upi 20.09.10, 12:41 Ja też popieram buspady, ale działające. Na Modlińskiej w okolicach przystanku Ekspresowa nie działa od kilku ładnych tygodni. Korki jak diabli :) Gratuluję ZTM-owi nadzoru nad buspasami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: *.acn.waw.pl 20.09.10, 12:43 Problem narastających korków w godzinach szczytu jest typowy dla większości dużych miast na całym świecie. Jednakże zwiększające się z roku na rok korki spowodowane są coraz to większa liczbą samochodów na drogach przy jednoczesnym braku (lub znikomym) rozwoju sieci drogowej. `Buspasy` nie mają tutaj większego znaczenia. Z tego też właśnie powodu w celu rozładowania korków należy postawić na komunikację masową. Jest to rozwiązanie najtańsze, najprostsze oraz najbardziej ekologiczne z możliwych. Europa zrozumiała to już kilkanaście lat temu. Wprowadzając ograniczenia wjazdu do miast samochodom osobowym, naliczając odpowiednie opłaty za takowy oraz inwestując w środki komunikacji masowej europejskie miasta skutecznie poradziły sobie z narastającymi na ich ulicach korkami. Za granica nikogo już raczej nie dziwi widok majętnej osoby na poważnym stanowisku dojeżdżającej do pracy rowerem lub metrem. U nas taka sytuacja wciąż odbierana jest w kategorii obrazy majestatu. Nie dziwmy się więc temu, że w drodze do pracy musimy nieraz po kilkadziesiąt minut stać w korkach. To jest już kwestia naszej mentalności. Niech przeciwnicy wyznaczania `buspasów` spróbują wyobrazić sobie co by się stało na ulicach gdyby nagle wszyscy ludzie jadący choćby jednym autobusem przesiedli się do własnych aut. Wtedy to dopiero byłby jeden wielki korek. Obecna sytuacja na drogach dojazdowych świadczy jedynie o tym, że wciąż zbyt mało osób zrezygnowało z jazdy własnym samochodem na rzecz transportu masowego. Oczywiście jest to świadomy i wolny wybór tychże osób. Jednakże wygłaszane przez nie pretensje odnośnie korków powinny one kierować tylko i wyłącznie do samych siebie. Tym bardziej, że dość typową dla naszych miast jest sytuacja, w której czteroosobowa rodzina ma przynajmniej dwa samochody i mimo, że wszyscy jej członkowie jadą do pracy w centrum to wybierają się do niej kilkoma (dwoma) samochodami zamiast wsiąść do jednego. Tak jakby z niezrozumiałych dla mnie przyczyn nie mogli wszyscy pojechać razem. Wystarczy rozejrzeć się dookoła stojąc w korku aby zrozumieć o czym piszę. Z całej masy samochodów w korku tylko w pojedynczych z nich dostrzeżemy jakiegokolwiek pasażera. A przecież większość aut ma przyjemniej cztery miejsca w środku. Czy naprawdę mąż nie może zabrać ze sobą żony (lub na odwrót), czy ojciec lub matka nie mogą zabrać ze sobą dorosłego syna lub córki? Przecież wystarczyłoby aby w przeciętnym samochodzie stojącym w korku jechały dwie osoby zamiast jednej i już sytuacja uliczna uległaby radykalnej poprawie. Głośne tak dla komunikacji masowej i `buspasów` Głośnie nie dla samochodów bez pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 13:06 Ciągle czytam o tych wielkch ograniczeniach w "Europie". Czy ktoś jest w stanie wskazać coś poza dyrdymałami? Paryż? Samochód na samochodzie, każda mała uliczka zastawione, mega korki. Rolę szybkiego środka transportu spełnia metro. Berlin? Wystarczy, że Twój samochód spełnia odpowiednie normy (czyt. nie jest 10 letnim Golfem TDI), kupujesz plakietkę (ważna "lifetime") i wjeżdzasz do centrum. Londyn? Funkcjonuje opłata za wjazd do ścisłego centrum (8 funtów, czyli dla nich grosze - u nas jego odpowiednik czyli Nowy Świat czy Krakowskie Przedmieście w ogóle są zamknięte dla prywatnego ruchy). W dodatku działa to tylko od poniedziałku do piątku od 7 do 18. A u nas korki na Trasie Lazienkowskiej są do 21.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: 195.184.82.* 20.09.10, 13:22 Akurat w Londynie jest buspas na buspasie (i to mimo alternatywy jaką jest metro). Wydaje mi się też, że piszesz o teorii, bo w praktyce wygląda to tak, że ludzie nawet wieczorami unikają tam wjeżdżania do centrum samochodami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom GórCZewsKA IP: 195.242.183.* 20.09.10, 14:23 kiedy będzie buspas na górczewskiej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klątwiusz PO nie kontroluje chaosu.Bałagan,opóźnienia,kary.. IP: 94.75.79.* 20.09.10, 20:28 PO zyje w chaosie - nie kontrolują niczego - ani budów, ani terminów, ani prac na euro2012, ani finansów, ani gospodarki, ani służby zdrowia... Nawet własnych kłamstw nie kontrolują: 4lutego2010 Za uchwałą autorstwa Łukasza Abgarowicza i Marka Rockiego z PO opowiedziało się 54 senatorów, trzech było jej przeciwnych.- Uchwała mówi:"...wszelkie próby ZAKAZANIA UMIESZCZANIA Krzyża w szkołach, szpitalach, urzędach i w przestrzeni publicznej w Polsce muszą być poczytane za godzące w naszą tradycję, pamięć i dumę narodową."...PO prostu kłamali i kłamią. Mówi sie ze w bałaganie najwiecej mozna ukrasc i nakręcić lodów. PO doskonale realizuje te idee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koło Re: GórCZewsKA IP: *.acn.waw.pl 20.09.10, 23:48 I niech od razu wrzucą na Księcia i na Ciołka buspas ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: *.devs.futuro.pl 20.09.10, 20:08 Gość portalu: Mati napisał(a): > Akurat w Londynie jest buspas na buspasie (i to mimo alternatywy jaką jest metro). Podobnie jak w New York City. Tyle że tak to tylko dla suchej statystyki, żeby udobruchać takich jak ty. Bo wszyscy jawnie olewają i każdy jeździ po nich jak chce. > Wydaje mi się też, że piszesz o teorii, bo w praktyce wygląda to tak, że ludzie > nawet wieczorami unikają tam wjeżdżania do centrum samochodami. Wyjątkowo pisał właśnie o praktyce. Wystarczy poprzyglądać się takiej Ameryce, żeby uzmysłowić sobie dokładnie, że wszelkie tego typu postulaty pseudoekologicznej Europy są wiekopomną pomyłką :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 00:21 Tak, szczególnie ci wszyscy posiadacze swiecacych Ferrari, Konessigow, Astonow Martinow, Range Roverow czy Jaguarów :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: 212.180.166.* 20.09.10, 20:19 > Berlin? > Wystarczy, że Twój samochód spełnia odpowiednie normy (czyt. nie jest 10 le > tnim Golfem TDI), kupujesz plakietkę (ważna "lifetime") i wjeżdzasz do centrum. Taaa... tylko że Berlin sukcesywnie zmniejsza szerokość ulic zastępując je ciągami pieszymi i ścieżkami rowerowymi przez co ich przepustowość się zmniejsza. I każdy normalnie myślący wybiera inny sposób dojazdu niż własny samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 00:19 Konkrety prosze - jakie ulice zwezono, jakie strefy zamknieto dla samochodow. Bo na razie to jest jak w dowcipie o rozdawanych na Placu Czerwonym rowerach :-).. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yem nieprawda - bardzo wielu jest przeciw IP: *.pljtelecom.pl 21.09.10, 01:36 Nieprawdą jest że więcej ludzi jeździ autobusami , na jeden autobus przypada 30-40 samochodów czyli 40-70 osób , które przez te buspasy tracą 2x tyle czasu na przejazd np.Łazienkowską a w godzinach szczytu nawet więcej niż 2 razy , co za tym idzie wzrasta zużycie paliwa , zanieczyszczenie powietrza spalinami i koszt wymierny w dodatkowym zmarnowanym czasie ludzi stojących w korkach . Korzystają tylko zakłady autobusowe bo mniej wydają na paliwo i dlatego je wytyczono ze szkodą dla kierowców samochodów. Jeżeli tak liczą się ze zdaniem mieszkańców to powinno być miejskie referendum , ciekawe kto by wygrał : sądzę ,że przeciwnicy buspasów . Ludzie którzy mają samochody są bardziej kreatywni , przedsiębiorczy i tworzą więcej wartości dodanej w kraju niż emeryci i dzieci jeżdżące kom.miejską i ich głos i interes powinien być uwzględniony przy takich decyzjach . Ja np.muszę jechać samochodem bo prowadzę swoją firmę i wożę zaopatrzenie którego nie byłbym w stanie przewieźć autobusem . Jak ktoś jeździ tylko z punktu A do B i z powrotem to niech jeździ autobusem , ja muszę pojechać w ciągu 2-3 godzin w 4-5 miejsc w Warszawie , autobusem nie starczyłoby mi na to dnia . sondaże robione przez ZTM to stronnicza propaganda , niech ktoś zrobi niezależny sondaż , w tym niech oprócz pasażerów busów niech spyta kierowców poupychanych jak sardynki na 1-2 pasach z powoduy buspasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toro Jadąc autobusem również mozna robić interesy IP: 83.238.103.* 21.09.10, 08:38 jak i wiele innych pozytecznych dla siebie rzeczy. Sprowadzasz osoby nie będące w wieku produkcyjnym do miana obywateli drugiej kategorii. Auto może dziś mieć każdy, i nieco ponad połowa uzytkowników dróg to ludzie kreatywni i przedsiębiorczy - reszta to lenie wożący tyłki. Wiele osób jest kreatywnych i nie porusza się samochodem ze względu na prosty rachunek ekonomiczny i osobisty (np. uniknięcie stresu i chamskich odzywek w ruchu ulicznym). Są również ludzie, którzy nie mogą jeździć autem ze względu na wiek, stan zdrowia, traumy etc. a sa normalnymi ludźmi. Większe spalanie nie wchodzi w grę, bo korki i bez bus pasów były ogromne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: *.pljtelecom.pl 20.09.10, 13:07 > Za granica nikogo już raczej nie dziwi widok majętnej osoby na poważnym stanowi > sku dojeżdżającej do pracy rowerem lub metrem. U nas taka sytuacja wciąż odbier > ana jest w kategorii obrazy majestatu. > Nie dziwmy się więc temu, że w drodze do pracy musimy nieraz po kilkadziesiąt m > inut stać w korkach. To jest już kwestia naszej mentalności. Nie zgadzam się. Faktycznie pod np. Monachium, przy stacjach kolei regionalnej parkingi zastawione są beemkami, mercami i innymi biznesowymi furami. Tylko, że tam wsiadasz w pociąg, który zawiezie Cię w 20 minut do centrum w normalnych warunkach. Tam przesiądziesz się w metro i dojedziesz w kolejne 20 minut do swojego miejsca pracy. A weźmy np. gminę Nadarzyn. Ani torów WKD, ani torów PKP. Możesz pojechać do centrum autobusem, który stoi w korki od Janek. Gratuluję. Albo możesz podjechać do najbliższej stacji WKD (15 minut jazdy), zostawić tam auto (jak będzie miejsce), dojechać WKD do centrum (35 minut), wsiądź w tramwaj i jedź np. na wolę (10 minut). Do tego doliczyć parę minut spaceru, oczekiwanie na przesiadkę i masz 1:15 minut. To samo autem wykonuję w 45minut co ma kolosalne znaczenie gdy trzeba dziecko odebrać ze szkoły/przedszkola. > Tym bardziej, że dość typową dla naszych miast jest sytuacja, w której czteroos > obowa rodzina ma przynajmniej dwa samochody i mimo, że wszyscy jej członkowie > jadą do pracy w centrum to wybierają się do niej kilkoma (dwoma) samochodami z > amiast wsiąść do jednego. Tak jakby z niezrozumiałych dla mnie przyczyn nie mog > li wszyscy pojechać razem. Różne godziny i miejsca pracy, odwożenie dzieci do szkół i przedszkoli, itp. itd. > Wystarczy rozejrzeć się dookoła stojąc w korku aby zrozumieć o czym piszę. Z ca > łej masy samochodów w korku tylko w pojedynczych z nich dostrzeżemy jakiegokolw > iek pasażera. A przecież większość aut ma przyjemniej cztery miejsca w środku. W Stanach rozwiązali ten problem. Wewnętrzny (np. 4ty) pas autostrady jest dla pojazdów, które wiozą >1 osobę. Jak Chciałbyś taki pas wydzielić np. na ulicy Krakowskiej? Która ma dwa pasy :) > Czy naprawdę mąż nie może zabrać ze sobą żony (lub na odwrót), czy ojciec lub m > atka nie mogą zabrać ze sobą dorosłego syna lub córki? A jak jadą w różnie miejsca Warszawy i obydwoje zaczynają pracę o godzinie 09:00? Dojedź sobie z Ochoty na Mokotów przemysłowy w rannym korku. To nie jest wszystko takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Londyn Londyn Londyn Londyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 13:22 Londyn, Londyn, Londyn i jeszcze raz Londyn. Tylko tędy droga. Czyli rowery na buspasy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eerw Re: Londyn Londyn Londyn Londyn tak jest palancie IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.10, 14:26 i ruch lewostronny!!!!! I import sikhów do Warszawy!!!!! Londyn Londyn Londy!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Londyn Londyn Londyn Londyn tak jest palancie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 15:06 Ten artykuł jest o buspasach. Sikhowie w Londynie mogą mu nagwizdać. Ruch lewostronny jest lepszy bo naturalny, tylko kiedyś Napoleon chciał zrobić na złość Anglikom i tak zostało. A palant to odmiana kriketa, czyli jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
ive_got_5_on_it Re: Londyn Londyn Londyn Londyn 20.09.10, 17:48 > Londyn, Londyn, Londyn i jeszcze raz Londyn. Tylko tędy droga. Czyli rowery na > buspasy! Nie masz pojecia pojecia pojecia i jeszcze raz pojecia o czym piszesz. Gdyby nie pasy dla autobusow to po Londku daloby sie normalnie poruszac. Nie dosyc ze zwezaja juz wystarczajaco waska infrastrukture to dodatkowo godziny w ktorych sa aktywne (i w ktorych kierowcy sa karani za wjazd - 120 funtow) nie sa sztywne - roznia sie miedzy poszczegolnymi skrzyzowaniami na tej samej ulicy - i w centrum prawie caly czas wszyscy popie...ja jednym pasem zamiast wykorzystywac cala szerokosc jezdni wtedy kiedy mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Londyn Londyn Londyn Londyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 02:02 Można się tam normalnie poruszać. Normalnie to znaczy bez samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sahib Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: *.skynet.net.pl 20.09.10, 13:14 Wszystko wygląda pięknie w teorii, ale praktyka jest zgoła inna. Wybierając autobus w drodze do pracy (i z powrotem) muszę liczyć się z: 1. Przekraczającym wszystkie granice tłokiem, 2. Czekaniem nierzadko 40 minut na przystanku, 3. Brakiem jakiejkolwiek klimatyzacji - w lecie pot leje się strumieniami, w zimie można nabawić się odmrożeń, 4. SMRODEM pochodzącym od najróżniejszych osób, nawet tych wyglądających porządnie, 5. Skandalicznie niską prędkością - odległość od mojej pracy do domu wynosi 10km - autobus pokonuje tą trasę w półtorej godziny, 6. Niebezpieczeństwem, jakie stwarzają kierowcy autobusów, dusząc pedał gazu i hamulca ile tylko się da, przez co niejednokrotnie miałem bliskie spotkanie z barierkami, poręczami czy innymi pasażerami. A teraz pomyślmy - wsiadam w samochód i nagle WSZYSTKIE te problemy znikają! Komunikacja miejska? OK, bardzo proszę, ale jak już będzie na troszkę bardziej cywilizowanym poziomie. Do tej pory będę jeździć samochodem i będę współczuć tym setkom osób stłoczonych jak sardynki w autobusach i tramwajach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: 178.73.49.* 20.09.10, 13:21 > Do tej pory będę jeździć samochodem i będę współczuć tym > setkom osób stłoczonych jak sardynki w autobusach i tramwajach. Twój wybór, twoje prawo. Byleś nie gardłował za likwidacją buspasów. Zbiorkom musi być uprzywilejowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sahib Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: *.skynet.net.pl 20.09.10, 13:51 Na drogach, którymi jeżdzę, buspasów i tak nie ma - z tego też powodu nie przeszkadzają mi one. Odpowiedz Link Zgłoś
eizoo Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy 20.09.10, 13:59 Gość portalu: le ming napisał(a): >Zbiorkom musi być uprzywilejowany. Musi? Już jest za cenę dopłat do biletów (około 60% ceny biletu) z kasy miasta (czyli z podatków). Nb. co to jest "zbiorkom"? Po polsku nie umiesz tego powiedzieć/napisać? Odpowiedz Link Zgłoś
robal_pl Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy 20.09.10, 14:04 Gość portalu: le ming napisał(a): > > Do tej pory będę jeździć samochodem i będę współczuć tym > > setkom osób stłoczonych jak sardynki w autobusach i tramwajach. > > Twój wybór, twoje prawo. Byleś nie gardłował za likwidacją buspasów. Zbiorkom m > usi być uprzywilejowany. A kimże ty jesteś, że zabraniasz mi wyrażać swojej opinii ? Jak kierowcy zmobilizują się i zagłosują w wyborach lokalnych na właściwe osoby (nie PO i PiS) to buspasy znikną w odmęcie socjalistycznych bajek. Oby jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: 178.73.49.* 20.09.10, 15:01 OK, przesadziłem: wyrażaj sobie swoją opinię do woli. Tylko nie każ mi się jej podporządkować, dopóki nie masz za sobą większości. A nie masz i po wyborach znów się o tym przekonasz. PS: Sam jestem kierowcą, ale po prostu widzę, jak to miasto dusi się samochodami. Nie tędy droga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 13:25 Nie będziesz jeździł. Będziesz stał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO_tworek Tutaj polemizowałbym IP: *.146.98.53.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.09.10, 13:46 Jak już odpadną kierowcy najsłabsi psychicznie, w autobusach będzie smród i ścisk, a na drogach luz. Tak jest zawsze następnego dnia po korkach - gigantach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Tutaj polemizowałbym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 13:54 Spoko. Dojdzie więcej kierowców najsilniejszych psychicznie i wszyscy razem będziecie stali i polemizowali. Owocnych obrad! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO_tworek Pani HGW blokuje już wjazdy do Warszawy IP: *.146.98.53.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.09.10, 14:12 Duża część ruchu zatrzymuje się na Okęciu, w Legionowie, przy węźle Marsa. Ja mieszkam prawie w Centrum i dlatego nie narzekam. Do pracy jadę 30 minut, łącznie z odwiezieniem dzieci do przedszkola. Zbiorkom - 90 minut. Żal mi czasami tych zmarzniętych nieszczęśników stojących w tłumie na przystankach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO_tworek Mała korekta - w Łomiankach, nie Legionowie IP: *.146.98.53.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.09.10, 14:14 Legionowo stoi na Modlińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sahib Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: *.skynet.net.pl 20.09.10, 13:53 Gość portalu: spruce napisał(a): > Nie będziesz jeździł. Będziesz stał. Lekcje "stania" miałem przez półtora roku jazdy autobusami. Odkąd przesiadłem się za kierownicę już wiem, które rejony omijać i zamiast spędzać 90 minut na drodze, w domu jestem w 30-40. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO_tworek Podzielam zdanie przedmówcy IP: *.146.98.53.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.09.10, 13:44 I podpisuję się pod nim wszystkimi 6 odnóżami. Mam 10 km do pracy, jadę 60-90 minut, czasami w smrodzie od współpasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Podzielam zdanie przedmówcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 15:16 Każda sytuacja jest inna. Ja mam 13 km. Samochód 40 min. Rower 30 do 45 w zależności od wiatru. Zbiorkom 20 do 30. Ponieważ jestem kierowcą i mam dwa samochody to jeżdżę rowerem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari jeśli jest tak dobrze to czemu wszyscy narzekają? IP: *.chello.pl 20.09.10, 19:56 ad1. Jeżdżę przez całą Warszawę, z Zielonki na Okęcie przekraczającym wszystkie granice tłok zdarza się rzadko i praktycznie tylko rano w metrze. ad2. Bardzo rzadko zdarzają się spóźnienia ponad 10 minut. ad3. Z klimą fakt, mało autobusów ją ma, ale to są góra 2 miesiące. Zimą jest dużo lepiej, odmrożenia nie grożą. ad4. Z tym smrodem to gruba przesada, problem jest tylko latem, trzeba strategicznie zajmować miejsca z dala od facetów po 40-ste. Na szczęście ten typ najczęściej jeździ autami. Po za tym to smród jest, ale na przystankach od papierosów. ad5. Niska prędkość? Aleocochodzi? Autobusy w korku nie jeżdżą wolniej niż auta. ad6. Nie zdarza się częściej niż w aucie jak muszę hamować przed jakimś baranem. > A teraz pomyślmy - wsiadam w samochód i nagle WSZYSTKIE te problemy znikają! Ko > munikacja miejska? Wow, jeśli jest tak dobrze baranku, to czemu dosłownie WSZYSCY kierowcy w Warszawie narzekają? I to według mnie bardziej niż korzystający ze zbiorkomu. Odpowiedz Link Zgłoś
nikos82 Re: jeśli jest tak dobrze to czemu wszyscy narzek 20.09.10, 22:31 > ad1. Jeżdżę przez całą Warszawę, z Zielonki na Okęcie przekraczającym wszystkie > granice tłok zdarza się rzadko i praktycznie tylko rano w metrze. > ad2. Bardzo rzadko zdarzają się spóźnienia ponad 10 minut. > ad3. Z klimą fakt, mało autobusów ją ma, ale to są góra 2 miesiące. Zimą jest d > użo lepiej, odmrożenia nie grożą. > ad4. Z tym smrodem to gruba przesada, problem jest tylko latem, trzeba strategi > cznie zajmować miejsca z dala od facetów po 40-ste. Na szczęście ten typ najczę > ściej jeździ autami. Po za tym to smród jest, ale na przystankach od papierosów > . > ad5. Niska prędkość? Aleocochodzi? Autobusy w korku nie jeżdżą wolniej niż auta > . > ad6. Nie zdarza się częściej niż w aucie jak muszę hamować przed jakimś baranem Odpowiem jak bym się czepiał, ale to fakt. ad1. Jadę nie przez całą Wawę, Legionowo-Bemowo tłok odkąd zlikwidowali pętle w centrum poza wakacjami nie da się usiąść. ad2. aby się nie spóźnić trzeba wyjść z domu ok. 6:30 (dojazd przy odrobinie fartu tj. dostanie się do autobusu na 8:00-8:10). ad3. O komforcie to bez komentarza, we własnym aucie ok 300 % większy (jeździłem 3 lata autobusami, wiem co mówię) ad4. różnie bywa, ale zdarza się nie miło, choć chyba częściej właśnie uderza "za duża " dbałość i nie nadające się do dychania perfumy... bo przecież każdy musi nie śmierdzieć potem, wolą czymś innym... często gorszymi niż pot perfumami ad5. Autobus min. 1:30, Auto min: 0:20... czy przeskok ponad godzinę znaczy bez komentarza. ad6. W aucie przynajmniej można wyklinać że cały autobus nie patrzy jak na zbója :) Chamstwo jest podobne i brak umiejętności zachowania. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, a z Zielonki to ile jedziesz bo jestem pewien że autem pojadę szybciej niż ty autobusami, może nie od razu, ale przecie nie trzeba jeździć jak większość głównymi drogami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sahib Re: jeśli jest tak dobrze to czemu wszyscy narzek IP: *.skynet.net.pl 21.09.10, 09:51 > ad1. Jeżdżę przez całą Warszawę, z Zielonki na Okęcie przekraczającym wszystkie > granice tłok zdarza się rzadko i praktycznie tylko rano w metrze. Pojeździj rano w okolicach Galerii Mokotów, to zobaczysz o czym mówię. > ad2. Bardzo rzadko zdarzają się spóźnienia ponad 10 minut. Taaak... Ja kilka razy w tygodniu stałem sobie spokojnie na przystanku ponad pół godziny. > ad3. Z klimą fakt, mało autobusów ją ma, ale to są góra 2 miesiące. Zimą jest d > użo lepiej, odmrożenia nie grożą. Czy ty w ogóle jeździsz komunikacją miejską? W okresie mrozów, przy dwugodzinnych korkach, nagminnie zdarzało się, że kierowcy nie włączali ogrzewania. A dlaczego? "Bo popsute" - standardowa odpowiedź. Posiedź sobie dwie godzinki w temperaturze poniżej zera i wtedy możemy pogadać, czy jest dużo lepiej. > ad4. Z tym smrodem to gruba przesada, problem jest tylko latem, trzeba strategi > cznie zajmować miejsca z dala od facetów po 40-ste. Na szczęście ten typ najczę > ściej jeździ autami. Po za tym to smród jest, ale na przystankach od papierosów Po raz kolejny udowadniasz, że nie wiesz o czym piszesz. Smród to już w tej chwili praktycznie synonim jazdy autobusem. Śmierdzą same pojazdy, jak i ludzie, którzy się nimi poruszają. W ciągu tygodnia może raz, dwa razy udawało mi się przejechać całą trasę bez swojskich zapachów. > ad5. Niska prędkość? Aleocochodzi? Autobusy w korku nie jeżdżą wolniej niż auta Półtorej godziny autobusem vs. pół godziny samochodem. Magia? > ad6. Nie zdarza się częściej niż w aucie jak muszę hamować przed jakimś baranem Zachowaj bezpieczną odległość to nie będziesz mieć takich problemów. > > A teraz pomyślmy - wsiadam w samochód i nagle WSZYSTKIE te problemy zn > ikają! Ko > > munikacja miejska? > Wow, jeśli jest tak dobrze baranku, to czemu dosłownie WSZYSCY kierowcy > w Warszawie narzekają? I to według mnie bardziej niż korzystający ze zbiorkomu. Hoho, proszę, kolejny reprezentant mitycznych WSZYSTKICH. Krzyż i pomnik pod pałacem popierają też WSZYSCY Polacy, wiesz? Ad meritum - ja nie narzekam. Jazda samochodem po Warszawie do najprzyjemniejszych nie należy, ale jest 100 x bardziej komfortowa niż jeżdżenie autobusami. Odpowiedz Link Zgłoś
jacuo Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy 20.09.10, 13:21 1. Oprócz pewnej grupy osób, które odcinek dom-praca są w stanie pokonać metrem lub bezpośrednio kursujacym autobusem czy tramwajem, to dla pozostałych osób dojazd komunikacją miejską to "masakra". 2. Dojazd komunikacją publiczną to często koneiczność obcowania z osobami bezdomnymi, śmierdzącymi, pijsanymi 3. Dojazd komunikacją publiczną to brak bezpieczeństwa - zwłaszcza na liniach podmiejskich kieszonkowcy , wandalizm, rozboje, napastowanie to stan typowy 4.> Za granica nikogo już raczej nie dziwi widok majętnej osoby na poważnym stanowi > sku dojeżdżającej do pracy rowerem lub metrem. U nas taka sytuacja wciąż odbier > ana jest w kategorii obrazy majestatu. Rower to żadna alternatywa i jest to ekologiczna propaganda. Metro czy kolej byłaby alternatywą gdyby sprawnie działała 5. > Tym bardziej, że dość typową dla naszych miast jest sytuacja, w której czteroos > obowa rodzina ma przynajmniej dwa samochody i mimo, że wszyscy jej członkowie > jadą do pracy w centrum to wybierają się do niej kilkoma (dwoma) samochodami z > amiast wsiąść do jednego. Tak jakby z niezrozumiałych dla mnie przyczyn nie mog > li wszyscy pojechać razem. Skoro często pracują w róznych częsciach miasta, to jak mają tam dojechać jednym samochodem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Piotra Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: *.aster.pl 20.09.10, 15:17 Gość portalu: Piotr napisał(a): > Niech przeciwnicy wyznaczania `buspasów` spróbują wyobrazić sobie co by się sta > ło na ulicach gdyby nagle wszyscy ludzie jadący choćby jednym autobusem przesie > dli się do własnych aut. Wtedy to dopiero byłby jeden wielki korek. To ja odwrócę Twoje pytanie. Co by było, gdyby wszyscy kierowcy radośnie udali się do autobusu/tramwaju/metra? Obawiam się, że niestety nie zmieścili by się do tych środków transportu. Wsiadałbyś może do piątego autobusu/tramwaju, albo do trzeciego składu metra. Już w tej chwili w szczycie nie da się jeździć komunikacją miejską i użytkownicy tejże powinni dziękować kierowcom, że poruszają się samochodami. To dzięki nim nie muszą z rana zbyt mocno wciągać brzucha żeby się zmieścić:) Odpowiedz Link Zgłoś
bolek_i_jego_worek ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy 20.09.10, 12:44 Ja też popieram bus-pasy ale żeby było więcej autobusów i częściej kursowały Odpowiedz Link Zgłoś
stefanpajonk Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy 20.09.10, 18:49 i żeby nie były takie gorące np. teraz w okresie przejściowym, najlepiej jakby była klima cały rok bez grzania w zimę bo nie idzie wytrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: *.pljtelecom.pl 20.09.10, 12:51 Tylko nie ZDM i ZTM nie zapomina o mieszkańcach aglomeracji warszawskiej. Warszawiacy może i popierają buspasy (komunikacja publiczna w Warszawie działa) ale mieszkańcy podwarszawskich miejscowości już nie bardzo. Piaseczno, Nadarzyn, Łomianki, Marki mają ogromny problem z dojazdem do m.st. Co z tego, że komunikacja w Warszawie działa jak do samej Warszawy nie da się dojechać w sensownym czasie komunikacją publiczną? Dlatego mnóstwo ludzi jeździ autami i będzie jeździć autami dopóki nie powstanie np. nie-stojąca-w-korkach komunikacja publiczna na trasie Janki-Pętla Okęcie. Budowany jest park-and-ride na pętli okęcie tylko tam to się zawsze wszystkie korki kończą. Odcinek do Okęcia to gehenna, odcinek od Okęcia do centrum można pokonać z palcem w nosie autem nie stojąc w specjalnych korkach. Odpowiedz Link Zgłoś
jacuo Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy 20.09.10, 13:24 A teraz "zgodnie z polityką rozwju komunikacji publicznej" ZTM zaproponował ponad 100% podwyzki opłat za komunikacje miejską gminom podwarszawskim. Czyli piekne gadki sobie, a działania zupełnei odwrotne .... Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy 21.09.10, 14:03 Czy w tej sprawie mieszkańcy tych miast nie powinni się udać do urzędów gmin, w których płacą podatki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.10, 14:06 "Budowany jest park-and-ride na pętli okęcie tylko tam to się zawsze wszystkie korki kończą." I właśnie to jest najciekawsze, bo jak już się ktoś dotelepie do okęcia to nie będzie chciał zostawić samochodu. A co z powrotem z strone Janek? Jechać tramwajem na pętle i tam się przesiąść w samochód którym nawet nie da się włączyć do ruchu na zakorkowanej Krakowskiej? To ja dziękuje za takie rewolucyjne rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes.wawa Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy 20.09.10, 12:52 Od kiedy ZTM nadzoruje buspasy? A może o czymś nie wiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
kalowiec PrOpaganda trwa, dla kogo bydłowozy pytam się? 20.09.10, 13:00 co to znowu za PrOmocja pełowskich POmysłów, ajkie usprawnie komunikacji???? kasowanie linii, zmiany tras, awarie itd oto warszawski zbiorkom, dzisiaj rano ludzi od mostu gdańskiego z buta zapylali bo zbiorkom stanął Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO_tworek Znowu Dzień Pieszego Pasażera. IP: *.146.98.53.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.09.10, 13:15 Tuba ratusza dalej swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaz ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: 217.153.77.* 20.09.10, 13:15 spytajmy jeszcze czy ludzie są za wyższymi podatkami dochodowymi - oczywiście, że większość będzie za bo dotyczyłyby to tych najlepiej zarabiających (dodatkowy próg) generalnie ludzie nie lubia by komuś się lepiej powodziło Odpowiedz Link Zgłoś
pitz ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy 20.09.10, 13:15 ZTM powołuje się na wyniki "Barometru Warszawskiego", zgodnie z którymi 77 proc. warszawiaków popiera uprzywilejowanie komunikacji miejskiej. Badania zostały przeprowadzone na przystankach komunikacji miejskiej. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello No właśnie, ja się zastanawiam, kogo oni pytali 20.09.10, 16:13 i gdzie ??? Buspas to powinien działać tak, że autobus ma pierwszeństwo, a nie, że 90% dnia pas stoi wolny (przerwy między autobusami) a wszyscy stoją w korkach, na pozostałych pasach. Albo takie durnoty jak od Kinowej, że żeby skręcić w Międzynarodową czy Saską, to trzeba najpierw się, przy Kinowej wepchnąć na środkowy pas (przy okazji blokując ruch za sobą, bo płynnie się włączyć do ruchu nie da), by po 700m zjeżdżąć w prawo, często jadąc te 700m w korku (lub ponad 1km korka, jeżeli chcemy skręcić w Saską). A OBOK JEST PUSTY PAS, BO AKURAT JEST DZIURA MIĘDZY AUTOBUSAMI (8-15 minut zależnie od pory dnia). I żadnemu ekologowi nie przeszkadza, że samochody jadące w korku bardziej zatruwają atmosferę, ludzie stojący na przystankach wdychają więcej wszelkich świństw, a tym w samochodzie skacze ciśnienie co raczej nie wpływa dodatnio na bezpieczeństwo jazdy i takiego kierowcy i tych dookoła. A POZA TYM, JAKIE JEST PRAWNE UZASADNIENIE WPROWADZANIA NIERÓWNOŚCI DOSTĘPU DO DRÓG DLA RÓŻNYCH GRUP LUDZI ? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: No właśnie, ja się zastanawiam, kogo oni pyta 20.09.10, 16:50 absurdello napisał: > A POZA TYM, JAKIE JEST PRAWNE UZASADNIENIE WPROWADZANIA NIERÓWNOŚCI > DOSTĘPU DO DRÓG DLA RÓŻNYCH GRUP LUDZI ? Jak to w komunie: walka klas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Pokażcie mi tych "warszawiaków" Kolejna żałosna IP: *.polkomtel.com.pl 20.09.10, 13:17 próba umocowania społecznego tego pożal się Boże rozwiązania komunikacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: Pokażcie mi tych "warszawiaków" Kolejna żałos IP: 178.73.49.* 20.09.10, 13:23 > Pokażcie mi tych "warszawiaków" No właśnie warszawiacy są "za". A protestuje wieś, która nie ma jak dostać się do Warszawy bez auta, a potem się tym autem koniecznie musi przepchnąć do pracy i z powrotem. Poczytaj tutejsze posty. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_pink Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy 20.09.10, 13:32 Mi tam bus pasy tylko rozwaliły rozkład jazy autobusów, bo te stoją w korkach na dojazdach do buspasów (w piątek rano 182 spóźnione 11 minut, dziś po 5 minutach czekania na spóźnione 138 wybrałam inny autobus) ..a czas przejazdu jest taki sam, bo łazienkowski był bez buspasów przeprawą drożną...teraz ja mam gorzej bo się nastoją na przystanku, a kierowcy też gorzej. Liczba samochodów nie zmaleje, bo zmotoryzowane są głównie przedmieścia z których dojazdy zbiorkomem są absurdalnie długie/skomplikowane. Do tego ztm "zachęca" nas do swoich usług kasując linie tramwajowe (36) i skracając ich trasy (33). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezropy a ktos o rowerach w ogole pamieta? IP: 109.243.157.* 20.09.10, 13:41 ludzie, jak mozna tak przegapic ruch rowerowych w samym centrum miasta. Teraz, tak naprawde to przejazd rowerem po Jeruzalem Avenue jest nie legalna. po chodniku nie wolno(zle napisana ustawa nie uwzgledniajaca prawo rowerowe z nowym ograniczeniem do 50km/godz. na terenie zabud.), po bus passie tez nie, i hmm, po srodkowym pasie nie chetnie, nie wiem czy mozna, bo niby trzeba byc jak najblizej kraweznika, ale ja i tak niechcialbym np. po ciemku jechac srodkowym pasem miedzy pijanymi kierowcami i zfrustrowanymi kierowcami ztm. proponuje zamiane wszystkich buspasow w centrum na pasy bus/roweropasy. moze czasami zwolni autobus, ale rowery zawsze jada, i mozna pogrubic pas miejscami zeby byla mozlliwosc wyprzedzenia, ale w centrum i tak co 500m przystanek, i rower jedzie, autobus staje, rower jedzie. Miasto powinno byc dla ludzi. a im wiecej rowerow, tym miej samochodow i autobusow. wiem ze to moze nie najlepsze dla tz. gospodarki, ale super dla ziemi, zdrowia, i samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
wutang4eva Re: a ktos o rowerach w ogole pamieta? 20.09.10, 18:53 A ja proponuje zamiane wszystkich buspasow w centrum na pasy dla samochodow a sciezek rowerowych na rowero/buspasy. A miasto powinno byc dla ludzi, wobec czego powinno zakazac sie kategorycznie jazdy po nim na rowerach. Podobnie nalezy zabronic jazdy po miescie autobusom oraz tramwajom. W koncu miasto jest dla ludzi! Wiem ze to nie najlepsze dla gospodarki, ale takie spacery wielokilometrowe z pewnoscia dobrze wplyna kazdemu na zdrowie i samopoczucie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tang Re: a ktos o rowerach w ogole pamieta? IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.10, 22:05 wutang, moze czas na kool aid ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Którzy warszawiacy, ci bez samochodów? To tak, IP: *.polkomtel.com.pl 20.09.10, 13:43 jakby pod ośrodkiem pomocy społecznej pytać ludzi czy są za podniesieniem podatku dla dobrze zarabiających. Oczywiste, że większość będzie "za" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO_tworek Albo więźniów, czy są za PO. IP: *.146.98.53.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.09.10, 13:49 Wyniki znamy. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Barometr Warszawski - baardzo wiarygodny 20.09.10, 13:50 To jest badanie zlecane przez urzędasów w ich własnej sprawie więc jego wiarygodność jest zerowa. Odpowiedz Link Zgłoś
robal_pl A ja nie popieram ! 20.09.10, 13:56 Buspasy to skandal. Żeby o jedną trzecią zmniejszać przepustowość istniejących dróg, marnując jedną trzecią powierzchni drogi na buspasy to skandal i złodziejstwo !!! Owszem buspas miałby sens, gdyby go WYBUDOWAĆ obok istniejącej drogi. Ale wydzielanie z istniejącej powierzchni to granda. Powtarzam to od dawna: buspasy to część ogólnego planu wyciągania od obywateli jak największej ilości pieniędzy aby łatwiej rządzić biedakami. No i łatanie dziury budżetowej się kłania bo samochody stojące w korku zużyją więcej paliwa czyli kierowcy wydadzą więcej i więcej pieniędzy wpłynie do budżetu w postaci akcyzy i VAtu, stanowiących większość ceny paliwa. Warszawa miastem nie przyjaznym dla kierowców !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bisqp ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: 217.153.131.* 20.09.10, 13:57 Po pierwsze od razu zgłaszam protest na żenujące przedstawienie wyników - smutne to, że gazeta przytacza takie pożal się boże "badania". To tak jak dowodzić, że większość polaków chodzi do kin, na przykładzie ankiety przeprowadzonej wśród uczestników ostatniego seansu w tymże kinie. Zupełnie jak pod pałacem prezydenckim - "większość Polaków popiera krzyż"... znaczy konkretnie jaka większość ?? Tych obecnych pod tym krzyżem?!? Inna sprawa, że sam będąc kierowcą popieram buspasy, ale mam dwie uwagi, które już tutaj podnoszono: 1) buspas ma sens jeśli działa... do dzieła dzielna straży miejska i policji - bando darmozjadów, pilnujcie tych buspasów, żeby autobusy miały szansę z nich skorzystać, a nie kupa cfaniaczków co na szybkiego i... pas zablokowany 2) farba nie rozwiąże problemów komunikacyjnych warszawy. Część ludzi po prostu musi dojeżdżać do pracy samochodem, z różnych przyczyn i nie może zrezygnować z auta (na przykład ja - wożę dzieci do przedszkola, które jest zupełnie w innym miejscu niż moja praca - nie będę zrywał dzieci o 6.00 rano, żeby zdążyć w dwie strony komunikacją) - Warszawa potrzebuje obwodnic i mostów. Buspasy są świetnym rozwiązaniem, ale rozwiążą problemów - ilość osób, która się przesiądzie to tylko ułamek potrzeb, no ale ... buspasy dobrze wypadają w mediach i mało kosztują (tylko farba), a PAN/PANI urzędniczka (z zawodu "derektor") ma się czym pochwalić... a i premia będzie :-D. Pytanie kiedy Warszawa dostanie obwodnice i mosty, żeby ten cały ruch tranzytowy nie walił przez centrum tylko bokiem? Niestety to w sferze marzeń jeszcze długo pozostanie. Pozdrawiam wszystkich Warszawiaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patrzus a ja i tak nie będę głosował na buspasiarzy IP: *.spray.net.pl 20.09.10, 14:00 co doradzam również innym kierowcom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Merc Popiera 77% ale wieśniaków bez samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 14:19 Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Popiera 77% ale wieśniaków bez samochodu 20.09.10, 22:04 ktoś wyżej napisał: "No właśnie warszawiacy są "za". A protestuje wieś, która nie ma jak dostać się do Warszawy bez auta, a potem się tym autem koniecznie musi przepchnąć do pracy i z powrotem." Może ustalcie wersje, żebym ja mieszkaniec głębokiej prowincji, bo podwrocławskiej wsi, wiedział co te wieśniaki u was wyprawiają. Kto w końcu ma u Was samochody Warsiawiaki, czy wieśniaki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biznes a kto utrzymuje to miasto?????!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.10, 14:25 G prawda z tym poparciem buspasów. Kto utrzymuje miasto z podatków? Firmy i ich pracownicy jeżdżący samochodami, czy dziadki i babcie tłumnie wylęgający sięz tramwajów przy hali mirowskiej? BUSPASY BEZ ALTERNATYWNYCH DRÓG, KOSZTEM ISTNIEJĄCYCH ULIC TO SZKODNICTWO. Ludzie dłużej jadą samochodem, to mają większe koszty. Więc podniosą ceny. Tylko zakute łby tego nie zrozumieją, że buspas kosztem normalnego pasa ruchu bez otwarcia natychmiast obwodnicy, drogi ekspresowej albo nowej ulicy BEZ BUSPASA to zysk pozorny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO_tworek 100% Polaków popiera Michnika IP: *.146.98.53.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.09.10, 14:18 To dopiero jest wynik. Co z tego, że chodzi o etatowych pracowników GW. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: 100% Polaków popiera Michnika 20.09.10, 15:43 A tam pracuje w ogóle jakiś Polak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czepiasz się Re: 100% Polaków popiera Michnika IP: *.chello.pl 20.09.10, 19:31 Oj tam oj tam... Nie dalej jak wczoraj była manifestacja popierających wybór pewnego Żyda na króla Polski, wychodzi więc na to że jesteśmy niezwykle tolerancyjnym narodem :) a może jednak niezbyt mądrym? No nie wiem już... Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Wiekszosc warszawiakow uwaza ze wystarczy buspasow 20.09.10, 14:32 1. "W jakim stopniu zgadza się Pan(i) ze stwierdzeniem: Liczba pasów wydzielonych na ulicy dla autobusów jest wystarczająca. w pełni się zgadzam 13% raczej się zgadzam 40%" 53% respondentow twierdzi ze liczba pasow wydzielonych na ulicy dla autobusow jest wystarczajaca - jak rozumiem, dalsze buspasy, w/g opinii publicznej, sa absolutnie zbedne ! 2. "Proszę wymienić najwaŜniejszą negatywną, zdaniem Pana(i), cechę komunikacji miejskiej w Warszawie: tłok 25% wentylacja 16%" No to jak sie kierowcy przesiada do zbiorkomu, to dopiero zaczna sie narzekania. 3. Pokazę kartę z listą zadań z zakresu transportu i komunikacji miejskiej, jakie stoją przed władzami miasta. Gdyby mógł(a) Pan(i) w tej sprawie zdecydować - które z tych zadań byłoby dla Pana(i) najpilniejsze? budowa obwodnic 26% budowa nowych linii metra 25% remontowanie ulic 23% Pokazę kartę z listą zadań z zakresu transportu i komunikacji miejskiej, jakie stoją przed władzami miasta. Gdyby mógł(a) Pan(i) w tej sprawie zdecydować - które z tych zadań byłoby dla Pana)i) na drugim miejscu? budowa nowych linii metra 25% budowa obwodnic 23% remontowanie ulic 16% Która z wymienionych inwestycji powinna być, Pana(i) zdaniem, zrealizowana w naszym mieście jak najpilniej? obwodnica Warszawy 35% druga linia metra 31%" I absolutnie nic nt. buspasow... A obwodnic jak nie bylo tak nie ma, nie mowiac juz ze ich ubywa ... Odpowiedz Link Zgłoś
jpelczar Buspasy w Helsinkach 20.09.10, 14:41 W Helsinkach też są buspasy. Nawet przy (wstrzymujemy oddech ...) OBWODNICY - od dwóch pasów dla aut i jeden dla TAXI/BUS. Mimo dużych korków nikomu nawet nie przyjdzie do głowy wjechać na buspas. "Drobna" różnica jest taka, że tam są autostrady i obwodnice a u nas "obwodnica" przez środek miasta. Komunikacja zbiorowa to też trochę inna jakość niż tutaj. Jazda taksówką to jazda porządnym autem - u nas z lotniska niestety doświadczyłem kilka razy jazdy starym przeżartym przez rdzę mercedesem (myślałem, że mi głowa pęknie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Manipulacja danymi - ja też popieram buspasy IP: 217.116.104.* 20.09.10, 15:10 Ale nie teraz, tylko dopiero jak będzie co najmniej 1 pełna obwodnica i nie wszędzie, bo tylko na ulicach w ścisłym centrum. Natomiast tworzenie buspasów teraz uważam za kretynizm, a buspas na obwodnicy (TŁ) - za kretynizm do kwadratu. I w związku z tym zagłosuję na takiego kandydata, który obieca ich likwidację. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Manipulacja danymi - ja też popieram buspasy 20.09.10, 22:21 Gość portalu: bolo napisał(a): > I w związku z tym zagłosuję na takiego kandydata, który obieca ich likwidację. Ja znam jednego takiego. Ale GW i TVN mówią, że to oszołom. Zagłosujesz mimo to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Manipulacja danymi - ja też popieram buspasy IP: *.acn.waw.pl 20.09.10, 23:56 > Ja znam jednego takiego. Ale GW i TVN mówią, że to oszołom. Zagłosujesz mimo to > ? Nie "mimo" ale "dlatego"! To takie proste - jeśli michnikowszczyzna o kimś pisze "autorytet", "człowiek honoru" itp. to 99% pewności, że to ścierwo. Jeżeli GW na kogoś pluje, to to jest zapewne porządny człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Manipulacja danymi - ja też popieram buspasy 21.09.10, 09:40 Gość portalu: xxx napisał(a): > Nie "mimo" ale "dlatego"! Ladnie napisane. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wedrowiec ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 15:20 wiekszosc warszawiaków zdaniem ZTM popierwa buspasy, i co z tego ? większosć polaków popiera karę śmierci... i co z tego ? jakby zapytać większość czy jest za tym, zeby obciąć pensje o połowę dla ZTM te by była za ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morthing U mnie badania opinii publicznej o 180 stopni! IP: *.ip.netia.com.pl 20.09.10, 15:34 Ciekawe jak robiono te badania. Widzę na codzień bzdurę tych buspasów. Co z tego że na trasie lazienkowskiej busy jadą skoro, że by wjechać na nią muszą stać po 40 minut! Gdzie tu sens? Woda nie popłynie nam szybciej do kubła, jeśli w jakims odcinku rury poszerzymy jej przekrój nawet dwukrotnie! Płynie tak szybko, jak na to pozwala jej przekrój w najwęższym miejscu! Czy to tak trudno ogarnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: *.polkomtel.com.pl 20.09.10, 15:35 Precz z buspasami i HGW!!! Urzędnicy uważają za sukces jak wymalują Bus pas, a może by tak jakąś drogę zbudować, albo zorganizować najszybszy transport, czyli torowy? Odpowiedz Link Zgłoś
oxo ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy 20.09.10, 15:37 Ciekawi mnie jedna rzecz: jak dobierano próbę do badania. Chętnie zobaczyłabym cały raport z przeprowadzonego badania. Ktoś wie, gdzie tego szukać? Ew. można zwrócić się o udostępnienie go w trybie dostępu odo informacji publicznej. _____________________________________________ "i żeby te plusy nie przesłoniły wam minusów" Odpowiedz Link Zgłoś
robal_pl Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy 20.09.10, 16:44 Raportu nie zobaczysz. Bo zamawiając badania możesz tak sformułować zapytania aby uzyskać wynik na jakim ci zależy. A ja bym chciał, aby, skoro już są te buspasy i komunikacja "jest uprzywilejowana", zlikwidować dopłaty do biletów ZTM. I niech ZTM się utrzymuje sam. To ciekawe ile by kosztowały by bilety i ile osób przesiadłoby się na samochody bo komunikacja miejska byłaby za droga w stosunku do prezentowanej jakości. Nawet z buspasami. Bo ja przepraszam, ale jeśli do czegoś trzeba dopłacać to znaczy, że jest nieefektywne i trzeba zlikwidować. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy 21.09.10, 14:17 Bo ja przepraszam, ale jeśli do czegoś trzeba dopłacać to znaczy, że jest nieefektywne i trzeba zlikwidować. Likwidacja dróg albo wprowadzenie opłat za poruszanie się po nich - dosyć odważny postulat muszę przyznać :) Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy 20.09.10, 15:39 Zdecydowana większość popiera. Pytano, oczywiście, pasażerów komunikacji miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fazer ZTM: większość warszawiaków popiera buspasy IP: 217.153.150.* 20.09.10, 15:50 Bus pasy a jednoślady. Bus pasy ok., ale dlaczego nie mogą po nim jeździć jednoślady: motocykle, skutery. Napewno nie utrudniłyby to autobusom przejazdu. Odpowiedz Link Zgłoś