Dodaj do ulubionych

Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów?

• Gość: rob-one Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? IP: *.chello.pl 20.10.09, 13:37
      Nie jestem sympatykiem PiSu, ale w tej kwestii ich popieram...
      To czy zgubie kartę i stracę kasę jest tylko moją sprawą, nie potrzebuję być
      uszczęśliwiany na siłę.
      Nie czuję też potrzeby podawać swoich danych osobowych, nie chcę żeby mnie
      gdzieś rejestrowali, przetwarzali tylko dlatego, że mam ochotę jeździć
      komunikacją miejską. Zamieszczanie zdjęcia jest równie bezsensowne, naprawdę
      nie przeszkadza mi noszenie dodatkowego dokumentu ze zdjęciem.
      Rozsądnym rozwiązaniem byłoby pozostawienie ludziom wyboru, jeśli ktoś chce
      kartę ze zdjęciem jego sprawa, jeśli komuś nie przeszkadza dotychczasowe
      rozwiązanie to nie widzę sensu uszczęśliwiać kogoś na siłę.
      • pawel.777 Re: Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? 20.10.09, 13:52
        Jasne....
        Wieczór w knajpie z agentem Tomkiem i służby wiedzą o Tobie więcej niż informacje na karcie miejskiej :)
        A może stenogram z Twojej rozmowy telefonicznej już czeka na publikację w jakieś gazecie :)
        Masz komórkę? Jeśli masz to wiedz (jeśli jeszcze nie wiesz), że ustalenie gdzie i o której byłeś i z kim rozmawiałeś to kwestia mniej niż godziny.
        Nie rozśmieszaj mnie inwigilacją przez okazjonalne zbliżenie karty do kasownika.
        • Gość: rob-one Re: Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? IP: *.chello.pl 20.10.09, 14:55
          a Ty nie rozśmieszaj mnie nadinterpretacją mojej wypowiedzi;)
          Nie napisałem, że czuję się inwigilowany.
          Chodzi jedynie o to, że MZA nie musi mieć moich danych osobowych w bazie abym
          mógł jeździć komunikacją miejską...bo i po co.
          pozdrawiam
          • pawel.777 Re: Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? 20.10.09, 15:16
            MZA nie musi mieć Twoich danych i nie ma. Skąd pomysł, że je może mieć?
            • Gość: rob-one Re: Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? IP: *.chello.pl 20.10.09, 18:47
              ok - ZTM...ale on również nie musi mieć moich danych żeby mnie wozić swoim
              środkami transportu
              • fb_e Re: Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? 21.10.09, 14:25
                nie musi. kupuj jednorazowe. najlepiej w różnych kioskach aby cię nie wykryli.
    • jurek_dzbonie Radni PiS wreszcie znaleźli sobie pracę! 20.10.09, 13:41
      Jak miło. Przebimbali 3 lata, a teraz jak się zbliżają wybory to na robotę im
      się zebrało :)
    • Gość: lis Karty miejskie ograniczajš wolno?ć pasażerów? IP: *.warszawa.mm.pl 20.10.09, 14:11
      Mozliwosci głupoty PISu są nieograniczone..
      • Gość: lisiczka Re: Karty miejskie ograniczajš wolno?ć pasażerów? IP: *.net-serwis.pl 22.10.09, 09:18
        glupota niektorych piszacych na forum jest olbrzymia.
        Mozesz napisac cis merytorycznego?
    • jerzy30 pokrecilo ich debili - na tej samej zasadzie 20.10.09, 14:24
      trzeba zlikwidowa prawa jazdy i dowody osobiste oraz legitymacje
    • Gość: le ming Karty miejskie ograniczajš wolno?ć pasażerów? IP: *.aster.pl 20.10.09, 14:32
      "Wymuszanie zgody na podawanie danych osobowych wydaje się nam niezgodne z prawem"

Wydaje im sie... I z tego powodu beda sie dopieprzac do projektu, ktory osiem
      miesiecy temu byl OK. Pewnie dlatego, ze wtedy im sie "nie wydawalo", do
      wyborow bylo daleko, a PiS ludzil sie, ze cos na polskiej scenie politycznej
      zawalczy.
    • Gość: filut z Pragi pierdu, pierdu a w tym czasie geszeft na peselach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 14:36
      pierdzistolki z kantorka maja juz nagranych powaznych klientow na dane
      osobowe. Jak sie nie wywiaza z obiecanych ilosci danych jelonkow, to beda
      wozeni do Kampinosu na kopanie grobow. Nie ma ten tego z klientami z miasta
      czy czuba polityki. Nic nie pomoze tlumaczenie.

Dlatego taka nerwowosc w szergach pierdzistolkow i takie silne, sponsorowane
      ujadanie na forach. Tu nie chodzi o kariere mlodego wilka z Legionowa ktora i
      tak bedzie trwala tylko tyle, ile parasol Bufetu, ale walka idzie o zycie.
      • Gość: Prahnitz Re: pierdu, pierdu a w tym czasie geszeft na pese IP: 212.244.73.* 21.10.09, 14:30
        > pierdzistolki z kantorka maja juz nagranych powaznych klientow na
        > dane osobowe.

Nie potrzeba ZTM na dane osobowe.

> Jak sie nie wywiaza z obiecanych ilosci danych jelonkow, to beda
        > wozeni do Kampinosu na kopanie grobow.

ROTFL!!!
    • Gość: Lewar Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? IP: 77.79.210.* 20.10.09, 14:40
      Brawo PIS, tu was popieram.
    • Gość: Jerzy Nie chcę nowej karty! IP: *.opi.org.pl 20.10.09, 15:41
      Chcę używać starej i nie mam zamiaru jej zmieniać. A jeśli moje dane
      mają posłużyć do wytworzenia karty to mają być zaraz usunięte i chcę
      otrzymać pisemne potwierdzenie ich usunięcia z ZTM.

Akurat szanuję swoje dane i nigdzie ich nie podaję.
      • pawel.777 Re: Nie chcę nowej karty! 20.10.09, 15:53
        Gość portalu: Jerzy napisał(a):

> Akurat szanuję swoje dane i nigdzie ich nie podaję.

To ich nie podawaj i się nie ośmieszaj idiotycznymi żądaniami :)

PS. ZUS, US, Administracja domu, firma telefoniczna, gazownia, elektrownia, zakład pracy, WKU, bank, policja, przychodnia, apteka itd. też nie mają Twoich danych? Nigdzie ich nie podajesz? Śmiechu warte :)
      • Gość: x Re: Nie chcę nowej karty! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.09, 15:54
        > Akurat szanuję swoje dane i nigdzie ich nie podaję.

Tak, oczywiście. Podpisałeś się Jerzy i wiemy, że pracujesz tutaj:
        www.opi.org.pl/
        No i co? Lepiej chyba mieć dane w ZTMie, nie?
        • pawel.777 Re: Nie chcę nowej karty! 20.10.09, 15:58
          Gość portalu: x napisał(a):
          > Tak, oczywiście. Podpisałeś się Jerzy i wiemy, że pracujesz tutaj:
          > www.opi.org.pl/
          > No i co? Lepiej chyba mieć dane w ZTMie, nie?

Al. Niepodległości 188 B. Full anonim...
          Ze śmiechu prawie z fotela spadłem :)

• Gość: a Ja wiem o co chodzi PiS-iorom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 16:31
      Otoz oni mierza innych wlasna miara. Kazde info o obywatelu moze byc
      dla nich przydatne. Ale teraz, skoro stracili CBA, jak mieliby takie
      informacje wykorzystywac? No to podniesli krzyk.
    • Gość: lam A jak to jest u innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 16:42
      Mania przesladowcza to paskudna przypadlosc. A moze PiS obawia sie,
      ze ktos moze zrobic z tych danych uzytek taki jaki oni by zrobili?
      Chce przy okazji przytoczyc przyklad panstw skandynawskich. Tam
      odpowiednik naszego pesela podaje sie przy bardzo roznych okazjach:
      kupujac bilet miesieczny, wypozyczajac ksiazki z biblioteki, itp.
      W tych krajach istnieja narodowe rejestry, w ktorych figuruja
      wszyscy obywatele oraz obcokrajowcy mieszkajacy tam i pracujacy. Sa
      tam przerozne informacje np. adres zameldowania, nazwisko naszego
      lekarza, numer naszego konta bankowego, miejsce pracy obecne i
      poprzednie i wiele, wiele innych info.
      Rozne instytucje maja dostep do danych zawartych w tym rejestrze,
      choc w roznym zakresie, rzecz jasna.
      Podejrzewam, ze pelen dostep ma policja i urzad skarbowy.
    • Gość: miruś Widać Bufetowa z Rutą muszą mieć w tym niezły IP: *.centertel.pl 20.10.09, 16:46
      interes, skoro tylu płatnych klakierów zatrudnili by popierali ich na
      internetowych forach.
    • vonsmroden Re: Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? 20.10.09, 17:42
      A dowód osobisty nie ogranicza twojej wolności osobistej?
      Co za durnie!
      • Gość: smrodenduypek Re: Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? IP: *.net-serwis.pl 22.10.09, 09:20
        jest pewna istotna roznica miedzy dowodem a biletem smrodku

co za smrodliwy debil.
      • Gość: Ania Re: Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.09, 14:10
        To Zakład Transportu Miejskiego jest dla Ciebie władzą?
        A co z Zakładem Oczyszczania Miasta?
        Może zażądają aktu urodzenia do abonamentu na wywóz śmieci?
        A co z karnetem do kina?
        Może zażadają przy sprzedaży świadectwa szkolnego?
        A może Ty vonsmroden`ie jakiś funkcjonariusz jesteś?
        A realizujesz kombincaje operacyjnom dot aktualizacji danych meldunkowych w
        Warszawie?
        Bo nie wierzę Twoją głupotę.
    • Gość: Margo Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? IP: *.chello.pl 20.10.09, 17:54
      10 miesiąc pasażerowie o tym mówią! Dobrze, że ktoś to wreszcie zauważył! Czas
      nagli!!!!!!!
      • pawel.777 Re: Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? 21.10.09, 09:15
        Gość portalu: Margo napisał(a):

> 10 miesiąc pasażerowie o tym mówią! Dobrze, że ktoś to wreszcie zauważył! Czas
        > nagli!!!!!!!

Masz rację. Czasu na wyrobienie nowej karty coraz mniej :)
    • Gość: Dell Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? IP: *.chello.pl 20.10.09, 18:09
      Szanowni państwo, którzy są "ZA" spersonalizowaną kartą - w ogóle nie wiedzą o
      co chodzi. Brak im niestety spojrzenia z dystansu, są jak stado (przepraszam)
      baranów. Świadomość, ze ich dane są wartością nie jest im dostępna.
      Faktycznie, wstyd mi za to, że to radny PiS zaczął mówić o tym a nie
      zainteresowały się problemem inne partie. Pan "pawel.777 jest etatowym w
      temacie kart spersonalizowanych (oczywiście na etacie ZTM - wystarczy poczytać
      różne fora na ten temat). ZTM, utopiła spore pieniądze w tym pomyśle, dlatego
      tak łatwo nie chce się wycofać. Jest proste rozwiązanie - kto chce niech
      podaje nawet numer kołnierzyka i obwód biustu. Ale Ci co cenią sobie
      prywatność (nie mówcie o komórkach, bankach, kablówkach - to jednak inne
      dziedziny) niech mają możliwość kupienia takiego samego biletu na
      dotychczasowych zasadach. ZTM realizuje !TYLKO! przewóz pasażerów! i nie musi
      wiedzieć o nas tyle ile chciałoby (z sobie znanych tylko powodów)!
    • Gość: Franek Pachnie świnią... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 19:50
      "Ponieważ w pierwszym podejściu Leszek Ruta [szef ZTM] poniósł klęskę, więc
      wziął się na sposób. Spersonalizowana karta znalazła się w pakiecie z ulgami
      komunikacyjnymi dla rodzin wielodzietnych."

... i cwaniactwem. Nieprawdaż?
    • Gość: krakós Ale o co chodzi?! IP: 82.177.125.* 20.10.09, 20:51
      Gdy około 15 lat temu kupowałem swój pierwszy bilet miesięczny w Krakowie, to
      też podawałem dane osobowe i wyrobiono mi odpowiednią legitymację ze zdjęciem.
      I nikt nie robił o to kretyńskiego rabanu.
      • fb_e Re: Ale o co chodzi?! 21.10.09, 14:35
        Popieram przedmówcę w 100%. Kiedy zamieszkałam w Warszawie, doznałam kulturowego
        szoku (negatywnego), że tu zamiast normalnych, osobistych kart miejskich są
        anonimowe. Oczywiście dostałam mandat za to, że moja karta jest źle podpisana
        (nie: NIE podpisana, źle podpisana - zdaniem 'pana kontrolera' niewyraźnie).
        kiedy w koncu zobaczyłam plakaty reklamujące spersonalizowaną kartę miejską
        zastanawiałam się jak to możliwe, że ZTM wpadło na to dopiero teraz?
        No to już wiem.
        Zresztą tak samo jest z buspasami. Pojawiły się, o my gosh, dwa buspasy, i jest
        wielkie halo, że jeden z drugim dłużej jedzie do pracy w swoim autku.
    • Gość: Gosc Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? IP: *.chello.pl 20.10.09, 21:05
      Tak sie wszyscy boicie i malo w gacie nie narobicie ze strachu o swoja prywatnosc i o to kto jechal gdzie i czym

"Zdzichu, co robiles na mokotowie o 3 w nocy"
      "Nie kochanie, nie bylem w agencji"

A zdjecia u fotografa kazdy wywoluje, i kto wie co sie w trakcie z nimi dzieje.... :) A internet wiele wie....
      • Gość: Franek Re: Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 22:01
        Gość portalu: Gosc napisał(a):

> Tak sie wszyscy boicie i malo w gacie nie narobicie ze strachu o swoja prywatno
        > sc i o to kto jechal gdzie i czym
        >
        > "Zdzichu, co robiles na mokotowie o 3 w nocy"
        > "Nie kochanie, nie bylem w agencji"

Czy dobrze rozumiem, że odmawiasz mi prawa do szlajania się w tajemnicy przed
        małżonką? To mi pachnie szariatem... :-)
    • whitenabuchodonozor Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? 20.10.09, 21:11
      No, ale przecież niewinni nie mają się czego bać.
      Sam prezes tak powiedział
    • Gość: xxx Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? IP: *.chello.pl 20.10.09, 22:15
      Nie Główny Inspektor Ochrony Danych Osobowych a GENERALNY Inspektor Ochrony Danych Osobowych ;) to po pierwsze - a po drugie zgadzam się z tym, że po co komu moje dane do biletu, a tym bardziej, żeby mogli je przetwarzać...
      Ja póki co nie wyrabiam nowej karty, poczekam jeszcze może się okazać, że rzeczywiście nie będą obowiązywały.
    • benyowsky Nic nowego pod słońcem... 21.10.09, 00:23
      Nic nowego pod słońcem. W większości PKS-ów są magnetyczne karty, które są ważne z dodatkowym biletem, na którym są wszystkie dane pasażera - imię, nazwisko, adres zamieszkania, numer dokumentu tożsamości, do tego takie rzeczy jak numer ID czy trasa, na której można jeździć. Nie ma zdjęcia, ale bilet jest ważny z dokumentem tożsamości, który ma zgodny numer z tym z biletu elektronicznego. Więc kanar czy kasjerka, która sprzedaje (przedłuża ważność) biletu i tak widzi z kim ma do czynienia, a kto jest upoważniony do używania biletu. PKS, który sprzedał bilet ma nasze dane osobowe w swojej bazie i co ciekawe nie ma zgody od pasażerów na przetrzymywanie takich danych. Bo pasażer kupując bilet nawet nie jest informowany, że jego dane osobowe są przetrzymywane w bazie danych, a zatem nie jest w stanie wyrazić zgody na takie praktyki PKS-ów. Powyższy przykład dotyczy PKS Nysa, z którego korzystam na trasie Opole-Kraków.

Jeśli więc PiS czy inna partia widzi w takim postępowaniu problem to powinni zaprotestować nie tylko w Warszawie, ale w całej Polsce.
    • Gość: Śpiewak operowy Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.10.09, 04:21
      Ach spij kochanie, jesli gwiazdke z nieba chcesz, dostaniesz
    • Gość: jarka Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? IP: 81.210.83.* 21.10.09, 08:46
      wolnosci jako takiej nie ograniczają, ale ZTM buduje sobie tym
      sposobem bazy danych, ktorymi za chwile bedzie handlowac za wielkie
      pieniadze...dziwicie sie potem skad jakis kretyn z banku ma Wasz
      numer telefonu i wydzwania 5 razy dziennie oferujac swoje wspaniale
      produkty ??? ludzie, prosze, pomyslcie czasem... (przypominam, ze
      50% mieszkancow Warszawy o ile nie wiecej korzysta ze srodkow
      komunikacji miejskiej...baza, ktora z tego powstanie bedzie duuuuzo
      warta)
      • pawel.777 Re: Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? 21.10.09, 09:20
        Ciekawe, że jakoś nie boisz się o bazy ZUS-u, skarbówki?
        To prezes ZUS-u siedzi za przekręty, dobrze pamiętam?
        Ale to oczywiście ZTM sprzeda dane. Zmień lekarza albo proszki.
        A jeśli faktycznie masz zdolności przepowiadania przyszłości to poproszę o numery lotto na przyszły tydzień.
    • Gość: Taaaaaaaa....... Bilet z danymi personalnymi??????!!!! -idiotyzm do IP: 213.172.175.* 21.10.09, 09:15
      do n-tej potęgi!!!
      To ciekawe, że tacy "myśliciele" jeszcze tam pracują......
      Kto komu tu robi kolesiowską przysługę? Bo mądrości i ekonomii tu
      ani za grosz!.
    • Gość: behawior53 Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? IP: *.warszawa.mm.pl 21.10.09, 10:35
      Problem polega na tym że patrzycie na sprawę kart i innych "udogodnień" jak
      małe chciwe dziecko uspokajane przez pedofila ciastkiem,grą i "miłoscią
      biliżniego" a w polityce i handlu TEGO NIE MA.i gdy przyjdzie do
      konfrontacji to koncerny nakryją nas czapkami już dosłownie.Dlatego wszystkie
      propozycje są kierowane do młodych "otwartych" ludzi bo nie chcą widziec
      zagrożeń.A wystarczy posłuchać wypowiedzi - na googl-u- chocby ,byłego
      agenta KGB aby nie być "od wieków mądrym polakiem po szkodzie.Tym bardziej że
      naprawdę mądrzy wyjechali widząc rozmotowywanie Pąństwa prze obcych szpiegów.
      • Gość: tak-dla-wolnosci Nie Wielkiemu Bratu!!! Precz z Auschwitz-kartą !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.09, 13:28
        Niedługo bez numerów na czole nie otworzą nam się drzwiczki do wagonu...to jakaś
        paranoja z tą "personalizacją". W ZTM siedzą służby?
        • Gość: Prahnitz Wielki Brat nie potrzebuje WKM IP: 212.244.73.* 21.10.09, 14:28
          > W ZTM siedzą służby?

Stary, służby mogą ciebie podglądać kiedy chcą i jak chcą. Nosisz telefon
          komórkowy, używasz karty kredytowej lub i bankomatowej, łazisz pod kamerami
          monitoringów miejskich. Dane z ZTM są do niczego nie przydatne, bo nie ma
          obowiązku klepania biletu w każdym pojeździe (do metra możesz wjechać windą).
          Więc nie popadaj w paranoję.
          Jakim trzeba być idiotą, żeby wierzyć w bajki o śledzeniu przez ZTM.
          • pawel.777 Re: Wielki Brat nie potrzebuje WKM 21.10.09, 15:04
            Gość portalu: Prahnitz napisał(a):

> Jakim trzeba być idiotą, żeby wierzyć w bajki o śledzeniu przez ZTM.

A jakim trzeba być debilem, bo idiotą to za mało powiedziane, aby system kart miejskich porównywać do numeracji w Oświęcimiu.
        • yavorius tobie już dziękujemy 21.10.09, 15:47
          Właśnie wyeliminowałeś się z dyskusji:
          pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina
          • Gość: HerrMann Re: tobie już dziękujemy IP: *.net-serwis.pl 22.10.09, 09:27
            ja mu nie dziekuje za dalszy udzial w dyskusji.
            Powalila mnie merytoryczna wazkosc tego twierdzenia.

Sam sie wyklucz kluczniku :)
    • cps_se Karty miejskie ograniczają wolność pasażerów? 21.10.09, 14:04
      Ciekawe czemu PIS za swoich rządów tak bardzo walczył o to żeby rejestrować
      karty Prepaid GSM. Jak wolność to wolność :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka