Gość: Gość Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.10, 16:02 Ruszybyś się chłopie. Pomogłoby i na tuszę i na wyraz twarzy i na samopoczucie. Wiecej spokoju ducha życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: górnikzmetracięty Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.internetia.net.pl 30.03.10, 16:27 wystarczy że w izraelu na lotnisku Polakami pomiataja, w Warszawie nie bedziemy popierać takich artykułów. Odpowiedz Link Zgłoś
n_i_k Tak samo Masa Krytyczna! 30.03.10, 16:30 dobry komentarz, ja bym go rozciągnął na rowerzystów z Masy Krytycznej - blokują miasto co miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfgdfg Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: 195.42.249.* 30.03.10, 16:30 Zgadzam się z redaktorem. To samo dotyczy rowerzystów. Masa krytyczna blokuje miasto w kazdy ostatni piątek misiąca, pod ochroną policji, ogolnie na koszt podatnika i uważają że są fajni. To tak jakby stoczniowcy przyjeżdżali na blokady co miesiąc. Masa krytyczna niedość ze blokuje ruch samochodowy to jeszcze blokuje ruch pieszy. Żeby przejść prze ulicę trzeba czekać kilkanaście minut. Strach pomyśleć co będzie jak sie zrobi cieplej i liczba chętnych wzrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zorientowany Re: Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.10, 14:39 Z tymże na biegi uliczne pieniądze idą głównie od sponsorów i setki tysięcy jak nie miliony trzeba zapłacić za samo wstrzymanie ruchu autobusów. Czemu tak jest, że wszędzie na świecie ludzie uważają takie akcje zorganizowane za święto, a u nas obrzuca się organizatorów błotem? Odpowiedz Link Zgłoś
czekatilo87 Gejoterroryści są ok? 30.03.10, 16:45 Hipokryta aż się żygać chcę,w końcu dojrzałem do tego i przestaję kupować wyborczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robaczek Re: Gejoterroryści są ok? IP: *.chello.pl 30.03.10, 19:19 A ja Ci radzę - zanim zaczniesz pisać, opanuj podstawy ortografii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaki Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 16:46 autor to typowy polski ch..., jakoś maratony i półmaratony organizowane są w największych miastach świata, na najważniejszych ulicach i jest dobrze, a w Polsce norma - zawsze się znajdą ch... co im wszystko przeszkadza.. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Sposób na Blumsztajna dla maratończyków 30.03.10, 17:03 Nazwijcie się Maratonem Równości albo Maratonem Antyfaszystów, ubierzcie się w tęczowe koszulki, to możecie nawet na cały weekend miasto zablokować, a on będzie leciał przed wami i asfalt zamiatał. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Szczyt wszystkiego był 31 sierpnia 2008 30.03.10, 17:06 Ostatni dzień wakacji, ostatni dzień miesiąca i ostatnia niedziela wakacji jednocześnie (tak się raz na 7 lat zdarza, że 31 sierpnia wypada w niedzielę). Z góry było wiadomo, że się miasto przytka. To nie, zrobili jakiś Bieg dla Ziemi czy inne Precz z Preczem i zatkali pół miasta. Utknąłem z żoną na Rozbrat, w ogóle w żadną stronę nie było wyjazdu, pełno samochodów, zero informacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Szczyt wszystkiego był 31 sierpnia 2008 IP: *.aster.pl 31.03.10, 10:03 To biegacze zablokowali miasto, czy samochodziarze???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filonek Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.chello.pl 30.03.10, 17:09 no i co, że zablokowana jest warszawa; wszystkich maratonów jest w stolicy ze cztery i możemy pozbawić się tych czterech weekendów, choćby z szacunku dla innych i choćby wspierania dobrych nawyków zdrowotnych; pewni wielu woli siedzących na ławkach młodych ludzi z papierosem w ustach, albo załatwiających swe potrzeby w bramach amatorów piwa; nie, dajmy szansę wyjść z duchoty, przewietrzmy warszawę, pokażmy, że europa to my; jeśli mamy coś załatwić, zaplanujmy to wcześniej, nie uwłaszczajmy przestrzeni miejskiej tylko dla siebie - pójdźmy pokibicować, pokażmy dzieciom, wnukom jak można wypełnić wolny czas, jak uniknąć choroby wieńcowej w wieku średnim; zmieniajmy siebie, swoje nawyki i bądźmy tolerancyjni i otwarci na potrzeby innych, zwłaszcza takie, które są od samego początku związane z egzystencją człowieka i że dopiero od ok stu lat przemieszczamy się samochodami:-)sam nie biegam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Pollak Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: 94.75.119.* 30.03.10, 17:21 Widzę, że według wielu osób najlepiej gdyby się nic w tym kraju nie działo. Jeżeli jest techno parada, maraton czy przejazd rowerowy, koncert wiadomo, że trzeba poblokować ulice i tak jest na całym świecie. Problem leży tylko w organizacji, aby zorganizowac objazdy w tym komunikacji miejskiej i aby odblokowywać ulice na bieżąco i co jest najtrudniejsze puszczać falami tramwaje jak mozna jak nikt nie biegnie. Odpowiedz Link Zgłoś
magda521 Biegoterroryści blokują całą Warszawę 30.03.10, 17:26 Popieram red. Blumsztajna. Mieszkam na Miodowej, na dwa dni uwięzłam w domu, nie mogłam wyjechać z garażu. Niech pobiegają w Kampinosie, zdrowiej niż w spalinach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PoruczNICK Re: Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: 188.33.20.* 01.04.10, 16:50 wyprowadź się do Kampinosu, zdrowiej niż na Miodowej i nigdy więcej nie będziesz uwięziona na dwa dni w spalinach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.chello.pl 30.03.10, 17:36 terroryzm - różnie umotywowane, najczęściej ideologicznie, planowane i zorganizowane działania pojedynczych osób lub grup, podejmowane z naruszeniem istniejącego prawa w celu wymuszenia od władz państwowych i społeczeństwa określonych zachowań i świadczeń, często naruszające dobra osób postronnych; działania te są realizowane z całą bezwzględnością, za pomocą różnych środków (nacisk psychiczny, przemoc fizyczna, użycie broni i ładunków wybuchowych), w warunkach specjalnie nadanego im rozgłosu i celowo wytworzonego w społeczeństwie lęku. Gratuluję Panie Redaktorze! mistrzowskie nadużycie, zwłaszcza teraz. Terroryzm to miał Pan niedawno w Moskwie, wcześniej w NYC, Londynie, Bombaju... Z racji wykonywanego zawodu powinien znać Pan siłę słów i może trochę bardziej się z nimi liczyć. Jak sam Pan przyznał, metro działało bez zarzutu, nie zaszkodzi nikomu raz na jakiś czas zostawić samochód i przesiąść się do publicznego środka transportu. Pogoda była ładna w niedziele, rower też by Panu krzywdy nie zrobił. Polecam też spacery. Jeśli już jednak musi Pan za kierownicą, to dwa mosty objechać się dało. Sama byłam świadkiem jak policja chętnie informowała którędy i jak. Impreza trwała 4 godziny w niedzielę. Proszę mi wierzyć, że mniej jest wtedy w centrum pracujących warszawiaków, niż np w poniedziałek rano, kiedy górnicy, hutnicy i inna Związki Zawodowe blokują i demolują pół miasta. Niech żyją tolerancja i Słownik Języka Polskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
pnti Popieram panie Sewerynie 30.03.10, 17:44 Miasto nie jest własnością żadnej pojedynczej grupy mieszkańców. Wszystko powinni siebie szanować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.aster.pl 30.03.10, 17:50 Panie autoterrorysto, jaki problem dostać się z Żoliborza na Mokotów? Żaden! Kwadrans metrem i po sprawie. Ale rozumiem, że Pan redaktor oburza się święcie na biegaczy, bo w czasie półmaratonów/maratonów nie może spokojnie poruszać się po części miasta autem. Wiele lat temu wymyślono komunikację miejską, z niej też można korzystać. Fakt, nie jest ona idealna - lekko mówiąc, ale można przeżyć. W czasie organizowanych przez miasto zawodów również. Po drugie nie musi Pan biegać - sprawa oczywista, ale można od czasu do czasu zrobić coś od siebie dla środowiska i przesiąść się z auta do metra/autobusu/tramwaju. Naprawdę zdziwił i zmartwił mnie jednocześnie Pana tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Samochody sa dobre na wies 30.03.10, 18:06 Samochody sa dobre na wies gdzie nie ma transportu publicznego i jest duzo miejsca. W miescie samochody tylko marnunja przestrzen, truja powietrze i blokuja ruch. Polska fascynacja samochodami swiadczy, ze Polacy sa jeszcze przymitywnym spoleczenstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Samochody sa dobre na wies IP: *.chello.pl 30.03.10, 19:08 Na wies idealne sa rowery. Maly ruch, swieze powietrze i krotkie odleglosci do przejechania. Czy moga byc korzystniejsze warunki dla rowerzysty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśniak Re: Samochody sa dobre na wies IP: *.wroclaw.mm.pl 19.04.10, 14:39 Wcale nie krótkie, ze wsi do wsi bywa i kilkanaście kilometrów. Chyba, że mowa o poruszaniu się w obrębie jednej wioski - wtedy i piechotą można iść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TheKing Pokuta dla Blumsztajna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 18:18 Szkoda czasu na idiotów!! Ide się przygotowywać do 'zamachu terrorystycznego', który będzie miał miejsce 12 września br. o godzinie 9:00 we Wrocławiu. Na szczęście w tym mieście biegacz jest traktowany - tak jak w całym cywilizowanym świecie - z podziwem i sympatią. Co do redaktora naczelnego "Gazety Stołecznej" Seweryna Blumsztajna.. To prawdziwa 'porażka intelektualna i moralna' napisać o maratończykach - terroryści (mniejsza o przedimek). I to zaledwie dzień po tym, jak prawdziwe oblicze terroryzmu objawiło się masakrą w moskiewskim metrze. Panie redaktorze - jedyne co może pan zrobić by zmazać tą hańbę - to pobiec w warszawskim maratonie pod koniec września. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomaszek Re: Pokuta dla Blumsztajna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.10, 19:59 co ty?! chcesz miec "czlowieka" na sumieniu, zanim taki przebierze sie do biegu to sie zmeczy, a jak zejdzie po schodach to zawal gwarantowany! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jesss Re: Pokuta dla Blumsztajna IP: *.acn.waw.pl 31.03.10, 00:47 Najbardziej żałośni są ci, co nie widzą problemu. Brawo, brawo! Ja widziałem jak karetka nie mogła przejechać przez kretyńskie barykady postawione przez debili co bieg organizowali. Dodatkowo sam zakosztowałem braku możliwości powrotu do domu (przez takie same barykady) po dniu w pracy. Pozdrawiam wszystkich popierających nieprzemyślane (jak 99%) biegi w miastach w Polsce i życzę im, żeby w trakcie takiego biegu potrzebowali lekarza lub strażaków. Życzę im z całego serca zawałów, pożarów i wszelkich spraw gdzie ktoś kto musi pracować w czasie ich radosnego biegu nie może wykonać swojej pracy. Zasadniczo walnijcie się deklem od kibla w łeb. Może to pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ina Re: Pokuta dla Blumsztajna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.10, 11:39 Dokładnie!!!! Nie każdy może w niedzielę oddawać się błogiemu nieróbstwu, a często od działania tych pracujących zależy czyjeś zdrowie i życie. Postawcie więcej barierek, powodzenia, może jak wam ktoś bliski z tego powodu umrze, to się zastanowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MB Zgadzam się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 18:29 Zgadzam się z Pana opinią całkowicie. Może tylko dodam, że moim zdaniem po prostu przyjemniej byłoby pobiec Traktem Królewskim, a ponadto planowanie trasy biegu powinno odbywać się z uwzględnieniem zminimalizowania utrudnień dla ruchu kołowego. Organizatorzy tego typu imprez i władze wydajace na nie pozwolenia (przy czym mam na myśli nie tylko biegi, ale i przejazdy rowerowe itp., manifestacje) powinni pamiętać, że to zaledwie grupy, choćby działające w najsłuszniejszej sprawie, a ich interes nie powinien być stawiany wyżej niż potrzeby licznych mieszkańców miasta. I nie chodzi tu tylko o spacery, ale też i o ważniejsze sprawy, umówione spotkania, wizyty lekarskie itp. Oczywiście życie w mieście tak zatłoczonym jak Warszawa musi wiązać się z nieprzewidzianymi utrudnieniami, takimi jak korki, które opóźniają przemieszczanie się. Jednak z drugiej strony nie powinniśmy pozwolić na to, aby Warszawa została sprowadzona do roli areny widowiskowo-rekreacyjnej, podporządkowanej rytmowi kolejnych manifestacji, biegów, mas krytycznych itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xtc3 Re: Zgadzam się! IP: *.centertel.pl 30.03.10, 22:05 napisz coś jeszcze. poprawiasz mi humor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicoletta Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.182.4.152.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.03.10, 18:39 Zgadzam się z tą opinią. Za każdym razem, gdy organizowana jest jakaś większa impreza blokowane jest całe miasto. Dojazd do niektórych miejsc w Warszawie graniczy z cudem. Jeśli organizuje się imprezę na Krakowskim przedmieściu lub na Placu Teatralnym to najbliższy dostępny przystanek komunikacji miejskiej jest często na Placu Bankowym. Ludzie chodzą kilometrami na piechotę i nikt się z nimi nie liczy. Blokowane są całe trasy przejazdowe i ich okolice. W czasie jednej z ostatnich imprez organizowanych w Warszawie na jesieni w niedzielę już w piątek w godzinach popołudniowych wszystko było zablokowane i musiałam iść piechotą już od Świętokrzystkiej. Przy okazji miałam okazję obserwowac straszne korki po drodze. Zamiast o 17.00 do domu dotarłam godzinę później. Czy nikt w tym mieście nie mysli?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy największa rzeź to rowerowa masa krytyczna.. IP: 128.39.181.* 30.03.10, 18:55 ...raczej masa kre-ty-niczna... To dopiero terroryzm. Na szczęście widziałem już pieszych przewracających rowerzystów, może jak się paru wyglebi, to zmądrzeje.. Odpowiedz Link Zgłoś
beauty_sisi Biegoterroryści blokują całą Warszawę 30.03.10, 18:57 Panie Blumsztaj, jestem oburzona Pana opinia. UWazam, ze moze Pan ja glosic w zaciszu domowym a nie w gazecie. W kazdym wazniejszym miescie organizowane sa maratony i w kazdym z tych miast trasa przepiega przez centrum, mosty, stare miasto itd. itp. np. w Düsseldorfie trasa wyglada tak: www.metrogroup- marathon.de/fileadmin/Image_Archive/Dokumente/Strecke_2008_Pfade.jpg Bo jakby nie bylo to tez stanowi promocje miasta. W Polsce natomist od razu krytyka. Bo nie mozna dojechac samochodem. Proponuje, zeby Pan wsiadl na rower! i na drugi raz powstrzymal sie z komentarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.aster.pl 30.03.10, 19:04 Zgadzam sie w pelnej rozciaglosci - ja tez utknelam w niedziele w korkach. Z reszta nie chodzi o to, ze byl korek - problem w tym, ze wiele drog glownych bylo zamknietych. Najpierw stalam w polgodzinnym korku a potem sie okazalo, ze tylko po to, zeby zawrocic - BO NIE BYLO WCZESNIEJ ZADNYCH OZNACZEN. Jak to mozliwe, ze mozna z ruchu wylaczyc wieksza czesc Wislostrady? Dwa mosty? Kto wydaje na cos takiego zgode? Ja rozumiem, ze gdyby to byla Olimpiada, Euro? Ale półmaraton??? Ja w te niedziele jechalam tylko z wizyta - ale ludzie przemieszczaja sie w miescie z wielu roznych - czasem bardzo waznych powodow - nawet w niedziele. Czy musi sie stac cos zlego, zeby ktos pomyslal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Jakich kalek? IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.10, 19:06 Kaleka? Chyba niepełnosprawny, albo inwalida...powiecie, że się czepiam, ale dla mnie to tak jakby o ciemnoskórym powiedzieć czarnuch. Pewnie sporej części z Was to pasuje, ale wy przecież nosicie dresy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jesss Re: Jakich kalek? IP: *.acn.waw.pl 31.03.10, 00:41 Być może samo nosisz dres. Kaleka to kaleka. Normalne słowo. Zawsze istniało zanim wymyślono inwalidę lub tym bardziej niepełnosprawnego (co jest dla mnie dużo bardziej obraźliwe). Zasadniczo każdy co farmazoni w stylu poprawności politycznej jest dla mnie kretynem. Z prostego powodu - przestaje myśleć normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diuk Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 19:22 Teroryzm to "użycie siły lub przemocy (...) z naruszeniem prawa". Jeżeli biegacze są (biego)terrorystami, to tak wyczulony na krzywdę szanowny pan redaktor powinien złożyć doniesienie do prokuratury. Jeżeli natomiast zachowanie biegaczy nie wyczerpuje znamion terroryzmu, to szanowny pan redaktor dopuścił się właśnie czynu pomówienia ("„pomawiać” to bezpodstawnie zarzucić, niesłusznie przypisać coś komuś, posądzić, oskarżyć kogoś o coś"), co jest objęte sankcją z art. 212 K.k.. Ponieważ uczynił to "za pomocą środków masowego komunikowania", wzmiankowana sankcja jest wyższa (art. 212 § 2 K.k.). Myślę, że zwykłe przeprosiny tu nie wystarczą, ale mam nadzieję, że udział i samodzielne ukończenie dystansu maratońskiego we wrześniu byłby pewną okolicznością łagodzącą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.10, 19:30 blimszrajn, jedź do jerozolimy tam gdzie twoje miejsce, tam nie ma maratonów, będziesz szczęśliwy wśród swoich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrq Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.echostar.pl 30.03.10, 19:30 W Poznaniu to samo na wiosnę półmaraton a na jesień maraton - przez dwa dni nie da się nic zrobić. A najgorsze jest to że mimo iż bieg zaczyna się przed południem to ulice są pozamykane od 6 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Biegoterroryści blokują całą Warszawę IP: *.acn.waw.pl 30.03.10, 21:18 Bzdura. O godzinie 9:00 bez problemów dojechałem samochodem do Galerii na Malcie, czyli tam gdzie znajduje się start i meta półmaratonu. Ulice zamykane są tylko na czas gdy biegną biegacze. Odpowiedz Link Zgłoś