Dodaj do ulubionych

do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor

12.10.06, 23:03
Witam,
Szymon, w którymś numerze Ś.M. opisywałeś swoją "wycieczkę" na tor ze
znajomymi - zdaje się, że do jakiegoś przygranicznego państwa. Mógłbyś
przypomnieć coś w tym temacie? Gdzie, z kim załatwiać, za ile itp... oraz
podać nr tego Ś.M. (ułatwi mi to szukanie).

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • szymon.dziawer Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor 13.10.06, 10:23
      Opisane to było w nr. 9/2004
      Kraj: Litwa
      Tor: Nemuno Ziedas
      Najbliższe duże miasto: Kowno
      Strona internetowa: www.nemunoziedas.lt
      Szymon
      • wojtekk1000 Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor 13.10.06, 16:08
        Dzięki!
        • Gość: patmate Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor IP: 148.122.35.* 13.10.06, 17:05
          A czemu nie Poznan, ostatnio posiali tam nowy asfalt i wyglada calkiem ,
          calkiem?
          Pzdr
          patmate
          • wojtekk1000 Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor 13.10.06, 18:40
            Poznań jest OK - byłem w poniedziałek na treningu z kumplem (ja bez motocykla),
            całkiem fajnie - trochę dzwonów nawet widziałem... Szkoda, że tylko 2 godziny,
            a w sezonie to pewnie duży ruch! Ale pewnie wpadne.
            • Gość: patmate Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor IP: 148.122.35.* 14.10.06, 10:18
              To teraz treningi sa w poniedzialki??
              Dawno nie bylem, ale po reaktywacji na pewno podjade.
              Pzdr
              patmate
              • deviant.rr Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor 14.10.06, 15:41
                No właśnie - treningi w poniedziałek to jest lipa, ale tak zadecydowali.
                Cały dzień w du--e. Szkoda...
                Tak czy siak jeszcze jest opcja Brno i propozycja Wojtka co do toru stary
                kisielin czy jakoś tak. Tak czy siak ja już odpadam z jazdy torowej, ale na
                wiosne zgadamy się i pogonimy razem...
                • Gość: jozek Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor IP: *.globalconnect.pl 14.10.06, 16:08
                  toru stary kisielin nie polecam, tam mozna fajnie polatac wrc albo n-ka ale nie
                  moto... strasznie dziutawy i nierowny tor!
                  • wojtekk1000 Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor 14.10.06, 17:50
                    jozku - jest nowa nawierzchnia (Stary Kisielin), tak więc daje rade - zobacz
                    zdjęcia (link poniżej).
                    • mrmisquamacus Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor 14.10.06, 20:54
                      Wojtek, zauwazylem na zdjeciach z bikepics, ze masz Leona Carbon, czy to jest
                      moze tlumik z serii SBK EVO II?

jezeli tak, to czy full czy tylko slip-on
                      dlaczego pytam w srode wlasnie odbieram taki tlumik i ciekawy jestem jak to
                      brzmi i czy ma wplyw na moc?
                      • wojtekk1000 Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor 15.10.06, 09:34
                        Zgadza się - SBK. Jest to "slip on" - założyłem go kilka dni temu. Brzmienie ma
                        niesamowite - piękny ryk (bo inaczej nie da się tego nazwać - na dodatek
                        wyjąłem z niego "wyciszacz" - fajny patent - odkręcany na małą śrubkę). Jeśli
                        chodzi o moc to ciężko powiedzieć, ale odnosze wrażenie, że coś się zmieniło na
                        lepsze...
                        • mrmisquamacus Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor 15.10.06, 11:07
                          wiem, wiem :) removable baffle :D
                          mala srubeczka z tylu i pelen ogien hehe.

to sie ciesze, ze Ci sie podoba bo sa podstawy, ze i ja bede zadowolony.
                          co do mocy, to pewnie 3a by bylo zalozyc power commandera, zeby faktycznie cos
                          odczuc.

aczkolwiek, cos mi sie kiedys obilo o uszy, ze Leo robia tlumiki pod konkretne
                          modele motongow i nie trzeba duzo kombinowac, ale to sie okaze, zaloze wstawie
                          na dyno i sie przekonam.

pozdro
    • Gość: waps Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 16.10.06, 09:39
      Ja tez jestem zainteresowany tematem.
      Czy jest jakas istotna roznica pomiedzy Leonkiem, a Yoshi?
      Przyznam, ze design Yoshi (carbon) podoba mi sie bardziej.

Na koniec dorzuce, ze caly zestaw z montazem kosztuje nieco ponizej 1000 dolcow.
      Co jest dosc zalamujace. Slip-on polowe.
      • Gość: mrmisquamacus Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor IP: *.scansafe.net 16.10.06, 14:13
        w Leonach serii SBK, dobre jest to ze mozesz wypruc bebechy i masz tlumik
        wyscigowy, jezdzisz po miescie wkladasz z powrotem i legal.

w UK kazda modyfikacje musisz podac ubezpieczycielowi (taki leon to jest
        standard + opcja z hukiem) wiec nie trzeba nic mowic.

a tak po prawdzie to mi sie najbardziej podoba dzwiek leona, znalazlem stronke
        na ktorej jest wiekszosc tlumikow akcesoryjnych i mozna porownac dzwiej na dyno
        oraz zwykly test - przyspieszenie do 100, utrzymanie obrotow itp itd, waps, jak
        chcesz to Ci podesle linke pozniej. jakie sa roznice??? hmmm, ja akurat nie
        wiem. podchodze do tego bardziej jako estetyka mota + efekty dzwiekowe, no i
        moze "pare" kucykow wiecej :)

• Gość: mrmisquamacus Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor IP: *.scansafe.net 16.10.06, 14:16
          aha u niemiaszkow, znalazlem leona w carbonie za niecale 400$, wiec poszperaj
          na ebayu, moze Ci ktos wysle. ja sam o malo nie sprowadzilem sobie yoshi z usa.
          niestety okazalo sie ze podatek musialbym za duzy zaplacic i w drodze jest
          Leon :D
        • Gość: nyorker przepraszam, ze sie wtrace ekspertom. IP: *.dyn.optonline.net 18.10.06, 05:21
          jako uzytkownik systemu sbk nie bardzo rozumiem, co znaczy 'mozesz wypruc
          bebechy i masz tlumik wyscigowy'. czy pod terminem 'wypruwalne bebechy' kryje
          sie restryktor decybeli? pare extra decybeli czyni wydech wyscigowym? w
          przypadku etv z zainstalowanymi sbk, tylne kolo zyskuje 6.5hp zarowno z
          restryktorem w rurze jak i bez. wyjecie restryktora dodaje jedynie 4dba halasu
          (44dba v. 48dba przy 4k rpm). i to tyle.

img4.picsplace.to/img.php?file=img4/26/IMGP0995.JPG
          • Gość: mrmisquamacus Re: przepraszam, ze sie wtrace ekspertom. IP: *.scansafe.net 19.10.06, 13:50
            nie zauwazylem Twojego posta, jako "ekspert" od rzeczy wypruwalnych juz
            tlumacze o co chodzi. kolega fajfoklok mowil, ze leon to dobry komin na track
            day gdyz mozesz wyjac ten wlasnie restryktor i pare KM do przodu stad moja
            wypowiedz.

bledna jak widze, ale...

• Gość: waps Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 17.10.06, 06:32
      KONIECZNIE podeslij te stronke.
      Yoshi sa podobno robione maksymalnie pod Suzy. Ale slyszalem, ze sporo osob
      kupuje teraz Leonki. Przypuszczam, ze to moda. Kiedy juz zamontujesz - napisz
      pare slow na temat przebiegu prac. Da sie to zrobic samemu bez specjalnie
      skomplikowanych narzedzi? No i jak wygladaja napinacze w slip-on'ach. Kilka
      tygodni temu przygladalem sie Akrapovicowi. Koncowka cacy, ale napinacze mial
      jak naciagi gasiennic w koparce. Moze ktos wie - jaki jest sens kupowania calego
      zestawu, bo przypuszczam, ze przy wydechu 2 w 1 niewiele da sie zaoszczedzic na
      wadze? W tym wypadku w gre wchodzi raczej estetyka efektu. Tak sobie mysle, ze
      odciazenie mota mozna zainwestowac kilka ladnych kafli. Ale czy nie lepiej za te
      kaske strzelic sobie nowe moto z wyzszej polki? Nie narzekam na moj sprzet.
      Wrecz przeciwnie. Uwielbiam moje moto, wy_pi_erdyl z samej piwnicy obrotow i
      ogolnie mowiac skutecznosc.
      • Gość: mrmisquamacus Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor IP: *.scansafe.net 17.10.06, 13:58
        waps, szczerze mowiac jak powiedzialem tu znajomym, ze chce zalozyc Leona to
        wytrzeszczyli oczy. tu profanacja jest nie zalozenie akrapovica lub yoshi :)
        takze kwestia mody u mnie akurat nie zawazyla. cos okolo rok temu uslyszalem je
        po raz pierwszy. nie czulem jakiejs wielkiej potrzeby aftermarketowego komina,
        ale...stalo sie hehe.

przyszedl wczoraj, wyglad - jest po prostu piekny (carbon ofkors), moze zaloze
        dzis, jak nie bedzie padac. montaz wydaje sie byc banalny, aczkolwiek nie
        cierpie zdejmowac owiewek. ale jezeli masz sv650N then no problem.
        wiesz, co do odchudzania mota, hmmm ja slyszalem, ze zawsze najlatwiej
        odchudzic jezdzca (i najtaniej) hehe. co do estetyki, u mnie i tak wsio pod
        owiewka wiec i tak i tak widac ino lead pipe & komin.

kumpela ma zolte sv i tez sie napalila na leona :) wiec, moze za kilka tygodni
        bede mogl powiedziec jak sie sprawuje Leoncio w takim moto. musze przyznac ze
        slyszalem kilka sv650 & sv1000 na konkretnych kominach wrazenie jest
        niesamowite, jezdzcy burzy.

PS stronke Ci podrzuce wieczorem, teraz nie moge tego znalezc, niestety
        wszystkie kominy tam chodza na R4, z tego co pamietam nie ma V2.

pozdro
        • wojtekk1000 Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor 17.10.06, 15:04
          Jeśli chodzi o montaż "slip-on" to tylko dwie śruby (w R1 nie musiałem nawet
          odkręcać owiewki) czyli zamontowanie trwa chwile... Jeżeli zmieniasz cały układ
          to może trochę potrwać w zależności od motocykla (jak demontowałem 4w1 z
          hayabusy to musiałem zdjąć wiatrak z chłodnicy).
        • Gość: nyorker . IP: *.dyn.optonline.net 18.10.06, 05:23
          ...
    • Gość: waps Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 17.10.06, 20:10
      SV 650S
      Na koncowke nie narzekam. Charakterystyczne Buuuuaaauuuu jest po prostu piekne i
      podnosi wlosy pod pachami oraz w majtkach. Przydalby sie jednak nieco mniejsza
      puszka (wyglad i waga).
      Czekam na stronke. Chetnie poslucham - podlacze do subwoofera i powkurzam
      sasiadow. Wniskuje, ze inwestycja w zestaw nie ma sensu.
      O odchudzaniu jezdzca pisal kiedys M Osikowicz. Mial racje, ale i tak dostalo mu
      sie od milosnikow tuningu. Nieslusznie. Physically fit Panowie i Panie - jest
      podstawa dobrego samopoczucia motocykla.
      • mrmisquamacus Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor 17.10.06, 20:50
        witam ponownie, zgodnie z obietnica:

www.sportrider.com/tech/146_0410_pipe_clips/
        zalozylem dzis, chwilke to potrwalo, ale...WARTO!!!
        tez nie musialem zdejmowac owiewki, dzwiek o wiele, wiele lepszy, gleboki basik.
        co do dzwiekow to moje ulubione z zalaczonej stronki to:
        leon
        devil
        yoshimura
        akrapovic

milego sluchania, na 5.1 creativa z subem, moja kobieta miala mnie konkretnie
        dosc :D

PS Wojtek, czy dostales w zestawie blaszke Leo Vince (wyglada to tak, jakbys
        mogl to przyczepic do tlumika, ale jakos koncepcji nie mam "dziury 3a robic czy
        co?")

Tlumik SUPER
        • deviant.rr Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor 17.10.06, 23:43
          Napisze to najprościej jak można, bo nie mam czasu (przygotowuję się do laborek
          na studiach)

Końcówka daje góra 2KM na kole (zmierzone na hamowni)
          Pełen układ potrafi dać nawet 14KM więcej na kole.
          Cały trick tkwi w zjawiskach falowych. Strumień gazów inaczej przepływa w środku
          średnicy a inaczej (wolniej) przy ścianach układu.
          Pełne układy po pierwsze są lepiej wykonane – dokładniej pospawane (brak
          zawirowań gazów wylotowych) a po drugie są wewnątrz bardzo dokładnie
          wypolerowane, co powoduje prawie doskonały tj. możliwie równy przepływ gazów w
          całej średnicy układu.

BTW moja RRa gada przez tytanowy układ LeoVince’a
        • wojtekk1000 Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor 18.10.06, 08:55
          mrmisquamacus napisał:

> PS Wojtek, czy dostales w zestawie blaszke Leo Vince (wyglada to tak, jakbys
          > mogl to przyczepic do tlumika, ale jakos koncepcji nie mam "dziury 3a robic
          czy
          > co?")

Nie dali mi!! Ale wiem o czym mówisz - przynitować trzeba (ja śmigam z nalepką -
          lżejsza - haha).
          • Gość: mrmisquamacus Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor IP: *.scansafe.net 18.10.06, 13:07
            hehehe, dobre. moze daje to z 0.0000000001KM na kg :)
            aczkolwiek jak nalepka zacznie sie odklejac, to bedzie robic wielkie opory
            powietrza i wtedy w druga strone :)

wiesz moze kto to moze przynitowac i czy nie uszkodza tlumika?
            • Gość: wojtekk1000 Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor IP: *.wroclaw.mm.pl 18.10.06, 15:51
              Sam bym się za to zabrał - ostrożnie i na 100% się uda...
              • mrmisquamacus Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor 18.10.06, 20:35
                zaleci teraz troche "lamerstwem" ale jak to sie robi?
                3a miec nitownice czy cos?
                • Gość: wojtekk1000 Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor IP: *.wroclaw.mm.pl 18.10.06, 20:47
                  Potrzebnę narzędzia:
                  nitownica (bardzo proste urządzenie), nity (dobierasz pod rozmiar otworów w
                  blaszce) - wiertarka (otwory trzeba nawiercić w "kominie" - takie jakie są w
                  blaszce).
                  • mrmisquamacus Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor 18.10.06, 20:54
                    dzieki, nity dali z blaszka wiec nie ma problem, ale na razie polatam z
                    naklepka, jak sie zniszczy albo odklei to wtedy pomysle.

• Gość: waps Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor IP: *.LIPS.Berkeley.EDU 18.10.06, 21:43
      Na zalaczonej fotce widze, ze - NYorker - zdjales blaszke z koncowki. Chyba
      slusznie, bo logo Leonka nie nalezy do najpiekniejszych.
      • mrmisquamacus Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor 18.10.06, 21:50
        blaszka jest w zestawie, zakladasz jak chcesz.
        samo logo to kwestia gustu :)

PS jak dzwieki?
    • Gość: waps Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 19.10.06, 09:51
      YEP! Posluchalem, ale to nie koniec. Jutro podlacze konkretniejsze glosniki.
      Zrobie tu maly quake. Przeanalizowalem wymienione przez Ciebie tlumiczki.
      Fantastyczne brzmienie. Dolozylbym jeszcze Arrow. Genialna rurka. SBK nie wydaje
      z siebie gwizdu charakterystycznego dla akrapovica i yoshi, co mi sie nawet
      podoba. Przynajmniej tak to slysze. Ciekawe jak to chodzi na v2? Smignal mi
      ostatnio jeden gosc na sv nakedzie wlasnie z sbk. Ale jechalismy w przeciwe
      strony, dlatego nie moglem sie za bardzo wsluchac w jego jazzy. Juz chyba
      pisalem o tym kilka dni temu, ze mialem przyjemnosc posluchac starego DL-a z
      Yoshi. Tutaj nie da sie wstawic trafniejszego komentarza niz pare
      entuzjastycznych wyzwisk. Raz tylko slyszalem cos lepszego - Aprilia Mille, ale
      nie mam pojecia na jakich gosciu smigal puszkach. Kiedy mnie mijal zadygotaly mi
      lydki, na ktorych na dodatek stanely deba wszystkie wlosy. Goscia gonil jakis
      gogus na kawce i jeszcze jeden na r1. Ale - believe or not - w tym tle poruszali
      sie calkiem bezdzwiecznie i jakos tak - beznamietnie.
      • Gość: mrmisquamacus Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor IP: *.scansafe.net 19.10.06, 13:44
        wstrzymaj sie, kumpela o ktorej pisalem zamawia sobie wlasnie leonka do esfalki.
        jak zalozy to moge nagrac dzwiek i wrzucic na 4um to sobie posluchasz.

fakt, zapomnialem dodac arrow, remus tez nie najgorzej, yoshi za bardzo
        jazgoczace sa troszke, aczkolwiek nie spodziewalbym sie aby sv krecil sie az
        tak wysoko bys to uslyszal :D
        • Gość: waps Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 20.10.06, 06:41
          Cool
          Ale fakt, ze raczej wysoko nie krece, tak do 8 tysiecy. Moze za jakis czas
          bedzie wyzej.
          • deviant.rr Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor 20.10.06, 11:17
            mrmisquamacus tak się zastanawiam jak idą postępy w przycieraniu - przez wakacje
            mieszkałem u ojca i nie miałem dostępu do neta więc nie jestem nabierząco...
            • Gość: mrmisquamacus Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor IP: *.scansafe.net 20.10.06, 13:01
              ekhm, no coz jesli mam byc szczery to nie ma sie czym chwalic :)
              po tym jak glebnalem mialem problemy z kregoslupem i reka (okazalo sie ze
              zlamalem palec, choc wydawal sie tylko stluczony). do tej pory kregoslup daje
              mi sie we znaki.

odpuscilem sobie ten sezon. zdarza mi sie schodzic bardzo nisko, ale slajderow
              regularnie nie przycieram. wiesz co tu duzo gadac, samo pieprzniecie na glebe
              tez dalo mi do myslenia :D nie to zebym sie przestraszyl ale koszty, koszty :D

brakuje mi kogos, kto by to obejrzal na zywo, wiesz powiedzial co zle robie i
              wtedy na pewno technike bym poprawil. jest kilka osob z ktorymi latam, ale
              niestety w naszym gronie to ja uchodze za "guru" i to ja ich ucze, tja...
              caly czas zle ukladam cialo, nie wiem, moze mam za krotkie nogi hehehe

planuje zrobic track day jeszcze w tym roku, bo ceny polecialy w dol, ale to
              tylko jak pogoda dopisze. jezeli nie w tym to w przyszlym na 100%. tam chociaz
              nie ma ruchu, piachu itp.

Kajetan pisal, ze Ty tez "przytarles" tyle, ze bladego, napisz co sie stalo.
              strasznie zaluje, ze nie ma mnie w Polandzie bo wtedy na 100% wybralbym sie z
              wami na te slynne juz czeskie winkle :D :D :D wtedy latwo mozna by bylo
              wychwycic co jest nie tak, ale jeszcze pare latek i zmywam sie stad a wtedy...

pozdro
              • Gość: nyorker Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor IP: *.dyn.optonline.net 20.10.06, 14:51
                'po tym jak glebnalem mialem problemy z kregoslupem i reka (okazalo sie ze
                zlamalem palec, choc wydawal sie tylko stluczony). do tej pory kregoslup daje mi
                sie we znaki.'

sori.

'koszty, koszty'

do kosztow hardware sie przyzwyczailem. ale koszty amerykanskich szpitali albo
                przyzwoitych ubezpieczen...
                • mrmisquamacus Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor 20.10.06, 18:50
                  dlatego ja sie ciesze, ze ubezpieczenie placi za mnie firma.
                  gdybym mial sam tu za wszystko placic to...

co do kosztow mota, to fakt, nie ma lekko, pewne rzeczy po prostu trzeba
                  zaakceptowac. sie jezdzi, rozbija to sie i placi :)
              • deviant.rr Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor 20.10.06, 15:43
                Zaliczyłem dzwon z autem – wjechałem w tył zaparkowanego samochodu. To był
                moment nieuwagi – okazało się, że taki moment wystarczył. Auto stało na wyjściu
                z zakrętu. Było doskonale widoczne, ale co z tego skoro patrzyłem w tym czasie
                na zegary. Nie udało się wyhamować – jadąc na przednim (hamowałem jednym palcem)
                uderzyłem tak, że przeleciałem nad samochodem, w którym RRa wyrąbała dziurę
                wielkości kasku.
                Na szczęście fart był taki, że nic mi się nie stało. Straty w moto były całkiem
                małe jak na taki dzwon i najważniejsze, że nie ucierpiał w nim układ jezdny.
                Pęknięty reflektor, połamany błotnik i połamana przednia owiewka. Pękła też
                obudowa zegarów i czujnik poziomu.
                Zamówiłem wszystkie części nowe (odpowiednio polakierowane wg. nr. Ramy). W
                kilka dni motocykl wyglądał jak nowy.
                • mrmisquamacus Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor 20.10.06, 18:55
                  tego sie zawsze obawiam. jak wylatuje zza zakretu, zawsze mysle czy czegos tam
                  do cholery nie ma (traktor itd itp).
                  najwazniejsze, ze Tobie sie nic nie stalo, moto zawsze mozna zmienic/naprawic.
                  ostatnio jak mi kolezka wyjechal przed samo moto, tez juz lecialem na przednim
                  kole (pierwsze w zyciu tak wysokie stoppie hehehe) ale to potwierdza teorie, ze
                  nalezy hamowac do konca a te wszystkie bajki o kladzeniu mota mozna schowac
                  miedzy ksiazki.

(pobijales sobie nogi o kiere?)
                  • deviant.rr Re: do Redakcji (Sz. Dziawer) - tor 20.10.06, 20:36
                    nic sobie nie poobijałem - chociaż to już ktryś raz przelatuję nad autem i
                    zawsze na drugi dzień czuję się jakby mnie ktoś kołem łamał...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka