Dodaj do ulubionych

co sie dzieje

11.11.03, 21:43
Kupuję Wasze czasopismo od paru lat Parę ostatnich numerów to katalog plus
reklama Jnteresujacych mnie artykułów coraz mniej Ostatnio poprosiłem panią
z kiosku by zaprzestała wkładac Swiat Motocykli do mojej teczki Pozdrawiam
Jarus
Obserwuj wątek
    • szymon.dziawer Re: co sie dzieje 12.11.03, 11:54
      No więc czego brakuje?
      Nie ma to jak konstruktywna krytyka...
      Pozdrawiam
      Szymon
      • jjarus Re: co sie dzieje 15.11.03, 09:09
        szymon.dziawer napisał:

> No więc czego brakuje?
        > Nie ma to jak konstruktywna krytyka...
        > Pozdrawiam
        > Szymon
        analiza ostatniego nr 11 Swiata Motocykli

reklamy na całą stronę str.2,5,7,11,41,42,75,91,108,109,112,113,114
        reklamy na pół strony str.9,36,89
        Katalog dla mnie posrednio też reklama str.od 14do 36 oraz 77,78,79,
        dla mnie do czytania
        str.3,4,6,10,12,37,82,83,84,85,99,100,101,102,103,104,105,106,107,razem 19
        no właśnie czego ja się czepiam
        a kto pamięta ile kosztowł Swiat Motocykli 6 lat temu ;3,60
        może się i czepiam ale chcę mieć czasopismo do czytania a nie ksiązeczkę z
        obrazkami
        pozdrawiam
        • zonzi Re: co sie dzieje 30.11.03, 22:51
          >a kto pamięta ile kosztowł Swiat Motocykli 6 lat temu ;3,60

A jak wtedy wygladal ...

> może się i czepiam ale chcę mieć czasopismo do czytania a nie ksiązeczkę z
          > obrazkami

A gdzie sie maja oglaszac wytworcy sprzetu, komisy i inni ?? W wydawnictwie
          regionalnym. Nie widzisz prostej zaleznosci. Wiecej reklam, wiecej kasy ,wiecej
          stron wiecej tekstu ? Zobacz sobie jakiekolwiek niemieckie czy angielskie
          czasopismo motocyklowe i zobacz ile tam jest reklam.

Pozdrofki
          Zonzi
          FZS600
      • vlaad1 Re: co sie dzieje 16.11.03, 12:39
        szymon.dziawer napisał:

> No więc czego brakuje?
        > Nie ma to jak konstruktywna krytyka...
        > Pozdrawiam
        > Szymon

Czego brakuje? No to jazda:
        -wszysko to co kiedyś zawierało się na tak zwanych "szarych stronach",
        czyli "Fair Play", "Szkoły Jazdy", "Listów" i felietonów pod różnymi tytułami,
        których było na tych stronach dużo,
        -okrojona mocno "Technika" - przypomnę tylko, że było całe mnóstwo
        wartościowych merytorycznie artykułów o mechanice Junaka itp (nic nie ujmując
        merytorycznie obecnym tekstom - jest ich po prostu dużo mniej)
        -testy i porównania nie sprowadzały się tylko do niezbyt długiego i niewiele
        mówiącego o sprzęcie tektstu oraz olbrzymich zdjęć na niemal całą stronę -
        kiedyś proporcje były odwrotne

Czy to mało? Każdy może ocenić sam....
      • jjarus Re: co sie dzieje 17.11.03, 20:46
        No ijak panie Szymonie może jednak warto przekierować nasze głosy do kogoś kto
        odpowiada za taki stan rzeczy być może będzie chciał to zmienić
        Pozdrawiam
        • szymon.dziawer Re: co sie dzieje 18.11.03, 11:11
          jjarus napisał:

> No ijak panie Szymonie może jednak warto przekierować nasze głosy do kogoś
          kto
          > odpowiada za taki stan rzeczy być może będzie chciał to zmienić

Żeby znowu były małe zdjęcia, na których nic nie widać i hektary tekstu, z
          którego można wywnioskować wszystko, tylko nie to, jak motocykl na prawdę
          jeździ? Teksty o starych motocyklach i grzebactwie pojawiaja się nadal. Fakt, w
          nieco okrojonej formie, ale poprostu tak mają sie do otaczającej nas
          rzeczywistości. Kiedyś kupowało się Junaka od pierwszego właściciela, teraz
          jest to już motocykl, który kilkukrotnie przechodził już przez ręce nowożytnych
          motocyklistów i zwykle nie trzeba już przy nim grzebać tyle co kiedyś. Zreszta,
          akurat o Junaku napisano już wszystko, no chyba tylko nie o tym jak przerobić
          go na olej opałowy, więc z tymi temetami trzeba uciekać się do archiwalnych
          numerów "ŚM".
          Ciekawi mnie, czy wypowiadajcy się o komercyjnych posunieciach mają o tym
          jakiekolwiek pojęcie, bo nazywając prezentacje nowych motocykli, czy przegląd
          przyszłorocznych nowości reklamą jest lekką zginką! Nie jesteśmy Chinami, gdzie
          na oficjalnej stronie Yamahy prezentuje się R1 a.d. 2001!
          A co do reklam. Również nie przesadzałbym. Jest ich sporo, ale dlatego została
          zwiększona liczba stron. Poza tym, skoro jest tu tylu fachowców, to doskonale
          powinni zdawać sobie sprawę, że w dzisiejszych czasach NIKT nie zarabia na
          gazecie nakładem, tylko właśnie reklamami. A co do komercji... Poprzedni
          wydawca również był komercyjny, a że nie chciał inwestować w rozwój pisma
          utrzymujac je w staromodnym układzie sprzed 20 lat? Za to należy mu dziękować?
          Uważam, że "ŚM" powinien inwestować w nowych czytelników, ale nie zapominając
          przede wszystkim o tych starych. Dlatego udało się, mam nadzieję, wypracować
          taki kompromis.
          Argumentacja "Agora - be, Prego - cacy" jak dla mnie jest poprostu śmieszna. A,
          że pismo jest komercyjne? Takie być musi, bo gdyby nie było
          komercyjne/dochodowe, to nie byłoby go wcale! Nikt nie wydaje już niczego
          charytatywnie, no może poza "Motocyklem Moje Chobby" - broszurą Polskiego Ruchu
          Motocyklowego pod redakcją Piotra "Besy" Czecha - którego z reszta bardzo cenię
          za całokształt, ale chyba niechcielibyście, żeby "ŚM" wyglądał podobnie i
          wychodził równie nieregularnie co wspomniany "MMH".
          Pozdrawiam
          Szymon
          • jjarus Re: co sie dzieje 18.11.03, 21:05
            Każdy ma swoje racje. Zobaczymy jaki będzie tego efekt.Ja w każdym razie tak
            jak napisałem w pierwszym poście zaprzestałem pronumeraty.Obecnie kupie Świat
            Motocykli tylko wtedy gdy przeglądając pod kioskiem znajdę coś
            ciekawego .Ciekawe czy na takim klijencie Wam zależy.
            pozdrawiam
          • janczar0 Re: co sie dzieje 20.11.03, 16:27
            Chyba Pan uważa, że my czytelnicy Świata Motocykli jesteśmy mało sprawni
            umysłowo, a nasze IQ jest niższe od IQ kulturystów, pisząc takie słowa:

> Żeby znowu były małe zdjęcia, na których nic nie widać i hektary tekstu...

