Dodaj do ulubionych

Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczenia

13.11.09, 18:39
Od dziecka brzydze sie faszyzmem. Ale ostatnio doszedlem do wniosku,
ze przydaloby mi sie zaswiadczenie potwierdzajace moj stosunek do
tej okropnej ideologii.

Zauwazylem bowiem, ze w konfliktach z innymi grupami spolecznymi,
przy probach lamania prawa czy obchodzeniu przepisow
administracyjnych, opinia publiczna w zasadzie staje po stronie
antyfaszystow. Dobrze by zatem bylo, gdybym kiedys w przyszlosci,
nie daj Bog, zlamal prawo, naruszyl przepis czy chociaz poklocil sie
z sasiadami, mogl wyciagnac odpowiednie zaswiadczenie i powiedziec -
prosze, jestem antyfaszysta.

Ba, ale jak takie zaswiadczenie zdobyc? Bylem w Urzedzie Dzielnicy,
ale tam nie mieli pojecia i nawet tak sie troche podejrzliwie
patrzyli. Moze jakies organizacje pozarzadowe wydaja tego typu
zaswiadczenia zaswiadczenia? Ktos mi powiedzial, ze byc moze
istnieje kapitula zorganizowana wokol srodowiska Gazety Wyborczej i
oni moga mianowac na antyfaszyste. Przyznam, ze przyjemnie byloby mi
dostac dyplomj antyfaszysty z rak redaktora Stasinskiego lub
Zakowskiego, ale boje sie, ze to za wysokie progi jak na mnie.

Ja bowiem jestem antyfaszysta nieefektownym, niemedialnym. Nie
chodze w demonstracjach, nie pisze listow do GW, ba, nie dzwonie
nawet do Szkla Kontaktowego.

A moze ktos z Was mogl by mi pomoc uzyskac taki dokument? Wiem, ze
na pomoc internautow mozna liczyc. Informujecie przeciez z
aptekarska wrecz dokladnoscia, jaki dystans dzieli Zlote Tarasy of
Centralnego, albo gdzie jest damski szewc w Rembertowie.

Obiecuje, ze gdy otrzymam zaswiadczenie, to dam Wam bezzwlocznie
znac, wraz z podziekowaniami. Nie tak jak ci od Zlotych Tarasow i
Centralnego.
Obserwuj wątek
    • Gość: wwe Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 18:58
      Nie za wcześnie zacząłeś weekend?
      • 0ffka Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 13.11.09, 19:22
        Gość portalu: wwe napisał(a):

> Nie za wcześnie zacząłeś weekend?

... też tak myślę :D
    • Gość: kixx Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni IP: *.acn.waw.pl 13.11.09, 20:21
      ja wiem,Ritzy ,ze Ty jestes antyfaszysta-przynajmniej duchem i czynem

kibicujesz Legii,a ci ktorzy kibicuja Legii sa notorycznie zgarniani
      przez policje za niewinnosc
      tak jak antyfaszysci
    • Gość: Ania Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni IP: *.aster.pl 13.11.09, 20:21
      Co się niektórym stało na punkcie tego faszyzmu? Od kilku dni tylko
      czytam o faszyzmie.
      • jan-w Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 13.11.09, 20:36
        Gość portalu: Ania napisał(a):

> Co się niektórym stało na punkcie tego faszyzmu? Od kilku dni tylko
        > czytam o faszyzmie.

To się stało:
        wawa11listopada.blogspot.com/
        • Gość: Ania Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni IP: *.aster.pl 13.11.09, 22:03
          Ale Obóz Narodowy miał zgodę na przejście ulicami, więc ich
          manifestacja była legalna. Częste rzucanie słowem "faszysta" tylko
          podgrzewa atmosferę, przynajmniej tak mi się wydaje.
          • 0ffka Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 13.11.09, 22:06
            Zamawianie 5 piw też było legalne :)
            • Gość: Ania Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni IP: *.aster.pl 14.11.09, 11:52
              Dopiero teraz domyśliłam się o co chodzi z tymi pięcioma piwami.
              Wczoraj nie odpisałam, bo nie widziałam powiązania. Myślałam, że oni
              autentycznie zamawiali piwo i nie wiedziałam co to ma do rzeczy, że
              sobie zamawiają.

Ale zdjęcie pomnika, które zamieścił Jan, jest pomocne.

Co do samego gestu, to nie znam jego historii, ale z uwagą
              przeczytałam to co napisał stephen_s i z jego wypowiedzi wynika, że
              ten gest nie jest tak jednoznaczny.
              • stephen_s Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 14.11.09, 12:11
                > Co do samego gestu, to nie znam jego historii, ale z uwagą
                > przeczytałam to co napisał stephen_s i z jego wypowiedzi wynika, że
                > ten gest nie jest tak jednoznaczny.

W tym temacie proponuję np. zerknąć na zdjęcia z okresu, gdy Grecją rządził gen.
                Metaxas:

www.metaxas-project.com/photos/index.php?showimage=5
                www.metaxas-project.com/photos/index.php?showimage=8
                www.metaxas-project.com/photos/index.php?showimage=106

Co prawda reżim Metaxasa był faszyzujący, ale nie miał nic wspólnego z Hitlerem.
                Co więcej, Grecja była jednym z celów ataku wpierw Włoch, potem Rzeszy.
                • jan-w Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 14.11.09, 15:10
                  > W tym temacie proponuję np. zerknąć na zdjęcia z okresu, gdy Grecją rządził gen
                  > .
                  > Metaxas:

Znakomita propozycja ;-)
                  Czy popierasz również reżim komunistyczny z okresu stanu wojennego w Polsce wprowadzony przez Gen. Jaruzelskiego? Nie można go porównywać ze stalinowskim, nie było łagrów tylko obozy internowania, a do ludzi strzelano dużo rzadziej. Czyli wszystko w porządku...

Sytuacja zaczyna się klarować. Ilu ludzi twoim zdaniem musi zastrzelić dyktator abyś go potępił? Do ilu trupów uważasz że to tylko osoba mająca prawo do wcielania w życie swoich poglądów?
                  • stephen_s Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 14.11.09, 15:25
                    Przepraszam, ale o czym w tym momencie mówisz? Czy ja gdziekolwiek napisałem,
                    żebym popierał Metaxasa?

Zalinkowałem te zdjęcia, bo potwierdzają to, o czym mówię - że "salut rzymski"
                    nie był stosowany wyłącznie przez hitlerowców. Że był to gest, który w latach
                    30tych przyjęło wiele organizacji prawicowych i nacjonalistycznych.
                  • jan-w Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 14.11.09, 16:01
                    Nie twierdzę że popierasz Metaxasa, ale obrazuję moją opinię że podanie przykładu łagodniejszych faszystów nie czyni ich reżimów akceptowalnymi. Argument że hailowali także faszyści greccy wcale nie dowodzi że tak się witają przyzwoici ludzie.

A jak to wygląda w polskim prawie, tłumaczy Andrzej Zoll w dzisiejszym wywiadzie na ten temat.
                    • stephen_s Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 14.11.09, 16:20
                      Pozwolę sobie przypomnieć, że cała nasza rozmowa zaczęła się od Twojego
                      stwierdzenia, jakoby ONRowcy wykonywali 11 listopada hitlerowskie pozdrowienia:

"Publiczne wznoszenie okrzyków rasistowskich i nazistowskich, a także
                      hitlerowskich pozdrowień mimo że zakazane przez prawo nie spotkało się z żadną
                      reakcją policji"

https://forum.gazeta.pl/forum/w,51,102943444,102954871,Re_Jestem_antyfaszysta_potrzebuje_zaswiadczeni.html

Czy dostarczyłem Ci dość argumentów za tym, że to, co robili ONRowcy, nie było
                      "wznoszeniem hitlerowskich pozdrowień"?
                      • jan-w Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 14.11.09, 19:36
                        Oczywiście. Przecież wiadomo że tym gestem sympatyczne chłopaki zamawiają piwo ;-)

• stephen_s Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 14.11.09, 21:00
                          Rozumiem. Nic Cię nie przekona, że białe jest białe, a czarne jest czarne?
                          • jan-w Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 14.11.09, 21:12
                            Bez przesady ;-)
                          • Gość: Ania Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni IP: *.aster.pl 14.11.09, 21:17
                            Ale te chłopaki ze zdjęcia naprawdę wyglądają sympatycznie. To chyba
                            jakaś grupka ze Słowacji.
                            Mnie się podoba w tej wypowiedzi Jana "lekkie przymrużenie oka".
                • Gość: Ania Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni IP: *.aster.pl 14.11.09, 16:29
                  No faktycznie, absolutne zaskoczenie.
                  • stephen_s Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 14.11.09, 20:59
                    Czyżbym wyczuwał nutkę ironii? ;)
                    • Gość: Ania Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni IP: *.aster.pl 14.11.09, 21:29
                      Nie, zupełnie. Raczej zaskoczenie.
                      Chyba mało kto wiedział, że ten gest był obecny też w Grecji.
                      • Gość: Ania analfabetka IP: *.skynet.net.pl 14.11.09, 22:15

> Nie, zupełnie. Raczej zaskoczenie.
                        > Chyba mało kto wiedział, że ten gest był obecny też w Grecji.

Ania dowodzi, że antysemici to analfabeci.
                        • Gość: Ania Re: analfabetka IP: *.aster.pl 14.11.09, 22:39
                          Lecz swoją obsesję u psychiatry.
          • jan-w Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 13.11.09, 22:14
            W tym właśnie największy problem że miał zgodę.
            Publiczne wznoszenie okrzyków rasistowskich i nazistowskich, a także
            hitlerowskich pozdrowień mimo że zakazane przez prawo nie spotkało się z żadną
            reakcją policji. Demonstracja ONR miała zgodę władz Warszawy mimo że dawno
            została zdelegalizowana w Polsce. W Niemczech za takie zabawy dostaje się 3 lata
            więzienia. A w Polsce i to w Warszawie policja nadal jest w takich sprawach
            impotentem po urazach postkomunistycznych.

miasta.gazeta.pl/opole/1,35114,7137988,ONR_zdelegalizowany.html

Czy te zdjęcia coś wam przypominają?
            miasta.gazeta.pl/warszawa/51,95190,7245424.html?i=0
            miasta.gazeta.pl/warszawa/51,95190,7243559.html?i=15
            • Gość: Ania Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni IP: *.aster.pl 13.11.09, 22:31
              Tu się Janie nie zgadzamy. Weź to na spokojnie. To jest Święto
              11 Listopada, więc chyba nie jest specjalnie dziwne, że
              Obozy Narodowe chcą być w tym dniu obecne. To także ich święto.
              • 0ffka Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 13.11.09, 22:38
                Przykro mi Aniu, że nie dostrzegasz problemu :(
                • Gość: Ania Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni IP: *.aster.pl 13.11.09, 23:05
                  Offko, ja się cieszę z ludzi, którzy kochają Polskę.

W ogóle to chyba najfajniej by było, gdyby w przyszłych latach w
                  Święto Niepodległości też były obecne Obozy Narodowe i żebyśmy
                  wszyscy mogli wspólnie świętować.

Rocznica odzyskania Niepodległości jest do tego powodem.
                  Można by to święto obchodzić radośnie.
                  Ale może to tylko takie moje pobożne życzenie.
                  • 0ffka Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 14.11.09, 01:14

> Offko, ja się cieszę z ludzi, którzy kochają Polskę....

Aniu ciesząc się, przeczytaj sobie ten artykulik z Gazety Wyborczej:
                    "Heil Hitler na 11 listopada"
                    Po raz kolejny faszystowska manifestacja przemaszerowała ulicami Warszawy.
                    Państwo polskie jest wobec narodowców bezradne. Policja potrafi ich tylko chronić.
                    W dniu święta narodowego 11 listopada przez Warszawę przemaszerowało kilkuset
                    aktywistów Obozu Narodowo-Radykalnego. Krzyczeli: "Narodowy socjalizm", "Precz z
                    żydowskim szowinizmem!", "Precz z żydowską okupacją". Odpalili też kilka
                    stadionowych rac, skandując: "Wielka Polska katolicka" i "Nie płakałem po
                    Wejchercie".....
                    cdn:
                    wyborcza.pl/1,76842,7249121,Heil_Hitler_na_11_listopada.html
                    PS
                    Nie miałaś historii w szkole?
                    Bardzo dziwi mnie, że nie znasz terminu: "Noc Kryształowa".
                    • stephen_s Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 14.11.09, 01:21
                      Naprawdę nie widzicie, jak tendencyjny jest ten artykuł?

Chociazby ten tytuł: "Heil Hitler na 11 listopada" - przecież nawet w samym
                      tekście nikt nie twierdzi, że ktokolwiek wznosił w trakcie tej manifestacji
                      okrzyki "Heil Hitler". Skoro tak, to po co ten tytuł??? Litości...

I powtórzę to, co napisałem niżej: gest "salutu rzymskiego" nie jest wyłacznie
                      gestem hitlerowskim. Jak najbardziej posługiwali sie nim polscy nacjonaliści
                      (którzy bynajmniej Hitlera nie popierali) - i współczesny ONR ma prawo ten gest
                      stosować.
                      • jan-w Przypomnienie 14.11.09, 10:08
                        Fragment obowiązującego Kodeksu Karnego:

art. 256
                        Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

literatura
                        art. 257
                        Kto publicznie znieważa grupę ludności albo poszczególną osobę z powodu jej przynależności narodowej, etnicznej, rasowej, wyznaniowej albo z powodu jej bezwyznaniowości lub z takich powodów narusza nietykalność cielesną innej osoby,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

literatura
                        art. 258
                        § 1. Kto bierze udział w zorganizowanej grupie albo związku mających na celu popełnienie przestępstwa lub przestępstwa skarbowego,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 2. Jeżeli grupa albo związek określone w § 1 mają charakter zbrojny albo mają na celu popełnienie przestępstwa o charakterze terrorystycznym, sprawca

podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

§ 3. Kto grupę albo związek określone w § 1 w tym mające charakter zbrojny zakłada lub taką grupą albo związkiem kieruje,

podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.

§ 4. Kto grupę albo związek mające na celu popełnienie przestępstwa o charakterze terrorystycznym zakłada lub taką grupą lub związkiem kieruje,

podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3.

Mającycm wątpliwości czy to nie przesada, czy grzeczni chłopcy z ONR, Falangi, Skini, Kibole itd nie powinni mieć prawa się zabawić, a także dla uważających że ich problem nie dotyczy, przypominam słowa pastora Martina Niemöllera:
                        "Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem Żydem.
                        Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem. Nie byłem komunistą.
                        Kiedy przyszli po socjaldemokratów, nie protestowałem. Nie byłem socjaldemokratą.
                        Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem. Nie byłem związkowcem.
                        Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było."

Napisał to w obozie zagłady Dachau.
                        • stephen_s To może inne przypomnienie... 14.11.09, 10:27
                          ... z Woltera:

"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego
                          prawa do ich głoszenia."
                        • warzaw_bike_killerz Re: Przypomnienie-poprosze o interpretacje. 14.11.09, 21:33
                          > Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa

Co ustawodawca mial na mysli uzywajac sformulowania "propaguje"?

"«upowszechniać jakieś poglądy, idee lub wiedzę» "

Co oznacza upowszechniac? Ano niewiele wiecej jak mowic o tym czym dana idea -
                          faszystowska nazistowska czy tez komunistyczna jest. A wiec jesli ktos napisze
                          podrecznik w ktorym opisze czym jest faszyzm, to upowszechni idee, jesli ja
                          upowszechnia, to propaguje?

Czy jesli napisze, ze podziwiam ideologie faszystowska czy tez nazistowska z
                          uwagi na sile porywu ludnosci w celu osiagniecia korzysci, jestem pod wrazeniem
                          zastosowania socjotechnik, psychotechnik, wykorzystywania wszystkich elementow
                          sterowania opinia publiczna, mistyfikacja itp, to bede propagowal faszyzm? Czy
                          jesli napisze, ze caly czas stosuje sie dokladnie te same metody socjotechnik,
                          to bede sie mijal z prawda?
                          Czy jesli bedzie dla mnie niezrozumiale, dlaczego sa symbole zakazane, czy tez
                          gesty zakazane, to bede tepym baranem, ktory nie rozumie, bo tak ma byc? Czy
                          walka z widokiem swastyki jest sama w sobie madra? Jak ktos ja zobaczy, to
                          natychmiast staje sie faszysta i w ten sposob maja zniknac "krzyzyki
                          niespodziane"? Ostatnio chyba rozszerzyli to na sierp i mlot, twarz Che itp. Jak
                          bardzo spoleczenstwo musi byc tepe, aby im rozgraniczac co jest dobre a co zle
                          nawet na rysunki?
                          • Gość: Ania Re: Przypomnienie-poprosze o interpretacje. IP: *.aster.pl 14.11.09, 22:49
                            "Czy jeśli będzie dla mnie niezrozumiałe, dlaczego są symbole
                            zakazane, czy też gesty zakazane, to będę tępym baranem, który nie
                            rozumie, bo tak ma być?"

Nie, będziesz antysemitą.
                    • Gość: Ania Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni IP: *.aster.pl 14.11.09, 02:10
                      Dobrze, przeczytam sobie jutro, bo dziś już trochę późno.

Jeśli chodzi o termin "Noc kryształowa", to chyba z raz o nim
                      słyszałam, ale nie utożsamiałam tego z tamtym wydarzeniem.
                      Gdyby mnie zapytał o to jakiś ankieter, to raczej wskazałabym na
                      jakieś wydarzenia w Pekinie. Nie wiem dlaczego - po prostu tak mi
                      się kojarzy.
              • jan-w Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 13.11.09, 23:10
                To nie jest Obóz Narodowy. To zwyczajni naziści. Tacy jako oni jakiś czas temu w
                Legionowie zabili bezdomnego w ramach czyszczenie miasta ze śmieci. Przed sądem
                wyjaśnili że byli pod wpływem nauk otrzymanych na obozie takiego właśnie "Obozu
                Narodowego".
                Faszyści, nawet jeżeli się nazwą "Obóz Narodowy" nie mają prawa do propagowania
                swoich nieludzkich poglądów. Tak się zaczyna, później mamy kryształową noc itd.
                • Gość: Ania Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni IP: *.aster.pl 13.11.09, 23:42
                  Musiałam sobie przeczytać co to jest kryształowa noc. Na przyszłość
                  proszę o łatwiejsze przykłady.

Rozumiem Cię Janie.

Mimo wszystko chyba nie powinniśmy mierzyć wszystkich jedną miarą.
                  • Gość: Ania sieg hail IP: *.skynet.net.pl 14.11.09, 00:11

> Musiałam sobie przeczytać co to jest kryształowa noc. Na przyszłość
                    > proszę o łatwiejsze przykłady.
                    >
                    > Rozumiem Cię Janie.
                    >
                    >
                    > Mimo wszystko chyba nie powinniśmy mierzyć wszystkich jedną miarą.

no comments

PS
                    Janie, Ania "nie" jest antysemitką*. Uwierz mi!
                    --
                    *kretynką
                    • Gość: Ania Re: sieg hail IP: *.aster.pl 14.11.09, 02:12
                      Za to ty nim jesteś.
            • ritzy Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 13.11.09, 22:39
              Janie-w, dziekuje za zdjecia. I wlasnie dlatego jestem antyfaszysta.
              Jak i rowniez antyrasista, antyantysemita, prorom oraz popieram
              walke z bieda na swiecie i z globalnym ociepleniem. Nie mowiac juz o
              gejach i transwestytach. Znaczy, z nimi nie walcze, tylko ich
              popieram, aby bylo jasne.

Nie masz moze jeszcze jakiegos zdjecia. Chcialbym sie do konca
              utwierdzic w swej nienawisci do tych nienawidzacych faszystow.
              Chodzi mi o te heil Hitler, czy tam pięć piw etc. Wszyscy o tym
              mowia (nawet Kixx, na oko spokojny facet), a ja wciaz nie widzialem.
              To jakis pech.

A przy okazji, wiecie co to jest: trzy palce wyciagniete w gorze? To
              pracownik tartaku zamawia piec piw.
              • jan-w Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 13.11.09, 23:13
                Pięć piw? Bardzo proszę: janexwwa.blox.pl/2008/08/Piec-piw-prosze.html
                Mimo podobieństwa nazw, to nie jest mój blog.
                • ritzy Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 14.11.09, 00:36
                  :)))
                • Gość: Ania Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni IP: *.aster.pl 14.11.09, 21:24
                  Z tym zamawianiem piwa, to chyba całkiem trafiliście.
                  Byłam tam w październiku. I przed tym pomnikiem leżało pełno szkła z
                  butelek po piwie. Właściwie praktycznie się po nim chodziło.
            • stephen_s Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 14.11.09, 00:22
              > Publiczne wznoszenie okrzyków rasistowskich i nazistowskich, a także
              > hitlerowskich pozdrowień mimo że zakazane przez prawo nie spotkało się z żadną
              > reakcją policji.

Pewnie się zaraz na mnie posypią gromy, ale ten gest, który wykonywali
              członkowie ONRu, to nie jest pozdrowienie hitlerowskie, ale pozdrowienie, którym
              posługiwali się polscy przedwojenni nacjonaliści.

Gest wyciągniętej ręki nie był stosowany jedynie przez hitlerowców, ale przez
              organizacje prawicowe w różnych krajach.
              • jan-w Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 14.11.09, 00:57
                > Gest wyciągniętej ręki nie był stosowany jedynie przez hitlerowców, ale przez
                > organizacje prawicowe w różnych krajach.
                >
                Dokończę - a także przez Rzymian.
                Banał od dawna powtarzany przez każdego mającego ambicję występować jak advocatus diaboli.
                Swastyka to przecież staroindyjski symbol ognia, a barwy biała i czerwona występują nawet w polskiej fladze. Czyli powinno byc dozwolone również używanie takich "polskich" flag z indyjskim symbolem?
                www.ivrozbiorpolski.pl/img/nsdap-flaga.gif
                • stephen_s Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 14.11.09, 01:15
                  > Dokończę - a także przez Rzymian.

Akurat przez Rzymian podobno nie.

> Banał od dawna powtarzany przez każdego mającego ambicję występować jak advocat
                  > us diaboli.

Wiesz, nie chodzi o to. Dla mnie to jest kwestia zwykłych faktów... Tak, wiem,
                  że 99% procentom ludzi w Polsce ten gest kojarzy się z nazizmem. Ale to, że coś
                  się ludziom kojarzy, nie oznacza, że jest to prawda... Fakty są takie, że
                  historia tego gestu nawet w nowoczesnej polityce zaczęła się nie od Hitlera, a
                  od Gabriela d'Annunzio - od którego potem przejął go Mussolini, a za nim inne
                  prawicowe organizacje. Także te, które nigdy z Hitlerem nie były sprzymierzone
                  (jak chociażby rząd Ioannisa Metaxasa w Grecji).

To, że w przedwojennej Polsce tego gestu używali nacjonaliści, to jest fakt
                  historyczny. Jeśli współcześni nacjonaliści chcą do tego gestu się odwoływać, to
                  mają takie prawo - jakby się ten gest nie kojarzył, on JEST częścią tradycji
                  polskiego nacjonalizmu.
                  • 0ffka Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 14.11.09, 01:20
                    stephen_s napisał:

> > Dokończę - a także przez Rzymian.
                    >
                    > Akurat przez Rzymian podobno nie.

Mylisz się. Jan ma rację.

PS
                    Czyżby nie było od paru lat historii ogólnoświatowej w średnich szkołach?
                    • stephen_s Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 14.11.09, 01:24
                      > Mylisz się. Jan ma rację.

Po pierwsze: mylę się w której konkretnie kwestii? Sprecyzuj.

Po drugie: skoro uważasz, że się mylę, to wiesz - wypadałoby, byś podała jakieś
                      argumenty.

> Czyżby nie było od paru lat historii ogólnoświatowej w średnich szkołach?

Szkołę średnią ukończyłem niemały czas temu. A historią akurat się interesuję od
                      dawna.

Dlaczego zarzucasz mi nieuctwo?
                  • jan-w W Polsce flaga ze swastyką to flaga NSDAP. 14.11.09, 10:01
                    To że był używany także przez faszystów w innych krajach to wątpliwe usprawiedliwienie. Próbuje go czasem też stosować niemiecka NPD, ale tamtejsza policja reaguje natychmiast, traktując ten czyn jako niezgodny z konstytucją. Niestety nasza policja ciągle boi się reagować wobec demonstracji mając w pamięci swoje przestępstwa z czasów PRL. Noo.. chyba że chodzi o pacyfistów, anarchistów itp "śmieciarzy". Takich przecież przyjemnie spałować. Ale porządnie ostrzyżeni chłopcy w czarnych mundurach budzą przecież sympatię wśród miłośników porządku.

Pewne symbole w pewnych krajach stają się w wyniku zajść historycznych jednoznaczne. Tak jest np ze wspomnianą przeze mnie swastyką. Nikt przy zdrowych zmysłach nie nawoływałby do legalizacji prawa do używania symboli nazistowskich np flagi NSDAP. A to przecież tylko indyjski znak ognia. Podobnie jest z faszystowskim pozdrowieniem i propagowaniem komunizmu.
                    BTW: Jedyna zaresjestrowana w Polsce organizacja ONR, jak wspominałem została zdelegalizowana, a jej przywódcy skazani.
                    • stephen_s Re: W Polsce flaga ze swastyką to flaga NSDAP. 14.11.09, 10:32
                      > Pewne symbole w pewnych krajach stają się w wyniku zajść historycznych jednozna
                      > czne. Tak jest np ze wspomnianą przeze mnie swastyką. Nikt przy zdrowych zmysła
                      > ch nie nawoływałby do legalizacji prawa do używania symboli nazistowskich np fl
                      > agi NSDAP. A to przecież tylko indyjski znak ognia.

Czyli np. uważasz, że współcześnie neopoganie, ciągle posługujący się swastyką,
                      powinni być skazywani za propagowanie nazizmu? Albo że powinno się zakazać
                      obchodów 1 Maja, bo wielu ludziom kojarzy się jednoznacznie z PRLem?
                      • jan-w Re: W Polsce flaga ze swastyką to flaga NSDAP. 14.11.09, 10:58
                        Neopoganie nie organizują przemarszy przez centrum Warszawy, demonstracyjnie
                        obnosząc się z symbolami faszystowskimi w czarnych mundurach i nie wnoszą
                        okrzyków rasistowskich.
                        Neopoganie nikomu nie zagrażają. Faszyści, jak tego dowiodły nawet ostatnie lata
                        - tak.
                        www.wprost.pl/ar/2098/Hitlerjugend/
                        • stephen_s Re: W Polsce flaga ze swastyką to flaga NSDAP. 14.11.09, 11:32
                          Czy możesz zdecydować się, co konkretnie masz przeciwko tamtej demonstracji ONRu?

Do tej pory wychodziło na to, że przeszkadza Ci samo stosowanie gestu, który
                          może kojarzyć się z nazizmem. Upierałeś się, że z racji tych skojarzeń zły jest
                          sam gest...

Teraz nagle okazuje się, że nie chodzi o sam gest, ale o to, czy osoba stosująca
                          go stanowi zagrożenie itd.?
                          • jan-w Re: W Polsce flaga ze swastyką to flaga NSDAP. 14.11.09, 15:00
                            stephen_s napisał:

> Czy możesz zdecydować się, co konkretnie masz przeciwko tamtej demonstracji ONR
                            > u?
                            >
                            > Do tej pory wychodziło na to, że przeszkadza Ci samo stosowanie gestu, który
                            > może kojarzyć się z nazizmem. Upierałeś się, że z racji tych skojarzeń zły jest
                            > sam gest..

To na pewno do mnie? Chyba nie przeczytałeś tego wątku od początku, albo pomyliłeś mnie np z kimś z KiR. Jeżeli chcesz poznać moją opinię, przeczytaj wcześniejsze posty w tym wątku.
                            • stephen_s Re: W Polsce flaga ze swastyką to flaga NSDAP. 14.11.09, 15:26
                              No, w rozmowie ze mną używałeś takich argumentów, że wynikało z nich, że dla
                              Ciebie zły jest sam gest...
              • Gość: Ania Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni IP: *.aster.pl 14.11.09, 02:18
                Zaraz Cię ktoś nazwie antysemitą, jak mnie trzy piętra wyżej.
                • Gość: he he he Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni IP: *.chello.pl 14.11.09, 03:29

> Zaraz Cię ktoś nazwie antysemitą, jak mnie trzy piętra wyżej.

albo że nocą żydom brody splatasz jak śpią
                  • Gość: Ania Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni IP: *.aster.pl 14.11.09, 11:27
                    To mi napisałeś ...
      • Gość: poi hehe.. zlosliwy chichot historii IP: *.aster.pl 14.11.09, 10:30

> Co się niektórym stało na punkcie tego faszyzmu? Od kilku dni tylko
        > czytam o faszyzmie.

ostatnio czytalem, bodajze w 'metrze', ze polska jest chyba glownym dostawca do
        niemiec gadzetow nawiazujacych do faszyzmu.
    • jan-w Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 13.11.09, 20:34
      Z tym zaświadczeniem to marny pomysł. W razie czego opinia publiczna będzie po
      twojej stronie, ale policja pobije ciebie i jeszcze dostaniesz wyrok za pobicie
      policjantów. Sądy w takich sprawach tylko przyklepują wyroki wydane przez
      policję. Ale jakby co, to ja mogę poświadczyć że nigdy ciebie hailującego nie
      widziałem :-)
      • Gość: kixx Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni IP: *.acn.waw.pl 13.11.09, 20:38
        Ale jakby co, to ja mogę poświadczyć że nigdy ciebie hailującego nie
        > widziałem :-)

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
        to fakt,ja tez
        ale piwa chyba czasem zamawia
    • Gość: Zyzio Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 23:10
      Ja Ci chętnie wydam. Jest tylko prosty egzamin. Niestety, wszyscy manifestanci
      go oblali, bo się okazało, że głoszą inne hasła niż mają na transparentach.
      Tobie pewnie się uda, a żądna wrażeń młodzież z bębenkami czegoś przy Tobie się
      nauczy.
      Pytanie pierwsze: Jaka jest różnica między faszyzmem, a nazizmem?
      Pytanie drugie: o czym mówi art. 13 ustawy zasadniczej?
      Pytanie trzecie: w jakich krajach w Europie występuje faszyzm?

Czas start.

--
      Mów mi Zyzio, mala
      • Gość: Zyzio Didaskalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 23:17
        Podczas gdy Ritzy cierpliwie wertuje książki podzielę się taką refleksją: Polska
        to dziwny kraj - tu kwitnie antysemityzm bez Żydów i antyfaszyzm bez faszyzmu :)

--
        Mów mi Zyzio, mala
    • Gość: spm Ha! Na takie zaświadczenie trzeba zasłużyć! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 23:12
      Przecież tak każdy chodziłby dumny z zaświadczeniem o antyfaszyzmie i zgarniał
      korzyści, o obowiązkach prawdziwego antyfaszysty zapominając! Na takie
      zaświadczenie, które owszem wydaje Żakowski (a podobno na niektórych widnieje
      podpis samego Blumsztajna) trzeba sobie solidnie zapracować, zwłaszcza w czasach
      gdy ulice polskich miast dudnią od huku faszystowskich buciorów, szerzą się
      pogromy i płoną żydowskie sklepiki.
      Po pierwsze rodzice i dziadkowie. Jakiekolwiek NSZ lub głosowanie na ND
      dyskwalifikuje, bo potomkom takich ludzi nie można ufać. Generalnie dobrze by
      było gdyby było chłopstwo, ideałem byłby Bund.
      Po drugie brak działalności medialno-bojowo-antyfaszystowskiej może być tutaj
      przeszkodą, ale pamiętaj że zawsze możesz spełnić się w internecie: powyzywać
      ludzi na forum Frondy, spamować fora naziolskie, pisać brzydkie maile ludziom z
      redwatcha.
      Po trzecie możesz wspomóc walkę z faszyzmem za pomocą stowarzyszenia
      "nigdy-więcej" donosząc o przejawach panoszącego się po naszych ulicach afszyzmu
      (np donos: "w toalecie na dworcu w Iłowie ktoś wyskrobał faszystowskie symbole w
      postaci swastyki. Policja odmówiła wszczęcia postępowania" itp.) Nie liczy się
      jakość, a ilość.
      Po czwarte musisz napisać list do gazety w którym wyrazisz swe oburzenie i
      obrzydzenie faszyzmem. Musi to niestety być reakcją na jakąś faszystowską
      zadymę/pochód/marsz/spotkanie/koncert, mieć 50-100 słów, czcionka Times New Roman.
      Jeśli list się spodoba redaktorowi po konsultacji z Sierakowskim, Ygą,
      Biedroniem i Krystianem Legierskim masz szansę na dyplom. Uroczyste wręczenie
      odbywa się na Czerskiej, pokój 103.
      Gdybyś spełnił wszystkie te warunki na najwyższym poziomie, być może odbyło by
      się to w al. Przyjaciół, ale skoro jesteś niemedialny to cóż...
    • krwe Re: Jestem antyfaszysta - potrzebuje zaswiadczeni 13.11.09, 23:44
      na Różyku dostaniesz, bez zbędnych słów
    • Gość: corgan cza by reaktywować nagrodę Antyfaszysta Roku IP: *.chello.pl 14.11.09, 04:08
      Co prawda kapituła przyznająca to zaszczytne wyróżnienie nie zbiera się ostatnio
      i nie rozdaje nagród po tym jak jeden z jej słynnych laureatów Simol Mol zszedł
      był z tego świata, ale co szkodzi reaktywować tę nagrodę? Antyfaszyzmu nigdy za
      wiele.

Nie wiem tylko czy wyróżnienie Antyfaszysty wymaga coś więcej poza deklaracjami?
      Dmuchanie innych wrażliwych antyfaszystek bez gumki (zakładanie to przejaw
      rasizmu a więc faszyzmu)i zarażanie ich HIVem już chyba nie wchodzi w grę?
    • arek103 Jak zgrabnie napisany post 14.11.09, 18:40
      Jak zgrabnie napisany post - wyglada niemal jak wypracowanie :)
    • elfkabezhaltera Debil albo troll ... 14.11.09, 21:07
      Za zgrabnie napisane, aby był to debil, więc najprawdopodobniej troll. Choć u
      lewaków nie taki przypadki widywano ...
      W każdym bądź razie, nie ma sensu z "ritz'ym" dyskutować.
      Borys
      • jan-w Re: Debil albo troll ... 14.11.09, 21:13
        Jajcarz, nie debil ani troll.
        • Gość: wwe Re: Debil albo troll ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.09, 22:33
          ritzy,jednak nadal chlasz,jest 22.28 sobota rusz się , machnij jakiś
          tekst,ludziska się zaangażowali a ty co ?
        • 0ffka Re: Debil albo troll ... 15.11.09, 00:49
          jan-w napisał:

> Jajcarz, nie debil ani troll.

... a gdzie podział się Janusz Karolak? ;D
          PS
          Szkoda że nie ma już na forum Niecha, Pana Pndzelka... Oj działoby się... działo!
    • ritzy Bardzo wszystkim dziekuje 15.11.09, 15:04
      Za zaangazowanie w dyskusji, a zwlaszcza za proby ukazania polskiego
      faszyzmu w calej jego - na codzien zgola niewidocznej - ohydzie i
      obrzydliwosci. Niestety, nadal nie udalo mi sie zobaczyc aktualnego
      zdjecia faszystow nadwislanskich w salucie nazistowskim. Ale jestem
      przekonany, w slad za obiegowa opinia, ze z dala od swiadkow i ich
      aparatow foto wykonuja ten gest bardzo czesto.

Jestem rowniez bardzo wdzieczny tym, ktorzy badz na forum, badz w
      myslach, uznali ze nie jestem debilem. To jest prawda.

Przykro mi, ze nie jestem Karolakiem, ale chcialbym poinformowac, ze
      prowadzone sa rozmowy z Uzmanem, co do odnalezienia drogiego Janusza
      K. Natomiast Pendzlem moglbym byc, gdybym chcial. To jest, ku...,
      latwe.
      • 0ffka Re: Bardzo wszystkim dziekuje 15.11.09, 15:08
        ritzy napisał:

> Natomiast Pendzlem moglbym byc, gdybym chcial. To jest, ku...,
        > latwe.

... z całym szacunkiem Ritzy :) ale, jak na Pana.Pndzla... to jakiś żeś
        wykastrowany :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka