tobiaty 16.09.10, 21:55 Witam. Na klatce schodowej A pojawiły się kartki dotyczące spotkania lokatorów. Czy ktoś z Was jest inicjatorem tego spotkania lub wie coś więcej czego ma ono dotyczyć ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
7kevin Re: Zebranie ??? 17.09.10, 08:12 W sumie też się zastanawiam bo dopóki aktów niemamy w rekach to nic niezmienimy. Rozliczenia niestety trwają i niejest to prosta sprawa. w Lipcu rozmawiałem an jednym z zebran z prezesem i termin podpisywania aktów określił jako przełom 3 i 4 kwartału tego roku. pozatym ponad połowa mieszkań jest jeszcze niezamieszkana z tego co widać i cały czas trwają remonty..... ? więc czego ma dotyczyć zebranie też niewiem..... narazie wydaje mi się bezcelowe spotkanie chyba że ktoś stawia flache i to spotkanie zapoznawcze sąsiadów :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
icemod Re: Zebranie ??? 17.09.10, 14:20 jak zapoznawcze to wpadnę :) Wziąć ogórki ??? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.kaminski Re: Zebranie ??? 17.09.10, 14:55 Myślę że zebranie jest potrzebne. dobrze że w końcu ktoś się wziął za konkret i coś organizuje. Tutaj możemy sobie popisać o pierdołach a spraw konkretnych do załatwienia jest sporo. Ja na zebraniu będę. Ps. Off Topic - W lasach koło Celestynowa wysyp grzybów. Niestety grzybiarzy też. Myślałem że w piątek o 6-ej rano będę sam w lesie ale niestety było nas więcej grzyboamatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
moka_l2 Re: Zebranie ??? 18.09.10, 21:14 Zgadzam się z Marcinem,zebranie jest potrzebne. Tematów jest multum.Mam dość wydzwaniania do spółdzielni i administracji,bo jestem po prostu zlewana. Jak będziemy w kupie będzie łatwiej. Tylko uważam,że na zebraniu powinien być ktoś ze spółdzielni. Bo jak nikogo nie będzie to sobie razem tylko ponarzekamy i tyle. Poza tym jeśli chcemy wspólnotę to zacznijmy coś robić w tym kierunku już teraz, tak,aby po podpisaniu aktów tylko sfinalizować sprawę. Jak zaczniemy coś robić dopiero pop podpisaniu aktów to wspólnotę założymy za rok. Ja np kompletnie nie wiem,jak się do tego zabrać,ale na pewno trzeba rozejrzeć się za zarządcą. Odpowiedz Link Zgłoś
7kevin Re: Zebranie ??? 20.09.10, 08:10 co do wspólnoty. to podobno ma być zebranie prezesa z nami, wtedy trzeba przemóc aby w akcie zarząd naszym budynkiem spóldzielnia miała do końca roku, a do tego czasu musimy wybrać zarżad wspólnoty. spółdzielnia odłacza budynki na koniec roku kalenarzowego - prościej z rozliczeniami....... więc napewno niepójdą na to aby wcześniej to było...... co do firm zarżadzających na rynku zarządców nieruchomości w Warszawie jest jedna duża firma która gwarantuje wysoki poziom usług i w razie wątpliwości zmiane administratora na bardziej kompetentnego, spotkania z zarządem w razie potrzeb nawet co tydzień....... jest to firma ATRIUM21. Odpowiedz Link Zgłoś
mokotowianka0 Re: Zebranie ??? 20.09.10, 12:36 jezeli chodzi o akty to wg moich informacji termin został przesunięty na marzec 2011- nieźle co? Myślę że sprawa dopilnowania aby Spółdzielnia podpisała z nami akty do konca roku powinna być dla nas priorytetowa. Nie wiem jak Wy ale nas ciągle ciśnie bank żebyśmy składali umowę - teraz okazało się że chyba musimy podpisywać aneks a to znowu kolejne formalności. Poza tym sama wysokość raty! Jeżeli chodzi o administrowanie to firm na rynku jest tysiące, jedne lepsze drugie gorsze... a cha kolejna sprawa to ta nieszczęsna ochrona, które nie widać a za którą trzeba płacić. Zastanawia mnie co oni ochraniają bo kamer jakoś nie widzialam. Odpowiedz Link Zgłoś
7kevin Re: Zebranie ??? 20.09.10, 12:54 jezeli chodiz o akty to naprawde dośc niepokojąca informacja..... mi też zależało aby do końca roku dostarczyć do banku akt. i zacżać pozostąłe formalności....... co do ochrony to nikt w zasadzie niewie jak podpisana jest umowa i jakie sa kompetencje...ale jezeli chodzi o ich prace to ciągle krąża wokół bloku, chodzą po klatkach schodowych, kontrolują korytarze na piętrach a w garażu to chyba co godzine mają obchód..... aż sam się zdziwiłem gdyż miałem do czynienia z różnymi ochronami ale takiego zaangazowania ze strony ochrony niewidziałem...... chociaż tak naprawde poza doglądaniem niewiadomo czy za coś odpowiadają. Odpowiedz Link Zgłoś
mokotowianka0 Re: Zebranie ??? 20.09.10, 13:19 sprawa aktów wyglada poważnie - chyba będziemy musieli postraszyć spółdzielnię, że w razie czego wystąpimy do Sądu o odszkodowanie wysokości ubezpieczenia kredytu do czasu wpisu do hipoteki ( przynajmniej za ten okres od konca 2010 r.) Sprawa jest na tyle poważna że w zeszlym tyg. odebrałam ze Spoldzielni stosowne pismo do banku w którym napisali mi o terminie aktu - marzec 2011. Myślałam że to zebranie będzie właśnie tego dotyczyło. Jeszcze jedno - jak wygląda u was naprawiania usterek - bo u mnie cisza....Generalnie przestaje mi się to podobać. Jezeli chodzi o ochronę to bylam ciekawa jak to wygląda - jeszcze nie mieszkam.. Odpowiedz Link Zgłoś
7kevin Re: Zebranie ??? 20.09.10, 13:32 no to teraz naprawde mnie załamałaś...... chyba trzeba będzie jakieś pisemko wystosować do SM żeby sobie nielecieli w ch...... co do ochrony to odnośnie dogladania naprawde z mojego punktu widzenia zadania prewencyjne spełniają..... ale ciekaw jest jak z odpowiedizalnościa???? Odpowiedz Link Zgłoś
mag_01 Re: Zebranie ??? 22.09.10, 13:06 Mozna sie zalamac. Jakis czas temu SM wydalo mi zaswiadczenie, ze akty notarialne do konca grudnia 2010. Jak rozumiem teraz piszą że do końca marca 2010. Ciekawe czy mają ochotę sfinansować również kolejny aneks do mojej umowy z bankiem ? U mnie z usterką tez cisza (... i to jedną ... bo nie dała sie naprawić na własną rękę). mokotowianka0 napisała: > sprawa aktów wyglada poważnie - chyba będziemy musieli postraszyć spółdzielnię, > że w razie czego wystąpimy do Sądu o odszkodowanie wysokości ubezpieczenia kre > dytu do czasu wpisu do hipoteki ( przynajmniej za ten okres od konca 2010 r.) S > prawa jest na tyle poważna że w zeszlym tyg. odebrałam ze Spoldzielni stosowne > pismo do banku w którym napisali mi o terminie aktu - marzec 2011. Myślałam że > to zebranie będzie właśnie tego dotyczyło. > Jeszcze jedno - jak wygląda u was naprawiania usterek - bo u mnie cisza....Gene > ralnie przestaje mi się to podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
mokotowianka0 Re: Zebranie ??? 22.09.10, 13:47 no niestety my też jesteśmy załamani. Spółdzielnia nic nie robi sobie z tego że trzeba podpisywać aneksy. U nas to kwestia wypełniania i zbierania na nowo dokumentów. Kolejne paranoje....Panie w Spółdzielni powiedziały nam ze była obsuwa z oddaniem i w związku z tym obsuwa jest z aktami. Poza tym wyszły jakieś usterki w czasie ulew i cały czas egzekwują poprawki od wykonawcy. Budynek jest nierozliczony w związku z tym. Ciekawa jestem jak ten wykonawca robi poprawki, bo jak to wygląda tak jak w mieszkaniach to dziękuje bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
7kevin Re: Zebranie ??? 22.09.10, 13:54 przepraszam kur..... jegomać bardzo..... przekazanie budynku to jedno, przepisanie aktów notarialnych drugie a usterki to trzecie..... zgodnie z kodeksem cywilnym mamy 3 lata rękojmi na wszystkie wady budowlane wynikłe z zaniedbań, bądź niewłaciwego , niestarannego wykonania przez wykonawcę...... pozatym jest 2 letni okres gwarancyjny.... więc co k..... mają usterki do aktów........ rozumiem że rozliczenie kosztów budowy budynku to bardzo pracochłonny proces i czasochłonny..... no ale bez przesady 3 miesiace minęły....... i cisza...... a co dalej.??? Odpowiedz Link Zgłoś
moka_l2 Re: Zebranie ??? 22.09.10, 22:13 Chodźmy na to zebranie,napiszmy pismo,podpiszmy się wszyscy i zanieśmy do SM. Trzeba ich przycisnąć. Co do usterek-jakiś miesiąc temu pisałam,że przyszli wymieniać listwy bez listew (bo nie kupili) i drzwi (łatając dziurę w podłodze po źle zamontowanych drzwiach nasypali tam trocin i czymś przyklepali-jest gorzej niż było). Interweniowaliśmy u ich pożal się Boże szefa. Obiecał,że w przyszłym tygodniu będą w Wawie i zrobią wszystko co chcemy. Miał sam do nas dzwonić. Nie zadzwonił, więc my zadzwoniliśmy do niego. A on na to,że nie przyjadą do Wawy (są spod Kalisza), bo nie mają tu żadnej roboty i nie opłaca im się tylko do usterek przyjeżdżać. Coś z tym trzeba zrobić. Przede wszystkim zmusić prezesa,żeby pojawil się na zebraniu. Jak nie na tym,to na kolejnym. W piśmie można im zagrozić sądem. Odpowiedz Link Zgłoś
7kevin Re: Zebranie ??? 23.09.10, 08:00 niewiem gdzie konkretnie ale podobno gdzieś w statucie spółdzielni jest że od przekazania lokalu spółdzielnia ma obowiązek w ciągu 3 miesięcy przekazać lokal aktem notarialnym . jeżlei chodzi o pismo..... to jestem jak najbardziej ZA sam własnie zastanawiałem się nad pismem. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.kaminski Re: Zebranie ??? 23.09.10, 08:32 7kevin napisał: > niewiem gdzie konkretnie ale podobno gdzieś w statucie spółdzielni jest że od p > rzekazania lokalu spółdzielnia ma obowiązek w ciągu 3 miesięcy przekazać lokal > aktem notarialnym . § 47 pkt 1. Spółdzielnia ustanawia na rzecz członka odrębną własność lokalu najpóźniej w terminie trzech miesięcy po jego wybudowaniu, a jeżeli na podstawie odrębnych przepisów jest wymagane pozwolenie na użytkowanie - najpóźniej w terminie trzech miesięcy od uzyskania takiego pozwolenia. Na żądanie członka Spółdzielnia ustanawia takie prawo w chwili, gdy ze względu na stan realizacji inwestycji możliwe jest przestrzenne oznaczenie lokalu, a nieruchomość ma uregulowany stan prawny. Odpowiedz Link Zgłoś
7kevin Re: Zebranie ??? 23.09.10, 09:36 Informacja z SM Mokotów sprzed 5 minut: trochę są problemy z rozliczaniem budowy, i termin podpisania aktów notarialnych przewidują na koniec marca 2011! określił bym to podobnie jak obrońców krzyża dwoma słowami "skandal" i "hańba". Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.kaminski Re: Zebranie ??? 23.09.10, 11:16 a czy koszty ostatecznego rozliczenia są nierozerwalnie związane z podpisaniem aktów notarialnych? Dla mnie - trochę lajkonika w zakresie przepisów i zawiłości prawnych - skoro jest zapis w statucie że ustanawia się odrębną własność w terminie 3 miesięcy od uzyskania pozwolenia na użytkowanie to czytam to wprost ze akty mają być podpisane do xx-ego września skoro pozwolenie na użytkowanie było jakoś w czerwcu. A rozliczać możemy się później skoro w umowie mamy zapis ze dokonamy dopłaty/SM zwróci nadpłatę w terminie 30 dni od ostatecznego rozliczenia. Czy jednak nie możemy? Tyle że wtedy po co zapis w Statucie o 3-ech miesiącach? A jeśli nawet nie można podpisać aktu i trzeba czekać na ostateczne rozliczenie to co można tyle czasu rozliczać? Budynek od firmy Antczak został odebrany faktury wystawione i zapłacone (miejmy nadzieję) to co zostało spartolone ma być poprawione w ramach gwarancji czy rękojmi. W umowie mamy zapis że zostanie utworzona 2% rezerwa doliczona do ostatecznych kosztów. I co tu liczyć? Dla mnie to kilka podstawowych działań z którymi poradzi sobie każdy średnio rozgarnięty księgowy. Zsumować wszystkie nasze wpłaty odjąć wszystkie koszty odjąć rezerwę 2% podzielić na lokale .... Nie potrafię sobie wyobrazić jakie jeszcze koszty mogą się pojawić 3 miesiące po zakończeniu budowy? No chyba że z Antczakiem jeszcze nie ma rozliczenia i za każdy źle dokręcony kibel czy podrapane okna które wymieniają w ramach usuwania usterek Antczak dostaje ciągle ekstra kasę. Innego powodu nieznania ostatecznych kosztów nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
7kevin Re: Zebranie ??? 23.09.10, 11:37 Zgadzam się w 100% i nawet jesli dzisiaj nienapiszemy nic, to planuje sam złożyć pisemko ., tylko musze pogrzebać jaka jest droga dochodzenia roszczen od niedotrzymania terminów w statucie, ewentualnie poszukać naruszonych przepisów ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych które zostąły naruszone aby móc czymkolwiek spółdzielni zagrozić...... tj. złożeniem zawiadomienia o popełnieniu przestepstwa, lub wytoczeniem sprawy z roszczeniem odszkodowawczym..... Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.stepniak15 Re: Zebranie ??? 23.09.10, 12:08 Nie jestem oryginalny, bo też czuję się wyciurlany przez spółdzielnię w sprawie aktów. Dawali termin 30 września, teraz dają 31 marca 2011. Oczywiście spółdzielnia ma gdzieś mój czas , który stracę na aneksowanie umowy z bankiem + moje koszty (prowizja banku + wyższa rata). Pytanie tylko, czy ktokolwiek w spółdzielni się chociaż postarał, żeby zdąźyć do końca września???? Nie sądzę. Tak samo, jak nikt nie postarał się, żeby zabezpieczyć tak podstawowe rzeczy, jak "przyzwoite" koszty np. windy, wywózki śmieci itp. W bloku na klatkach jest brudno, ale na pewno sprzątający pan nie ma w obowiązku robić nic więcej poza sprzątaniem klatki przy windach na parterze i śmietnika. Głowę daję, że spółdzielnia / administracja tylko tyle od niego wymaga, a my płacimy za to grubą kasę. O syfie, który jest w garażu nawet pisać nie chcę, bo mi ciśnienie skoczy. Po prostu mają nas gdzieś, a tak się nie powinien czuć ktoś, kto przed chwilą kupił nowe mieszkanie i płaci niemały czynsz. Odpowiedz Link Zgłoś
7kevin Re: Zebranie ??? 23.09.10, 13:02 koszty zarządu budynkiem w zalezności od firm zaczynają się od 1,2 zł /m2 pow. użytkowej budynkku u nas niepamiętam ile jest lae fakt że kichawo działają.... jeśli chodzi o rozliczenia to kiedy niezadzwonie do spóldzielni to pani Kalina ktora sie tym zajmuje jest albo na urlopie, albo na zwolnieniu, albo będzie jutro. myslę że społdzielni trzeba pogrozić palcem jakimś pisemkiem. jak to nieprzyyniesie efektu to wykorzystac inne dostepne nam narzędzia...... wynająć prawnika i niech walczy o odszkodowania dla nas.... Odpowiedz Link Zgłoś
mag_01 Re: Zebranie ??? 23.09.10, 14:27 Wydaje mi się, że okres 3 m-cy na akty notarialne wynika nie tylko ze Statutu SM ale i ustawy o spoldzielniach. A co usterek - odp ze spoldzielni sprzed chwili: byla rozmowa z wykonawca, ale on musi porozmawiac z podwykonawca. Na pytanie jaki zostal uzgodniony termin na usunięcie - oczywiscie byla odpowiedz , ze termin nie zostal uzgodniony. W takim przypadku tekst ze strony www Wykonawcy brzmi jak zart: " Ogromny wpływ na dynamiczny rozwój firmy oraz wysoką jakość świadczonych usług ma zatrudnienie stałego zespołu wysoko wykwalifikowanych fachowców z długoletnim stażem w firmie. (...) Zdecydowanym wyróżnikiem firmy jest jakość inwestycji, jak również profesjonalne a zarazem indywidualne podejście do każdego klienta czego efektem jest przede wszystkim uznanie naszych klientów, a także zdobyte nagrody i wyróżnien" Odpowiedz Link Zgłoś
7kevin Re: Zebranie ??? 23.09.10, 15:36 niestety kochani z rozliczeniem mamy mały kłopot...... ustawa z dnia 15 grudnia 2000r. o spółdzielniach mieszkaniowych. art18 ust.4 "Rozliczenie kosztów budowy następuje w terminie 6 miesięcy od dnia oddania budynku do użytkowania." chociaż art 21 nas wspiera: "1. Spółdzielnia ustanawia na rzecz członka odrębną własność lokalu najpóźniej w terminie 3 miesięcy po jego wybudowaniu, a jeżeli na podstawie odrębnych przepisów jest wymagane pozwolenie na użytkowanie - najpóźniej w terminie 3 miesięcy od uzyskania takiego pozwolenia. Na żądanie członka spółdzielnia ustanawia takie prawo w chwili, gdy ze względu na stan realizacji inwestycji możliwe jest przestrzenne oznaczenie lokalu. 2. Ustanowienie odrębnej własności lokalu może nastąpić na rzecz małżonków albo osób wskazanych przez członka spółdzielni, które wspólnie z nim ubiegają się o ustanowienie takiego prawa." no i najbardziej korzystny dla nas.... ale moim zdaniem mało groźny zapis dla spółdzielni : Art. 273. "Kto, będąc członkiem zarządu spółdzielni mieszkaniowej, pełnomocnikiem, albo likwidatorem, wbrew obowiązkowi dopuszcza do tego, że spółdzielnia: 1) nie udostępnia członkowi spółdzielni mieszkaniowej odpisów oraz kopii dokumentów, o których mowa w art. 81, 2) nie rozlicza kosztów budowy lokalu w terminach, o których mowa w art. 10 ust. 3 albo art. 18 ust. 4" - podlega karze grzywny. ewentualnie po naszym pismie możemy się oprzeć na : Art. 49 1. (136) Osoba, która na podstawie ustawy może żądać ustanowienia prawa odrębnej własności lokalu, w razie bezczynności spółdzielni, może wystąpić do sądu z powództwem na podstawie art. 64 Kodeksu cywilnego w związku z art. 1047 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego. Koszty sądowe oraz koszty zastępstwa procesowego pokrywa spółdzielnia. Odpowiedz Link Zgłoś