Gość: jareh IP: *.mofnet.gov.pl 29.04.10, 12:03 Gazeto! Daj listę komisariatów (czy innych miejsc) gdzie ci policyjni grawerzy są dostępni! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: franekb Re: Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie m IP: *.chello.pl 29.04.10, 12:11 brawo! ja na pewno wygraweruje swoj rowerek :) Odpowiedz Link Zgłoś
pavle co kto lubi. 29.04.10, 12:49 Ja pozostanę przy tradycyjnyjch metodach: dobry U-lock plus ewentualnie linka "kobra" do przeplecenia przez koła i siodełko, jeśli akurat korzystam z droższego roweru. No i rozsądek przy wyborze miejsca parkowania... tego żadne numerki i wydumane bazy danych nie zastąpią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franekb Re: co kto lubi. IP: *.chello.pl 29.04.10, 14:37 pewnie że nie zastąpią; ale zawsze to jakieś uzupełnienie mam nadzieję, że choć trochę odstraszające Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali a jak znakują ramy carbonowe??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.10, 14:44 no właśnie, jak? poza tym trochę mnie martwi hasło "zmiany w strukturze metalu". czy to aby nie wpływa na wytrzymałość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grawer wszystkich z problemami braku faktur zapraszam IP: *.aster.com.pl 29.04.10, 15:54 wyslijcie rower kurierem na adres: DZIUPLA słomiana 17 00-234 Warszawa odeśle wygrawerowany aha nie zapomnijcie przekazac pieniedzy na przesylke powrotna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_plakalem_po_ka Re: co kto lubi. IP: *.acn.waw.pl 29.04.10, 16:56 A dlaczego miało by być odstraszające ? Co da nowy numer wygrawerowany na ramie ? Skoro mam stary seryjny ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Demnog Re: Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie m IP: 77.79.241.* 29.04.10, 12:12 Też bym chciał wiedzieć gdzie mogę oznakować rower. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Składałem rower sam 10 lat temu IP: 85.232.226.* 29.04.10, 12:13 Nie mam faktur, paragonów było ok. 30, poszły na śmietnik. I co teraz? Nie oznaczą mi pojazdu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michh Re: Składałem rower sam 10 lat temu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 12:31 Twojego 10-cio letniego rzęcha nikt nie ukradnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Składałem rower sam 10 lat temu IP: 85.232.226.* 29.04.10, 12:52 Ciutkę się mylisz. Rowerek jest na ramie tytanowej i ma osprzęt Campagnolo Record. Na Ebayu sama piasta z tego rocznika to ca. 200 EUR. Chciałbym, żeby był bezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_plakalem_po_ka Re: Składałem rower sam 10 lat temu IP: *.acn.waw.pl 29.04.10, 17:01 > Ciutkę się mylisz. Rowerek jest na ramie tytanowej i ma osprzęt Campagnolo > Record. Na Ebayu sama piasta z tego rocznika to ca. 200 EUR. Chciałbym, żeby by > ł > bezpieczny. To go pilnuj. :) Nawet jak go w 100 miejscach wygrawerujesz to ci go mogą ukraść i sprzedać piastę na ebay'u :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomatio Re: Składałem rower sam 10 lat temu IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 19:19 Zdziwiłbys się. Mi ukradzino w tym roku 25-cio letniego Rometa ze światełem na dynamo i rozwalonymi przerzutkami, a pół roku wczesniej 15 letniego, potwornie ciężkiego, brzydkiego "górala," przy czym rowerem górskim można go było nazwać, przy dużej dozie wyobraźni. Górala ukradziono spod okien sąsiadów. Zostawiłam go przypietego na 40 minut. Ktoś wypatrzył, ale nikt nic nie wie. Rometa ukradziono w styczniu, na klatce za podwójnym domofonem. Stał powyżej czwartego pod samym strychem. Zawsze znajdzie się amator, jeżeli wciąż są spryciarze kupujący nowe rowerki za 150 złotych prosto z samochodu typu ciężarowego, lub skupujący "klasyczne starocie" u złomiarzy na wolumenie. Pozdrawiam serdecznie tyłki jeżdżących na moich rowerach. Kradzione nie tuczy, bo to naprawdę stare graty były. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodman Re: Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie m IP: 213.77.28.* 29.04.10, 12:18 No właśnie. Brak podstawowej informacji - GDZIE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie m IP: 193.111.166.* 29.04.10, 12:24 Na żoliborzu nic o czyms takim nie wiedza nawet!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lord_h_vetinari Re: Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie m 29.04.10, 12:26 Szkoda, że autor nie uzyskał dokładniejszych informacji. Również tutaj: www.policja.waw.pl/portal/pl/1/7385/Nie_daj_szansy_zlodziejowi __akcja_znakowania_rowerow_dla_warszawiakow.html używane są określenia "trafi" i "będzie" bez podania dokładnych dat i miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
lord_h_vetinari Re: Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie m 29.04.10, 12:34 Poprawka linka www.policja.waw.pl/portal/pl/1/7385/ciach.html może tym razem nie zostanie pocięty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany policja też nie wie IP: *.jmdi.pl 29.04.10, 13:31 dzwoniłem do najbliższego komisariatu i na razie nikt nic nie wie, nie mają jeszcze tych urządzeń - być może artykuł dopiero zapowiada akcję, która ma być rozpoczęta w przyszłości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: policja też nie wie IP: 85.219.142.* 29.04.10, 13:59 Wynika z tego, że nie oznakuję swojego, wartego kilka tys., roweru, bo samodzielnie złożyłem go z elementów, na które siłą rzeczy nie trzymam już dowodów zakupu :-(. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_plakalem_po_ka Re: policja też nie wie IP: *.acn.waw.pl 29.04.10, 17:08 > Wynika z tego, że nie oznakuję swojego, wartego kilka tys., roweru, bo > samodzielnie złożyłem go z elementów, na które siłą rzeczy nie trzymam już > dowodów zakupu :-(. Podobnie jak pan Henio który również dowodów zakupu nie posiada z tego powodu ze rower złożył z części kradzionych. Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Sila rzeczy.. pokazujesz swoj brak intelektu.. 29.04.10, 23:03 > Wynika z tego, że nie oznakuję swojego, wartego kilka tys., roweru, bo > samodzielnie złożyłem go z elementów, na które siłą rzeczy nie trzymam już > dowodów zakupu :-(. Sila rzeczy.. pokazujesz swoj brak intelektu.. Ja mam paragony i faktury rzeczy kupionych >10 lat temu.. Najsmieszniej bylo jak potargaly sie jeansy od Pepe Jeans za 550 zeta, i szukalem ich rachunku zeby zareklamowac, przez 4 godziny wsrod jakichs 10 tysiecy innych rachunkow.. Wybralem sobie nowe spodnie i zrealizowali reklamacje po zaledwie 2 dniach (choc mieli 14). To sie nazywa kupowac w renomowanej firmie. Reebok i Nokia zrobily wszystko, zeby nie zaakceptowac reklamacji. Choc Reebok chociaz naprawil na wlasny koszt (produkt > 500 zl). Za to Nokia z produktem > 3 tys, kompletna zenada.. Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie mik... 29.04.10, 13:06 Myślałem że to złodziei będą grawerować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie mik... IP: 193.111.166.* 29.04.10, 13:47 no kolezko, mi w zeszlym roku ukradli 9 letniego Gianta. Pol roku wczesniej wywalilem faktury. Brak slow. Bylo porzadne zabezpieczenie. Wszystkie mity upadaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie mik... IP: 94.75.122.* 29.04.10, 13:51 Tez zaluje, ze bez dowodu zakupu nie graweruja, takowy juz poszedl na smietnik... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DDD Re: Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie m IP: 192.193.116.* 29.04.10, 14:20 a jak policja ma poznac czy jestes zlodziejem czy nie? nie widze innej mozliwosci jak pokazanie rachunku. TO jest akcja nowa i trzeba sie przyzwyczaic ze od teraz trzeba trzymac takie rachunki - niestety wszyscy ktorzy kupili wczesniej i wyrzucili dowody wplaty sa na "stratnej" pozycji - ale pewnych rzeczy sie nie przeskoczy. Ogolnie uwazam ze pomysl super - rzadko slyszy sie tak rozsadne propozycje ze strony organow panstwa - wiadomo, rzecz niby blaha, ale jednak wwszystko swietnie pomyslane, duzy plus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cold Re: Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie m IP: *.ipartners.pl 29.04.10, 14:29 Trzymasz paragony sprzed 7 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_plakalem_po_ka Re: Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie m IP: *.acn.waw.pl 29.04.10, 17:04 > Trzymasz paragony sprzed 7 lat? A jak ci ukradną rower to jak udowodnisz ze to twój ? :) Nie masz kwitów i złodziej nie ma kwitów. On twierdzi ze rower jest jego i ty to twierdzisz ;) Policja w takiej sytuacji zostawi rower złodziejowi :P Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 A reszta dokumentów? 29.04.10, 23:27 Gdy kupujesz rower, to paragon jest jedynie dowodem zakupu. Co z gwarancją, instrukcją serwisowania itp? Sprzedawca wpisuje w te dokumenty nr ramy i to jest dowód, który masz ty, a nie ma go złodziej, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_plakalem_po_ka Re: A reszta dokumentów? IP: *.acn.waw.pl 30.04.10, 06:34 Ja mam. Cold niema :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cold Mam rower z 2003 roku i jak widac DUZY problem IP: *.ipartners.pl 29.04.10, 14:18 Moj rower jest juz wiele lat po gwaracncji, a wiekszosc czesci zostala wymieniona w miare uplywu lat. Niektore elementy sprowadzalem z zagranicy, kilka nowych nabylem na allegro. Majac rower o wartosci kilku tysiecy zlotych nie bede jednak wstanie go oznakowac, bo nie mam dowodu zakupu... To jest nonsens, takich ludzi jak ja napewno jest bardzo duzo, sa to szczegolnie pasjonaci, ktorzy ujezdzaja ukochana rame wymienijac czesci na te idealne, wymarzone, ale dowodu zakupu roweru nie maja. Mam przyjsc z dowodem zakupu siodla? sztycy? piasty? sterow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Mam rower z 2003 roku i jak widac DUZY proble IP: 212.160.172.* 29.04.10, 14:48 jak masz dowód zakupu ramy, to mozesz im to pokazac i twierdzic ze TO jest rower, a ze "reszta" to sa rzeczy wymienione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_plakalem_po_ka Re: Mam rower z 2003 roku i jak widac DUZY proble IP: *.acn.waw.pl 29.04.10, 17:27 > Majac rower o wartosci kilku tysiecy zlotych nie bed > e > jednak wstanie go oznakowac, bo nie mam dowodu zakupu... To tak jak wszyscy którzy posiadają rowery kradzione. Bo jak ty byś mógł rower oznakować to oni też. W jaki sposób odróżnić Ciebie od nich ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprzedawcaaledrogo Re: Mam rower z 2003 roku i jak widac DUZY proble IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 17:03 Jaki problem ?? Sprzedaj go mnie, ja Tobie odsprzedam i wystawie dowód sprzedarzy lub jak wolisz vat marże (ale ty pokrywasz koszt vat od marży) powiedzmy za 10pln zysku a ty masz kwit. W Polsce się tworzy prawo jak i akcje policyjno prawne pod konkret, wystarczy 30s pomyśleć a wszystko zgodnie z durnym prawem można zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie mik... IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 29.04.10, 15:09 Nie ma to najmniejszego sensu... rowery i tak będą kradzione. Policja jest tylko po to aby karać obywatela mandatami itp., a ich mizerne wysiłki są wręcz komiczne. Ciekawe ilu jest takich złodziei rowerów w Warszawie? Zrobić kilka dobrych zasadzek i problem zostałby mocno ograniczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniemozna a nie mozna czegos zlodziejom ucinac? IP: *.128.33.188.static.crowley.pl 29.04.10, 15:18 moze po paluszku np, a na koniec jak totalnie przegina to nogi z d. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: a nie mozna czegos zlodziejom ucinac? 29.04.10, 15:47 Albo oznaczać złodziei a nie rowery? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie mik... IP: 212.160.172.* 29.04.10, 16:03 za późno o 4 dni - w niedzielę ukradli mi rower :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MBIKE A mnie wczoraj, zabezpieczony z posesji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 21:25 ukradli w nocy, moje "lekarstwo" na niskie cukry, jestem diabetykiem :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz a fuj IP: *.171.127.130.static.crowley.pl 29.04.10, 16:13 toż to normalnie wyryte w ramie. liczyłem na bardziej subtelny i mniej paskudzący rower sposób :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ser Re: a fuj IP: *.acn.waw.pl 29.04.10, 16:54 Chyba widziałem takie oznaczenia w Brnie, i ztcp jest to po prostu wygrawerowany MAŁY nr praktycznie niewidoczny. Zabezpiecznie imo niezłe tym bardziej, że aby to zniszczyć trzeba by uszkodzić ramę(zedrzeć metal a po tym to już łatwo będzie można dojść, że rower kradziony). Poza tym nie wiem dlaczego płaczecie na to, że starych rowerów nie zarejestrujecie(a zapewne zarejestrujecie normalnie bez problemów), to chyba oczywiste z jakich powodów są nałożone takie a nie inne ograniczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.krakus Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie mik... 29.04.10, 18:55 IMHO pieniądze wydane na darmo. Prawie. Jeżeli baza nie będzie ogólnopolska a jedynie stołeczna - wystarczy taki rower wywieźć do innego miasta/pod miasto. Za mniejsze pieniądze (a w zasadzie za darmo - inicjatywa społeczna) powstała ogólnodostępna bazarowerow.pl W ciągu najbliższych lat uda się pewnie odzyskać maks. 10 rowerów, to wydatek (pewnie około 3500 - 5000 zł) może się zwróci, ale lokalna baza danych to półśrodek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie mik... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 22:51 czemu tylko warszawa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xgregx Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie mik... IP: 78.146.237.* 29.04.10, 23:45 jak ktos ukradnie rower w warszawie to poprostu go z tamtad wywiezie do innego miasta :P powodzenia .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Gdyby jeszcze policjanci chcieli... IP: 94.254.211.* 30.04.10, 00:04 ... tych skradzionych rowerów szukać. Niestety po prostu im się nie chce. Ukradziono mi rower, był bardzo wyraźny trop(sam referent się do tego przyznał)O, kolega świadkiem i usłyszałam, że Pan "zajmię się tym JUŻ na początku przyszłego tygodnia". Niestety, moje doświadczenia są takie, że można wymyślać niewiadomo jakie akcje na pokaz, bo to fajnie tak, kiedy rowerzysta przyjedzie na komisariat, oznakuje się rower - ale kiedy trzeba odwiedzić jedno czy drugie mieszkanie na gorszej ulicy - tu już entuzjazmu brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 18:34 Prosta amatorska technika znakowania. Maszynka za 90zł i szablon. Przed kradzieżą nie ochroni. Jeśli jednak jakims cudem policja znajdzie ukradziony rower, to łatwiej będzie zwrócić go włascicielowi. Zawsze to lepiej, niż nie oznakować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srs Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie mik... IP: 109.243.142.* 01.05.10, 19:44 Również w Szczecinie jest taka możliwość w komendzie przy ul. Mickiewicza. Chętni powinni wcześniej umówić się na wizytę z panem sierżantem Sałata,pod nr.tel.91-8214494 lub 91-8214361 Rowerowy Szczecin Odpowiedz Link Zgłoś