Dodaj do ulubionych

Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie mik...

IP: *.mofnet.gov.pl 29.04.10, 12:03
Gazeto!
Daj listę komisariatów (czy innych miejsc) gdzie ci policyjni
grawerzy są dostępni!
Obserwuj wątek
    • Gość: franekb Re: Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie m IP: *.chello.pl 29.04.10, 12:11
      brawo! ja na pewno wygraweruje swoj rowerek :)
      • pavle co kto lubi. 29.04.10, 12:49
        Ja pozostanę przy tradycyjnyjch metodach: dobry U-lock plus ewentualnie
        linka "kobra" do przeplecenia przez koła i siodełko, jeśli akurat korzystam
        z droższego roweru. No i rozsądek przy wyborze miejsca parkowania...

tego żadne numerki i wydumane bazy danych nie zastąpią.
        • Gość: franekb Re: co kto lubi. IP: *.chello.pl 29.04.10, 14:37
          pewnie że nie zastąpią; ale zawsze to jakieś uzupełnienie
          mam nadzieję, że choć trochę odstraszające
          • Gość: kali a jak znakują ramy carbonowe??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.10, 14:44
            no właśnie, jak?
            poza tym trochę mnie martwi hasło "zmiany w strukturze metalu". czy to aby nie
            wpływa na wytrzymałość?
            • Gość: grawer wszystkich z problemami braku faktur zapraszam IP: *.aster.com.pl 29.04.10, 15:54
              wyslijcie rower kurierem

na adres:

DZIUPLA
              słomiana 17
              00-234 Warszawa

odeśle wygrawerowany

aha nie zapomnijcie przekazac pieniedzy na przesylke powrotna
          • Gość: nie_plakalem_po_ka Re: co kto lubi. IP: *.acn.waw.pl 29.04.10, 16:56
            A dlaczego miało by być odstraszające ? Co da nowy numer wygrawerowany na ramie
            ? Skoro mam stary seryjny ?
    • Gość: Demnog Re: Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie m IP: 77.79.241.* 29.04.10, 12:12
      Też bym chciał wiedzieć gdzie mogę oznakować rower.
    • Gość: Paweł Składałem rower sam 10 lat temu IP: 85.232.226.* 29.04.10, 12:13
      Nie mam faktur, paragonów było ok. 30, poszły na śmietnik.
      I co teraz? Nie oznaczą mi pojazdu?
      • Gość: michh Re: Składałem rower sam 10 lat temu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 12:31
        Twojego 10-cio letniego rzęcha nikt nie ukradnie.
        • Gość: Paweł Re: Składałem rower sam 10 lat temu IP: 85.232.226.* 29.04.10, 12:52
          Ciutkę się mylisz. Rowerek jest na ramie tytanowej i ma osprzęt Campagnolo
          Record. Na Ebayu sama piasta z tego rocznika to ca. 200 EUR. Chciałbym, żeby był
          bezpieczny.
          • Gość: nie_plakalem_po_ka Re: Składałem rower sam 10 lat temu IP: *.acn.waw.pl 29.04.10, 17:01
            > Ciutkę się mylisz. Rowerek jest na ramie tytanowej i ma osprzęt Campagnolo
            > Record. Na Ebayu sama piasta z tego rocznika to ca. 200 EUR. Chciałbym, żeby by
            > ł
            > bezpieczny.

To go pilnuj. :) Nawet jak go w 100 miejscach wygrawerujesz to ci go mogą ukraść
            i sprzedać piastę na ebay'u :)
        • Gość: Tomatio Re: Składałem rower sam 10 lat temu IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 19:19
          Zdziwiłbys się. Mi ukradzino w tym roku 25-cio letniego Rometa ze światełem na
          dynamo i rozwalonymi przerzutkami, a pół roku wczesniej 15 letniego, potwornie
          ciężkiego, brzydkiego "górala," przy czym rowerem górskim można go było nazwać,
          przy dużej dozie wyobraźni. Górala ukradziono spod okien sąsiadów. Zostawiłam go
          przypietego na 40 minut. Ktoś wypatrzył, ale nikt nic nie wie. Rometa ukradziono
          w styczniu, na klatce za podwójnym domofonem. Stał powyżej czwartego pod samym
          strychem. Zawsze znajdzie się amator, jeżeli wciąż są spryciarze kupujący nowe
          rowerki za 150 złotych prosto z samochodu typu ciężarowego, lub skupujący
          "klasyczne starocie" u złomiarzy na wolumenie. Pozdrawiam serdecznie tyłki
          jeżdżących na moich rowerach. Kradzione nie tuczy, bo to naprawdę stare graty były.
    • Gość: Rodman Re: Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie m IP: 213.77.28.* 29.04.10, 12:18
      No właśnie.
      Brak podstawowej informacji - GDZIE?
    • Gość: mac Re: Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie m IP: 193.111.166.* 29.04.10, 12:24
      Na żoliborzu nic o czyms takim nie wiedza nawet!!!
    • lord_h_vetinari Re: Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie m 29.04.10, 12:26
      Szkoda, że autor nie uzyskał dokładniejszych informacji.
      Również tutaj:
      www.policja.waw.pl/portal/pl/1/7385/Nie_daj_szansy_zlodziejowi
      __akcja_znakowania_rowerow_dla_warszawiakow.html używane są
      określenia "trafi" i "będzie" bez podania dokładnych dat i miejsc.
      • lord_h_vetinari Re: Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie m 29.04.10, 12:34
        Poprawka linka www.policja.waw.pl/portal/pl/1/7385/ciach.html
        może tym razem nie zostanie pocięty.
        • Gość: zainteresowany policja też nie wie IP: *.jmdi.pl 29.04.10, 13:31
          dzwoniłem do najbliższego komisariatu i na razie nikt nic nie wie, nie mają
          jeszcze tych urządzeń - być może artykuł dopiero zapowiada akcję, która ma być
          rozpoczęta w przyszłości?
          • Gość: z Re: policja też nie wie IP: 85.219.142.* 29.04.10, 13:59
            Wynika z tego, że nie oznakuję swojego, wartego kilka tys., roweru, bo
            samodzielnie złożyłem go z elementów, na które siłą rzeczy nie trzymam już
            dowodów zakupu :-(.

pozdrawiam
            • Gość: nie_plakalem_po_ka Re: policja też nie wie IP: *.acn.waw.pl 29.04.10, 17:08
              > Wynika z tego, że nie oznakuję swojego, wartego kilka tys., roweru, bo
              > samodzielnie złożyłem go z elementów, na które siłą rzeczy nie trzymam już
              > dowodów zakupu :-(.

Podobnie jak pan Henio który również dowodów zakupu nie posiada z tego powodu ze
              rower złożył z części kradzionych.
            • senseiek Sila rzeczy.. pokazujesz swoj brak intelektu.. 29.04.10, 23:03

> Wynika z tego, że nie oznakuję swojego, wartego kilka tys., roweru, bo
              > samodzielnie złożyłem go z elementów, na które siłą rzeczy nie trzymam już
              > dowodów zakupu :-(.

Sila rzeczy.. pokazujesz swoj brak intelektu..

Ja mam paragony i faktury rzeczy kupionych >10 lat temu..
              Najsmieszniej bylo jak potargaly sie jeansy od Pepe Jeans za 550 zeta, i szukalem ich rachunku zeby zareklamowac, przez 4 godziny wsrod jakichs 10 tysiecy innych rachunkow..
              Wybralem sobie nowe spodnie i zrealizowali reklamacje po zaledwie 2 dniach (choc mieli 14). To sie nazywa kupowac w renomowanej firmie.
              Reebok i Nokia zrobily wszystko, zeby nie zaakceptowac reklamacji. Choc Reebok chociaz naprawil na wlasny koszt (produkt > 500 zl). Za to Nokia z produktem > 3 tys, kompletna zenada..
    • ignatz Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie mik... 29.04.10, 13:06
      Myślałem że to złodziei będą grawerować...
    • Gość: mac Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie mik... IP: 193.111.166.* 29.04.10, 13:47
      no kolezko, mi w zeszlym roku ukradli 9 letniego Gianta. Pol roku
      wczesniej wywalilem faktury. Brak slow. Bylo porzadne
      zabezpieczenie. Wszystkie mity upadaja
    • Gość: aaa Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie mik... IP: 94.75.122.* 29.04.10, 13:51
      Tez zaluje, ze bez dowodu zakupu nie graweruja, takowy juz poszedl na
      smietnik...
      • Gość: DDD Re: Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie m IP: 192.193.116.* 29.04.10, 14:20
        a jak policja ma poznac czy jestes zlodziejem czy nie? nie widze
        innej mozliwosci jak pokazanie rachunku.
        TO jest akcja nowa i trzeba sie przyzwyczaic ze od teraz trzeba
        trzymac takie rachunki - niestety wszyscy ktorzy kupili wczesniej i
        wyrzucili dowody wplaty sa na "stratnej" pozycji - ale pewnych
        rzeczy sie nie przeskoczy.

Ogolnie uwazam ze pomysl super - rzadko slyszy sie tak rozsadne
        propozycje ze strony organow panstwa - wiadomo, rzecz niby blaha,
        ale jednak wwszystko swietnie pomyslane, duzy plus
        • Gość: Cold Re: Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie m IP: *.ipartners.pl 29.04.10, 14:29
          Trzymasz paragony sprzed 7 lat?
          • Gość: nie_plakalem_po_ka Re: Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie m IP: *.acn.waw.pl 29.04.10, 17:04
            > Trzymasz paragony sprzed 7 lat?

A jak ci ukradną rower to jak udowodnisz ze to twój ? :) Nie masz kwitów i
            złodziej nie ma kwitów. On twierdzi ze rower jest jego i ty to twierdzisz ;)
            Policja w takiej sytuacji zostawi rower złodziejowi :P
            • dorsai68 A reszta dokumentów? 29.04.10, 23:27
              Gdy kupujesz rower, to paragon jest jedynie dowodem zakupu. Co z gwarancją, instrukcją serwisowania itp? Sprzedawca wpisuje w te dokumenty nr ramy i to jest dowód, który masz ty, a nie ma go złodziej, prawda?
              • Gość: nie_plakalem_po_ka Re: A reszta dokumentów? IP: *.acn.waw.pl 30.04.10, 06:34
                Ja mam. Cold niema :)
    • Gość: Cold Mam rower z 2003 roku i jak widac DUZY problem IP: *.ipartners.pl 29.04.10, 14:18
      Moj rower jest juz wiele lat po gwaracncji, a wiekszosc czesci zostala
      wymieniona w miare uplywu lat. Niektore elementy sprowadzalem z zagranicy, kilka
      nowych nabylem na allegro. Majac rower o wartosci kilku tysiecy zlotych nie bede
      jednak wstanie go oznakowac, bo nie mam dowodu zakupu... To jest nonsens, takich
      ludzi jak ja napewno jest bardzo duzo, sa to szczegolnie pasjonaci, ktorzy
      ujezdzaja ukochana rame wymienijac czesci na te idealne, wymarzone, ale dowodu
      zakupu roweru nie maja. Mam przyjsc z dowodem zakupu siodla? sztycy? piasty?
      sterow?
      • Gość: gość Re: Mam rower z 2003 roku i jak widac DUZY proble IP: 212.160.172.* 29.04.10, 14:48
        jak masz dowód zakupu ramy, to mozesz im to pokazac i twierdzic ze
        TO jest rower, a ze "reszta" to sa rzeczy wymienione.
      • Gość: nie_plakalem_po_ka Re: Mam rower z 2003 roku i jak widac DUZY proble IP: *.acn.waw.pl 29.04.10, 17:27
        > Majac rower o wartosci kilku tysiecy zlotych nie bed
        > e
        > jednak wstanie go oznakowac, bo nie mam dowodu zakupu...

To tak jak wszyscy którzy posiadają rowery kradzione. Bo jak ty byś mógł rower
        oznakować to oni też. W jaki sposób odróżnić Ciebie od nich ?
      • Gość: sprzedawcaaledrogo Re: Mam rower z 2003 roku i jak widac DUZY proble IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 17:03
        Jaki problem ?? Sprzedaj go mnie, ja Tobie odsprzedam i wystawie dowód sprzedarzy lub jak wolisz vat marże (ale ty pokrywasz koszt vat od marży) powiedzmy za 10pln zysku a ty masz kwit. W Polsce się tworzy prawo jak i akcje policyjno prawne pod konkret, wystarczy 30s pomyśleć a wszystko zgodnie z durnym prawem można zrobić.
    • Gość: a Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie mik... IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 29.04.10, 15:09
      Nie ma to najmniejszego sensu... rowery i tak będą kradzione. Policja jest
      tylko po to aby karać obywatela mandatami itp., a ich mizerne wysiłki są wręcz
      komiczne. Ciekawe ilu jest takich złodziei rowerów w Warszawie? Zrobić kilka
      dobrych zasadzek i problem zostałby mocno ograniczony.
    • Gość: aniemozna a nie mozna czegos zlodziejom ucinac? IP: *.128.33.188.static.crowley.pl 29.04.10, 15:18
      moze po paluszku np, a na koniec jak totalnie przegina to nogi z d. ;)
      • tom_aszek Re: a nie mozna czegos zlodziejom ucinac? 29.04.10, 15:47
        Albo oznaczać złodziei a nie rowery? :)
    • Gość: AGA Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie mik... IP: 212.160.172.* 29.04.10, 16:03
      za późno o 4 dni - w niedzielę ukradli mi rower :(((
      • Gość: MBIKE A mnie wczoraj, zabezpieczony z posesji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 21:25
        ukradli w nocy, moje "lekarstwo" na niskie cukry, jestem diabetykiem :(
    • Gość: zzz a fuj IP: *.171.127.130.static.crowley.pl 29.04.10, 16:13
      toż to normalnie wyryte w ramie. liczyłem na bardziej subtelny i mniej paskudzący rower sposób :(
      • Gość: Ser Re: a fuj IP: *.acn.waw.pl 29.04.10, 16:54
        Chyba widziałem takie oznaczenia w Brnie, i ztcp jest to po prostu wygrawerowany MAŁY nr praktycznie niewidoczny. Zabezpiecznie imo niezłe tym bardziej, że aby to zniszczyć trzeba by uszkodzić ramę(zedrzeć metal a po tym to już łatwo będzie można dojść, że rower kradziony). Poza tym nie wiem dlaczego płaczecie na to, że starych rowerów nie zarejestrujecie(a zapewne zarejestrujecie normalnie bez problemów), to chyba oczywiste z jakich powodów są nałożone takie a nie inne ograniczenia.
    • tom.krakus Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie mik... 29.04.10, 18:55
      IMHO pieniądze wydane na darmo. Prawie.
      Jeżeli baza nie będzie ogólnopolska a jedynie stołeczna - wystarczy taki rower wywieźć do innego miasta/pod miasto.
      Za mniejsze pieniądze (a w zasadzie za darmo - inicjatywa społeczna) powstała ogólnodostępna bazarowerow.pl

W ciągu najbliższych lat uda się pewnie odzyskać maks. 10 rowerów, to wydatek (pewnie około 3500 - 5000 zł) może się zwróci, ale lokalna baza danych to półśrodek.
    • Gość: Adam Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie mik... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 22:51
      czemu tylko warszawa ?
    • Gość: xgregx Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie mik... IP: 78.146.237.* 29.04.10, 23:45
      jak ktos ukradnie rower w warszawie to poprostu go z tamtad wywiezie do innego
      miasta :P powodzenia ....
    • Gość: Kasia Gdyby jeszcze policjanci chcieli... IP: 94.254.211.* 30.04.10, 00:04
      ... tych skradzionych rowerów szukać.
      Niestety po prostu im się nie chce. Ukradziono mi rower, był bardzo
      wyraźny trop(sam referent się do tego przyznał)O, kolega świadkiem i
      usłyszałam, że Pan "zajmię się tym JUŻ na początku przyszłego
      tygodnia".
      Niestety, moje doświadczenia są takie, że można wymyślać niewiadomo
      jakie akcje na pokaz, bo to fajnie tak, kiedy rowerzysta przyjedzie
      na komisariat, oznakuje się rower - ale kiedy trzeba odwiedzić jedno
      czy drugie mieszkanie na gorszej ulicy - tu już entuzjazmu brakuje.
    • Gość: a Re: Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 18:34
      Prosta amatorska technika znakowania. Maszynka za 90zł i szablon.
      Przed kradzieżą nie ochroni. Jeśli jednak jakims cudem policja
      znajdzie ukradziony rower, to łatwiej będzie zwrócić go
      włascicielowi. Zawsze to lepiej, niż nie oznakować.
    • Gość: srs Nowy bat na złodziei rowerów - grawerowanie mik... IP: 109.243.142.* 01.05.10, 19:44
      Również w Szczecinie jest taka możliwość w komendzie przy ul. Mickiewicza.
      Chętni powinni wcześniej umówić się na wizytę z panem sierżantem Sałata,pod
      nr.tel.91-8214494 lub 91-8214361

Rowerowy Szczecin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka