Dodaj do ulubionych

Statuetki W Ogrodzie Saskim

IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 19.02.02, 04:31

Nie wiem czy wiecie, ale przepiekne rzezby ktore sa w parkach petersbuskich
autorstwa Jana Bogumila Plerscha, pochodza z Warszawy, zgrabione z parku
saskiego po rozbiorach. Wydaje mi sie, skoro w przewodnikach po petersburgu sa
tak wychwalane i sa taka turystyczna atrakcja, to ze nalezy wykonac kopii tych
rzezb i przywrocic te ozdoby do naszego parku by mogly znow przyswietniac nasz
ukochany ogrod takoz.
Obserwuj wątek
    • tomasz.urzykowski Re: Statuetki W Ogrodzie Saskim 24.02.02, 15:37
      Pomysł kopiowania rzeźb, które kiedyś stały w Ogrodzie Saskim jest ciekawy, ale czy sensowny? W
      pierwszej połowie XVIII w., gdy posągi te były tu stawiane, park miał zupełnie inny niż dziś - barokowy -
      układ podporządkowany głównej osi. Każda rzeźba miała w nim dokładnie określone miejsce i
      symbolikę.
      Od tamtej pory Ogród Saski kilkakrotnie się zmieniał (w latach 1816-27 przekształcono go w park
      krajobrazowy typu angielskiego, na przełomie XIX i XX w. modernizował go znany ogrodnik Franciszek
      Szanior, a po ostatniej wojnie na nowo rozplanowali Romuald Gutt i Alina Scholzówna). Pierwotny
      układ zieleni i alejek prawie zupełnie się zatarł. Do barokowej koncepcji nawiązuje właściwie tylko
      główna aleja z grupą 21 częściowo autentycznych (z 1730 r.), a częściowo odtworzonych
      alegorycznych posągów sławiących umiejętności i przymioty króla Augusta II Sasa.
      Nie bardzo wiem, gdzie miałyby stanąć kopie rzeźb zabranych z parku przez Rosjan. Nie ma już tych
      miejsc, tych alejek, tego otoczenia. Ogród dawno temu przestał być założeniem barokowym.
      Umieszczanie w nim czegoś na siłę, tylko dlatego, że kiedyś tu stało, nie ma chyba sensu.
    • warcislaw Re: Statuetki W Ogrodzie Saskim 15.04.02, 09:07
      WYdaje mi sie ze to jest ciekawa koncepcja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka