Dodaj do ulubionych

zakaz treści totalitarnych

18.10.09, 21:43
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7158536,Iwinski__Zakaz_koszulek_z_Che_Guevara__czyni_z_Polski.html
A co myślą Radzyminiacy?

Moim zdaniem, jeśli zakazujemy symboli nazistowskich, to należy być
konsekwentnym i zakazać symboli komunistycznych i socjalistycznych - wszelkich
totalitarnych systemów, które depczą wolność.

A może warto symbole dopuścić, ale karać za działalność zbrodniczą - za
wcielanie ideologi w czyn? Ale karać z całą surowością.
Obserwuj wątek
    • reala2 Re: zakaz treści totalitarnych 19.10.09, 08:24
      ciekawi mnie jak potraktowany zostanie aktualny herb Austrii. oczywiście
      wszelkie totalitarne treści są niemile widziane.
      • abc123.trzy Re: zakaz treści totalitarnych 19.10.09, 10:59
        http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d5/Coats_of_arms_of_Austria_%281919_-_1934%29.jpg/200px-Coats_of_arms_of_Austria_%281919_-_1934%29.jpg&imgrefurl=http://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_Austrii&h=186&w=200&sz=17&tbnid=7fIM-YDwpNbELM:&tbnh=97&tbnw=104&prev=/images%3Fq%3Dherb%2BAustrii&usg=__GtZC5uPCvS-DWRcCMF0Ksoc4yYE=&ei=aibcSpeUJYKQsAb-5b3DDw&sa=X&oi=image_result&resnum=1&ct=image&ved=0CAkQ9QEwAA

No ładnie, sierp i młot.

Dlatego wg mnie zakazywanie symboli jest durne.
        • reala2 Re: zakaz treści totalitarnych 19.10.09, 11:19
          chcę zwrócić uwagę, że symbol graficzny swastyki zaczerpnięty został ze staro
          słowiańskiego i staro hinduskiego wyobrażenia symbolu słońca.
          to znaczyłoby, że należy potępić praojców?
          • abc123.trzy Re: zakaz treści totalitarnych 19.10.09, 11:29
            symbol swastyki był nawet w jakimś kościele w Austrii, do którego chodził Hitler.

Tutaj artykuł o delegalizacji ONR.
            liberalis.pl/2009/10/17/olgierd-sroczynski-swiat-uratowany-przed-faszystami/#more-2250
            i drugi (tego nie czytałem jeszcze)
            www.mojeopinie.pl/wspanialy_smak_trucizny_czyli_kto_dzisiaj_jest_faszysta,3,1233358524"
            “Zagrożenie faszystowskie” nie może być więc postrzegane jako realne przez
            czołowych polityków czy prawników, dążących do ustanawiania
            “antyfaszystowskiego” prawa – trudno przynajmniej w to uwierzyć. O co więc
            chodzi? Jako się rzekło, robi się groźnie. Zagrożenie takie to wygodny sposób
            terroryzowania obywateli po to, aby coraz mocniej przywiązywali się do
            socjaldemokratycznego państwa, wierzyli w jego cudowną moc i wyłączną słuszność.
            I tutaj tkwi prawdziwy problem.

Kształtując taką świadomość pozostawia się praktycznie poza wszelką krytyką
            instytucje, które właśnie są największym zagrożeniem – bo totalitaryzm nie
            płynie z samej ideologii, ale z mocy sprawczej państwa. Państwo może więc w
            takiej sytuacji rosnąć sobie spokojnie, zyskiwać coraz to nowe moce i ewoluować
            tym samym w nową formę totalitaryzmu, a wszyscy będą się z tego jeszcze cieszyć.
            Jest to genialny pomysł socjaldemokracji.

"

Mnie się zdaje, że te kilka zdań jest prawdziwe. Ostatnimi czasy, ludzie godzą
            się na coraz większą inwigilację w imię np. walki z terroryzmem. Ale należy się
            zastanowić, skąd się ten współczesny terroryzm bierze? Czy czasem nie z tego, iż
            cywilizacja zachodu chce siła narzucą model naszej demokracji w innych częściach
            świata?
            • abc123.trzy Re: zakaz treści totalitarnych 19.10.09, 11:34
              I należy pamiętać, że ideologie faszystowskie (we Włoszech) czy nazistowskie (w
              Niemczech) czy komunistyczne (w ZSRR, Kubie, Chinach itd.) opierają się na tym
              samym rdzeniu - socjalizmie - w którym Państwo wie, czego człowiek potrzebuje,
              żeby był szczęśliwy. We wszystkich tych krajach dochodziło do ograniczeń naszych
              wolności.

A to, iż nagminnie mówi się, że faszyści to prawicowcy wynika tylko z tego, że
              usadzono ich w parlamentach po prawej stronie. Ideologia ta jest jak najbardziej
              jednak lewicowa.
    • radzradz Re: zakaz treści totalitarnych 19.10.09, 11:17
      Wg mnie tez.
      Kazdy metal nie mogłby chodzic w swojej czarnej koszulce z wiemy jakimi obrazkami.
      Poza tym kazda czerwona ideologia jest w swojej istocie piekna choc nierealna.
      Pozniej sie przeradza w totalitaryzm zwykle.
      Chociaz wkurzaja mnie 20 letnie gnojki w koszulkach z Che.
      Ale co zrobic...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka