zdzisiek66 06.10.10, 09:09 Stały na gapę :) Niedługo będziemy musieli płacić za chodzenie i oddychanie i wtedy znajdą się tacy, co będą "chodzić na gapę" i "oddychać na gapę". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gość Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości Wa... IP: 212.160.172.* 06.10.10, 09:13 Zapraszam na ulice Bruna na Mokotowie. Tam sie dopiero dzieje, jak przyjeżdżają "studenci" na SGH. Jak SGH ma tak wychowanych studentow to ja nigdy tam nie będę studiował. Dziekuję bardzo. Bruna 4, 6 i 9 tam jest zakaz a oczywiście matoły stoją swoimi samochodzikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usn Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.acn.waw.pl 06.10.10, 10:04 > Zapraszam na ulice Bruna na Mokotowie. Tam sie dopiero dzieje, jak przyjeżdżają > "studenci" na SGH. Jak SGH ma tak wychowanych studentow to ja nigdy tam nie bę > dę studiował. Dziekuję bardzo. 986 - straż miejska. Jak jest zakaz to spokojnie mogą dostać 100 zł mandatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.10.10, 10:08 No, a Ty to jesteś "wychowany". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.10, 14:58 ha! w czołówce mój 'ulubiony' odcinek świętokrzyskiej, o kórym pisałem kilka razy na forach ciekawe jaki będzie efekt tego tekstu? czy cos się zmieni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc123 Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości Wa... IP: 178.73.48.* 06.10.10, 09:20 Ludzie, a gdzie są parkingi podziemne ?!?!?! Najpierw wybudujcie parkingi a pozniej narzekajcie, że wszędzie stoją samochody... To jest duże miasto ze słabą komunikacją miejską więc sie nie dziwcie, że wszędzie są zaparkowane samochody !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: 217.33.154.* 06.10.10, 09:30 Może sam wybuduj? Miasto NIE JEST od budowania parkingów. Masz samochód, to masz zas­rany obowiązek parkować zgodnie z przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 09:50 Owszem mam, pytanie tylko GDZIE???? Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Gdzie? A co, my jasnowidze jesteśmy? 06.10.10, 10:05 Skąd mamy wiedzieć, gdzie się akurat wybierasz? Niemniej, wybór jest W centrum jest ogromny parking na pl. Defilad i wokół PKiN, parking w Złotych Tarasach, parking wielopoziomowy za dawnym hotelem "Forum", parking MarcPolu pod pl. Defilad. Kwestią pozostaje, czy faktycznie pytasz bo nie wiesz, czy też próbujesz za tym pytaniem ukryć fakt, że zwyczajnie koszty związane z samochodem przerastają twoje możliwości finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Gdzie? A co, my jasnowidze jesteśmy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 10:12 A próbowałaś kiedyś zaparkować na parkingu przy ZT? Chyba nie, skoro piszesz takie brednie... Parking przy nomen omen ulicy parkingowej o którym piszesz jest wiecznie zajęty, znalezienie miejsca w godzinach pracy nie jest tam ani łatwe ani skuteczne. Pl. Defilad i Marcpol - koszty niewspółmierne do oferowanych miejsc: abonament w wysokości 270pln/mies za niestrzeżony parking? Żart czy kpina? Poza tym chyba nigdy nie zostawiłaś tam auta (o ile wogóle takie masz) skoro piszesz takie brednie - porysowany gwoździem samochód, przecięta opona to tam norma jeśli nie dasz "panu pilnującemu" który najcześciej jest zachlanym lumpem paru pln.... Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Gdzie? A co, my jasnowidze jesteśmy? 06.10.10, 10:28 Gość portalu: Max napisał(a): > A próbowałaś kiedyś zaparkować na parkingu przy ZT? Chyba nie, skoro piszesz ta > kie brednie... Jakie brednie? Pół godziny temu na parkigu ZT było ponad 700 miejsc wolnych. Co do kosztów, czyżby jednak opcja nr 2, źle oszacowałeś koszty posiadania samochodu? Abonament 270 to pikuś. Ja płacę, za strzeżony podziemny, ponad 500. Mitologię kolego to właśnie ty tworzysz, porysowane nadwozie, pocięte opony... mity i legendy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Gdzie? A co, my jasnowidze jesteśmy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 10:42 >.... ponad 700 miejsc wolnych nie każdy pracuje od 9 czy 10 >.... Ja płacę za strzeżony podziemny ponad 500 to sporo płacisz - ja płacę 180. Nadal uważam, że 270 za niestrzeżony, naziemny, bez własnego miejsca to dużo. >.... pocięte opny, mity i legendy Niestety własne doświadczenie a nie mity i legendy Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Juz wkrótce przestaniesz płacić. 06.10.10, 13:39 A to z braku kasy jak wywalimy cię z pracy razem z Hanną Gronkiewicz-Buspas-Słupek-Mega-Korek-Płonący-Autibus-Podwyżka-Opłat-Krzyż-na-Krakowskim-6-Tysięcy-Nowych-Urzędnikó-Dwa-Miliony-Własnego-Majątku-Waltz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Juz wkrótce przestaniesz płacić. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 13:48 Wywalisz mnie z własnej firmy? A to ciekawe..... Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Uważacie Ratusz za własną firmę do 06.10.10, 15:45 dojenia warszawiaków? To się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Uważacie Ratusz za własną firmę do IP: *.chello.pl 06.10.10, 20:18 w.i.l - nie pracuję w Ratuszu, prowadzę własną działalność... Nie mów mi takich rzeczy, że razem z HGW mnie zamkniesz, bo robisz się dla mnie śmieszny (pomimo mojego wcześniejszego szacunku do Ciebie).... Nie wiesz nic o kimś, to go nie krytykuj.... Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 wiluś, 06.10.10, 19:52 pracę to ty mógłbyś co najwyżej u mnie dostać. Znają jednak twoje wypowiedzi na tym forum, muszę z przykrością napisać, że szanse na to masz znikome. HGW? Możesz ją wywalić z pracy i jej urzędasów też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Gdzie? A co, my jasnowidze jesteśmy? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.10.10, 10:40 A ile wychodzi parkowanie na ulicy, poiwedzmy od 8 do 16? to może się jadnak opłaci? Ja im nigdy nie płacę od lat i niegdy nic się nie stało. Przecież oni wiedzą, że jak to zrobią to mają przekichane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkelos Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 06.10.10, 16:38 Twoj problem gdzie, ma byc zgodnie z przepisami. Na blokujacych chodniki jest metoda - spacerek po masce samochodu. Prawdopodobnie na kilka miesiecy zapamieta. Odpowiedz Link Zgłoś
wieslaw13 Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości 06.10.10, 10:01 masz samochód? a jak nie -to go kup.poznasz ten smak.i nie pierdziel takich głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.ip.netia.com.pl 06.10.10, 11:23 Ja Ci jezdni nie blokuję, więc bądź łaskaw wyp...ać z mojego chodnika. Parkuj sobie na jezdni, jak nie masz gdzie samochodu postawić. A samochodu nie kupiłem właśnie dlatego, żeby nie tarasować innym przejścia. W przeciwieństwie do Ciebie nie jestem egoistą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: 178.235.1.* 06.10.10, 23:09 Naprawdę nie jesteś egoistą? A to co? "więc bądź łaskaw wyp...ać z mojego chodnika." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.10.10, 10:36 Miasta budują parkingi albo umawiają się z tym, kto ma je wybudować. Zasranym obowiązkiem miasta jest zadbać o dojazd mieszkańców do pracy/sklepów itd. Metrem, autobusem, samochodem lub tp. Aha, dlaczego uważasz, że ktoś komu odpisałeś parkuje nieprawidłowo? Wiesz kto to? W ogóle coś wiesz, czego my nie wiemy? Odpowiedz Link Zgłoś
endriu666 Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości 06.10.10, 09:31 Ja mam Ci wybudować? Puknij się. Pisz protesty i petycje do radnych, ale daj mi żyć. Zasada powinna być prosta: jezdnia dla samochodów, chodniki dla pieszych. Zastawili Ci kiedyś piesi (sobą) jezdnię tak, że nie mogłeś przejechać (pomijając wszelkiego rodzaju imprezy uliczne, oczywiście)? Bo ja wiele razy nie mogłem przejść z powodu źle zaparkowanego samochodu. Stawiajcie sobie na ulicy jak nie ma gdzie zaparkować. Może jak nie będzie płynności ruchu kołowego, to te parkingi zbudują. Rozumiem sytuację, ale Ty też zrozum. Odpowiedz Link Zgłoś
polkagris Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości 06.10.10, 12:37 W Warszawie komunikacja miejska jest super - wszędzie można dojechać, autobusy, tramwaje kursują często... Wystarczy odwiedzić "cywilizowane" miasta na tzw. Zachodzie żeby docenić komunikację warszawską! Odpowiedz Link Zgłoś
sowus Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości Wa... 06.10.10, 09:29 Oczywiście zaraz bedzie 1000 głosów a gdzie ja mam parkować? Mieszkam przy wyścigach i to co dzieje się tam w ostatnich latach to masakra - deweloperzy budują nowe budynki na każdym skrawku ziemi jaki jest tam dostępny. Przy granitowej/ wyścigowej już w tej chwili jest tragedia z przejechaniem przez ulicę bo stoi pełno samochodow a w tym momencie na ukończeniu jest kolejna plomba rogowski development. Za chwilę kolejne budynki zaczną być budowane na wyścigowej/róg granitowej - nie pamiętam nazwy dewelopera ale już wiszą banery reklamowe - przy budynku red bulla. Unidevelopment zaczął budowe molocha na ponad 200 mieszkań przy potoku służewieckim - też wyścigowa. Do użytku za chwile będą kolejne "apartamenty" hipodrom i coś innego na "tylko" 30 apartamentów. Jestem ciekaw czy deweloperzy przewidzieli odpowiednią liczbę miejsc postojowych a ludzie kupujący tam mieszkania od razu kupią tam sobie po 2 miejsca. Śmiem wątpić i oczywiście zaraz okaże się że brakuje miejsc dla 500 samochodów (liczę że łącznie powstanie tam 600-700 mieszkań ) i coś z tym fantem będzie trzeba zrobić a juz teraz nei ma tam gdzie parkować!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usn Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.acn.waw.pl 06.10.10, 10:02 > Jestem ciekaw czy deweloperzy przewidzieli odpowiednią liczbę miejsc postojowyc > h a ludzie kupujący tam mieszkania od razu kupią tam sobie po 2 miejsca. Śmie > m wątpić i oczywiście zaraz okaże się że brakuje miejsc dla 500 samochodów (lic > zę że łącznie powstanie tam 600-700 mieszkań ) i coś z tym fantem będzie trzeba > zrobić a juz teraz nei ma tam gdzie parkować!! Miasto/dzielnice powinno zająć się tym problemem. Poza tym nie wszyscy kupują miejsce, niektórzy wynajmują mieszkania a miejsca w garażu już nie... a jeszcze innym nie chce się po prostu parkować w garażu. Samochody są tak tanie, że teraz każdy ma prywatny i pewnie jeszcze służbowy... Odpowiedz Link Zgłoś
sowus Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości 06.10.10, 10:17 Owszem nie powinni wydawać pozwoleń na budowę jeżeli nie ma np 1,5 -1,8 miejsca postojowego na 1 mieszkanie czy też lokal . Przywołany przezemnie pointhouse - 236 mieszkań od 34 metrów do 123 metrów + lokale użytkowe na dole - 250 miejsc postojowych. Tymczasem średnio na rodzine już w tym momencie przypada pewnie 1,5 samochodu . Miesjce postojowe powinno być obligatoryjne a nie na zasadzie jakoś to będzie a potem skargi i żale, że miasto nie zapewnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.10.10, 10:44 Aaa, czyli wracamy do nieco zgranego motywu nagonki na dweloperów? A Ty gdzie parkujesz? Kupiłeś sobie 2 garaże? Mieszkasz w mieście, to musisz się przyzwyczaić, że tu się buduje. A od pilnowania ładu są władze, nie deweloperzy. Do nich uderzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
sowus Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości 06.10.10, 10:56 Tak dla Twojej informacji tak mimo, ze mieszkam w starym budownictwie w tej okolicy to mam i garaż i miejsce postojowe i problem jaki za chwile tam będzie mnie poza trudnościami z jazdą raczej nie dotknie :). Rozumiem, że to miasto i się buduje ale zrozum, że to miasto gdzie chodzą też piesi i nie można poddać się dyktatowi samochodów. Byłeś w moskwie ? widziałeś jakie maja szerokie ulice - pewnie najszersze w europie a do tego pewnie też największe korki. Niestety naszą bolączką jest to , że chcemy się pokazać i kupujemy sobie samochód nie mysląc gdzie nim będziemy jeżdzic i gdzie parkować ... na zasadzie jakoś to będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Mdli od tego bełkotu stołecznej GW. IP: *.polkomtel.com.pl 06.10.10, 09:31 Zapewnie panowie redaktorzy wszędzie chodzą na piechotę albo jeżdżą wyłącznie komunikacją, a jak już nie daj Boże muszą szkorZystać z diabelskiego samochodu to jadą 50 w terenie zabudowanym, parkują jak na egzaminie i ogólnie są wzorem cnót drogowych. Przyklaskująim urzednicy miejscy którzy oczywiście też nie korzystają ze służbowych wozów, bo przecież byłoby to marnotrawienie pieniądzy podatników i jawna sprzeczność z polityką komunikacyjną miasta. Zapomniałem też że przeciez urzędnicy nigdzie nie jezdżą bo całymi dniami próbują usprawnić i unowoczesnić komunikację miejską. Nieprawda jest jakoby skupili się tylko na malowaniu buspasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Mdli od tego bełkotu stołecznej GW. IP: 94.75.121.* 06.10.10, 09:38 Policja i straż miejska w ogóle nie reaguje na bezczelne, bezprawne parkowanie!!!! Samochodziarze rozwalają chodniki, trawniki i ..nic! Jeśli jest bezprawne, powinni być karani. Czemu toleruje się taki stan rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Mdli od tego bełkotu stołecznej GW. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 09:53 A piesi szczają gdzie popadnie, rzucają papierki po kebabach, kiepy itp na chodnik, pala na przystankach zbiorkomu mimo wyraźnego zakazu i wiele innych - czemu toleruje się taki stan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Mdli od tego bełkotu stołecznej GW. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.10.10, 10:06 nie wszyscy! pokaż mi kiedy, tak zrobiłem, mimo że jeżdżę samochodem codziennie. nie chodzi o to, że chowam się (jak i ty) za anonimowością intenetu, tylko po prostu tego nie robię. I większość kierówców też nie. A niektórzy - owszem - to ich karać, konsekwentnie i surowo. Ale bez odpowiedzialności zbiorowej. Część pasażerów nie kasuje biletów, część pieszych depcze trawniki równie skutecznie jak samochody. I co - wszystkich pasażerów wywalić z autobusów? Pieszym zabronić chodzenia? Rowerzystom jeżdżenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq pisać po ludzku! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.10.10, 09:59 Słusznie powiedziane. Nowy temat dyżurny sobie redaktorzy i garstka malkontentów znaleźli. Żeby było jasne - nie mówię, że problemu nie ma, mówię, że trzeba też pisać po ludzku. Co do parkingu na Świetokrzyskiej - czy jest winą kierowców nawet to, że korzystają z tego ,co dla nich przeznaczono? Zdaje się, że ogródek wyznaczono tam później niż parking. A to wina miasta, które chce zarabiać i na parkingu i na dzierżawie chodnika pod ogródek. Ogólnie jest teraz nagonka na kierówców i coraz więcej szykan, tam gdzie to ma sens i tam gdzie nie ma. Po co szerokie chodniki, po których prawie nikt nie chodzi? Dlaczego nie ma ani jednego parkingu podziemnego w Śródmieściu (z wyjątkiem parkingów pod biurowcami, które wymuszają przepisy i za które płącą - nieamło - inwestorzy)? W Europie to rozwiązanie stosowane nawet w miastach średniej wielkości i wymusza wnoszenie opłat. Nie trzeba nic sprawdzać, tabun ludzi - do domu. Proste, czytelne, tam nie ma problemu zastawianych chodników. A u nas - won kierowcy ze Śródmieścia. A najlepiej z miasta. W kosmos. Po prostu, to wystarczy do ogólnej szczęśliwości. Dla równowagi (głosy, głosy!) robi się remonty ulic. Oczywiście to świetnie, że się je robi, szkoda tylko że doprowadzono je do takiego stanu. No dobrze, a czy GW zajmie się z równą zaciekłością rowerzystami (a głównie kurierami) jeżdżacymi po chodnikach z dużą prędkością, przejeżdzającymi na czerwonym świetle itd. To nie jest niebezpieczne, tylko ekologiczne i ogólnie słuszne i zbawienne. Zamiast tego lepiej popierać terror masy krytycznej, która jakoś nigdy ulic koło siedziby redakcji nie blokuje. Buspasy! Hurra, hurra! jeden autobus na 10 min. w porywach i policja namierzająca niesfornych kierówców. Wystarczy, już mi sie nie chce więcej.... Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: pisać po ludzku! 06.10.10, 13:34 Dlaczego nie ma ani jednego parkingu podziemnego w Śródmieściu (z wyjątki > em parkingów pod biurowcami, które wymuszają przepisy i za które płącą - nieamł > o - inwestorzy)? A na parking podziemny pod placem Defilad zaglądałeś? W Śródmieściu również OSIR na Polnej, BUW, Złote Tarasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omsa Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.home.aster.pl 06.10.10, 09:32 Dziwi trochę lament pana Budzyńskiego. Ursynów zaprojektowano i wybudowano w schizofrenicznych czasach, gdy centra miast kształtowano z myślą o samochodach (wystarczy zobaczyć, jakim koszmarem były w 1989 śródmiejskie tereny na północ od Jerozolimskich i na Zachód od Marszałkowskiej), zakładając jednocześnie, że mało kto będzie samochód posiadał. Jeśli stare bloki w znakomitej większości nie mają garaży, to co się dziwić, że ludzie parkują, gdzie popadnie. Nawet, jeśli samochód odpalają tylko w weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommy Pieszy i Kierowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 09:43 Jestem zarazem pieszym i kierowcą - chyba nie ewenement w Warszawie. Musze powiedzieć, że praktycznie nigdy nie przeszkadzały mi parkujące samochody na Świętokrzyskiej. Chodnik jest tam monstualnie szeroki, tak że spokojnie ten parking nikomu nie przeszkadza. No, chyba, że na siłę chce się wypromować jakąś tezę... Zrozumcie wreszcie redaktorki ze Stołecznej, że nie można na siłę tylko przedstawiać argumentów jednej ze stron, w dodatku mocno naciąganych. Nie wszyscy pracują przez 8 godzin w biurze, tak że nie muszą w ciągu dnia się po mieście przemieszczać.. Nie wszyscy wreszcie mają dogodny dojazd do pracy komunikacją miejską.. Nie wszyscy wreszcie chcą tą komunikacją jeździć!! Ludzie, jest demokracja, nie można KAZAĆ innym jeździć tak a nie inaczej! Wrszcie - na marginesie - ilu z Was do pracy przyjeżdża autobusami?? Oczywiście, są przypadki skrajne i godne napiętnowania - stawianie na przejściach dla pieszych, na drogach rowerowych itp, a także ul. Chmielna przy pasażu wiecha... Zgoda -jak już zrobiliśmy deptak (swoją drogą bardzo dobrze, że tam jest), to egzekwujmy zakazy wjazdu. I na koniec: porównywanie Wawy do innych zachodnich stolic jest zupełnie nie na miejscu - jesteśmy pod względem komunikacji (metro, obwodnice, autostracy) baaardzo daleko nawet za wschodnimi stolicami. Więc nie odwracajmy na SIŁĘ kota ogonem - wybudujmy (tak jak to miało miejsce na zachodzie) najpierw obwodnicę, połączmy ją z autostradą, zróbmy jeszcze trochę tego metra, parkingi itp. i DOPIERO wtedy zacznijmy myśleć o zmniejszaniu miejsc parkingowych w centrum. Nie na odwrót, bo to droga do nikąd. Tommy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usn Akcja gazety bardzo dobra! IP: *.acn.waw.pl 06.10.10, 09:57 > Nie wszyscy wreszcie chcą tą komunikacją jeździć!! Ludzie, jest demokracja, > nie można KAZAĆ innym jeździć tak a nie inaczej! Na tą samą demokrację można się powoływać i postawić krzyż tam gdzie komukolwiek się podoba. Podobna retoryka jest z samochodem. Chodzi o zasady i przestrzeń publiczną, jeżeli nie masz w pracy zapewnionego miejsca parkingowego i w okolicy też nie ma to zostaw samochód tam gdzie można i podjedź komunikacją do pracy. Ja mimo, że mieszkam niedaleko metra też wolałbym wejść do samochodu i sobie pojechać do centrum, szczególnie jak mam kilka spraw do załatwienia. Zastawianie chodników tak, że się nie da przejść to już plaga za granicą strefy płatnego parkowania, a w innych dzielnicach nie jest lepiej. Nawet jak jest znak B-36 to trudno wyegzekwować od straży miejskiej, aby przyjechała do jednego pojazdu... Akcja gazety według mnie bardzo dobra, bo najwyższy czas coś zmienić. Nie jestem przeciwnikiem kierowców, ale parkowanie gdzie popadnie jest nie do zaakceptowania. Uważam, że chodniki powinny być dla pieszych, a zatoki i parkingi dla samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Akcja gazety bardzo dobra! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.10.10, 10:50 Z tym, że zatok ubywa, a pieszych nie przybywa. Odpowiedz Link Zgłoś
sowus Re: Pieszy i Kierowca 06.10.10, 09:58 Na świetokrzyskiej faktycznie jest szeroko ale nie oznacza to, że jeżeli chodnik jest szeroki można zaparkować tam samochod. Czy jeżeli ulica jest szeroka to mogę sobie wejść pieszo i chodzić? Oczywiście ironizuje ale takie mam odczucie. Niestety mentalność polaków jest taka, że samochód musi być. Niestety mieszkanie w dużym mieście ma pewne uciążliwości i jedną z nich jest parkowanie. Niestety w tej chwili działa to tak, że na złe parkowanie non stop przymyka sie oczy czy to straż miejska czy to policja. Ale jeżeli ktoś przekroczy prędkośc to zaraz jest fotoradar -podobnie jak pieszy wejdzie na czerwonym mimo , że nic nie jedzie. W warszawie paradoksalnie jest sporo parkingów ale trzeba za nie płacić a potem trochę przejść ale na to już nie każdy ma ochotę. Łatwo napisać chcę nowych parkingów - ale one będą pewnie też płatne i z tym trzeba się pogodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pieszy i Kierowca IP: *.net-serwis.pl 06.10.10, 10:12 Dlaczego wszyscy podatnicy warszawscy mieliby finansować podziemne albo piętrowe parkingi dla kierowców? Posiadam samochód, ale trzymam go w garażu od moim budynkiem i używam dla przyjemności od czasu do czasu a na co dzień poruszam się komunikacja miejską lub rowerem. I widzę ludzi, którzy "muszą" podjechać wszędzie i zawsze swoim wypasionym SUV-em. To jest wyraz ich kompleksów - wydaje im się, że są ważniejsi gdy szpanują tymi przeplaconymi gratami. Ciekawe, że w innych miastach Europy odsetek zarejestrowanych aut na 1000 mieszkańców spada a w W-wie rośnie. Cóż, u nas każdy chce być lepszy, ważniejszy. I takie tłumy zakompleksionych samolubów blokują później pieszym chodniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Pieszy i Kierowca IP: *.warszawa.mm.pl 06.10.10, 10:25 Masz to szczęście, że mieszkasz w budynku z podziemnym garażem. Ale takich jest w Warszawie 10%. Praktycznie w bardzo niewielu domach wybudowanych do 1990 roku są podziemne garaże. Nie wątpię, że znalazły by się dziesiątki tysięcy ludzi, którzy wydaliby 30 tys. zł na miejsce w podziemnym garażu a władze miasta powinny takie inwestycje wspierać. www.tvnwarszawa.pl/-1,1675841,0,,chce_budowac_parkingi_pod_boiskami_i_rozdawac_bilety_do_kina,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Pieszy i Kierowca IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.10.10, 10:52 Oj, kompleksy, zaraz. A Ty musisz się pochwalić jaki to jesteś cacy i cool. i niby co to jest? W innych miastach jest komunikacja, zwana metrem i inne takie. Słyszałeś kiedyś? A u nas jedna linia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E-4 Re: Pieszy i Kierowca IP: 81.15.148.* 06.10.10, 11:08 Gość portalu: gość napisał(a): > Dlaczego wszyscy podatnicy warszawscy mieliby finansować podziemne albo piętrow > e parkingi dla kierowców? Słaby argument. Taki sam może łatwo dać druga strona: "Dlaczego zmotoryzowani podatnicy mają finansować np. budowę metra czy zakup nowych autobusów?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pieszy i Kierowca IP: *.net-serwis.pl 06.10.10, 11:14 dlatego, że ze zbiorowej komunikacji korzystać może każdy a z prywatnych aut tylko ich właściciele. dotarło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Pieszy i Kierowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 11:24 Nikt Ci nie zabrania kupienia prywatnego samochodu i bycia właścicielem.... Dotarło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Pieszy i Kierowca IP: 178.73.48.* 06.10.10, 11:27 "Dlaczego zmotoryzowani p > odatnicy mają finansować np. budowę metra czy zakup nowych autobusów?" Chocby dlatego, ze ponad 70% mieszkancow tego smutnego miasta korzysta ze zbiorkomu, a nie z rzechosmrodow. Ale przede wszystkim dlatego, ze polityka CYWILIZOWEGO miasta w cywilizowanym kraju powinna zapewnic mieszkancom jak najwyzszy komfort zycia, a trudno go zapewnic budujac w miescie autostrady i parkingi dla prywatnych samochodow. Oczywiscie pod warunkiem, ze mamy na mysli MIASTO, a niie wezel autostradowy. W tym drugim przypadku, jest jasne, ze polityka jednostki administracyjnej zwanej wezlem autostradowym, powinno byc zapewnienie jak najwiekszej przepustowosci i jak najwiekszej liczby miejsc parkingowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Pieszy i Kierowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 11:38 Zenon, skąd wziąłeś liczbę ponad 70%? Rzęchosmrodów - ciekawe określenie :) Rozumiem, że dedykujesz je do zbiorkomych, starych Ikarusów z normą spalin Euro minus milion, prawda? Masz ciekawy wyznacznik jak najwyższego komfortu życia - jeśli warszawski zbiorkom jest takim to ja nie chcę mieć żadnego komfortu życia: jakoś nie pasuje mi jazda starymi trupami w agonalnych drgawkach z operatorami kierownicy, którzy wcześniej chyba kartofle z pola wozili bo płynnie ruszyć ani zatrzymać się nie potrafią :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Pieszy i Kierowca IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.10.10, 10:17 Ja - wiadomo, niechętnie - zgadzam się płacić za parkingi. teraz płacę za postój na połamanaych płytach, które niszczą buty, spod których woda ochlapuje ubranie, a w zimie brnę w śniegu, to zgodzę się zapłacić za parking podziemny. O ile w ogóle będzie. A chamów należy tępić, ale straż miejska i policja są od opłat za parking (czasem chcą ich nawet tam, gdzie parkowanie co do zasady zabronione) i fotoradarów, zwłaszcza np. na Wisłostradzie. Ale to już nie wina kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca i pieszy Re: Pieszy i Kierowca IP: 92.60.138.* 06.10.10, 10:20 jest różnica między samochodem prawidłowo zaparkowanym a utrudniającym lub blokującym ruch - zapraszam na ulicę Tyniecką, Goszczyńskiego - małe i wąskie uliczki na Wierzbnie - wokół niska zabudowa z licznymi firmami - efekt -samochody pracowników i kilentów parkują na całej szerokości chodnika - problem polega na tym że tymi uliczkami kursują matki z wózkami oraz dzieciaki między podstawówką, parkiem a przedszkolem - zmuszone są iść ulicą -tą ulicę chadza też dzielnicowy ... w końcu na rogu tynieckiej i malczewskiego jest komenda...ale przecież od parkowania jest straż miejska...odrębnym problemem są samochody parkujące niezgodnie z przepisami na jezdni tuż przy skrzyżowaniach - zasłaniając totalnie widok z każdej strony - przerobiłem to na wspomnianym skrzyżowaniu tynieckiej z malczewskiego zarówno jako kierowca jak i pieszy - jest to poważne zagrożenie zarówno dla niewidocznych pieszych wychodzących zza pojazdów jak i kierowców usiłujących wyjechać z podporządkowanej...a na rogu majestatycznie przygląda się wszystkiemu cała komenda policji...może nie interweniują bo to ich samochody nie chodzi o to by zakazać ale by ucywilizować -więc może urzędnik przeszedłby się po swoje dzielnicy - zobaczył gdzie jest ten problem i pomyślał czy w tym miejscu nie dałoby się zaaranżować zatoczki lub słupków dzielących chdnika miedzy pieszych a samochody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Pieszy i Kierowca IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.10.10, 10:29 Zgoda, zgoda! Z tym, że nie przypominam sobie, bym widział ulice, na które w 100% NIKT nie może wjechać. Bywają mieszkańcy, dojazd do hoteli, sklepów etc. A propos, przy przebudowie Marszałkowskiej w części od pl. Unii tak wykombinowali, że poszerzyli chodnik, po którym jednak mało ludzi chodzi, za to praktycnie zlikwidowano możliwość parkowania. A sklepy tam wolno prowadzić. To jak dowieźć towar? Ano zatrzymują się na ulicy, bo niby co mają zrobić? Z dwóch pasów jest więc prawie stale jeden. Podobnie na Kruczej. Brawo planiści i w ogóle wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
robot_humano Re: Pieszy i Kierowca 06.10.10, 12:56 Gość portalu: Tommy napisał(a): > I na koniec: porównywanie Wawy do innych zachodnich stolic jest zupełnie nie na > miejscu - jesteśmy pod względem komunikacji (metro, obwodnice, autostracy) baa > ardzo daleko nawet za wschodnimi stolicami. Więc nie odwracajmy na SIŁĘ kota og > onem - wybudujmy (tak jak to miało miejsce na zachodzie) najpierw obwodnicę, po > łączmy ją z autostradą, zróbmy jeszcze trochę tego metra, parkingi itp. i DOPIE > RO wtedy zacznijmy myśleć o zmniejszaniu miejsc parkingowych w centrum. Nie na > odwrót, bo to droga do nikąd. Jeszcze dopisz mosty, lotnisko w Modlinie i Gazoport w Świoujściu. A potem wytłumacz co to wszystko ma wspólnego z nielegalnym parkowaniem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommy Re: Pieszy i Kierowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 13:06 Ano to ma wspólnego, że jeśli miejsca parkingowe, parkingi podziemne i sprawna sieć szybkiej komunikacji (metro) by była, to dużo mniej ludzi parkowałoby niezgodnie z prawem, a właściwie niezgodnie z poglądami redaktorków ze Stołecznej, bo przecież na Świętokrzyskiej parking jest jak najbardziej legalny. Ta zależność jest mniej więcej podobna do innej - im wyższe zarobki, tym mniej łapówkarstwa, kradzieży itp. - vide Szwajcaria, Niemcy, Austria itp. Oznacza to, iż im więcej ludzie mają legalnych możliwości zarobienia, zaparkowania itp, tym mniej będą to robić nielegalnie, bo i po co? Oczywiście zawsze znajdą się przypadki niereformowalne, ale mówimy o zasadzie a nie o wyjątkach. T. Odpowiedz Link Zgłoś
robot_humano Re: Pieszy i Kierowca 06.10.10, 13:13 Gość portalu: Tommy napisał(a): > Ano to ma wspólnego, że jeśli miejsca parkingowe, parkingi podziemne i sprawna > Ja się pytam co ma wspólnego z nielegalnym parkowaniem wszystko poza metrem z pierwszego postu np. obwodnice i autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommy Re: Pieszy i Kierowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 13:22 No dobrze, łopatologicznie: np. taka trasa łazienkowska jest częścią krajowej 2, a szerzej drogi Moskwa-Berlin i dalej. Część kierowców jedzie nią nie tylko z pragi do centrum do pracy i z powrotem, ale także i w dalsze trasy jak zwyczajną drogą tanzytową, ponieważ obwodnicy i autostrady zwyczajnie nie ma. Inna część kierowców jedzie z jednego końca Wawy do drugiego, np. Rembertów do np. Blue City, bo tam pracuje. To wszystko powoduje, że droga jest maksymalnie zakorkowana, bo zamiast pełnić rolę lokalnej drogi dojazdowej pełni każdą możliwą rolę jaką możesz sobie wymarzyć. Dodatkowo miłościwie nam panująca kupiła 20 litrów białej farby i wymalowała na tejże drodze tzw. buspas - a więc z 3 pasów jako tako jadących zrobiły się dwa stojące. To powoduje, że ludzie (tzn. kierowcy, ale chyba zgodzisz się, jeśli napiszę, że to też ludzie:) którzy stoją w korku późno przyjeżdżają do pracy, uczelni, szkoły czy urzędu i żeby zdąrzyć parkują jak najbliżej miejsca przeznaczenia, często nie do końca legalnie, lub zupełnie nielegalnie. Mając więcej czasu spokojnie zaparkowaliby na bardziej legalnym parkingu i doszli bądź dojechali w miejsce przeznaczenia. A więc całościowy system komunikacyjny w mieście i aglomaracji przyczyniłby się również do zmniejszenia problemu opisanego w artykule. Teraz jasne? T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pieszy i Kierowca IP: *.net-serwis.pl 06.10.10, 13:28 łopatologicznie i debilnie, dodam. jeśłi upierasz się jechać autem to wyjedź wcześniej żeby się nie spóźnić, bo SM nie uzna Twojego "argumentu", że zaparkowałeś na trawniku, żeby się do biura nie spóźnić. Parkowanie na chodniku, trawniku to zwykłe chamstwo i twoje durne "argumenty" nic tu nie zmienią. a na odcinkach, które przytoczyłeś, można przemieszczać się SKM, KM lub autobusem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommy Re: Pieszy i Kierowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 13:40 Od debili to możesz na swoim podwórku wyzywać, to po pierwsze. Po drugie, to można iść i piechotą, albo motolotnią polecieć. Wszystko można, ale nie trzeba!! Tak samo jak nie trzeba jeździć SKM, KM (to chyba w ramach żartu)! Ludzie kupują samochody nie po to, żeby stały na parkingu i lśniły, ale żeby można było je normalnie użytkować. Powiedz tym ludziom, gdzie mają zaparkować, to rozwiążesz problem bez wyzywania, denerwowania się itp. Innym sposobem nie wygrasz, no chyba, że blisko Ci do rozwiązań z minionego ustroju (tzn. ZABRONIĆ i problem rozwiązany). T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pieszy i Kierowca IP: *.net-serwis.pl 06.10.10, 13:49 samochody kupuje się w tym kraju żeby leczy kompleksy. nie są przecież ani najtańszym ani najszybszym środkiem transportu w godzinach szczytu z domu do biura. miasto ma mandat od wyborców, aby kształtować strategię transportową w ten sposób, że zmniejsza się możliwość ruch pojazdów prywatnych w w centrum, zmniejsza ilość miejsc parkingowych i inwestuje w transport zbiorowy. a jak się to nie podoba wielmożom w wypasionych autach to niech głosują na Korwina, powodzenia. a ci wolnościowcy co to po to kupili żeby jeździć - zapraszam na wieś. tam nie ma korków. Odpowiedz Link Zgłoś
dziubek Re: Pieszy i Kierowca 06.10.10, 14:26 Gość portalu: gość napisał(a): > samochody kupuje się w tym kraju żeby leczy kompleksy. nie są przecież ani najt Swoje kompleksy leczysz pisaniem tutaj? Kup sobie furę i wyluzuj! Nie stać cię? A może już ci nie staje? > ańszym ani najszybszym środkiem transportu w godzinach szczytu z domu do biura. No proszę, to teraz wolno tylko z domu do biura i z powrotem... Od niedawna podziwiam, ilu ludzi za darmochę daje zajebiste porady w internecie: jak żyć, czym jeździć, na co wydawać kasę (nie na samochody!) itp. W 3,5 sekundy zanalizują moje życie i dadzą radę, dzięki której zaoszczędzę kupę forsy i będę znów szczęśliwy i znów mi stanie. To jakaś nowa moda czy co? > > miasto ma mandat od wyborców, aby kształtować strategię transportową w ten spos > ób, że zmniejsza się możliwość ruch pojazdów prywatnych w w centrum, zmniejsza > ilość miejsc parkingowych i inwestuje w transport zbiorowy. a jak się to nie po > doba wielmożom w wypasionych autach to niech głosują na Korwina, powodzenia. > > a ci wolnościowcy co to po to kupili żeby jeździć - zapraszam na wieś. tam nie > ma korków. nie strasz bo się.... ktoś Ciebie może wyprosić na wieś: tam nie ma zastawionych samochodami chodników i powietrze świeższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommy Re: Pieszy i Kierowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 15:28 Dokładnie, ludzie nie pokończyli pewnie jeszcze gimnazjów, a już wszystkie rozumy pozjadali. Ze jak masz samochód i chcesz nim nie daj Boże jeździć, to pewnie leczysz kompleksy, jesteś ze wsi no i oczywiście nie staje ci. Przecież to są ludzie pokroju tych buców co stają na przejściach czy ścieżkach rowerowych tylko odwaliło im w drugą stronę. Skoro ja jeżdżę tramwajem, to i cały świat powinien.. Czy tak trudno jest stanąć po środku i spróbować znaleźć sposób na zwalczenie przyczyny tego, co się dzieje, a nie po prostu grożenie, wyzywanie itp. wobec innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm Re: Pieszy i Kierowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.10, 15:17 @tommy: to że tobie nie przeszkadza sytuacja na opisanym odcinku świętokrzyskiej, to nie znaczy, że jest ona dobra. widać na zdjęciu co sie tam dzieje. owszem, to wina miasta, że wyznaczyło takie miejsca parkingowe i dodatkowo jeszcze pas pod ogródki. to nie jest żadne promowanie czegokolwiek na siłę, a praktyczne podejście do życia, do tego by piesi byli bezpieczni na chodnikach, a moze chociaż tego by mogli nimi chodzić... nikt ci nie każe jeździć autobusami. akcja jest po to by coś zrobić z koszmarnym zastawianiem chodników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommy Re: Pieszy i Kierowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 15:35 Co jak co, ale chyba na Świętokrzyskiej nie ma problemu z przejściem dla pieszych. Ludzie, zrozumcie, że Warszawa to nie jest tylko wasze podwórko, że ma być ładnie i miło i dużo miejsca i szeroki chodnik i najlepiej jeszcze świerze powietrze i morska bryza o poranku. To jest stolica Polski, przyjeżdżają tu ludzie i z Warszawy i spod Wawy i z bardzo daleka. Nie każdy zna system miejskiej komunikacji, nie każdy wie, gdzie i czym może dojechać, nie każdy wreszcie ma czas i co więcej chęć jeżdżenia z innymi! Świętokrzyska to ścisłe centrum miasta, mnóstwo urzędów, banków, sądów, sklepów itp. Więc odpuście sobie moralizowanie i mówienie innym jak mają żyć i czym jeździć, bo to powoli staje się nudne. Zapominacie chyba, że człowiek jak wyjdzie z samochodu to przestaje być kierowcą i też staje się pieszym. T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Kolejna nagonka na kierowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 10:05 Który to już raz w ciągu ostatnich kilku dni wałkowany jest ten sam temat? Zaczyna się to robić nudne.... Po raz kolejny powiem co mam do powiedzenia w tym temacie. Parkujących na zakazach, przejściach dla pieszych, trawnikach i w sposób uniemożliwiający przejście chodnikiem karać - to nie ulega najmniejszej wątpliwości i z tym się zgadzam w 100%, ALE: nie wrucajcie wszystkich do jednego worka! Czemu miasto jak zawsze zaczyna działania od du_py strony? Obwodnicy śródmieścia brak, komunikacja miejska jest na poziomie nazwijmy to delikatnie tragicznym, parkingów P&R jak na lekarstwo, miejsc parkingowych tyle co kot napłakał a jak już sa parkingi to cena jest nieziemska (przykład: niestrzeżony pod PKiN - cena 270/miesięcznie). Miasto proponując zmniejszenie miejsc parkingowych w śródmieściu zmusza kierowców do korzystania ze zbiorkomu, czyli jakby nie patrzeć ogranicza swobody obywatelskie. Poza tym nie każdy ma możliwości jechania takowym (dość szczegółowo opisałem to wczoraj, argument nie do podważenia: odwiezienie Dzieci do żłobka i przedszkola) i nie każdy chce jeździć zatłoczonym busem, nierzadko w stanie rozkładu w towarzystwie paniuś rodem z perfumerii, żebrzących cyganów, doliniarzy czy też małolatów z grającymi komórkami. O klnących chamach oczywiście nie muszę chyba wspominać, prawda? Konflikt między pieszym a kierowcą zawsze był i pewnie zawsze będzie, ale do licha postarajmy się wzajemnie uszanować i zrozumieć! Tak jak napisałem na początku: chamów i prostaków nie stosujących się do przepisów karać i to dotkliwie, ale drodzy piesi weźcie również pod uwagę to, że w centrum (i nie tylko, praktycznie przy każdym biurowcu) miejsc parkingowych najnormalniej w świecie jest za mało! Miłego dnia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Kolejna nagonka na kierowców IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.10.10, 10:11 Tak jest. Popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomkki Re: Kolejna nagonka na kierowców IP: *.ip.netia.com.pl 06.10.10, 10:16 Przy metrze na placu Wilsona jest podobnież jakiś przygotowany plac na parking w podziemiach, w tamtejszych okolicach po 18 ciężko jest zaparkować, więc czemu ten parking nie zostanie uruchomiony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kolejna nagonka na kierowców IP: *.net-serwis.pl 06.10.10, 10:17 ojeza, ale ze mnie szczęściarz - codziennie odwożę dzieciaka do przedszkola tramwajem i jakoś przeżyłem. debile kierowcy nie rozumieją prostej zależności - im więcej ulic i parkingów - tym więcej korków. nie rozumieją, że skoro wybrali prace w mieście to muszą dostosować się do reguł życia w mieście - preferencji dla komunikacji miejskiej, rowerów i pieszych. ale nie, hajda z tekstem o ograniczaniu wolności! na drzewo, człowieku! wyprowadź się na wieś, nie będziesz miał tramwajów i będziesz miał jeszcze większy szacun, gdy podjedziesz pod remizę swoim złomem z silnikiem TDI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Kolejna nagonka na kierowców IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.10.10, 10:20 A Ty to skąd się urwałeś? I po co tyle chamstwa i agresji? Zrobił Ci coś ten człowiek? Wyraził swój pogląd. A Ty swój. Wyluzuj, nie napinaj się tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Kolejna nagonka na kierowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 10:28 Po pierwsze synciu to naucz się czegoś takiego jak kultura wypowiedzi! Nie będę specjalnie dla jaśnie pana opisywał drogi jaką mam do przedszkola i żłobka bo o tym pisałem wczoraj. Debile ze zbiorkomu wolą drzeć swoje ryje że tak powinno być, zamiast uszanować zdanie innych (przepraszam normalnych, ale wypowiedź tego typa mnie zeźliła). Tekst "na drzewo" mówisz z praktyki, rozumiem? No, cóż jak ma się żonę małpę to nie moja wina :-P Tak się głupio składa, że nie jeżdże TDI tylko 3,5 litrowym benzyniakiem :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kolejna nagonka na kierowców IP: *.net-serwis.pl 06.10.10, 11:04 łoł, 3,5 litra benzyna, no to jesteś gość, klękajcie narody. Gdybyś miał skromne autko to byś nie był taki pewny siebie co nie? Kolejny zakompleksiony samochodziarz. Nie muszę czytać codziennie twoich wpisów, jeśli nie chce ci się ich powtarzać to twój problem - nie mam z czym dyskutować, bo argumentem za wożeniem swojej jaśnie Mości Pańskiej dupy nie przedstawiałeś. Jak masz za daleko do przedszkola to zmień przedszkole, w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Kolejna nagonka na kierowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 11:27 Widzę, że masz jakiś kompleks spowodowany jazdą zbiorkomem :) Co za różnica jaki mam samochód? Samochód dla mnie to narzędzie do przemieszczania się w wygodny dla mnie sposób a nie powód do bycia pewnym siebie... Co do wożenia czterech liter to wybacz, ale to MOJE cztery litery i będę je woził tak jak MI najwygodniej :P Zmień przedszkole czy żłobek? No teraz to zabłysnąłeś normalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kolejna nagonka na kierowców IP: *.net-serwis.pl 06.10.10, 11:47 a co na wypasione 3,5 litra w benzynie cię stać a na prywatne przedszkole pod domem już nie? a stój se dalej w korku w swoim złomowozie i ciesz się swoja złotą "wolnością" tylko weź pod uwagę, że gdy ciebie i podobnych przyuważę parkującego w niedozwolonym miejscu to do SM zadzwonię jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usn Re: Kolejna nagonka na kierowców IP: *.acn.waw.pl 06.10.10, 10:21 Nikt nie zmusza ludzi to korzystania z komunikacji miejskiej jeżeli nie chcą, natomiast zmusza to przestrzegania przepisów i podstawowych zasad. Odwieźć dziecko do przedszkola/szkoły - ok, pewnie pod tym obiektem jest co najwyżej znak b-35, więc można dziecko odebrać. Pojechać do pracy - ok, tylko dlaczego parkować pod pracą na chodniku/rondzie/trawniku/czymkolwiek co się nie nadaje? Trzeba szukać miejsca dalej, którego pewnie nie będzie blisko. Wtedy albo trzeba zmusić pracę, by zapewniła miejsce parkingowe albo zostawić auto tam gdzie się da i dalej się przemieszczać pieszo/komunikacją. Spodziewam się, że dla wielu jest to nie do zaakceptowania - szczególnie nowobogackich przyjezdnych, bo przecież stać ich na samochód. Mam nadzieje, że Warszawiacy poradzą sobie z plagą parkowania... jeszcze trzeba wziąć pod uwagę, że z samego Mazowsza i innych województw wjeżdża tutaj ponad pół miliona samochodów - oni w większości nie mają garaży czy własnych parkingów. A nie może być tak, że Warszawiak będzie zmuszony to poruszania się komunikacją/pieszo, a przyjezdny będzie zajmował każde wolne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Kolejna nagonka na kierowców 06.10.10, 13:45 > Spodziewam się, że dla wielu jest to nie do zaakceptowania - szczególnie nowobo > gackich przyjezdnych, bo przecież stać ich na samochód. Cały sęk w tym, że oni jeszcze nie wiedzą, że ich nie stać na samochód. Jak na razie w koszty wliczają tylko darmowe parkowanie na trawniku czy chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
robot_humano Re: Kolejna nagonka na kierowców 06.10.10, 13:11 Gość portalu: Max napisał(a): > Który to już raz w ciągu ostatnich kilku dni wałkowany jest ten sam temat? Zacz > yna się to robić nudne.... Trzeba wałkować tak długo aż zmotoryzowane bydło zrozumie do czego służy chodnik. > Czemu miasto jak zawsze > zaczyna działania od du_py strony? Obwodnicy śródmieścia brak, komunikacja miej > ska jest na poziomie nazwijmy to delikatnie tragicznym, parkingów P&R jak na le > karstwo, miejsc parkingowych tyle co kot napłakał a jak już sa parkingi to cena > jest nieziemska (przykład: niestrzeżony pod PKiN - cena 270/miesięcznie). Co ma obwodnica do parkowania na trawniku? Komunikacja miejska jest prima sort chyba że się mieszka "in the middle of nowhere" bo było tanio. Mam samochód pod blokiem i mijam go codziennie w grodze do pracy. W drodze na przystanek bo musiałbym na łeb upaść żeby nim do roboty jeździć. 270 to cena nieziemska? to paczka fajek dziennie zatem połowa Polaków chyba z Marsa jest skoro ich na te fajki stać. Czas zrozumieć że utożsamianie kosztów samochodu z kosztami paliwa to ekonomia idioty. > Mias to proponując zmniejszenie miejsc parkingowych w śródmieściu zmusza kierowców d > o korzystania ze zbiorkomu, czyli jakby nie patrzeć ogranicza swobody obywatels > kie. Ludzie z poglądami jak wyżej powinni mieć dużo więcej ograniczeń. Niektóre zresztą już mają...Znaki drogowe też naruszają twoje swobody? > nie każdy chce jeździć zatłoczonym busem, nierzadko w stanie rozkładu > w towarzystwie paniuś rodem z perfumerii, żebrzących cyganów, doliniarzy czy t > eż małolatów z grającymi komórkami. O klnących chamach oczywiście nie muszę chy > ba wspominać, prawda? W autobusie klną chamy w samochodzie Ty. Te paniusie jadą do biur i tam je spotkasz a żebrak z gwoździem zachaczy cię zanim zdążysz wyjść z auta. I jemu , w przeciwieństwie do Cyfgana, spiedralaj! nie powiesz. > Konflikt między pieszym a kierowcą zawsze był i pewnie zawsze będzie, G. prawda. Taki problem jest w Polsce od ok. 15 lat a w cywilizowanych metropoliach już dawno został rozwiązany i to NIE przez budowanie parkingów. > Tak jak napisałem na począt > ku: chamów i prostaków nie stosujących się do przepisów karać i to dotkliwie, a > le drodzy piesi weźcie również pod uwagę to, że w centrum (i nie tylko, praktyc > znie przy każdym biurowcu) miejsc parkingowych najnormalniej w świecie jest za > mało! Czyli co, jak miejsc jest "za mało" to parkowanie na środku chodnika nie jest chamstwem? Miejsc jest i będzie zawsze za mało bo jak dodasz po dwa pasy do każdej ulicy i po parkingu na każdym rogu to więcej ludzi wybierze auto. To droga donikąd i w dodatku horrendalnie droga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d orobota hu... Re: Kolejna nagonka na kierowców IP: *.chello.pl 06.10.10, 18:08 O ile zawsze nie chodzisz na piechotę/jeździsz na rowerze to sam też jesteś "zmotoryzowanym bydłem". Ale tego chyba nie ogarniasz prosty człowieku, że ubliżasz również sam sobie? Odpowiedz Link Zgłoś
robot_humano Re: Kolejna nagonka na kierowców 07.10.10, 00:21 Gość portalu: d orobota hu... napisał(a): > O ile zawsze nie chodzisz na piechotę/jeździsz na rowerze to sam też jesteś "zm > otoryzowanym bydłem". Ale tego chyba nie ogarniasz prosty człowieku, że ubliżas > z również sam sobie? "Bydło", podobnie jak "wieśniak" to stan umysłu, a nie posiadania, mistrzu ogarniania się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kom-gra Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości Wa... IP: *.159.56.194.static.crowley.pl 06.10.10, 10:14 taka sama sytuacja jest na Jana Pawła II między Al. Solidarności a Nowolipkami - pięknie ułożone kostki zostały rozjechane przez samochody - często trzeba niemal zejść na bok zaradnemu kierowce; tutaj rowerzyści tez pokazuję, jakie prędkości można rozwinąć - a po stronie nieparzystej jest przecież ścieżka rowerowa.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Różne wersje logo niepełnosprawnych IP: *.warszawa.mm.pl 06.10.10, 10:16 To co się widzi za szybami samochodów to skandal. Im większa i bardziej elegancka bryka parkująca byle gdzie tym pewniej zobaczy się za szybą jakąś plakietę o inwalidztwie. Kiedy natomiast zaczną powstawać podziemne parkingi, sami mieszkańcy Warszawy i to nie tylko Śródmieścia nie mają gdzie parkować swoich samochodów. www.tvnwarszawa.pl/-1,1675841,0,,chce_budowac_parkingi_pod_boiskami_i_rozdawac_bilety_do_kina,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
sowus Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości Wa... 06.10.10, 10:22 Ot taka ciekaostka W Warszawie na 1000 mieszkańców jest zarejestrowanych 1189 samochodów, we Wrocławiu 642, a w Krakowie 564 – tak wynika z opracowanego raportu NIK, o którym pisaliśmy przedwczoraj. Tymczasem w znacznie bogatszych miastach niemieckich aut jest mniej. Z danych Bilda w Monachium na tysiąc mieszkańców przypada 467, w Dreźnie 391 a w Berlinie 319 samochodów. calosc www.tuwroclaw.com/wiadomosci,wroclaw-mniej-aut-niz-warszawa-wiecej-niz-berlin,wia5-3266-3329.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx cos ci sie pomylilo IP: *.acn.waw.pl 06.10.10, 13:23 Szacuje, że w Warszawie mamy od 450 do 500 samochodów na tysiąc mieszkańców (w 2000 r. - 413). W zeszłym roku GUS podał, że w stolicy zarejestrowano 1 mln 118 tys. 781 pojazdów. Do tego trzeba doliczyć auta z innych miast. Według Zarządu Dróg Miejskich do Warszawy codziennie wjeżdża ich aż pół miliona, a liczba ta wzrosła w ciągu dziesięciu lat o połowę. Więcej... warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,8465392,Parkuj_po_ludzku___Nie_budujmy_juz_parkingow_w_centrum_.html#ixzz11Zp5eZgH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gra opamiętajcie się!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.10, 11:00 Bardzo słaba komunikacja zbiorowa - linie tylko niektóre trafione w dziesiątkę. Wielkie osiedla z dala od tramwju. Lobby rowerowe już zupełnie z przegięciem. Likwidacja istniejących parkingów w Śródmieściu - pl. Grzybowdki, pl.3-Krzyży, E. Plater - nawet mieszkaniec nie ma gdzie zaparkować. Nawet przy szerokich chodnikach - wszedzie słupki. Nie dajmy się zwariować. Samochody też dla ludzi - trzeba dowieźć osobę starszą, dziecko, załatwic czasem kilka służbowych spraw.. wyjechać z miejsca gdzie do najblizszej kom. zbiorowej jest ponad 2km a do sensownej kom.zbior. nawet ponad 7. Najpierw niech urzedy załatwią patologie. Kierowcy - nie dajcie się. Może trzeba na wzór "Masy Rowerowej" zrobić "Megamase samochodową"????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omsa Re: opamiętajcie się!!!!!!!!! IP: *.u.itsa.pl 06.10.10, 11:02 > Może trzeba na wzór "Masy Rowerowej" zrobić "Megamase samochodową"????? Przecież robicie ją codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: opamiętajcie się!!!!!!!!! IP: 178.73.48.* 06.10.10, 11:22 Tak, Omsa, robia ja codziennie, ale zza szyb samochodu swiat wyglada jak zza okien wlasnego M. Wielu (nie wszyscy szczesliwie) kierowcow uwaza samochod za swoj dom na kolkach, a wiekszej swietosci niz wlasny dom nie ma - wara od mojej prywatnosci!Skutki takiego stanu rzeczy opisuje niniejszy cykl artykulow - jak dla mnie - mocno spozniony. Ale dobre i to. Moze dozyje jeszcze czasow, kiedy to miasto sie ucywilizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_frustrat Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości Wa... 06.10.10, 11:26 ludzie kochani! noście przy sobie ostre metalowe przedmioty! dajmy lakiernikom zarobić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 11:31 Równie dobrze możnaby napisać: kierowcy, rozjeżdżajcie każdego, kto nieprawidłowo przechodzi przez jezdnie! Dajcie zakłądom pogrzebowym zarobić! Wypowiedź na poziomie umysłowym troglodyty..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qdlatainc Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości Wa... IP: 198.36.87.* 06.10.10, 11:35 Przyznam, że takich głupot wieki już nie czytałam. Jestem Warszawianką. Mieszkam tu od urodzenia. To prawda, że z miejscami parkingowymi bywa ciężko,ale to co przedstawia Gazeta Wyborcza to po prostu science -fiction. Chodzę codziennie chodnikami i jakoś daję radę...owszem bywa, że ktoś nie przepisowo zaparkuje, częściowo na chodniku ale nie blokuje całego przejścia. Takie sytuacje to wyjątki! a i za te wyjątki należy winić Państwo. Nie ma żadnych parkingów w Warszawie. O miejsce parkingowe zawsze jest walka. Ja osobiście nie mam nawet prawa jazdy, jeżdżę tylko z mężem i wiem, że kierowcom też jest ciężko.Stwórzmy miejsca parkingowe, a nie likwidujmy tą garstkę istniejących! Ludzie zastanówcie się co piszecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omsa Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.u.itsa.pl 06.10.10, 11:40 > owszem bywa, że ktoś nie przepisowo zaparkuje, częściowo na chodniku ale nie blokuje > całego przejścia. Takie sytuacje to wyjątki! a i za te wyjątki należy winić Państwo. Drzewiecki miał rację, Bolanda to jest dzika kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.net-serwis.pl 06.10.10, 11:50 niektórzy nigdy nie zrozumieją, że im więcej dróg i parkingów w centrum tym większe korki. a najlepszy argument to, że "jestem Warszawianką". Super. To wszytsko wyjaśnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.uznam.net.pl 06.10.10, 11:59 > niektórzy nigdy nie zrozumieją, że im więcej dróg i parkingów w centrum tym wię > ksze korki. Pewnie, zlikwiduj wszystkie drogi, to korków nie będzie wcale. No bo po co się myć, skoro i tak się ubrudzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.net-serwis.pl 06.10.10, 12:07 W Moskwie byłeś? Tam budują obwodnice obwodnic i korki są coraz większe. a swoja drogą zwężanie ulic i wyłączanie ich z ruchu prywatnego to normalna praktyka np. w szwajcarskich miastach. no, ale dla nowobogackiego właściciela megawypaśnego auteczka to nie do pomyślenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.uznam.net.pl 06.10.10, 12:17 > W Moskwie byłeś? Tam budują obwodnice obwodnic i korki są coraz większe. Przy takiej liczbie ludzi i rozległości miasta to i tak dobrze sobie radzą. My byśmy leżeli i kwiczeli już dawno. Zresztą Moskwa też jest "dowodem", że nie warto budować metra: tyle linii a i tak są korki i tłok. > a swoja drogą zwężanie ulic i wyłączanie ich z ruchu prywatnego to normalna pra > ktyka np. w szwajcarskich miastach Nie porównuj Warszawy do kieszonkowych miasteczek szwajcarskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.net-serwis.pl 06.10.10, 12:24 Moskwa i niezłe sobie radzenie? Aha, czyli jednak tam nie byłeś. Ok, skoro Genewa i Berno są dla ciebie beee, to co powiesz o opłatach za wjazd do centrum Londynu? pewnie tez nie można porównywać. jasne, to porównuj sobie do Ułan Bator. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 12:32 Moskwa ma Kolec, kolego i pomimo wyłączenia dwóch pasów z sześciu (tak, sześciu!) dla rządu jakoś da się tamtędy przejechać, więc nie opowiadaj rzeczy niestworzonych.... Wjazd do centrum Londynu dla osobówek płatny? Hm, czyżby od niecałego tygodnia coś się tam zmieniło??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.net-serwis.pl 06.10.10, 13:18 Max, obudź się: Już od 2006 wokół centrum Londynu stoją tablice z wielkim C, oznaczające strefę płatnego ruchu. Za wjazd do centrum w dni powszednie trzeba zapłacić 5 funtów. Nad całością czuwa automatyczny system kamer zapisujących numery rejestracyjne a kto nie zapłaci, naraża się na wysoką karę. Opłaty za wjazd do centrum obowiązują także w Oslo (od 17 lat, płatne ok. 3 dolarów); nad takim projektem pracują w Sao Paulo, Barcelonie, Mediolanie oraz w Sztokholmie. A w Moskwie nie byłeś, proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tw Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: 217.8.161.* 06.10.10, 14:13 Daj spokój, Max się nie obudził. On nie był w Londynie, w Moskwie co jest oczywiste też nie. A ja sprostuję: za przejazd za wielkie C czyli Congestion Charge Zone płaci się 8GBP, a wprowadzono ją w 2003. W Sztokholmie działa od 2007, kosztuje max circa 6euro na dzień. A takich korasów jak w Moskwie to w życiu nie widziałem! Przy (lub dzięki) 4 obwodnicach po 6 pasów w każdą stronę! Odpowiedz Link Zgłoś
wicur Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości Wa... 06.10.10, 12:00 Trzeba nosic ze soba albo tzw "kotwiczke" albo zwykla srubke do np. drewna. W przypadku kiedy pojazd blokuje nam droge podkladamy urzadzenie jak najblizej bieznika opony ewentualnie lekko wkladamy w profil opony. Efekt gwarantowany. Kierowco pamietaj aby parkowac zgodnie z przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 12:35 Gratuluje pomysłowości! Na wszelki wypadek noś też ze sobą bandaże, plastry i sporo gipsu bo kiedyś możesz niezauważenie spotkać właściciela auta w którym ów eksperyment robisz i może nie być "wyrozumiały"... Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości Wa... 06.10.10, 12:00 bardzo dziękuje za ten artykuł ! temat jest bardzo ważny, bo w Warszawie ta partyzantka samochodowa jest przegięta do granic absurdu.samochody powinny być parkowane równolegle do chodnika a nie dziobem na chodniku,zostawiając pieszym często tylko pół metra szerokości ! kto to wymyślił i na to pozwolił to chciałbym wiedzieć ? osoba odpowiedzialna za ten stan rzeczy jest numerem jeden wrogiem Warszawy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 12:37 Zgadzam się z Tobą - najlepsze byłoby rozwiązanie parkowania równoległego, ale to raczej do wyznaczających miejsca parkingowe a nie kierowców... Likwidacja miejsc parkingowych nie zlikwiduje jednak takiego stanu rzeczy a tylko go spotęguje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sybil ramkin Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości Wa... IP: *.chello.pl 06.10.10, 12:36 moim zdaniem problem jest jeden - maniakalna potrzeba szanownych kierowców, żeby swym pojazdem podjechać pod same drzwi, bo przecież spacer 200 metrów może zabić... jestem i kierowcą i pieszym. jak jadę samochodem i nie ma miejsca parkingowego tam, gdzie potrzebuję szukam w najbliższej okolicy. jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym musiała iść potem dłużej niż 5 minut spacerkiem. a jak mam spotkanie o 9 rano w poniedziałek w pierwszym dniu roku akademickiego w ścisłym śródmieściu to wsiadam w autobus i kłopot z głowy. a z innej beczki - ostatnio uprzejmie zapytałam panią, która zaparkowała matizem na przejściu dla pieszych, czy jej się samochód zepsuł. w odpowiedzi usłyszałam, że jest niepełnosprawna i może parkować tam, gdzie chce. straż miejska nie podzieliła jej opinii ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani_rosomak Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości Wa... IP: *.acn.waw.pl 06.10.10, 13:00 "Architekt uważa, że na Ursynowie nie jest jeszcze dramatycznie. - Ale będzie - przewiduje. To tylko kwestia czasu. Bez przywracania idei "pieszej sielanki" ursynowianie mogą się w końcu obudzić w parkingowym horrorze zamiast w zielonej i bezpiecznej dzielnicy." Co za bzdety! Czyje są te samochody? Właśnie ludzi którzy tam mieszkają! A co to znaczy? Ze projektując takie osiedla należy brać pod uwagę FAKTYCZNE POTRZEBY MIESZKAŃCÓW a nie jakieś wyimaginowane "sielanki". W tym mieście mieszkają ludzie którzy mają i będą mieli samochody, przestańmy to wreszcie negować. Żyjemy w Warszawie a nie w Hanoi czy Pekinie. Do czego chcemy wrócić? Do cholernej komuny???? Odpowiedz Link Zgłoś
robot_humano Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości 06.10.10, 13:14 Gość portalu: pani_rosomak napisał(a): > "Architekt uważa, że na Ursynowie nie jest jeszcze dramatycznie. - Ale będzie - > przewiduje. To tylko kwestia czasu. Bez przywracania idei "pieszej sielanki" u > rsynowianie mogą się w końcu obudzić w parkingowym horrorze zamiast w zielonej > i bezpiecznej dzielnicy." Co za bzdety! Czyje są te samochody? Właśnie ludzi kt > órzy tam mieszkają! A co to znaczy? Ze projektując takie osiedla należy brać po > d uwagę FAKTYCZNE POTRZEBY MIESZKAŃCÓW a nie jakieś wyimaginowane "sielanki". > W tym mieście mieszkają ludzie którzy mają i będą mieli samochody, przestańmy t > o wreszcie negować. Żyjemy w Warszawie a nie w Hanoi czy Pekinie. Do czego chce > my wrócić? Do cholernej komuny???? chcemy po prostu żebyś zaczęła myśleć. JAk nie masz gdzie postawić samochodu to go do QURWY NĘDZY nie kupuj. Albo przeprowadź się tam gdzie będzi dla niego miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani_rosomak [...] IP: *.acn.waw.pl 06.10.10, 13:39 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pio41 Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości 06.10.10, 14:02 Ojojoj - a z moich podatkow to czasem nie? A? Tylko z Twoich? A te ciezkie pieniadze z ubezpieczenia zdrowotnego, ktore loze co miesiac na takich jak Ty, ktorzy wola hodowac tluszcze zamiast poruszac sie, a potem zapadaja na ciezkie choroby krazenia i byc zakala spoleczenstwa... a te zanieczyszczenia, od ktorych elewacje budynkow robia sie brudno-szare po kilku miesiacach od odmalowania, i ktore JA musze wdychac codziennie, bo komus nie chce sie tlustej, galaretowatej d. ruszyc i podejsc na przystanek, co? - to Twoj styl myslenia, kolego (kolezanko), Twoim wulgarnym jezykiem Ci odpowiadam, chociaz rzeczywistosc bardziej zlozona jest, a jednak Ty swoim zmotoryzowanym mozgiem trepa nie pojmiesz ich i tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Zderzakiem w kolanko. Parkingowe osobliwości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.10, 14:12 Kolego stare zdezelowane Ikarusy (norma spalin Euro minus milion), Scanie z Grodziska (Euro2), stare Solarisy (Euro2), cała masa Arek, Minibusów i pewnie wiele innych generują znacznie większe zanieczyszczenia, niż w miare nowe (podkreślam, w miare nowe) samochody.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xls UM budować parkingi wielpoziomowe IP: *.oxfd.adsl.virginmedia.com 06.10.10, 13:22 Urząd Miasta jest odpowiedzialny za infrastrukturę i powinien zadbać o nowe parkingi wielopoziomowe w mieście. Pozwolenie na budowe powinno być wydawane tylko wówczas gdy developer zobowiąże się do budowy odpowiedniej do wielkości budowanej nieruchomości miejsc parkingowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: UM budować parkingi wielpoziomowe IP: *.net-serwis.pl 06.10.10, 13:30 xls, zastanów się - Urząd wydaje pieniądze z naszych podatków. czemu wszyscy mają finansować parkingi dla właścicieli aut? a w W-wie nie ma opcji budowy nowego budynku bez zapewnienia miejsc postojowych, więc nie wiem o czym bredzisz... Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Co to za kolejna nagonka na samochody? 06.10.10, 13:28 W sondażu GW wygrywa Korwin-Mikke (39%), przed HGW (35%) więc jest zlecenie na promocję Gronkiewicz z jej walką z komunikacją samochodową? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omsa Re: Co to za kolejna nagonka na samochody? IP: *.u.itsa.pl 06.10.10, 13:32 To część szerszej kampanii, mającej na celu wprowadzenie komunizmu. Najpierw zabierzemy wam samochody, a potem dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Co to za kolejna nagonka na samochody? IP: *.net-serwis.pl 06.10.10, 13:33 na razie tylko w twoich chorych snach wygrywa Korwin. Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Kłamco, zajrzyj na stronę poniżej i oddaj głos. 06.10.10, 15:39 warszawa.gazeta.pl/warszawa/9,95190,7663202.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omsa Re: Kłamco, zajrzyj na stronę poniżej i oddaj gło IP: *.u.itsa.pl 06.10.10, 15:44 Trzeba mieć coś z głową nie teges, żeby przywoływać wyniki internetowego sondażu w jakichkolwiek okolicznościach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Taa,"wygrywa"-ja sam głosowałem na niego już sześć IP: *.acn.waw.pl 06.10.10, 13:42 razy... I tyle jest wart ten sondaż w GW,grunt że szczyle maja sie czym podniecać. To nie jest nagonka na samochody,dziś żadną sztuką jest mieć samochód.Wszyscy je mają. Także ci,których na nie nie stać. Bo po wuj mi samochód ,jak nie stać mnie na parking. Miasto mi ma wybudować? A może jeszcze niech paliwo mi kupi? OC niech zapłaci? A co,nie należy mi się?Należy,jak psu buda! Jebać członów parkujących gdzie popadnie mandatami po 1000 zł,to może jeden z drugim pomyśli(jak umie myśleć)czy na pewno stać go na samochód! Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Oczwywiście. Masz samochód to miej i na 06.10.10, 15:42 podziemy parking i na garaż w domu. Z taką filozofią do ludzi to wylecicie z Ratusza razem z całym bufetem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Oczwywiście. Masz samochód to miej i na IP: *.chello.pl 06.10.10, 20:21 A coś Ty się tak tego "bufetu" uczepił, co? Mamusia w takowym pracowała i zlikwidowali, że pioruny sadzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Hannie Gronkiewicz-Buspas-Słupek-Mega-Korek- 06.10.10, 13:30 Płonący-Autibus-Podwyżka-Opłat-Krzyż-na-Krakowskim-6-Tysięcy-Nowych-Urzędnikó-Dwa-Miliony-Własnego-Majątku-Waltz za walkę z komunikacją samochodową już dziekujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Hannie Gronkiewicz-Buspas-Słupek-Mega-Korek- IP: *.chello.pl 06.10.10, 20:22 Znasz inne określenia niż "bufet" I Hanna-(plus reszta określeń)-Waltz? Masz jakiś kompleks? Lecz się.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NieGłosujeNaObecn. Większe korki, przeciw kierowcom buspasy, słupki!! IP: *.chello.pl 06.10.10, 14:42 I coraz mniej miejsca. Wydaje się pieniądze na straszna masę SŁUPKÓW, a np wiele KAMIENIC ocalałych do dziś, ZABYTKÓW, DZIEŁ SZTUKI, STARYCH DOMÓW NISZCZEJE!!! Taka polityka, że wszystko przeciwko kierowcom (wiele ludzi NIE chce porzucić samochodu dla dla długiej podróży komunikacją) a NIE ROBI SIĘ SYSTEMU PRZECIW - KORKOM, TAK, ŻEBY PO POŁUDNIU BYŁY DROŻNE ULICE DLA WRACAJĄCYCH A RANO DLA JADĄCYCH DO PRACY?? WYDAJE SIĘ NA SŁUPKI A NIE NA LEPSZĄ, BEZ KOLEJEK I NOWOCZEŚNIEJSZĄ SŁUŻBĘ ZDROWIA? NA REMONTY ZABYTKÓW? NIE ZAGŁOSUJĘ NA OBECNYCH RZĄDZĄCYCH I NA PANIĄ H.G.WALTZ. Odpowiedz Link Zgłoś