Naprawdę umiemy i lubimy czytać, a jak będziemy chcieli pooglądać obrazki to
            zaczniemy kolekcjonować prospekty. Jest jeszcze jedno zdanie, które uraziło
            mnie i z pewnością wielu innych uczestników forum, a mianowicie:

> Ciekawi mnie, czy wypowiadający się o komercyjnych posunięciach mają o tym
            jakiekolwiek pojęcie, bo nazywając prezentacje nowych motocykli, czy przegląd
            przyszłorocznych nowości reklamą jest lekką zginką! Nie jesteśmy Chinami...

Na pewno nie jest Pan jedynym człowiekiem, który dysponuje wiedzą związaną z
            tematem rynku prasowego.
            Ciekaw jestem jakich argumentów użyje Pan do obrony tego żenującego dodatek w
            postaci filmu?
            Jakoś nie wspomniał Pan nic na ten temat.

Pozdrawiam

• patmate Re: co sie dzieje 20.11.03, 20:35
              Mi się podobał.
            • szymon.dziawer Re: co sie dzieje 21.11.03, 14:35
              > Ciekaw jestem jakich argumentów użyje Pan do obrony tego żenującego dodatek
              w
              > postaci filmu?
              > Jakoś nie wspomniał Pan nic na ten temat.

Przepraszam. Już się wypowiadam. Podobał mi się.
              Pozdrawiam
              Szymon
          • vlaad1 Re: co sie dzieje 26.11.03, 12:17
            szymon.dziawer napisał:

> Żeby znowu były małe zdjęcia, na których nic nie widać i hektary tekstu, z
            > którego można wywnioskować wszystko, tylko nie to, jak motocykl na prawdę
            > jeździ?

Właśnie wrażenia doświadczonego jeźdźca mogą być miarodajnym źródłem informacji
            jak ten motocykl jeździ

>Teksty o starych motocyklach i grzebactwie pojawiaja się nadal. Fakt, w
            >
            > nieco okrojonej formie, ale poprostu tak mają sie do otaczającej nas
            > rzeczywistości.

Rzeczywistość jest taka, że w dalszym ciągu jest wielu użytkowników Junaków,
            MZ, czy też innych przechodzonych sprzętów. ŚM jest bardzo nierówne. Raz
            drukuje doskonały artykuł o usprawnieniach "ruska", a dwa miesiące później
            niewiele mówiący artykuł o MZ BK 350. Czyli można jak się chce - tylko dlaczego
            nie zawsze się chce?

> Poza tym, skoro jest tu tylu fachowców, to doskonale
            > powinni zdawać sobie sprawę, że w dzisiejszych czasach NIKT nie zarabia na
            > gazecie nakładem, tylko właśnie reklamami.

Dlaczego próbuje mnie Pan obrazić? Rozumiem istotę umieszczania reklam, nie
            rozumiem istoty zubażania tekstu.

> Uważam, że "ŚM" powinien inwestować w nowych czytelników, ale nie zapominając
            > przede wszystkim o tych starych. Dlatego udało się, mam nadzieję, wypracować
            > taki kompromis.

Rozumiem, że właśnie ta dyskusja powinna również prowadzić do kompromisu. Uwagi
            z mojej strony proszę odbierać jako głos w dyskusji, a nie próbę dokopania za
            wszelka cenę.
            >
            > że pismo jest komercyjne? Takie być musi, bo gdyby nie było
            > komercyjne/dochodowe, to nie byłoby go wcale! Nikt nie wydaje już niczego
            > charytatywnie.

Jasne! Od komerchy jest reklama (z czegoś trzeba się utrzymać). Tylko pojawia
            się pytanie: do jakiego czytelnika chcecie dotrzeć? Czy ma to być pismo dla
            obojętnie kogo, byle kupił, czy też chce utrzymać stare, wierne grono
            czytelników. Przeciętnemu "Kowalskiemu" można opowiadać po łebkach i nie wdając
            się zbytnio w szczegóły, ale każdy kto "wychował" się na starym ŚM będzie
            narzekał.

Ze swojej strony pozostaje mi życzyć znalezienia kompromisu. Być może jest to
            możliwe - czekam na to niecierpliwie.
      • jjarus Re: co sie dzieje 22.11.03, 06:58
        Witam właśnie pojawił się 12 nr .Nic się nie zmieniło .Przykro mi ale będzie
        jeden zwrot więcej.Ja chcę czasopisma dla motocklisty a nie świerszczyka z
        obrazkami i naprawdę wolę stary sposób wydawania czasopisma nawet papier może
        być gorszy aby treść była lepsza.
        pozdrawiam
        • szymon.dziawer Re: co sie dzieje 22.11.03, 16:07
          Dziękujemy za jak zwykle konstruktywną krytykę. Oczywiście wyciagniemy wnioski
          i czekamy na kolejne cenne spostrzeżenia.
          Szymon Dziawer
          • jjarus Re: co sie dzieje 25.11.03, 08:37
            szymon.dziawer napisał:

> Dziękujemy za jak zwykle konstruktywną krytykę. Oczywiście wyciagniemy
            wnioski
            > i czekamy na kolejne cenne spostrzeżenia.
            > Szymon Dziawer

Panie Szymonie uważam Pański sarkazm zupełnie nie na miejscu.Oczywiście może
            Pan (olać)moją i innych kolegów opinię. Ale my jako klijenci możemy trochę
            więcej. Z czego Pan nie zdaje sobie chyba sprawy.Po Pańskich wypowiedziach
            widać że ma Pan Wszystkich co krytykują tam gdzie słońce nie dochodzi.
            Nie mam zamiaru dalej Pana przekonywać .Zobaczymy jak Pan na tym wyjdzie
            Nie było moim zamiarem robienie na Forum zamieszania .Nie jestem zfustrowanym
            młodzieńcem któremu nic się nie podoba .Po prostu chciałem mieć czasopismo
            do którego bym mógł wracać i które by mi odpowiadało.Ale jak się nie da.To była
            moja ostatnia wypowiedź na tym forum .Na tym poziomie nie będe dyskutował bo
            się nie da.
            Pozdrawiam Wszystkich
            • szymon.dziawer Re: co sie dzieje 25.11.03, 09:59
              Bardzo się cieszę, bo z Pańskich wypowiedzi nie wynikało nic konstruktywnego.
              Proszę zresztą przeanalizować swoją twórczość na forum. Stwierdzenia typu "nie
              podoba mi sie, bo nie" na prawdę nie pozwoliłyby nikomu na wyciągnięcie
              JAKICHKOLWIEK wniosków.
              Szymon Dziawer
              • bjoernrider Re: co sie dzieje 25.11.03, 10:03
                Ekspercka chamówa gat.I.
                • szymon.dziawer Re: co sie dzieje 25.11.03, 10:30
                  bjoernrider napisał:

> Ekspercka chamówa gat.I.

Tak? W którym miejscu?
                  Szymon
      • ukryta Re: co sie dzieje 28.11.03, 13:12

witam
        posiadam wszystkie numery SM, jeżdże od 5lat. kupować bede dalej -choćby po to żeby kiedyś komplet przekazać wnukom ;-)
        zasadnicza różnica miedzy starym a nowym SM definiuje sie w krótkim hasełku po tytułem:
        kiedyś- "pismo wszystkich motocyklistów"
        dzisiaj: "nr jeden wśród pism motocyklowych"
        kiedyś nacisk był kładziony na ludzi, ich potrzeby, sami tworzyliśmy poniekąd to pismo /dział korespondencji/, wicej felietonów pokazywało, że motocyklizm to idea, sposób na życie, coś co Nas łączy i wyróżnia.
        dzisiaj w SM bycie motocyklistą to posiadanie motocykla. najlepiej super-nowego i extra-drogiego. pseudoliterackie opisy motocykli /płakać mi sie czasem chce, wiecie o czym mówie/, kolorowe fotki, sporo reklam. mało w tym ducha i pasji...

coś podobnego stało się z moją drugą kultową gazetą -Fantastyką
        takie czasy.......
        pozdrawiam
        kasior & zuzka gs450s
    • heerflik.wroc Re: co sie dzieje 12.11.03, 15:37
      nie zgadzam sie!!!!,moze nie byl to najszczesliwszy pomysl z ta zmiana szaty
      ale to kwestia przyzwyczajenia,a pismo jak bylo najlepsze na rynku tak dalej
      jest,i tak trzymac nara
      • jjarus Re: co sie dzieje 15.11.03, 09:14
        Zgadzam się jest najlepsze. Ale tylko dlatego że wszystkie inne są gorsze .Czy
        zawsze tak będzie.Nie zmienia to faktu że nie mam co czytać.
        pozdrawiam
    • nightrider Re: co sie dzieje 12.11.03, 17:09
      mi np nie podobaja sie testy motocykli, predstawienie suchych danych mozna
      przeczytac na stronie producenta ,ja bym postawil na szersze omowienie jak ta
      maszyna poprostu jezdzi ,no bo licze ze testujacy nieco potrafi i nie jedna
      maszyna juz jezdzil ...(wezcie troche przykladu z gazety xxx o sportowych
      motocyklach )
      pozdr.
      • knf Re: co sie dzieje 15.11.03, 12:32
        Mi brakuje zabawnego obrazka przy wstępie, całość chce wyglądać troche zbyt
        profesjonalnie (nie ma mowy o przeroscie formy nad trescia), drażnią mnie też
        dziewczyny na plakatach (nie to że nie lubie dziewczyn... sami wiecie o co
        chodzi). Lubie też przeczytać coś w stylu "przegapiony cachód słońca" z bodajże
        7/2002, albo sprawozdanie wlasne któregoś z zawodników itp.
        • janczar0 Re: co sie dzieje 17.11.03, 14:46
          Bardzo dużo zmieniło się w NASZEJ gazecie i wszystkie te zmiany są posunięciami
          czysto komercyjnymi, może zwiększyło to przychód gazecie lecz odbiło się
          niezadowoleniem wielu waszych czytelników. Świat Motocykli stracił to coś, nie
          ma już tego niepowtarzalnego klimatu co kiedyś. A najgorszym waszym posunięciem
          był dodatek w postaci filmu. Wy którzy zawsze pisaliście o bezpiecznej jeździe,
          wy którzy staraliście się walczyć ze stereotypem motocyklisty (jaki on jest w
          oczach polskiego społeczeństwa wszyscy wiemy) dołączacie do gazety film, który
          zaprzecza wszystkiemu co do tej pory czytałem na waszych łamach, a do tego na
          pewno nie jeden szalony małolat brał przykład z waszego filmu i uczył się jak
          sobie szybko złamać kark. Początkowe słowa redaktora mówiące o tym by nie brać
          z tego filmu przykładu na niewiele się zdadzą.
          Uważam, że jesteście nadal najlepsi na rynku z jednego powodu, nie macie
          praktycznie żadnej konkurencji.
          A wasza strona internetowa to... no comments.
          • bjoernrider Re: co sie dzieje 19.11.03, 12:55
            Po pierwsze,z całym szacunkiem dla Pana Szymona, z wieloletnimi czytelnikami
            rozmawia Pan jak z bandą głupoli czepiającą sie bez potrzeby. To na nas (mam
            każdy numer od 1.95')wyrośliście, dla nas piszecie i dzieku nam istniejecie.
            Po drugie taki modny dziś marketing, to sztuka wychodzenia na przeciw potrzebom
            klientów (!!!). W naszym kraju jest to mylone ze sztuką sprzedania wszystkiego
            cokolwiek by to nie było. My jako czytelnicy, klienci, jesteśmy jedynym (!!!)
            gronem opinitwórczym dla Was. Warto nas więc chyba posłuchać. Jako ludzie
            związani z Waszym magazynem od lat, czujemy sie jego częścią i w momencie kiedy
            po latach słyszy się "co wy tam wiecie", a cała wypowiedź sprowadza się mniej
            więcej do "jak sie nie podoba to nikt Was nie zmusza" to widać całą więź Pisma
            z jego audytorium.
            Z PR pała Panie Szymonie.
            Poza tym film, o którym była mowa to rzeczywiście porażka. Amerykanie jacy są,
            każdy wie, do tego dresy, broń i Hip Hop. Nagle poczułem, że kładziecie na
            łopatki wszelkie kreowane przez Was do tej pory obrazy motocyklisty.
            Pokazywanie niedouczonych pajaców w baseball'ówkach daszkiem do tyłu i z
            kałachami w ręku, robiących groźne miny to poniżej nawet Popcornu nie mówiąc o
            Miesięczniku Wszystkich Motocyklistów. Takie dodatki dobre są dla pism dla
            bandżałów w stylu Twoje BMW czy cos takiego. Nie mówię tego żeby komus dokopac,
            ale motocykliści, których wychowywaliście przez ostatnie lata to nie ten typ.
            Chyba że macie to gdzieś.

Wyabczcie ewentualne byki, ale troche się spieszyłem.

Pozdrawiam
            Maciek
            • kamerdol Re: co sie dzieje 30.11.03, 22:51
              powiem tak. film byl zajebisty. super pomysl wiecej takich. wizerunek mam w
              dupie:)) i wydaje mi sie ze wszyscy oprocz niektorych motocyklistow maja go
              tez tam.

pozdro
              • bjoernrider Re: co sie dzieje 01.12.03, 16:58
                Język a'la M.Wiśniewski,jeszcze kup sobie kałacha i będziesz jak te barany z
                Florydy co byli na filmie. Luźne gacie, majty na wierzchu itp. Super pomysł nie?
                Motocyklista jak z obrazka. Założę się ,że portki z wywitrznikami to Twój
                motocyklowy uniform, a trzy paski świecą lepiej niż rflektory. Nie kompromituj
                sie stary. Ja rozumiem ,że kolesie wyczyniali na maszynach co chcieli, ale
                zapatrzec się w takich półmózgich buraków to ściąganie się do ich poziomu.
                Pozdrawiam
    • scorel Re: co sie dzieje 21.11.03, 00:33
      Zgadzam się z przedmówcą w 100%! Ten film to totalna kicha! Gazeta zeszła na
      psy a o stronie internetowej nie wspomne!
    • sly11 Re: co sie dzieje 22.11.03, 22:42
      z przykrośćą dołączam słowa krytyki.rozumiem tęsknotę kolegów za rzetelnym
      pismem motocyklowym,gdzie zdjecie powinno byc dodatkiem do treści a nie
      odwrotnie(plakaciki w środku,czarna rozpacz,tudziez podobne filmiki i inny
      badziew).kolego Szymonie z całym szacunkiem dla twojej pracy,wyciągać
      wnioski!!! jezeli swiat mocykli ewoluuje w kierunku "auto plus","auto
      swiat","auto pierdu pierdu" to sie ma.pamiętacie" auto technikę motoryzacyjną"
      pozostawiam do komentarza.sly 11
    • rysiek24 Re: co sie dzieje 23.11.03, 23:39
      dokladnie swiat motocykli schodzi na psy zaduzo reklam zamalo tekstu zdjecia
      na cala strone i zauwazylem ze tak zwane porownania motocykli sa porownaniami
      motocykli ktore byly juz opisane w gazecie miesiac lub 2 temu wiec kazdy wie
      jak wyglada i jak jezdzi ale przynajmniej gielda sie troszke rozbudowala.
    • osasa Re: co sie dzieje 27.11.03, 21:58
      Zgadzam się z krytykującymi, Świat Motocykli dużo stracił,kiedyś to był na
      prawdę miesięcznik wszystkich motocyklistów....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka