Gość: kuna IP: *.chello.pl 23.11.10, 16:18 Dlaczego warszawskie tramwaje mają niemieckie barwy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elfkabezhaltera Wars i Sawa 23.11.10, 18:30 Bo Wars i Sawa przybyli na Mazowsze z Górnej Szwabii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Dlaczego warszawskie tramwaje... IP: 212.180.165.* 24.11.10, 01:18 Bo znalazł się kolejny mądry - który bez konsultacji z kimkolwiek - wprowadził "nowe, lepsze" malowanie taboru (co z tego, że chyba ze 4-te czy 5-te z kolei) Po co raz przygotować projekt, skoro można to robić 5 razy ? I w kółko przemalowywać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Dlaczego warszawskie tramwaje... IP: *.centertel.pl 24.11.10, 09:56 biało czerwone są najlepsze. głupotą jest rezygnacja z reklam, czyżby mają tramwaje za dużo pieniędzy? a linia tramwajowa na całej powstańców śląskich jeszcze nie zbudowana!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
artek610 Re: Dlaczego warszawskie tramwaje... 24.11.10, 20:13 Bo wagony metra mają barwy rosyjskie, więc musi być jakaś przeciwwaga. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Dlaczego warszawskie tramwaje... 25.11.10, 09:26 artek610 napisał: > Bo wagony metra mają barwy rosyjskie, więc musi być jakaś przeciwwaga. Autobusy zgermanizowane, metro zrusyfikowane, to zostały jeszcze tramwaje; może kontynuując 'logikę zaborową' przemalować je na barwy austriackie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuna Re: Dlaczego warszawskie tramwaje... IP: 87.207.24.* 25.11.10, 00:02 Zauważyłam dziś, że autobusy też nam się kolorystycznie germanią... :-( Czy Warszawa nie ma własnych, ustalonych od lat barw? Zawsze myślałam, że to czerwony i żółty, widać myliłam się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ArekMiz Re: Dlaczego warszawskie tramwaje... IP: 195.94.216.* 25.11.10, 07:27 > Czy Warszawa nie ma własnych, ustalonych od lat barw? > Zawsze myślałam, że to czerwony i żółty, widać myliłam się... Od lat? Jelcze Ogórki były całe czerwone. Potem były Jelcze Berliety PR100 (dwudrzwiowe) i PR110 (trzydrzwiowe) i one były kremowo-czerwone. Ikarusy 280 i 260 były najpierw kremowo-czerwono-kremowe, potem kremowo-czerwone, potem żółto-czerwone. I tak babrali w tych kubłach z farbami... Co i tak jest pikusiem w porównaniu do różnych babrań taboru kolejowego (choćby serii EN57 jest w PL ze 100 malowań, a kiedyś wszystkie były żółto-niebieskie...) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.777 Re: Dlaczego warszawskie tramwaje... 25.11.10, 07:36 Bo kiedyś było jedno PKP to i malowanie jednakowe. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Dlaczego warszawskie tramwaje... 25.11.10, 09:24 pawel.777 napisał: > Bo kiedyś było jedno PKP to i malowanie jednakowe. No tak, ale kiedyś MZK było jedno a malowania różne. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Dlaczego warszawskie tramwaje... IP: *.cebit.com.pl 25.11.10, 15:52 Jak to miło, że Arek też czasem mówi ludzkim głosem. Oby tak dalej! Odpowiedz Link Zgłoś