jest, aby wyposażona
      była w instalację elektryczną, a ściślej światła - barwy białej z przodu na
      obrysie i czerwonej z tyłu. Nie musi mieć światła stop, ale może być założone.
      Natomiast co do liczby miejsc, to na przeglądzie technicznym (któremu wózek nie
      podlega) można wnieść o zmianę liczby miejsc na 3 (jeśli na przegląd pojedziemy
      z wózkiem). Diagnosta powinien takie badanie wykonać i w WK zmieniamy ilość
      miejsc. Co urząd, to reguła. Niektóre zamieszczają dopisek: "motocykl z wózkiem
      bocznym". Ja miałem M10 z wózkiem i w dowodzie była wpisana jedynie: "liczba
      miejsc 3" (nie było wpisu motocykl z wózkiem). Zawsze też zastanawiałem się, co
      byłoby gdyby zatrzymano mnie do kontroli podczas jazdy we 3 osoby tym
      motocyklem bez kosza. W dowodzie było przecież napisane: "liczba miejsc 3".
      Niestety, jak wspomniałem, co urząd, to interpretacja. Warto zadzwonić do
      swojego WK i zapytać. Ja mam taką metodę, gdy chodzi o interpretacje przepisów,
      że dzwonię do kilu WK najlepiej w kilku miejscach w Polsce i wyciągam średnią,
      ew. powołuję się na interpretację (z podaniem imienia i nazwiska urzędnika)
      najbardziej mi odpowiadającą.
      Niestety, Polska to dziwny kraj.
      Szymon
    • edwin.sk Re: wozek boczny 21.03.06, 13:45
      żeby było legalnie musi być wzmianka w dowodzie i mojego brata jest liczba miejsc 3 i w adnotacjach ma wpisane motocykl z wózkiem bocznym
    • edwin.sk Re: wozek boczny 21.03.06, 13:48
      o właśnie.....a i jeszcze wedlug przepisów motocykl z wózkiem musi byc wyposażony w kierunkowskazy!!
      • szymon.dziawer Re: wozek boczny 21.03.06, 13:58
        edwin.sk napisał:
        > o właśnie.....a i jeszcze wedlug przepisów motocykl z wózkiem musi byc
        wyposażo
        > ny w kierunkowskazy!!

Jeśli motocykl do którego to cudo przyczepiono fabrycznie był w nie wyposażony,
        lub został wyprodukowany po 1985 roku.

Czyli do dziadków nie trzeba, jeśli nie miały kierunków fabrycznie.

Szymon
        • edwin.sk Re: wozek boczny 21.03.06, 14:10
          a no właśnie ten przepis dotyczy, o ile dobrze pamiętam, motocykli solo...zaraz poszukam...
          • szymon.dziawer Re: wozek boczny 21.03.06, 14:47
            edwin.sk napisał:
            > a no właśnie ten przepis dotyczy, o ile dobrze pamiętam, motocykli
            solo...zaraz
            > poszukam...

Wiec na zdrowy rozum (choć w Polsce na niewiele zdaje się zdrowy rozum), jeśli
            dotyczy motocykli solo, więc dotyczy również motocykli w wózkiem, gdyż tych
            drugich nie dotyczy przegląd techniczny.
            ;))
            Tak, czy źle kombinuję?
            Szymon
            • szymon.dziawer Re: wozek boczny 21.03.06, 14:48
              Nie dotyczy wózków, a nie motocykli ich ciągnących - oczywiście.
              Szymon
              • edwin.sk Re: wozek boczny 21.03.06, 14:59
                oj kombinujecie panie....znalzłem przepis...ale ten przepis tez można różnie nterpretowac:P

Dz.U. nr44/99, poz. 432

§ 12. 1. Pojazd powinien być wyposażony w następujące światła zewnętrzne:

3) kierunkowskazy - pojazd samochodowy i przyczepa; nie dotyczy to motocykla jednośladowego zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1986 r.,

motocykl z wózkiem nie jest motocyklem jednośladowym...
                • szymon.dziawer Re: wozek boczny 21.03.06, 15:05
                  No to ja zinterpretowałbym to tak, że każdy zaprzęg powinien
                  kierunkowskazowywać. Co nie zmienia faktu, że nie wyobrażam sobie swego Janka
                  (którego notabene już nie mam) z kierunkami, zwłaszcza, że hasał na 6V :]
                  Mam wrażenie, że jak pojazd jest na "żółtych" to wówczas idzie przez to
                  przebrnąć.
                  Szymon
                  • edwin.sk Re: wozek boczny 21.03.06, 15:07
                    też jestem miłośnikiem nieco strszych maszyn i nie jestem w stanie wyobrazić sobie ładnego oryginalnego klasyka z kierunkowskazami...myslę że do pojazdu z żółtymi tablicami nikt nie powinien się czepić ale nigdzie nie ma tego napisane....
    • Gość: fidorek1 Re: wozek boczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 17:39
      Witam motocyklową brać. Kilka lat temu przerabiałem ten temat na własnej skórze.
      Otóż, kupiłem w sklepie Jawę 350 TS. Po kilku latach dokupiłem wózek boczny
      Velorex 562, i zaczęły się schody. Musiałem w celu zmiany kategorii pojazdu, na
      polecenie pani z okienka, zdobyć orzeczenie rzeczoznawcy, że konstrukcja nie
      zagraża bezpieczeństwu. Potem z tym orzeczeniem musiałem pojechać do okręgowej
      stacji obsługi by zdobyć orzeczenie o przawidłowości przebudowy pojazdu. Ku
      mojemu zdumieniu pan w stacji powiedział że skoro to Jawa i będzie jeżdzić z
      Veloreksem, to orzeczenie rzeczoznawcy jest niepotrzebne. Co innego gdy by to
      był zaprzęg kombinowany tzn. taki, gdzie mocowania musiały by być przerobione,
      albo dorobione od nowa. Po zdobyciu potrzebnych i niepotrzebnych orzeczeń
      (oczywiście wszystko poparte stosownymi opłatami) udałem się do urzędu
      komunikacji gdzie pani wystawiła mi nowy dowód z liczbą miejsc ,,3" Życzę
      wyrtwałości, i przyjemności z jazdy. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka