Dodaj do ulubionych

Progresywna sprezyna

20.04.07, 21:44
czesc!

zastanawiam sie co tu zrobic zeby troche usztywnic moje KLE poniewaz niestety
tylny fabryczny amor nie wytrzymuje masy 2 osob i 3 kufrow:) i tu wpadlem na
pewien pomysl, a gdyby zalozyc progresywna sprezyne ale na tyl? jest takie
cos w ogole? bo caly amortyzator to droga inwestycja

pozdro
jagiel
Obserwuj wątek
    • Gość: hmm Re: Progresywna sprezyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 21:55
      wymień sprężynę bo obecna ma już pewnie dość przy takim obciążeniu
    • Gość: nyorker Re: Progresywna sprezyna IP: 70.19.14.* 20.04.07, 22:09
      jest. zalozylem u siebie. niebo przy ziemi w porownaniu do fabrycznej (te w
      caponord nie ciesza sie dobra reputacja). problem byl z zalozeniem, bo zaden
      warsztat nie mogl sobie poradzic z kompresja i zmuszony bylem szukac takiego ze
      stacjonarnym silownikiem hydraulicznym. ale to nie musi byc regula podobnie jak
      fakt, ze po zalozeniu sprezyny mam rufe wyzej o ponad centymetr. komfort jazdy -
      jak wspomnialem - niebianski. rzecz w tym, ze przy wstepnym ugieciu, na
      minimalnym skoku (moze 1-2cm) sprezyna progresywna jest bardziej miekka od
      fabrycznej, by potem wyraznie przybierac sztywna charakterystyke. wybieranie
      nierownosci na asfalcie fenomenalne. na dziurawych szutrach musialbym
      eksperymentowac (nie chce mi sie, bo rzadko jezdze na szutrach), bo jest za
      sztywna. raz jeszcze: dotyczy to caponord i sprezyny progresywnej hyperpo
      (jakies $100 - dokladnie nie pamietam).
      z pewnoscia (obok wydechu i zredukowanej zebatki na przedzie) byla to najlepsza
      modyfikacja jakiej dokonalem.
      • Gość: nyorker literowka IP: 70.19.14.* 20.04.07, 22:10
        hyperpro, oczywiscie.
        • Gość: lysy Re: literowka IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 21.04.07, 07:08
          Nie znam KLE ale w vtx na przodzie naprawde poprawily prace zawieszenia.
          Mnie sie udalo samemu w garazu zalozyc choc musze przyznac ze troszke sie
          nameczylem(Jak ja niecierpie pracy ze sprezynami)
          • Gość: jagiel500 Re: literowka IP: *.121.225.195.static.bait.pl 22.04.07, 16:03
            Czesc, patrzylem na stronie hyperpro ale niestety nie produkuja sprezyn do kle
            500, za to robia do wszystkich innych modeli a w szczegolnosci do przecinakow:)
            no ale mniejsza z tym, jak sa pieniadze to i firma sie znajdzie:)
            Najwazniejsze ze produkuja takie sprezyny na tyl! jak załoze to dam znac jak
            sie sprawuje.Dzieki za wypowiedzi!

pozdro
            jagiel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka