Dodaj do ulubionych

Prośba o info w spr. Yamaha SR 500

IP: *.dip.t-dialin.net 22.06.07, 17:02
Nabyłem na dniach Yamahę SR 500, ale nie mam do niej instrukcji.
Może znajdzie się na tym forum człek doświadczony i doradzi mi jaką benzynę
(ołowiową czy z dodatkiem) należy stosować. Jaki olej się tam wlewa,
mineralny czy syntetyk o jakim SAE i jakim W ?
Motocykl jest z 1979 roku. Stał długo zapomniany w garażu w Szczecinie.
Kobieta, która mi go sprzedawała nie potrafiła nic na temat jego eksploatacji
powiedzieć
Serdeczne dzięki za każdą informację.
Obserwuj wątek
    • Gość: baba_zanetti Re: Prośba o info w spr. Yamaha SR 500 IP: *.subscribers.sferia.net 22.06.07, 22:56
      powinien być połsyntetyk, najlepiej 15w50, chociaż yamaha zaleca od dawien
      dawna do swoich motocykli 20w50, czy wtedy też to nie wiem, nie mam serwisówki.
      Benzyna zwykła 95. Zalecam odrazu wymienić olej silnikowy. W ogóle lekki
      przegląd by się przydał by motocykl jeszcze posłuzył. PZDR
      • Gość: QbeK Re: Prośba o info w spr. Yamaha SR 500 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 14:45
        Z polsyntetykiem bym uwazal.Tak ja Kolega wyzej napisal 20W40 MINERALNY
        (pamietaj,ze 30 lat temu stosowano praktycznie tylko moleje mineralne)Sa
        dostepne Valvoline i inne.Potrzeba na zalanie ok.2,5l (zbiornik oleju jest w
        ramie a wlew znajduje sie na pn-zach od korka wlewu paliwa :).Jezeli masz
        tam "zegarek" to jest to wlasnie to.)
        Swiece - nie kombinuj ze wspolczesnymi wynalazkami wieloelektrodowymi,stosuj
        badz NGK (dokladny symbol sprawdz w katalogu i po uruchomieniu niechaj pogada
        troche i sie nagrzeje) badz ISKRE taka jak do Poloneza.W przypadku NGK jezeli
        zdazy sie zalac swiece to jest ona praktycznie do smieci dlatego osobiscie
        uzywam ISKRE - im starsza tym lepsza :).
        Piszesz,ze motocykl stal dlugo zapomniany - moga wystapic problemy
        ze "sparcialymi" membranami w gazniku co skutkuje utrudnionym rozruchem i
        exploatacja (za duzo paliwa - swieca czarna jak cholera to jeden z typowych
        objawow).
        Zycze mocnej nogi!
        • Gość: Adept Re: Prośba o info w spr. Yamaha SR 500 IP: *.dip.t-dialin.net 29.06.07, 23:25
          Serdeczne dzięki za informację. Motocykl już chodzi. Zlałem stary olej o
          konsystencji miodu, wymieniłem filtr instruując się niemiecką stroną
          internetową poświęconą takiej właśnie SR 500.Zalałem mineralnym SHELL sx 15w50
          W baku było suchutko, w gaźniku też. Podobno przestała w tym garażu od początku
          lat dziewiędziesiątych.Stary akumu.znaleziony obok na półce nie nadawał się już
          do niczego. Zafundowałem jej nowy, choć podono nie jest niezbędny(iskrownik)
          Po zatankowaniu postanowiłem jednak sprawdzić czy w ogóle wyda jakiś dżwięk
          Dowiedziałem się że aby ją zastartować musi ukazać się w okienku przy głowicy
          jakieś sreberko. I co powiecie ? Za czwartym kopnięciem mej niewprawionej nogi
          zagadała ochoczo i spontanicznie.Posiada pełen zakres obrotów tylko przy
          schodzeniu z nich, po zamknięciu gazu strzela w tłumik.
          Będę wdzięczny za więcej informacji i sugesti.
          • Gość: QbeK Re: Prośba o info w spr. Yamaha SR 500 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 10:00
            Alleluja!Jak zagadala to bardzo OK.Te sreberko,o ktorym piszesz to znacznik na
            walku rozrzadu informujacy o polozeniu tloka.Szczerze mowiac mozna to "olac" -
            naciskaj kopniak tak dlugo az poczujesz opor,wowczas skup sie chlopie i ile
            fabryka dala,kop.Pisze abys sie skupil albowiem istnieje ryzyko,ze
            kopniak "odda" lub jak mawiaja inni kopnie.Jest to o tyle niebezpieczne
            zjawisko,ze nastepuje bardzo gwaltownie i moze spowodowac kontuzje.Pogadaj z
            kims np.od Junaka nt temat,wez poprawke,ze Junak ma 350cc a Twoja Yamaha
            500cc....Ale jezeli upierasz sie przy "sreberku" to mozesz zajzec na:
            www.yamaha-motor.jp/mc/lineup/sportsbike/sr400/cafe/index.html i wejsc
            na link HOW TO KICK START
            Wyslij jakas fote na aliasqbek@yahoo.pl
            Powodzenia,
            QbeK
            • Gość: Adept Re: Prośba o info w spr. Yamaha SR 500 IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.07, 21:34
              Przesłałem Ci fotke Yamahy. Mam nadzieję, że dotarła. Po oskrobaniu z niej
              warstw wieloletniego gnoju i kurzu prezentuje się całkiem nieźle. Zbiornik i
              pokrywe filtru powietrza ma chyba od modelu późniejszego. Orginalny zbiornik z
              niesamowicie pogniecioną i przeszorowaną prawą stroną, dostałem luzem.
              Porwany był też tłumik , czego na zdjęciu chyba nie widać. Poprzedni właściciel
              musiał się na niej nieźle wyłożyć. Podobno ochrzcił ją w ten sposób już w
              pierwszym roku użytkowania.Był marynarzem i za komuny w roku 87 wybrał wolność
              z granicą. Yamaha została. Sprzedawała mi ją jego siostra, która mimowolnie
              została "spadkobierczynią".
              Tłumik zmieniłem na krótki akcesoryjny ze szczecińskiego Louisa. Musi tak na
              razie zostać dopóki nie znajdę oryginału. Na tym tłumiku też strzela po
              gwałtownym zejściu z wysokich obrotów w trakcie jazdy.
              Zdążyłem również zmienić opony Stare odkształciły sie za przyczyną 20-letniego
              postoju bez powietrza. Jazda na nich przypominała ujeżdżanie byka na rodeo.
              Nie wiedziałem ,że może być tyle problemy z nabyciem typowych i prostych opon
              do klasyka. Kupiłem w końcu jakiś czeski szajs. Przy tych prędkościach (dociąga
              do 130) chyba się na nich nie zabiję. W poniedziałek na przegląd i do
              rejestracji.
              Kto by pomyślał, że odpali i chodzić będzie po tylu latach zapomnienia.
              Co Yamaha to Yamaha.
              • Gość: QbeKv Re: Prośba o info w spr. Yamaha SR 500 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 13:15
                Zdjecie dotarlo - dziekuje.
                Jezeli szukasz oryginalnego tlumika tp widzialem jeszcze dwa dni temu na
                allegro.Odpal allegro i od razu w wyszukiwarce wpisz "SR 500".Sprzedaje gosc z
                Bydgoszczy.Kupilem swego czasu od niego kanape.
                Pozdrawiam,
                • Gość: siekiera77 Re: Prośba o info w spr. Yamaha SR 500 IP: *.aster.pl 02.07.07, 18:52
                  każdy powolany do reprezentacji
                  Polski w piłce kopanej
                  powiniwn obowiązkowo
                  jeżdzić eserem500 ! ;-)
                  • Gość: QbeK Re: Prośba o info w spr. Yamaha SR 500 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 08:46
                    Jo!
                    Siekiera dobrze gada!
                    Krotko po tym jak stalem sie posiadaczem SR'a,moj kolega zaproponowal:QbeK idz
                    na silownie i powiedz trenerowi,ze interesuje cie tylko prawa noga.
                    • Gość: Adept Re: Prośba o info w spr. Yamaha SR 500 IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.07, 12:09
                      Lekko nie jest ale ma to swój urok i klasę.
                      Coraz mniej spotyka się już motocykli z kiksstarterem.
                      Motocykl już po przeglądzie i zarejestrowany.
                      Nawet szybko udało się to załatwić.
            • kiosho1 Re: Prośba o info w spr. Yamaha SR 500 09.09.07, 16:49
              alleluja kolego duzo przesadziles lub jak kto woli mijasz sie z
              prawda nie wiem skad to odbijanie lub porownanie do junaka, duzo
              sluchasz ale .... to tak jak bys porownal syrenke do audi. mam sr
              500 od 15 lat zrobilem z nia juz duzo i napraw i kilometrow jeszcze
              nigdy nie zdarzylo mi sie zeby kopniak odbil, jest to niemozliwe
              poniewaz jego konstrukcja na to nie pozwala w przeciwienstwie do
              sztywnego zestawienia w junaku, przy okazji poszukuje siedziska ,
              zadupka oraz zegarow do sr500 z 78r
              adam
              • Gość: Adept. Re: Prośba o info w spr. Yamaha SR 500 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.07, 18:02
                Do Kiosho1.
                Czy mógłbyś mi objaśnic jak reguluje się w niej napięcie łańcuszka
                rozrządu, do czego tam się odnieść ? Na wolnych obrotach hałasuje co
                nieco. Sprawdzałem luz zaworowy i jest OK. Ssący 0,10, wydech 0,15.
                Boje się żeby nie przedobrzyć z naprężeniem.
        • zibi375 Re: Prośba o info w spr. Yamaha SR 500 05.08.07, 13:35
          Witaj kolego. Też niedawno nabyłem SR 500 i mam ten sam kłopot co Ty. Czarna
          świeca i bardzo ciężko jest go odpalić. Jeżeli byś mógł coś podpowiedzieć lub
          poradzić to napisz e-mailem.
          • Gość: Adept Re: Prośba o info w spr. Yamaha SR 500 IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.07, 16:19
            Czarna świeca, kłopoty z odpaleniem to moim zdaniem wina sparciałych,
            dziurawych membran w gaźniku.Takie objawy to tylko i wyłącznie wina gaźnika.
            Nic innego w tym prostym jak barszcz silniku dziać się nie może. Ja na początku
            wymieniłem wszystkie trzy (pomki przyśpieszającej, wzbogacania mieszanki i air
            cut) i problem zniknął jak ręką odjął. Wymieniłem też profilaktycznie wszystkie
            dysze i sprężynki przy zaworkach z membranami.
            Części te zamówiłem w salonie Yamahy w Gdyni na Wielkopolskiej. Nawet długo nie
            czekałem. Jedna membrana ok 60 zł. Możesz też przeczyścić część ruchomą i
            nieruchomą impulsatora.To taki punkcik, pastylka na kole magneta i część
            nieruchoma na obudowie ap zapłonowego u góry. Lubi on pokrywać się rdzawym
            nalotem jeśli uszczelka od pokrywy magneta jest już nieszczelna.
            • Gość: zibi Re: Prośba o info w spr. Yamaha SR 500 IP: *.bel.vectranet.pl 21.08.07, 14:59
              Kolego czy moglbys mi napisac numer telefonu gdzie moglbym kupic te membrane?
    • dragon600 Re: Prośba o info w spr. Yamaha SR 500 03.07.07, 08:54
      A stąd sobie ściągniesz instrukcję. Jakość nie najlepsza i po angielsku, ale
      zawsze...

www.megaupload.com/?d=3XFGPDOO
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka