13.09.10, 11:18
Czy ktos wie ile ma wynosić czynsz? i jaka bedzie opłata za miejsce w garażu podziemnym?

pozdrawiam Sąsiadów
Obserwuj wątek
    • fos.ia Re: czynsz 28.09.10, 10:55
      Wracam z tematem. Czy ktoś już coś wie?
      Czy wiadomo ile mamy płacić za ochronę i jakie bedą jej obowiązki?
    • chmurek77 Re: czynsz 01.10.10, 13:57
      Boję się, że nam dowalą nieźle. Pani z mojej pracy, która ma u nich mieszkanie, tylko na Ursynowie, na dzień dobry dostała ponad 700zł za 52 metry, więc moje 67 trochę mnie przeraża, no ale trzeba być optymistą....
      • fos.ia Re: czynsz 01.10.10, 16:17
        ile??????????? moi znajomi w tej spółdzielni, też na osiedlu Górce, ale nie strzeżonym, za 100m płacą 700 zł....
    • nitro_1 Re: czynsz 05.10.10, 10:42
      W SM Wola odsyłają w sprawie info dotyczącej czynszu do Administracji na ul Łagowskiej (dla zainteresowanych tel 6656929). Tam jescze nie wiadomo jaki będzie u nas czynsz, ale pracownica adm podała mi przykładową stawkę z Zaborowskiej 15 i wynosi ona 586zł/os/mc. Powiedziała też, że w nasz budynek jest nowy, ma inne windy i t.p. Domyślam się więc, że w naszym budynku koszt będzie większy ;(.
      • fos.ia Re: czynsz 05.10.10, 10:53
        czy jak podpisywaliście umowe wiedzieliście, że w budynku będzie ochrona?
        moim zdaniem ona niepotrzebnie podnosi koszty...
        • nitro_1 Re: czynsz 05.10.10, 11:06
          W 100% sie z Toba zgadzam, nawet teraz nie chce im się wychodzić żeby szlaban otworzyć (mieszkańcy i tak będą chyba mieli piloty) a co będzie zimą? Można się domyślać, że będą siedzieć gdzieś przy grzejniku a my będziemy za to płacić. W końcu nie mieszkamy w slamsach żeby potrzebować ochrony a jakby była taka potrzeba to taka "ochrona" pierwsza ucieknie.
          • fos.ia Re: czynsz 05.10.10, 11:08
            mysle, ze jesli bedzie nas wiecej, to mozemy zrezygnowac z ochrony.
            dodatkowo słyszałam, że czynsz za miejsce parkingowe ma wynosić ok. 100 zł. To chyba lekka przesada...
            • chmurek77 Re: czynsz 05.10.10, 13:27
              No chyba sobie jaja robią, 100 zł, miało być bezpłatnie, oj coraz bardziej zaczyna mnie wkurzać ta nasza SM Wola
              • fos.ia Re: czynsz 12.10.10, 11:20
                100 zl za miejsce w garazu podziemnym - ma sie rozumiec.
                • fos.ia Re: czynsz 03.11.10, 11:51
                  czy wiadomo już coś w kwestii czynszu?
                  ktoś z Was może już dostał?
    • rtemolik Re: czynsz 04.11.10, 09:04
      już są naliczenia czynszu za mieszkania (za garaż nie https://forum.gazeta.pl/i/emoticons/uncertain.gif) można dzwonić lub poczekać do piątku mamy mieć je w skrzynkach pocztowych
      • gaupa Re: czynsz 04.11.10, 22:32
        ja dziś wyjęłam pismo ze skrzynki. ok. 590 PLN za 2os/67,5m. w tym za ochronę 56,20 PLN. za garaż wyliczenia brak.
    • jaceks-pl Re: czynsz 05.11.10, 08:42
      Witam wszystkich mieszkańców :-)

Mam pytanie do osób mieszkających na parterze,wam też doliczyli w czynszu 20 zł za os. za użytkowanie dźwigu?
      Uważam że to totalna paranoja więc może warto napisać jakieś zbiorowe pismo w tej sprawie.
      Czemu mamy płacić za coś z czego napewno nie skożystamy.

Pozdrawiam
      • pafciu2 Re: czynsz 05.11.10, 09:33
        Witam wszystkich.
        Poza wymienionymi wyżej uwagami mam zastrzeżenia do kosztów wywozu śmieci, które wynoszą aż 30,00 zł/osobę. Wydaje mi się, że wynika to z tego, że na razie mamy kontenery na gruz i tyle one kosztują. Generalnie w SM WOLA opłata za osobę wynosi około 8 zł. Poza tym co to jest fundusz społeczno-kulturalny lub podobnie, nie mam przed sobą zestawiewnia i na co te pieniądze są przeznaczane? Poza tym na zestawieniu nie ma nr konta, na który należy wpłacać czynsz.
        • rtemolik Re: czynsz 05.11.10, 10:43
          fundusz społeczno-kulturalny - spodziewam się, że to na działalność Ośrodka Kultury i Edukacji organizującego różne imprezy ... ale nie mam pewności
          • viki1976 Re: czynsz 05.11.10, 11:47
            Trzeba zapytać - śmieci 30 zł/osoba bardzo wysoko i osoby które mieszkają na parterze a nie korzystają z windy to jest wręcz śmieszne :-) Ciekawe jaki bedziemy miec fundusz remontowy - biorąc pod uwagę, że to jest nowy budynek/// pewnie będziemy finansować (tak na zasadzie solidarności członkowskiej) remonty w innych budynkach sm wola.
            • duke_piotr Re: czynsz 07.11.10, 10:17
              Akurat z ta winda to nie powinni placic - przynajmniej w innych budynkach nie placa. Z tego co pamietam pierwsze piertro tez placi mniej.
              Dopytam sie.
              Co do funduszu i oświaty. Z funduszu skorzystasz za 4 lata po skonczeniu sie rękojmi Cekomu a oswiata to akurat jest na wypasie na bemowie. Inni nam tylko zazdroszcza.
              Polecam strone www.artbem.pl - czy jakos tak.

• grazka_21_63 Re: czynsz 08.11.10, 17:06
              Monika, nie ma możliwości prawnych w spółdzielni finansowania naszymi środkami remontów innych budynków. Każda nieruchomość jest rozliczana samodzielnie i tworzy własny fundusz remontowy wyłącznie na swoje potrzeby. Tak przynajmniej mówi przepis:))) Dobrze byłoby poczytać troszkę tych przepisów skoro już jesteśmy tymi członkami spółdzielni, bo czasem niepotrzebnie podgrzewamy emocje.....:))))Buźka!
            • nitro_1 Re: czynsz 13.11.10, 15:51
              A z garażu na parter z zakupami to pewnie zamiast windą, to po schodach wszyscy będą wchodzić (dotyczy tych którzy mieszkają na parterze) ;o). Pewnie za utrzymanie placu zabaw też w jakimś stopniu pokrywamy koszta, może więc bezdzietni nie powinni za to płacić a ci co nie mają miejsca garażowego za utrzymanie w nim czystości. Zapewne wielu mieszkańców znajdzie jakiś powód żeby za coś nie płacić. Możemy sobie tak tu wymieniać bez końca ;o)
              • duke_piotr Re: czynsz 18.11.10, 10:11
                Dobre dobre :)
              • rtemolik Re: czynsz 18.11.10, 10:39
                Akurat koszty sprzątania garażu pokrywają tylko właściciele miejsc w garażu ale reszta się zgadza. :)
                • wiktorek2010 Re: czynsz 19.11.10, 17:24
                  Witam wszystkich.
                  Ja mam 52 m czynsz 577zł + 83 za garaż, 3 os. Tez uważam ze to za dużo. Na lepszych osiedlach w Warszawie jest mniej czynszu niż tutaj. Wywóz śmieci jest za wysoki, windy są przegięciem, fundusz remontowy za wysoki, zaliczki tez przegięte. Większość rodzin mieszkania ma na kredyt, więc miesięczna suma opłat robi się koszmarnie wysoka.
                  Ja również proponuję napisać pismo (nie wiem czy to coś zmieni, ale warto spróbować). Pismo o obniżenie tych kosztów. Niech spółdzielnia poszuka tańszej firmy wywożącej śmieci. Niech wyjaśnią co w eksploatacji windy kosztuje tyle pieniędzy miesięcznie, że my mamy do zapłaty 60 zł. Co chcą remontować w budynku, który jest na gwarancji. Zdążą nazbierać jeszcze... We wrześniu nie byliśmy w mieszkaniu. Klucze odebraliśmy w październiku. Rozumiem opłatę stałą... ale koszty eksploatacji, śmieci i zaliczki nie powinny być płacone.
                  Oczywiście wszystko rządzi się przepisami dot. spółdzielni i na tym trzeba się znać...
                  • catherine70 Re: czynsz 20.11.10, 09:39
                    wiktorek2010 napisał:

> Witam wszystkich.
                    > Ja mam 52 m czynsz 577zł + 83 za garaż, 3 os. Tez uważam ze to za dużo. Na leps
                    > zych osiedlach w Warszawie jest mniej czynszu niż tutaj. Wywóz śmieci jest za w
                    > ysoki, windy są przegięciem, fundusz remontowy za wysoki, zaliczki tez przegięt
                    > e. Większość rodzin mieszkania ma na kredyt, więc miesięczna suma opłat robi si
                    > ę koszmarnie wysoka.
                    > Ja również proponuję napisać pismo (nie wiem czy to coś zmieni, ale warto s
                    > próbować). Pismo o obniżenie tych kosztów. Niech spółdzielnia poszuka tańszej
                    > firmy wywożącej śmieci. Niech wyjaśnią co w eksploatacji windy kosztuje tyle pi
                    > eniędzy miesięcznie, że my mamy do zapłaty 60 zł. Co chcą remontować w budynku,
                    > który jest na gwarancji. Zdążą nazbierać jeszcze... We wrześniu nie byliśmy w
                    > mieszkaniu. Klucze odebraliśmy w październiku. Rozumiem opłatę stałą... ale kos
                    > zty eksploatacji, śmieci i zaliczki nie powinny być płacone.
                    > Oczywiście wszystko rządzi się przepisami dot. spółdzielni i na tym trzeba się
                    > znać...
                    NO I WŁAŚNIE WCZORAJ TA CUD WINDA NA NASZEJ KLATCE PRZESTAŁA JEŹDZIĆ. SĄSIADKA RANO ZGŁASZAŁA I NIC. A PRZECIEŻ WIEDZĄ,ŻE TO NOWY BLOK I LUDZIE SIĘ WPROWADZAJĄ. SĄSIEDZI MUSIELI WÓZEK WCIĄGAĆ NA GÓRĘ. WIECZOREM, DZWONIŁAM ŻEBY SIĘ DOWIEDZIEĆ CO Z WINDĄ, TO USŁYSZAŁAM, ŻE OWSZEM MAJĄ ZGŁOSZENIE ALE NIE MAJĄ CZASU PRZYJECHAĆ. MOŻE DZIŚ.
                    A JA TEŻ MUSZĘ PŁACIĆ 60ZL ZA WINDĘ. POZDRAWIAM BLOK B
                    • chmurek77 Re: czynsz 21.11.10, 18:05
                      No z ta windą to przegięcie totalne, my tez płacimy 60zł i jeśli się policzy za wszystkich mieszkańców po 20 zł to wychodzą kosmiczne pieniądze za ten serwis, naprawa powinna być przy takich pieniądzach w "sekundę". A wczoraj w bloku B się zepsuła, pól dnia dzwoniłem i nikt nawet nie odebrał... Ta spółdzielnia zaczyna mi się coraz mniej podobać, a w bloku A w piwnicy jak grzyb rósł tak rośnie, a wentylacja dalej nie działa.....
                      • viki1976 Re: czynsz 21.11.10, 21:55
                        Uważam, że czynsz jest wysoki. W poprzednim mieszkaniu (też w SM Wola płaciłam 2,5 zł za m/kw) - było niestety przy ruchliwym skrzyżowaniu... Płaciłam coś około 350 zł przy 45 m.
                        Były dwie windy - ciągle się psuły, opłata była chyba 10 zł. Mieszkań było 103.
                        Zgadzam się odnośnie opłat za wrzesień, czemu płacimy za eksploatację lokalu, jak nic w nim nie robiliśmy - a nawet nie mogliśmy formalnie odebrać ze względu na poprawki w mieszkaniu?
                        Ja miałam ich kilka.
                        Może to wszystko polega na gromadzeniu funduszy na zapas, na wypadek jakiejś większej awarii, ale też trzeba powiedzieć otwarcie że spółdzielnia musi swoje zarobić na naszych czynszach. Przyznaję się, że ja tych kwot na rachunku nie rozumiem...
                    • nitro_1 Re: czynsz. Do: catherine70 22.11.10, 09:20
                      Dziwne z tym zgloszeniem windy bo chyba serwis ma obowiazek przyjechac w okreslonym czasie od zgloszenia (rozumiem, ze zadzwonilas na nr alarmowy serwisu windy). Nastepnym razem jak winda sie zepsuje to podczas zgloszenie trzeba powiedziec, ze w kabinie jest ktos uwieziony i przyjada natychmiast ;).
                      • catherine70 Re: czynsz. Do: catherine70 22.11.10, 10:16
                        nitro_1 napisała:

> Dziwne z tym zgloszeniem windy bo chyba serwis ma obowiazek przyjechac w okresl
                        > onym czasie od zgloszenia (rozumiem, ze zadzwonilas na nr alarmowy serwisu wind
                        > y). Nastepnym razem jak winda sie zepsuje to podczas zgloszenie trzeba powiedzi
                        > ec, ze w kabinie jest ktos uwieziony i przyjada natychmiast ;).

tu gdzie teraz mieszkam (jeszcze) płacę za windę 27zl za 3osoby. stare windy, często się zatrzymują, ale po telefonie do serwisu, w ciągu 2-3 godz przyjeżdżają i naprawiają.
                        nie wiem ile dokładnie winda u nas stała, sąsiadka mówiła,że od rana i że zgłaszała. Na forum sąsiad napisał,że też się próbował dodzwonić. Ja zadzwoniłam na nr , który znalazłam na tablicy ogłoszeń 800444555 (jest jeszcze drugi, ale tylko tu ktoś odebrał) -19/11 czyli piątek o godz 18.38 ;).
                        ale z tą osobą uwięzioną to ciekawy pomysł :) pozdr

• otika1 Re: czynsz 06.11.10, 19:18
          Konto jest w książeczce opłat, można ją odebrać w administracji
          • viki1976 CZYNSZ!!!od 27 września??? 08.11.10, 11:15
            Witam!
            Chciałam zapytać Was sąsiedzi, czy tez macie policzone za czynsz od 27 września???mam do zapłaty 70 zł - mieszkanie odebrałam pod koniec września czhyba we wtorek 28.09. ale ... oczywiście, że nie skorzystałam z tego co mam wymienione - zwłaszcza z wywozu nieczystości (30 zł) - ponieważ tam nie przebywałam i nic nie wyrzucałam... Mam zamiar napisać w tej sprawie pismo - i wkurzyło mnie to, że oczywiscie mam zapłacić 56,70 zł za ochronę!!!
            Czynsz za październik 2010 rok, za 62 m kw. przy jednej osobie 520 zł.
            • zaborowskaforum Re: CZYNSZ!!!od 27 września??? 08.11.10, 11:41
              Zanim napiszesz pismo przeanalizuj dokładnie czynsz za te kilka dni września, a mianowicie za te kilka dni we wrześniu płaci się propocjonalnie - nie płacisz 30 zł za śmieci tylko jakieś 3-5 zł. Pozostałe koszty też są ujęte propocjonalnie do ilości dni w tym ochrona.

SM WOLA jest zdania, że czynsz należy płacić od dnia zasiedlenia budynku przez SM WOLA (o dniu zasiedlenia mieszkań SM WOLA informowała każdego z lokatorów pismem), a nie od dnia kiedy dana osoba faktycznie odebrała klucze od mieszkania.

Pozdrawiam

• viki1976 Re: CZYNSZ!!!od 27 września??? 08.11.10, 12:49
                No tak, pismo otrzymałam wcześniej... Dziękuję za wyjaśnienie, pozdrawiam
                • aklamka1 Re: CZYNSZ!!!od 27 września??? 08.11.10, 14:38
                  A mnie wkurza to ze mam płacić za windę 20 zł, mieszkam na parterze i nie mam garażu, ani komórki na dole, a musze płacić, z jakiej paki. Na spacer po dachu winda jezdzić nie bedę :(
                  • fos.ia Re: CZYNSZ!!!od 27 września??? 08.11.10, 15:02
                    A mnie zastanawiają różnice w czynszu.
                    Ja za 2 osoby na 49m2 mam do zaplaty 510 zl.
                    a ztego co tu czytam Sasiad z mieszkaniem większym o 17 m placi 580 zł....
                    o co tu chodzi?
                  • rtemolik Re: CZYNSZ!!!od 27 września??? 08.11.10, 15:05
                    Ustawa o własności lokali:
                    Art. 12.2. Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach.

Art.3.2. Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części budynku i urządzenia, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali.

A podobno chcemy być wspólnotą ;)
                    • grazka_21_63 Re: CZYNSZ!!!od 27 września??? 08.11.10, 16:04
                      a kto powiedział, że chcemy????!!!!raczej nie mamy wyjścia, bo z tego co się orientuję, wszyscy mamy odrębną własność lokali...
                      Powiem krótko: ustawowe połączenie wspólnot mieszkaniowych + spółdzielni to największy absurd z jakim się spotkałam dotychczas. Nie dlatego, że spółdzielnie źle zarządzają, ale dlatego, że mają związane przepisami ręce przez obie działające razem ustawy (o własności lokali i o spółdzielniach mieszkaniowych). Jedno się nie trzyma z drugim kupy!
                      Czasem jest tak, że spółdzielnie mają o niebo lepsze możliwości skutecznego zarządzania niż pojedyńcza mała wspólnota. Ale to temat na inną okazję.
                      • rtemolik Re: CZYNSZ!!!od 27 września??? 10.11.10, 14:45
                        grazka_21_63 napisała:

> a kto powiedział, że chcemy????!!!!raczej nie mamy wyjścia, bo z tego co się orientuję, wszyscy mamy odrębną własność lokali...

nie mamy, ale z chęcią lub bez chęci :)
                  • wyspa.szczescia Re: CZYNSZ!!!od 27 września??? 09.11.10, 22:13
                    aklamka1 napisała:

> A mnie wkurza to ze mam płacić za windę 20 zł, mieszkam na parterze i nie mam g
                    > arażu, ani komórki na dole, a musze płacić, z jakiej paki. Na spacer po dachu w
                    > inda jezdzić nie bedę :(

Tez mieszkam na parterze. Z tą opłatą za winde to jakis absurd, bede sie odwoływac od tego.
            • made82 Re: CZYNSZ!!!od 27 września??? 09.11.10, 12:39
              Witam! Z tym rozliczeniem to ciekawa sprawa. Gdyż ja mam do zapłaty 33 zł/os za wywóz nieczystości, natomiast za ochronę 56,20 zł. W SM Górce nie wiedzą dlaczego takie opłaty i nie wiedzą do kogo mamy się z tym zwrócić. Czynsz za październik 2010 55,53 m kw. za 3 os. 585,33 zł.
              • viki1976 Re: CZYNSZ!!!od 27 września??? 09.11.10, 19:04
                To dziwne, jak jest wspólnota to nikt nie pyta ile osób mieszka - zawsze liczą za jedną osobę tzw. głównego właściciela. Nikogo nie interesuje ilość osób, które zamieszkują.
                Tu mamy zgłaszać ilość osób, żeby mogli na nas zarabiać. Jak jest dwuletnie dziecko to chyba nie załaduje kontenera ze śmieciami za 30 zł???!!! To chyba lekka przesada? Mnie to oburza, uważam, że tak nie powinno być. Jakie macie zdanie na ten temat? 20 zł winda i 30 zł śmiecie to razem 50 zł jak policzą razy trzy to w czynszu masz 150 zł więcej. I za ochronę. Więc lekko ponad 200 zł - nie wiadomo na co w zasadzie. Razy 200 mieszkań... ;-)
                • grazka_21_63 Re: CZYNSZ!!!od 27 września??? 10.11.10, 11:38
                  jeśli mogę coś w temacie podpowiedzieć:) W spóldzielniach jest zasada, że naliczanie opłat za mieszkanie ( nie czyszu, jak piszecie bo czynsz to tylko przy najmie jest) ustalana jest odpowiednimi regulaminami, zatwwierdzanymi przez Radę Nadorczą. Czy wspólnota, czy spółdzielnie to na 100% istnieją opłaty, które wnosi sie "od osoby" lub od pow. m2 mieszania. "Od osoby" najczęściej płaci się za śmiecie, za windę, czasami gaz jak nie ma indywdualnych liczników. Osobna kwestia to wysokość stawki. Jak dostanę moje naliczenie to zajmę stanowisko, bo te stawki wydają sie grubo za wysokie, jak na moje oko. Śmiecie może dlatego są obecnie tak wysokie, że na razie płacimy za kontenery a te są naprawde drogie i sa to koszty rzędu 200-300 zł za kontener. Stąd prośbą Adm. o to, by składać kartony i zgniatać plastiki przed wrzuceniem.Jak wejdą zwykłe pojemniki być może będzie taniej.
                  Monika, nie ma tu znaczenia, ile 2-letnie dziecko produkuje śmieci:) A gwarantuje ci, że przy dzieciach produkcja śmieci jest znacznie większa niż przy osobach dorosłych, weź pod uwagę choćby ilości pampersów:):) ja też już płacę za śmiecie, choć nawet jeszcze gwoździa nie wbiłam w ścianę ale to już nie jest problem Administracji, że nie korzystam jeszcze z kontenera.:):) Co do ponoszonych kosztów i zawartuych umów z firmami to pewnie będzie należało się im przyjrzeć, ale wszystko w odpowiednim czasie..głównie po zakończeniu większych remontów w mieszkaniach i gdy wiekszośc z nas tam zamieszka...
                  pozdrawiam sąsiadów
                • rtemolik Re: CZYNSZ!!!od 27 września??? 10.11.10, 14:44
                  viki1976 napisała:

> Tu mamy zgłaszać ilość osób, żeby mogli na nas zarabiać.

"Mogli" = Administracja? Jeśli tak to nikt tu nie zarabia. Spółdzielnia ma zapłacić za wywóz śmieci jakąś kwotę i tyle zapłaci. Nie zbierze od lokatorów więcej. Jeśli Ty zapłacisz więcej to sąsiad zapłaci mniej czyli on zarobi.
                • grazka_21_63 Re: CZYNSZ!!!od 27 września??? 10.11.10, 15:18
                  jeszcze jedno Moniko:cyt. "To dziwne, jak jest wspólnota to nikt nie pyta ile osób mieszka - zawsze liczą za jedną osobę tzw. głównego właściciela. Nikogo nie interesuje ilość osób, które zamieszkują."
                  To jest nieprawda. We wspólnotach rozliczają Cię z ilości osób jeszcze skrupulatniej niż w spółdzielniach. Chyba sobie nie wyobrażasz, że jeśli w lokalu, który jest własnością np. gminy lub osoby prywatnej zamieszkuje 6 osób to za mieszkanie płacą tak, jakby zamieszkiwała jedna? I co? Wtedy też za śmiecie biorą od 1 osoby jesli śmiecie "produkuje" 6 np. dorosłych osób? To by się kupy nie trzymało:)
    • wiktorek2010 Re: czynsz 19.11.10, 20:17
      zobaczcie forum SM Mokotów, za windy maja 13,60 a za wywóz śmieci 14 zł... za ochronę mają 125 :) ale to zależy od firmy ochroniarskiej...
    • rtemolik Re: czynsz 23.11.10, 14:00
      W sprawie kosztów - temat poboczny.
      Szanowni garażowi sąsiedzi. Oświetlenie w garażu zostało tak zaprojektowane, że bezpośrednio nad miejscami postojowymi światło zapala się i gasi pstryczkiem a jedynie ciągi jezdne oświetlane są z czujki ruchu. GAŚCIE ŚWIATŁO !!! ;)
      • jaceks-pl Re: czynsz 07.12.10, 21:02
        wracając do sprawy wind to oczywiście dostałem dzisiaj list z SM że nie ma podstaw do tego żebym nie płacił za windę mieszkając na parterze i nie mając garażu to jest skandal wezmę tego bałwana z administracji i chyba zaproszę na przejażdżke windą a potem jeszcze raz bo w końcu na parter trzeba wjeżdżać

pozdrawiam
        Jaceks-pl
        • viki1976 Re: czynsz 08.12.10, 10:30
          O rany!!!to naprawdę skandal! przecież to wręcz nielogiczne co napisali! może jest to dobry temat do TVN Uwaga? :-) oni by to nagłośnili i byłby niezły klops :-)
          • catherine70 Re: czynsz 08.12.10, 12:34
            TO CHORE !!! że mieszkający na parterze muszą płacić za windę. tak samo jak i te kosmiczne opłaty. w naszym bloku jest chyba 70 mieszkań. niech każdy zapłaci choć za jedną osobę po 20 zł to wychodzi ponad 1400zl miesięcznie. kurcze , ze złota są te windy? teraz mieszkam na Bemowie i tam płacę za trzy osoby ciut ponad 20zł. a windy nie psują się codziennie, a remont też chyba dopiero za jakiś czas.
            a może by tak pana prezesa SM zapytać skąd się wzięły tak wysokie opłaty i dlaczego parter musi płacić.
            z małego rekonesansu wynika,że mamy najwyższe opłaty na osiedlu.
            • chmurek77 Re: czynsz 08.12.10, 14:42
              Jestem za, 20 zł razy mieszkańców to kosmiczne pieniądze, ja płacę 60 zł, masakra.
              Powinni nam jakieś spotkanie zorganizować z Panem Prezesem, bo opłaty za śmieci też są ogromne. To co robi ten SM to chore się zaczyna dziać, grzyb w piwnicy, niedziałająca wentylacja, drzwi wejściowe raz się zamykają na elektrozaczep raz nie (po co te wideodomofony),a płacić sobie każą i to naprawdę słono.
              • catherine70 Re: czynsz 08.12.10, 22:16
                ok. spróbujemy zorganizować spotkanie z prezesem. ale chciałabym wiedzieć, kto by się wybrał. żeby nie było jak kiedyś -wszyscy chcieli, Viki zorganizowała a przyszły cztery osoby (w tym nasz sąsiad pan Paweł, pracownik SM). jeśli ktoś ma chęć wziąć udział w takim spotkaniu to proszę się wpisać na forum, lub ewent, dać znać mi na gg. 60 80219. wtedy umówimy się do konferencyjnej i pogadamy sobie. i może dowiemy się czegoś więcej.
                • wyspa.szczescia Re: czynsz 09.12.10, 22:19
                  Mieszkam na parterze, Blok B. Nie mam garażu.
                  Dzisiaj dostałam od SM odpowiedz na moje pismo w sparwie odwołania się od placenia za winde, że nie ma podstaw prawnych do zwolnienia mnie z tego obowiazku. Nie muszę chyba dodawac, iż jest to nielogiczne i koniecznie trzeba coś z tym zrobic! Jeśli tylko bede mogła zwolnic się z pracy to przyjde na spotkanie z Prezesem. Nie należe do osób wojujących, ale w tym przypadku nóż sam mi się w kieszeni otwiera...
                  Z sąsiedzkim pozdrowieniem,
                  Aneta
                  • catherine70 Re: czynsz 09.12.10, 23:01
                    ustalimy jakiś termin, żeby w miarę pasowało wszystkim chętnym. im nas pójdzie więcej tym lepiej. pojedyncze osoby nie mają szans przebicia, ale grupą może się uda. przynajmniej dowiemy się kilku rzeczy
                    • wyspa.szczescia Re: czynsz 10.12.10, 12:05
                      Może poniedziałek, 20 grudnia, rano? Złożymy zyczenia Zarzadowi, moze serce im zmięknie i przemyślą sprawe?
                      • jaceks-pl Re: czynsz 10.12.10, 23:34
                        ja też chętnie się wybiorę na takie spotkanie bo mieszkam na parterze i nie zamierzam płacić za winde.

pozdrawiam
                        jacek-pl
                        • gaupa Re: czynsz 17.12.10, 16:05
                          Dodajmy, ze ta horrendalnie droga winda popsuta jest wlasnie po raz 3 od 2 miesiecy tzn. od kiedy tu mieszkam, w bloku b. kl.2...buuu, moze dlatego kaza sobie tyle placic, bo wiedza, ze jest awaryjna,grrrrrr
                          • wiktorek2010 Re: czynsz 18.12.10, 22:07
                            Proponuje w pierwszej kolejności napisac pismo, zebrac podpisy od wszystkich i w następnej kolejności zorganizować spotkanie.
                            pozdr
                            • catherine70 Re: czynsz 19.12.10, 00:21
                              wiktorek2010 napisał:

> Proponuje w pierwszej kolejności napisac pismo, zebrac podpisy od wszystkich i
                              > w następnej kolejności zorganizować spotkanie.
                              > pozdr
                              pomysł dobry. ale kto je ładnie napisze? Ja mogę pomóc zebrać podpisy. sm nas totalnie olewa. Zgłosiłam swoje usterki do sm ale pan kierownik cekomu powiedział im , że jest wszystko naprawione i nie ważne,że to bzdura. ale taka odpowiedz na piśmie dostałam. więc mogę się....
                              • wiktorek2010 Re: czynsz 31.12.10, 17:28
                                Napiszmy pismo wspólnie. Niech każdy napisze 2 zdania od siebie, jakie ma zażalenia, a ja złożę w całość. Niech ktoś założy tez skrzynkę email na którymś z portali, będziemy mieli wspólnego mejla, potem wyśle adres oraz hasło.
                                pozdr
                                • jaceks-pl Re: czynsz 16.01.11, 11:16
                                  Witam

utworzyłem konto mailowe forumzaborowskiej@wp.pl
                                  Wyślijcie maila na to konto to wam hasło prześle.

Pozdrawiam
                                  jaceks-pl
                                  • fos.ia Re: czynsz 14.02.11, 11:49
                                    Witajcie,
                                    dzwoniłam jakiś czas temu do sółdzielni w sprawie opłaty za smieci - miała się zmniejszyć, gdy z kontenerów przejdziemy na 'tradycyjne' smietniki.
                                    NA moje pytanie kiedy dostałam odpowiedz, że zobaczymy, jak kontenery znikna.
                                    Na chwilę obecna ubyło 1 kontener.
                                    czy macie jakies informacje czy w zwiazku z tym koszty za smieci sie obniza?

Pozdrawiam sasiadow
                                    • viki1976 Re: czynsz 14.02.11, 22:11
                                      Dzisiaj rano stał jeden wypakowany ponad, i oczywiście został opróżniony, ale to co było "nad" zostało wyrzucone obok tego pustego!!!!Przyjechali do mnie znajomi i tylko skomentowali, że zamiast ten bajzel wrzucić do tego pustego zostawili tak mieszkańcom. Okropna ta firma i ludzie, którzy taki bałagan nam zrobili, oni nie zabrali tego co było ponad i nie wrzucili do pustego kontenera tylko rozrzucili obok...szkoda słów!!!
                                      • gaupa Re: czynsz 15.02.11, 22:54
                                        Wszystko racja, ale przypominam drogim Sąsiadkom, że od piątku są pojemniki na odpadki typu MIX jak to nazwali w naszych docelowych śmietnikach - czyli 1 przy szlabanie i 2 przy bloku C i to TAM należy wyrzucać śmieci. Kontener zostal jeden na POBUDOWLANE materialy i nie jest on po to, żeby każdy wrzucał tam śmieci, bo jest po drodze, bo tak wygodniej, bo tak się przyzwyczaił... W niedzielę kontener był pełen worków śmieci, a docelowy śmietnik nie był wcale przepełniony... Tyle. Oczywiście mogą podstawić drugi kontener, albo ten 1 cześciej opróżniać, ale to nie zmniejszy nam czynszu. Musimy się po prostu przyzwyczaić, że teraz śmieci wyrzucamy tam gdzie napis MIX ;-D
                                        • pafciu2 Re: czynsz 16.02.11, 09:23
                                          Dołączę się do dyskusji. Kontener MIX nie oznacza, że można do niego wyrzucać wszystko!!! Służy on do zbierania odpadów surowcowych czyli: papier szkło, puszki, plastiki, metale ale nie można taw wrzucać woreczków foliwych jednorazowych, opakowań po sokach, odpadów organicznych itd...... Zachęcam do uważnego przeczytania ulotki wywieszonej u nas na klatkach oraz do samodzielnej segregacji śmieci.
                                          Ja mam dwa kosze, pierwszy na odpady różne drugi na odpady tzw. surowcowe.
                                          • nueng Re: czynsz 16.02.11, 19:16
                                            Ja nie mam miejsca na dwa kosze na śmieci, chyba że je sobie na klatkę wystawię, więc nie segreguję.
                                          • pawins Re: czynsz 18.02.11, 19:05
                                            Właśnie o to chodzi. Jeśli będziemy wrzucać wszystko do MIXów to MPO będzie odmawiało ich odbierania i kasowało nas jak za zwykłe śmieci. Dlatego uważam za głupotę wstawienie MIXów bez "bobrów" na zwykłe śmieci. Mnie osobiście nie chce się chodzić w jedną stronę z jednym woreczkiem a w drugą z drugim. O ile siebie mogę zmusić to nie sądzę aby chociaż większość mieszkańców udało się do tego nakłonić.
                                      • pawins Re: czynsz 18.02.11, 18:34
                                        Niestety firmy wywożące śmieci (tu MPO) nigdy nie sprzątają tego co wypadnie. Od tego jest podobno firma sprzątająca. Moim zdaniem trzeba wymusić na administracji wstawienie zwykłych kubłów na śmieci bytowe. "Bobry" są mniejsze i można je częściej wymieniać a w tych drogich kontenerach na gruz większość i tak stanowią śmieci bytowe.
                                        • aklamka1 Re: opłata za prąd 24.02.11, 14:17
                                          Czy ktoś juz dostał rachunek za prąd???
                                          • catherine70 Re: opłata za prąd 24.02.11, 23:57
                                            za prąd nie, ale za to kolejna podwyżkę czynszu. jestem szczęśliwa. :((
                                            • fos.ia Re: opłata za prąd 02.03.11, 14:09
                                              Czy ktoś z Was może już dzwonił do RWE i pytał kidy zamierzają wysyłać rachunki?
                                              W sumie juz pół roku od kiedy inwestycja jest oddana...
                                              • nueng Re: opłata za prąd 02.03.11, 20:23
                                                Jak dwa tygodnie temu się dowiadywałam w RWE to nawet umowy nie wypisali, nie mam nawet założonego konta i nie wiadomo ile będzie wynosić należność.
                                                • chmurek77 Re: opłata za prąd 02.03.11, 21:45
                                                  Ja dostałem po wielu prośbach numer konta, do końca lutego mieli odczytać liczniki i mają być rachunki. Ale wysłałem już do nich zażalenie, bo umowę dostałem teraz dopiero, choć potwierdzenie zawarcia było podpisywane 03.09. i było tam ustalone rozliczenie półroczne i taryfa G11, natomiast w umowie wstawili mi C11 (budowlaną) i żaden okres rozliczeniowy nie został ustalony-chamstwo do potęgi, zobaczymy co będzie.
                                                  • grazka_21_63 Re: opłata za prąd 02.03.11, 23:18
                                                    Chmurek, no Ty to masz jakiegoś pecha chyba;)...Jak nie dziadowska spółdzielnia to chamski zakład energetyczny...:) Co za los...:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka