Dodaj do ulubionych

No i dupa blada...

IP: 195.128.228.* 17.05.06, 16:09
Na nowozelandzkich stronach Indiana wyczytałem jak poprawić osiągi moto i
zachciało mi się eksperymenru.
Zgodnie ze wskazówkami w kartery Scouta wsadziliśmy wał od Harego WLA (trzeba
było dac inne czopy, ale o dziwo wlazł)rozrząd Daytona, zawory jak spodki od
filiżanek, kolektor dolotowy jak tunel metra, cylindry rozwiercone na 6 szlif
i miało być tak pięknie.....Ale okazało się, że przez zwiększony skok wału,
nowe tłoki wyłazą ponad cylindry 7 mm. K....wa zamiast latać najszybszym
Indianem w układzie warszawskim muszę wyprodukować nowe tłoki, bo te
nowozelandzkie typy "zapomniały" napisać jakich tłoków sie używa.
Więc na razie mogę pojeździć - gołą dupą po nieheblowanej desce.
Obserwuj wątek
    • Gość: carina79 Re: No i dupa blada... IP: *.crowley.pl 17.05.06, 16:14
      wspólczuje problemow z Indianinem z powodu scoutów i Harrego.
      goła dupą po nieheblowanej desce odradzam, kiedys próbowałam z narzeczonym (tym
      co jeździł hayabusa) i zniechęciło nas to do współzycia na jakiś czas.
      • Gość: NYorker Re: No i dupa blada... IP: 70.19.14.* 17.05.06, 16:18
        nie wierze, bo nie widzialem watku 'jaka nieheblowana deska na pierwsze tarcie
        gola dupa'.
      • Gość: Potas Re: No i dupa blada... IP: 195.128.228.* 17.05.06, 16:31
        Carina - wydaje mi się, ze z tym narzeczonym ( od Hayabusy) to tylko jedna
        osoba powinna była czuć się zniechęcona - ta która miała bezpośrednia stycznośc
        z deską. Drugi osobnik miał wzglednie lepiej.
        • Gość: carina79 Re: No i dupa blada... IP: *.crowley.pl 17.05.06, 16:35
          potas - wydaje mi sie, ze masz wyobraźnie i krytyczne podejscie do słowa
          pisanego, bardzo ładnie, zastanow sie, czy chcesz abym Cie polubila.
          • Gość: Potas Re: No i dupa blada... IP: 195.128.228.* 17.05.06, 16:45
            moze być
    • Gość: NYorker Re: No i dupa blada... IP: 70.19.14.* 17.05.06, 16:17
      pociesze cie, indiany to harde sztuki. amerykanie do tej pory tocza z nimi
      wojne i zdaja sie przegrywac. zdaje mi sie ze jutro podczepie odnosnik do zdjec
      z muzeum pelnego indianow. 5 min od rezerwatu cherokee.
      • Gość: Potas Re: No i dupa blada... IP: 195.128.228.* 17.05.06, 16:26
        Taaaa Coś w tym moze być. Ale ja mam nadzieje już niedługo z moi Indiankiem
        zawrzeć pokój na jakie 50 000 km :)
    • louiswmb Re: No i dupa blada... 17.05.06, 18:39
      Witam,
      Z tego co pamietam z filmu "Burt Munro" to Burt tloki do swojego Indiana
      Scout'a 37 z 1920roku tloki odlewal sam w garazu (tajemnica byl dodatek tytanu)
      no i puzniej pojechal 304.11km/h na slonym jezioze Bonneville ;)
      Pzdr
      Louis
      • Gość: NYorker Re: No i dupa blada... IP: 70.19.14.* 17.05.06, 18:51
        wobec tego potas odleje sie za garazem (z dodatkiem waleriany) i pozniej
        pojedzie po zalewie zegrzynskim.
    • Gość: Dzakas Hehehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 19:34
      mocne to było:D
    • wojtekk1000 Re: No i dupa blada... 17.05.06, 20:22
      Potas - na internecie nie można polegać - nigdy w 100%!! Cholera tyle roboty a
      tu taki numer - chciałbym widzeć twoje zdziwienie kiedy to wyszedł na
      jaw "zonk" z tłokami! Już pewnie myślałeś, że oto zaraz zagada twój naszybszy
      podrasowany Indian - a tu pach! Jak zrobisz go na gotowo to zdaj relację (na
      łamasz ŚM)!! Swoją drogą to ciekawe dlaczego nie napisali nic o tłokach?!
      Powodzenia!!
      • Gość: yamasz Re: No i dupa blada... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 21:06
        ee, ja bym sie nie przejmował, w końcu człowiek głupi się rodzi i głupi
        umiera...
        PZDR Yamasz
    • louiswmb Re:Nie do konca dupa blada... 17.05.06, 21:06
      Tak sobie teraz mysle...
      Jak tloki wystaja ponad gary te 7mm to mozna by dac pod cylindry wytoczone
      piescienie zeby je o tyle podniesc z karterow (plus dluzsze laski),jak nie tak
      to dalej mozna zmiezyc ile te tloki maja odleglosc od srodka swoznia do denka i
      moze poprostu znalezc inne tloki -moze wlesnie od WLA skoro wal jest od tego -
      poza tym bylyby masowo obliczone razem z przeciwwagami walu od wuelki...

P.S
      Temat fajny Potas dasz rade,pisz co wymysliles
      P.S 2
      Burt sikal za garazem pod drzewo-to czesc ceremoni!!!
      Pzdr.
      • mlody1285 Re:Nie do konca dupa blada... 17.05.06, 22:45
        skoro szesc szlifow to tuleja ma grubosc pancerza T34 zakladajac ze denko tloka
        tez moze warto je zmierzyc i jesli wystarczy poprostu je odchudzic; swoja drogo
        mozna mu tez w ten sposob poprawic stopien sprezania
        • Gość: Potas Re:Nie do konca dupa blada... IP: *.chomiczowka.waw.pl 18.05.06, 08:29
          Spoko jakoś dam radę. Mam ndzieję, ze najdalej za 2 tyodnie usłyszę brum brum!
          Na razie szukam po katalogach tłoków spełniających potrzeby, a jak nie, to dam
          do zrobienia,ale raczej nie za garażem z dodatkiem waleriany. Od kilkunastu lat
          jednak troszkę się u nas technologie poprawiły i nie jestem już skazany na
          pierścienie z Placu Grzybowskiego, czy tłoki z Mińskiej. Np. zawory od
          Paradowskch są super i nigdy się na nich nie zawiodłem. Więc i może i krajowe
          tłoki też jakoś wytrzymają?
          • mlody1285 Re:Nie do konca dupa blada... 18.05.06, 08:31
            trzymam kciuki
            • ireo Re:Nie do konca dupa blada... 18.05.06, 09:20
              mlody1285 napisał:

> trzymam kciuki

trzymaj tłoki

a tak poza tym, to gdzie się w W-wie kupuje uszczelniacze do różnych
              egzotycznych motorków?
              • Gość: Potas Re:Nie do konca dupa blada... IP: 195.128.228.* 18.05.06, 09:41
                A to nie wiem jakiego rodzaju uszczelniacze, ale jeszcse ze 2 lata temu była
                firma, która zajmowała się wytwarzaniem zimeringów (siemmeringów) wg woli
                klienta. Podawałeś kształt, wymiary, kierunek obrotu i panowie na numerycznej
                obrabiarce z puca materiału toczylo co chciałeś. Korzystałem raz, ale to nie
                była tania zabawa
              • mlody1285 Re:Nie do konca dupa blada... 18.05.06, 09:49
                tlokow trzymac nie moge bo wszystkie zalozone a uszczelniaczy poszukaj w
                firmach ktore sie tym zajmuja- 95% uszczelniaczy w motocyklu to uszczelniacze z
                przemyslu maszynowego o typowych rozmiarach a jesli na owym uszczelniuaczu jest
                tylko nr katalogowy najlepiaj pokazac go panu i jesli jest rozsadny i zalezy
                mu na sprzedazy to pomierzy co trzeba i znajdzie uteskniony uszczelniacz

potas czekam na opis z rozwoju sytuacji
                • ireo Re:Nie do konca dupa blada... 18.05.06, 11:47
                  może w tym opisie tuningu indiana zapomnieli podać, że uszczelka pod głowicę
                  musi być z grubej gumy. żeby się mogła odpowiednio rozciągać
                  • Gość: Potas Re:Nie do konca dupa blada... IP: 195.128.228.* 18.05.06, 11:54
                    Niestety nie. Napisali jedynie: inne tłoki :( A przecież nie będe wtykał takiej
                    grubej podkładki, bo od razu bedzie widac, ze to jakaś kaszana.
                    • Gość: zygmunt_iii Re:Nie do konca dupa blada... IP: *.stacje.agora.pl 18.05.06, 12:12
                      COś ty, wtyknij! A jak ktoś się zapyta, to odpowiedz, że to tajny sposób Burta
                      Munro na tjuning i że sprzedała ci to jego żona. Gdyby nie poskutkowało, to
                      wyprowadź gościa za stodołe i zastosuj drugi z tajnych myków Mr. Munro.
                      • Gość: Potas Re:Nie do konca dupa blada... IP: 195.128.228.* 18.05.06, 12:19
                        A filmu jeszcze nie widziałem, to nie znam wszystkich manewrów, ale będe
                        próbował ;)
    • edwin.sk Re: No i dupa blada... 18.05.06, 12:37
      łe a mi się nie podoba takie ulepszanie, ale na szczęście nie mam i w najbliższej przyszłości nie będę miał takich dylematów....tjunigować starucha czy nie.....ale indianka chciałbym zobaczyć....ech....jeszcze moje oczy nie doświadczyły spotkania z takim motocyklem...:/
      • Gość: Potas Re: No i dupa blada... IP: 195.128.228.* 18.05.06, 13:00
        ale to są ulepszenia, z których zawsze mogę się cofnąć do oryginału, jakbyco, a
        z wierzchu to praktycznie ich nie widać.Poza tym ja chcę jednak JEŹDŹIĆ tym
        moto, a nie przyglądać mu się. Jak pomyślę, że musiałbym się wlec do Hiszpanii,
        czy na Krym w tempie 90 km/h, to trochę mnie przeraża. Goście z którymi jeżdzę
        mają wieksze i szybsze moto (Chief, 101, H-D VL) mogą bez problemu utrzymywac
        prędkoś rzedu 110 - 120
        • Gość: Marcin Osikowicz Re: No i dupa blada... IP: *.ae.krakow.pl 21.05.06, 13:00
          Panie Potasie, niech mi Pan z łaski swojej podrzuci liścik na
          osikowicz@interia.pl . Sprawę mam małą.
          • sylwek7543 Re: No i dupa blada... 21.05.06, 20:20
            cześć Potas, mam Indiana Scouta teraz pracuję nad Prince-m chętnie nawiążę
            kontakt grupakands@poczta.onet.pl podrawiam
    • Gość: Potas A jednak nie całkiem blada !!!!!!!! IP: *.chomiczowka.waw.pl 28.05.06, 11:58
      No jednak nie taka dupa blada. Od soboty Indyk gulgocze jak ta lala i nawet
      wykazuje pewną nadwyżkę mocy w stosunku do oryginału. Wszystko cacy jak w
      zegareczku, tylko łańcuch napędzający prądnicę warczy niemiło, bo niestety
      przyżydziłem i nie winstalowałem nowego, tylko jakiś podejrzany śmieć.Ale zaraz
      go będę zmieniał i na docierkę sprzęta skoczę w okilce Krosna.
      • wojtekk1000 Re: A jednak nie całkiem blada !!!!!!!! 28.05.06, 13:11
        Potas - kiedy zobaczymy jakiś opis w ŚM? No i nie zapomnij o wrażeniach z
        jazdy, bo to że wzbudzisz sensację na szosie masz gwarantowane!!
        • ireo Re: A jednak nie całkiem blada !!!!!!!! 28.05.06, 13:34
          Potas. polski Burt Munro
          • Gość: Potas Re: A jednak nie całkiem blada !!!!!!!! IP: 195.128.228.* 29.05.06, 11:38
            Potas. Prawie jak Burt Munro.
            665 prawie jak szatan :)
        • Gość: Potas Re: A jednak nie całkiem blada !!!!!!!! IP: 195.128.228.* 29.05.06, 11:36
          najpierw to musze się nauczyć noznego sprzęgła, bo idzie mi to jak k..rwie w
          deszcz.
          • yamasz Re: A jednak nie całkiem blada !!!!!!!! 29.05.06, 14:33
            nożne sprzęgło? pierwsze słysze o takim wynalazku... to tylko amerykańcy mogli
            coś takiego wykombinować....
            ;p
            • Gość: carina79 Re: A jednak nie całkiem blada !!!!!!!! IP: *.crowley.pl 29.05.06, 14:40
              nie osmieszaj sie glupiutki czlowieczku
            • Gość: Potas Re: A jednak nie całkiem blada !!!!!!!! IP: 195.128.228.* 29.05.06, 14:45
              Nożne, bo ręce zajęte czym innym. W lewej manetce gaz, w prawej przyspieszenie
              zapłonu. No i jeszcze podjajeczna dźwignia zmiany biegów.
              • Gość: zygmunt_iii Re: A jednak nie całkiem blada !!!!!!!! IP: *.stacje.agora.pl 29.05.06, 14:58
                Jejku! Wszystko na łodwyrtke! Pojezdzisz troszku i zapomnisz jak się normalnym
                szpszentem pomyka.
                • mlody1285 Re: A jednak nie całkiem blada !!!!!!!! 29.05.06, 15:02
                  potas to ty prawdziwy amerykancki opolicjant jestes- gdzies czytalem ze indiany
                  mialy gaz z lewej strony poto zeby policjant mogl jednoczesnie prowadzic poscig
                  i strzelac z pistoletu- wymagalo to jednak nielada umiejetnosci
                  • Gość: Potas Re: A jednak nie całkiem blada !!!!!!!! IP: 195.128.228.* 29.05.06, 15:42
                    ale ja nie mam pozwolenia na broń :( ani nawet w wojsku nie byłem.
                    Ale jakiś pościg mogę spróbować przeprowadzić. Jak nauczę się tym jeździć
                    • mlody1285 Re: A jednak nie całkiem blada !!!!!!!! 29.05.06, 15:48
                      heh.. chetnie bym obejrzal ten poscig a nawet moglbym pobawic sie w
                      uciekajacego jesli nie masz broni to i tak mi niec nie grozi chyba ze twoj
                      indi bedzie szybszy od zdechlego gs-a mojej zony
                      • mlody1285 Re: A jednak nie całkiem blada !!!!!!!! 29.05.06, 15:53
                        i jeszcze jedno- do cwiczen z noznym sprzeglem kup moze jawe albo czeske
                        szkoda bylo by indianem glebe zaliczyc a jawa no coz... mam jakis sentyment do
                        tych motocykli - jednoczesnie mozna bylo wiezc w rece skrzynke piwa czy
                        kanister z paliwam i prowadzic motocykl druga- ech te czasy juz nie wroca
                  • ireo Re: A jednak nie całkiem blada !!!!!!!! 29.05.06, 17:03
                    mlody1285 napisał:

>
                    > ... mialy gaz z lewej strony poto zeby policjant mogl jednoczesnie prowadzic
                    poscig i strzelac z pistoletu...

ee, raczej po to żeby je można było łatwiej z błota wyciągnąć
                    • Gość: zygmunt_iii Re: A jednak nie całkiem blada !!!!!!!! IP: *.stacje.agora.pl 30.05.06, 09:44
                      A gucio prawda. Gaz mają w lewym ręku, żeby w trakcie jazdy można było
                      spokojnie browarek pić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka