Dodaj do ulubionych

Magiczne słowo "standarD"

08.01.10, 11:58
Nic nie pomoże tym wszystkim medialnym nieukom, nawet afera z "chemioterapią
niestandardową", którzy w kółko Macieju odmieniają na wszystkie sposoby słowo
"standarDowy" jako "standarTowy".
A mówią tak dziennikarze (Lis wreszcie się nauczył mówić poprawnie), poloniści
(Pitera), profesorowie!!!

Nie dziwię się, że posłowi Niesiołowskiemu skoczyło ciśnienie po przemówieniu
Prezesa...
Obserwuj wątek
    • Gość: na swoim Oj poprawiaczko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 12:34
      Słyszałaś iedyś o głoskach dźwięcznych i bezdźwięcznych?
      • uzman Re: Oj poprawiaczko... 08.01.10, 12:47
        nnike zapewne dostaje konwulsji za każdym razem gdy ktoś ośmieli się
        powiedzieć japko.
      • nnike Re: Oj poprawiaczko... 08.01.10, 13:06
        Gość portalu: na swoim napisał(a):

> Słyszałaś iedyś o głoskach dźwięcznych i bezdźwięcznych?

Ty nie? Mówisz "standarT", ale odmieniasz jako "standarDowy" i takoż piszesz.
        • Gość: na swoim Re: Oj poprawiaczko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 13:28
          No właśnie, "t" jest słyszane, ale "d" pisane, w czym problem? Wszak napisałaś przecież: "(...) w kółko Macieju odmieniają na wszystkie sposoby słowo "standarDowy" jako "standarTowy". A mówią tak dziennikarze (...)"

W tym momencie nie wiem, chodzi ci o błąd ortograficzny, czy błąd wymowy?
          Co skłania mnie do złożenia wniosku o bezlitosne batożenie twórców niechlujnych notatek na forach internetowych. Zwłaszcza twórców, którzy w taki niechlujny sposób próbują dyskutować o zasadach poprawnej polszczyzny!
        • voyager747 Re: Oj poprawiaczko... 08.01.10, 23:28
          a co to ma wspólnego z forum tematycznym:Warszawa ?
          • Gość: poi Re: Oj poprawiaczko... IP: *.aster.pl 17.01.10, 07:40
            napisz na forum@ lub/i do moderatorow, zeby przeniesli na ortografie.
    • Gość: Axn O !!!!!! Miodek odwiedził nasze forum !!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.10, 13:21
      • nnike Re: O !!!!!! Miodek odwiedził nasze forum !!!!!!! 17.01.10, 00:07
        Miodek to klasyk!
        A pani polonistka Pitera mówi w Babilonie "permamentnie", jak również:
        "dzisiej", "tutej" i oczywiście "standarTowy".

Słowo to brzmi i jest pisane identycznie także w języku angielskim...
        • Gość: poi Re: O !!!!!! Miodek odwiedził nasze forum !!!!!!! IP: *.aster.pl 17.01.10, 07:38
          sa tzw. nalecialosci regionalne (typu: rekom, u nasz itp.), ale lepiej
          byloby, gdyby ktos z wieksza wiedza wypowiedzial sie w temacie.

niemniej polonisci, pomimo ze powinni uzywac poprawnej polszczyzny, nie
          powinni chyba zabijac wszystkich smaczkow naszego jezyka ? to akurat
          jakby tlamsic rekodzielo na rzecz mebelkow z ikei ;)
        • Gość: kixx Re: O !!!!!! Miodek odwiedził nasze forum !!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 17.01.10, 12:09
          za stanartowy w wymowie PWN nie zaleca wieszania na suchej
          galezi
          poradnia.pwn.pl/lista.php?id=206
    • Gość: Ania Re: Magiczne słowo "standarD" IP: *.aster.pl 08.01.10, 23:52
      Masz rację.
    • kamilo_82 Re: Magiczne słowo "standarD" 18.01.10, 17:12
      nnike napisała:

(...) > A mówią tak dziennikarze (Lis wreszcie się nauczył mówić poprawnie),
      poloniści
      > (Pitera), profesorowie!!!

Akurat na lisie to się nie wzoruj. Każdy wie, że jest on tępakiem i
      nieudacznikiem życiowym.
    • Gość: bietka Re: Magiczne słowo "standarD" IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.10, 19:24
      • Gość: bietka Re: Magiczne słowo "standarD" IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.10, 19:37
        Ha!!A ja was zastrzelę!! W starym słowniku Szobera z 1963 r. znalazłam taką
        definicję :)

"Standard(norma)-standaryzować(normalizować)-STANDARTOWY (znormalizowany)"

Czyli forma standartowy i jak mniemam standart były dawniej formami poprawnymi
        i używanymi. Obecnie uznanymi za nieprawidłowe.
        • hajota Re: Magiczne słowo "standarD" 18.01.10, 20:49
          Tak, to prawda. Jeszcze 50 lat temu były to formy jak najbardziej poprawne.
        • misiania Re: Magiczne słowo "standarD" 21.01.10, 23:41
          uff, dzięki ci, bietka. byłam przekonana, że kiedyś spotkałam się z tym, że
          słowo "standartowy" istnieje.(tzn. istniało). ale jakoś nie mogłam znaleźć,
          gdzie ja na to trafiłam, i już zaczęłam myśleć, że coś sobie wymyśliłam. czyli
          jednak nie wymyśliłam :))
        • nnike Re: Magiczne słowo "standarD" 24.01.10, 01:11
          Gość portalu: bietka napisał(a):

> Ha!!A ja was zastrzelę!! W starym słowniku Szobera z 1963 r. znalazłam taką
          > definicję :)
          >
          > "Standard(norma)-standaryzować(normalizować)-STANDARTOWY (znormalizowany)"
          >
          > Czyli forma standartowy i jak mniemam standart były dawniej formami
          poprawnymi i używanymi.

Przecież to zdanie jest nielogiczne: ze słowa "standard(norma)" ma wynikać
          "standarTowy"???
          Obawiam się, że ten wpis znalazł się w erracie dołączonej do owego słownika.
          Musiała być ;)
          • Gość: bietka Re: Magiczne słowo "standarD" IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.10, 19:18
            Podałam słowo w słowo, całkowity zapis hasła STANDARD podany w słowniku Szobera.
            Jeszcze raz cytuję słowo w słowo, znak w znak zapis słownikowego hasła :

"Standard (norma) - standaryzować(normalizować)- standartowy(znormalizowany)"

• tylko.tu Re: Magiczne słowo "standarD" 25.01.10, 09:08
              to blad w slowniku. nie nalezy slepo wierzyc we wszystko co ludzie napisza, a
              potem zdarza sie, ze i wydrukuja ;)
              • hajota Re: Magiczne słowo "standarD" 25.01.10, 12:04
                To nie jest błąd w słowniku. Stary "Słownik poprawnej polszczyzny" pod redakcją
                prof. Doroszewskiego dopuszczał formę "standartowy", choć za poprawniejszą
                uznawał "standardowy". W tekstach przedwojennych i dawniejszych występuje
                "standartowy". Język się zmienia, ot co.
                • tylko.tu Re: Magiczne słowo "standarD" 25.01.10, 14:46
                  niewazne, ze dopuszczal. oczywiscie moge sie mylic, ale na moje oko ta forma
                  jest niezgodna z zasadami obowiazujacymi w naszym jezyku, czyli jest bledna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka