Dodaj do ulubionych

Wielka galeria handlowa zeszpeci Miasteczko Wil...

• Gość: Marcjan Wielka galeria handlowa zeszpeci Miasteczko Wil... IP: *.w92-154.abo.wanadoo.fr 02.02.11, 18:57
      MW to dokładnie powtórzony układ jak na Kabatach tylko bez połączenia metrem. Maszyna do spania w skali miejskiej. Urbanistyka na poziomie 3 roku studiów podporządkowana komercyjnym interesom deweloperów. Mnóstwo błędów projektowych poczynając od najprostszych warsztatowych związanych z parkowaniem przy ulicach, kończąc na polsko-siermiężno-cierpiętniczej organizacji układu urbanistycznego wokół gigant świątyni, do której za pokolenie/dwa nikt nie będzie chodził, bo tak to już jest wszędzie w cywilizowanym świecie do którego aspirujemy. Jak już ktoś na tym forum napisał to miasteczko typu drive-in. Martwe. Galeria handlowa w postaci rynku nic tu nie zmieni. Między innymi dlatego że leży na uboczu, przy przelotowej trasie. Nie wychodzą architektom, w żadnej skali, również urbanistycznej twory które udają to czym nie są. Rynek w MW to mniej więcej tak jak wnętrze leśniczówki w mieszkaniu na Ursynowie na trzecim piętrze w bloku z płyty. Chyba mino wszytko, przyjmując wszystkie wady tego rozwiązania jestem za układem działającym i sprawdzonym, typu Galeria Mokotów. Pytanie czy można popracować nad architekturą tak by nikt się tu już do niczego nie przyczepiał.
      • Gość: heca Re: Wielka galeria handlowa zeszpeci Miasteczko W IP: *.in-vi.com 02.02.11, 22:02
        a to chyba jakiś nieudacznik z Polnordu napisał. Inaczej nie da sie tego ocenic, i pewnie niespełniony architekt w dodatku.
      • Gość: miu Re: Wielka galeria handlowa zeszpeci Miasteczko W IP: *.acn.waw.pl 03.02.11, 01:21
        Marcjanie-krytykancie, moze podasz przyklad nowego warszawskiego budownictwa, ktore jest lepsze? Cos we Wlochach? Moze Bemowo jest lepsze? A moze na Chomiczowce i Wrzecionie, tam wolkol huty sporo sie buduje i sa "wielkie plany" :DDD? Nieeee? To moze te hipopotamy przy skarpie w okolicach Bukowinskiej na Mokotowie zostaly dobrze zaplanowane? A moze Marina? Okolice Woronicza, Sluzewiec przemyslowy? Bialoleka, Tarchomin? No, dawaj skoro taki jestes madralinski gdzie jest lepiej?

Kurna! Wielki problem Warszawy, ktory nas wszystkich dotyka, to wlasnie BRAK PLANOWANIA, brak przemyslaniej koncepcji MIASTA. Nawet Mokotow, Srodmiescie i Zoliborz sa pozbawione struktury miejskiej! To nie jest miasto na prawach miejskich: z zywym rynkiem, ulica handlowa i rozrywkowa. Mamy dwumilionowe postradzieckie osiedle z zanikajacymi cechami miejskosci! amerykanska prowincje, gdzie bez samochodu czy komunikacji kolowej ani rusz!
        • jkdab Nie przesadzaj, jest kilka lepszych przykładów 03.02.11, 10:08
          1. Osiedle Eco budowane w pobliżu Pól Mokotowskich
          2. Nowe budynki powstające przy ulicy Łowickiej.
          3. Budynki w Marinie są budowane w zdecydowanie wyższym standardzie od tych w Wilanowie i mimo mankament zamkniętego osiedla, nie jest to złe miejsce do mieszkania.
          4. Nowe osiedla przy fortach Bema również są bardzo dobre.

No a poza tym to co piszesz o Mokotowie, Żoliborzu to prawda.
          • Gość: miu Re: Nie przesadzaj, jest kilka lepszych przykładó IP: *.acn.waw.pl 03.02.11, 11:40
            Akurat Eco znam dobrze. Gdzie ta tkanka miejska?! Jeden spozywczak, jeden miesny i pietnascie minut z buta do najblizszego tramwaju i przystanku? Uliczki zastawione samochodami kolosa Millenium tak, ze trudno jest sie w ogole przecisnac?! Przy tym "standardzie" MW przynajmniej narazie jest po prostu bajecznie przejezdne, nawet wliczajac w to bloto, dziury i betonowe plyty. Natomiast Eco architektura taka, ze oniemialam na widok porazjacej szpetoty, gdy je pierwszy raz zobaczylam.

Jesli chodzi o okolice fortu Bema, to poprosze o konkretne przyklady "tkanki miejskiej".
            • jkdab Re: Nie przesadzaj, jest kilka lepszych przykładó 03.02.11, 12:02
              1. Eco jest w mieście, praktycznie w samym jego centrum, więc tkanka jest wszędzie do okoła: jest park miejski z knajpami, są sklepy na Racławickiej, jest tramwaj i autobus na Boboli i jest 15 minut spacerkiem do metra a nie najbliższego tramwaju, bo do tego jest 5 minut.
              2. No wiesz jest miasto to i są biura.
              3. Miasteczko Wilanów jest przejezdne zgadza się - tyle tylko że wyjeżdżasz za jego bramy i stajesz w korkach. A do komunikacji miejskiech trzeba naprawdę iść 15 a czasem i 25 minut.
              4. Wiesz architektura eco stoi naprawdę na wysokim poziomie. Są lepsz, są gorsze budynki. To prawda. Ale prawdą jest też, że nie stoją tam takie szkaradztwa jak np budynki Millyon'a w MW, które z zewnątrz pachną prowincjonalnym luksusem a na klatkach to już bida taka, że aż piszczy.
              5. Ja piszę że na Bemowie też masz kilka dobrze zaprojektowanych osiedli przy fotrach Bema. Czytaj ze zrozumieniem.
              • Gość: miu Re: Nie przesadzaj, jest kilka lepszych przykładó IP: *.acn.waw.pl 03.02.11, 12:29
                Odlegosci mierzylam z zegarkiem w reku, z ciekawosci czy jest to dobre miejsce do zycia. Z przedzieraniem sie przez skrzyzowania, itp. Do tramwaju jest ponad pol kilometra ze srodka tego tworu.

Biura w zdrowymn normalnym miescie sa tam gdzie powinny byc biura, czyli w dzielniach biurowych, rozrzuconych rownomiernie po wszystkich dzielnicach (co wplywa na zmniejszenie krokow) i podnosi komfort zycia wszystkich. W srodmiesciach biura maja tylko najbogatsi, ktorzy za adres placa majatek (realnie centrala znajduje sie w dzielnicy biurowej). Nikt nie dostaje zgody na budowe biurowego potwora w dzielnicy mieszkaniowej.

Prosze o konkretne przyklady Bemowa.
                • jkdab Re: Nie przesadzaj, jest kilka lepszych przykładó 03.02.11, 12:58
                  1. To jeszcze zmierz odległości z MW i czas (z zegarkiem z zegarkiem w ręku) jaki potrzebny jest do tramwaju i metra:) Możesz jechać samochodem a ja iść z Eco piechotą. Jak myślisz kto będzie pierwszy??? Buhahahahaha
                  2. No to w MW tych biur też nie powinno być. A są i będzue więcej. Do tego jeszcze autostrada idąca 150 metrów od linii bloków mieszkalnych.
                  3. Jak już pisałem wyraźnie w bezpośrednim sąsiedztwie Fortów Bema. Otwierasz okno i masz park. Nie wiem jak się ta inwestycja nazywa ale na Google maps widać doskonale.
                  4. A ja proszę Ciebie, konkretnie o informacje dlaczego uważasz że MW jest lepsze architektonicznie od Eco.
                  • Gość: miu Re: Nie przesadzaj, jest kilka lepszych przykładó IP: *.acn.waw.pl 03.02.11, 13:53
                    Nie zamierzam bronic MW, bo to nie moja broszka. Jest kiepsko. MOZE bedzie lepiej, ale nie opowiadaj ze gdzieindziej jest lepiej tudziez na teren Eco wjedzie kiedys autobus. No, moze jak wymysla taki z jednym rzedem pojedynczych siedzen :DDD specjalnie dla polskich deweloperow takich jak Eco i MW ;) Mieszkasz w Eco czy masz tam mieszkanie na sprzedaz ze tak sie "zakochales" w tym koszmarku?

A przy tych fortach Bema to sklepy sa? Miejsce gdzie mozna kupic swieze warzywa? Jakies rozrywki w zasiegu spacerowym, biblioteka, kino, duze place zabaw?
                    • Gość: miu Re: Nie przesadzaj, jest kilka lepszych przykładó IP: *.acn.waw.pl 03.02.11, 13:54
                      PS. Czy szczury przestaly juz wylazic z klopikow w apartamentach w Eco?
                      • jkdab Re: Nie przesadzaj, jest kilka lepszych przykładó 03.02.11, 14:05
                        Nie wiem nigdy o tym nie słyszałem, ale z tego co pamiętam to raczej Marina miała ten problem.

• jakbukda Post pod własnym postem... 03.02.11, 14:56
                        ... wskazuje, że nad ciętą ripostą trzeba było się dłużej zastanowić. :)
                    • jkdab Re: Nie przesadzaj, jest kilka lepszych przykładó 03.02.11, 14:04
                      Jak brak argumentów to zaczynasz zadawać kolejne pytania, inikając odpowiedzi.
                      Dlatego nie mam już zamiaru z Tobą rozmawiać.

By.

PS. Mieszkam na Łowickiej - straaaasznie daleko do tramwaju mam:) buhahahahaha
                      • Gość: miu Re: Nie przesadzaj, jest kilka lepszych przykładó IP: *.acn.waw.pl 03.02.11, 14:17
                        Trzy punkty dotyczace MW zamknelam jednym zdaniem: nie zamierzam bronic MW, nie moja broszka. Od poczatku twierdze ze nie jest ani gorsze ani lepsze niz cala reszta warszawskiego bezholowia budowlanego.

Twoja ucieczke rozumiem: brak argumentow.
                        • tomjani Re: Nie przesadzaj, jest kilka lepszych przykładó 03.02.11, 15:51
                          Ale ja nie uciekam, ja nie chcę od Ciebie uciekać! :O) Tylko zniknę tak do wieczora.
        • Gość: Marcjan Re: Wielka galeria handlowa zeszpeci Miasteczko W IP: *.w92-154.abo.wanadoo.fr 03.02.11, 11:07
          Mam wrażenie, że opinie są podzielone wg tego czy ktoś mieszka w MW czy nie. Miejscowi bronią decyzji o kupnie tu mieszkania i szukają pozytywów. To chyba dobrze.
          Zgadzam się w 100% że obecnie problem w Wwie to brak planowania, a może jego niska jakość. Czy to podniesie Cię na duchu jeżeli porównamy MW do słabych innych osiedli i w tym kontekście wypadnie lepiej? Spróbuj się zmierzyć z tym co jest najbardziej wartościowe i ludzkie jeśli chodzi o tkankę miasta, np. Stary Żoliborz, Górny Mokotów, okolice pl.Narutowicza, dużo innych. To też powstawało w wyniku czyjegoś planu od początku do końca, i to nie tak dawno Żal straconej okazji. Ciekawe dlaczego kiedyś architekci byli większego formatu?
          • gebhard Re: Wielka galeria handlowa zeszpeci Miasteczko W 03.02.11, 11:14
            > Ciekawe dlaczego kiedyś architekci byli większego formatu?

a może to inwestorzy byli większego formatu? myślisz że prezesi firm deweloperskich i decydencji pomieszkują w budynkach wielorodzinnych w MW?
            to nie Medyceusze czy Jagielloni niestety :/

• Gość: miu Re: Wielka galeria handlowa zeszpeci Miasteczko W IP: *.acn.waw.pl 03.02.11, 11:58
            Powtarzam swoje oswiadczenie: nie mieszkam w MW i nie planuje tam zamieszkac. Staram sie byc obiektywna, bo na moich oczach dzieje sie cos przerazajacego.

Przeraza mnie fakt, ze moja ukochana Warszawa umiera na moich oczach. Staje sie smutnym, bezdusznym, nieludzkimm tworem dwoch grup: jednej zajetej tylko kreceniem lodow oraz drugiej: ludzi, ktorzy sie z nia nie identyfikuja, ktorzy w nia nie wrastaja. Niestety, dzieje sie tak takze za sprawa warszawiakow, ktorzy zamiast zaszczepiac nowym milosc do tego miasta, pietnuja ich, odcinaja sie i wlasnorecznie buduja mur wzajemnej niecheci.

To sie odciska na miescie, ktore przestaje byc miejscem do zycia, ktore musimy stworzyc razem, staje sie zla, zimna przestrzenia, w ktorej kazdy zalatwia swoje potrzeby (tak ma to zabrzmiec!) i jeszcze stara sie wydrzec jak najwiecej! Tak postepuja wladze, dewoeloperzy i mieszkancy! Takie miejsce nie bedzie dobre do mieszkania dla nikogo: ani dla nowych, ani dla starych. Niezgrane, wrecz wrogie spoleczenstwo ma taka przestrzen jaka samo towrzy!
            • Gość: Marcjan Re: Wielka galeria handlowa zeszpeci Miasteczko W IP: *.w92-154.abo.wanadoo.fr 03.02.11, 12:44
              Myślę, że przesadzasz. Złe emocje wyrażane na forach internetowych nie pokazują prawdziwego przekroju przez starych i nowych mieszkańców Warszawy. Ci starsi nie korzystają tak masowo z internetu. A z tych młodszych wielu nie zabiera głosu na forach między innymi dlatego, że zawsze się trafi jakiś gość z poziomem uwag żywcem wyjętych z Onetu. I naprawdę szkoda czasu na wymianę myśli.
              Głowa do góry.
      • jkdab Re: Wielka galeria handlowa zeszpeci Miasteczko W 03.02.11, 10:15
        > MW to dokładnie powtórzony układ jak na Kabatach

Układ jest zupełnie inny a i skala budynków również. Na Kabatach dominują 10 piętrowe budynki. W MW najwyższe mają 4 piętra.

> Maszyna do spania w skali miejskiej.

Raczej dzielnica mieszkaniowa, w której można kupić w miarę tanie lokum dla siebie i swojej rodziny.

> Mnóstwo błędów projektowych pocz
        > ynając od najprostszych warsztatowych związanych z parkowaniem przy ulicach,

czyli??? gdzie i jak parkować?

> kończąc na polsko-siermiężno-cierpiętniczej organizacji układu urbanistycznego w
        > okół gigant świątyni, do której za pokolenie/dwa nikt nie będzie chodził, bo ta
        > k to już jest wszędzie w cywilizowanym świecie do którego aspirujemy

No ona tam jest i jedyne co można było to ją tam wkomponować. A co do do zmian w "cywilizowanym świecie" poczytaj jakie zmiany zapowiadali m.in. lenin i jak to sie miało do rzeczywistości.

> Jak już ktoś na tym forum napisał to miasteczko typu drive-in. Martwe.

Przyjedź w weekend i zobacz czy jest martwe.

• nowotkomarceli4 Do oszustów z Polnord 02.02.11, 20:54
      Szanowni państwo,

oczywiście wiem, ze mój głos to "rzucaniem grochem o ścianę" ale jednak postanowiłem się zmusić i napisać do Was kilka słów, chociaż wiem, że to strata mojego czasu.
      A więc jednak postanowiliście Państwo nie dotrzymywać słowa, które daliście kilka lat temu i zdecydowaliście się na budowę "Ohydnego" i bezosobowego centrum handlowego. No cóż nikt was za rękę nie złapał, nigdzie sie nie podpisaliście, tylko zapłaciliście agencji PR aby pisano w prasie bzdury o rynku, uliczkach i "nowym mieście". Tak łatwiej nabić jeleni w butelkę. Cóż taki to kraj, że z gęby cholewę można sobie robić do woli i śmiać się z tego, że kiedyś dało się słowo. Słowo i gentlemen's agreement w Polsce nic nie znaczy, a firma Polnord kolejnym tego przykładem.

No ale idąc dalej, mam pytanie jakim kryterium kierowaliście się Państwo przy wyborze architekta??? Ten człowiek nigdy w życiu nie powinien wykonywać swojego zawodu. Galeria Harfa w Pradze to wyjątkowy knot, który powinien zostać zburzony tak szybko jak to tylko możliwe i postawiony od nowa. Architektura rodem z Ohio. Bezosobowy kloc, jakich już dziesiątki w naszym kraju. Domyślam się, że niczego lepszego w MW spodziewać się nie można, wszak waszym partnerem jest firma która stawiała tak „wspaniale kloce” jak GalMok, GalKra i GalJur. Żebyście chociaż do projektowania zatrudnili sławę, kogoś kto naprawdę zna się na tym jak projektować i ma „nazwisko”. Niestety w Polsce znowu tzw. specjaliści od marketingu i tzw. góra mieli decydujące zdanie w temacie, o którym nie mają zielonego pojęcia. A mówię tu o projektowaniu. Prawda jest taka, że szefostwo zna się na zarabianiu pieniędzy, dział marketingu na budżetowaniu i wykonywaniu poleceń góry, a na projektowaniu kto inny.
      Ale nie wy.
      • Gość: polnord - oszuści Re: Do oszustów z Polnord IP: *.in-vi.com 02.02.11, 21:58
        bardzo dobrze napisane. I ten mall niby miałby projektowac jakiś Moshe Zuirowi (nazwa padła w artykule) w Izraelu - czyli w oderwaniu od kontekstu, pałacu w Wilanowie, charakteru tego miejsca. Jezu mam nadzieję ze wam nikt nie da pozwolenia na budowę na ten poroniony pomysł.
      • jkdab Re: Do oszustów z Polnord 03.02.11, 10:17
        Jaki właściciel taka polityka firmy
    • Gość: Andrzej Wielka galeria handlowa zeszpeci Miasteczko Wil... IP: *.v50.interkam.pl 02.02.11, 22:08
      Nowy prezes Polnordu jest miłośnikiem okropnej architektury, vide onegdaj budowana z Jego udziałem Galeria Krakowska- obrzydliwe gmaszysko w historycznej części miasta.
      Myslę, że włądze Warszawy nie pozwolą aby koszmarki podobne do Galeri Mokotów i Krakowskiej szpeciły mimo wszystko ładne osiedle- Miasteczko Wilanów.
      OBECNIE buduje się raczej parki handlowe, pełne zieleni i małej architektury.
      Mam nadzieję, że estetyka zwycięży
    • Gość: jer Wielka galeria handlowa zeszpeci Miasteczko Wil... IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 22:45
      Tam już się nie da zeszpecić bardziej. Przez chciwość SGGW, która sprzedała ziemię ukradzioną Branickim zniszczono otoczenie Pałacu Wilanowskiego, wybudowano koszmar bez komunikacji i handlu a na środku walnięto bunkier opaczności...
    • sselrats Jaki problem z galeria przy blokach? 03.02.11, 06:14
      Spojrzalem na zdjecia satelitarne - i nie widze problemu dlaczego przy blokach w Wilanowie nie miala by stanac galeria. Rozumiem, ze dgyby byly wokol osiedla domow jednorodzinnych, willi. Ale bloki?
      • gebhard Re: Jaki problem z galeria przy blokach? 03.02.11, 10:13
        projektowanie za pomocą zdjęcia satelitarnego wiele nie da, bo te "bloki" to budynki 4-kondygnacyjne o kameralnej skali, poza tym we właściwym Wilanowie właśnie domy jednorodzinne i wille, w bliskiej okolicy zabytkowe zespoły pałacowo-parkowe Wilanowa i Natolina, więc to "pudło" izralelskiego projektanta pasuje tam jak pięść do nosa, to nie wylotówka na Poznań czy Piaseczno!
      • jkdab Re: Jaki problem z galeria przy blokach? 03.02.11, 10:16
        To nie patrz na zdjęcie satelitarne tylko przyjedź i zobacz, a dopiero póxniej wygłaszaj swoje "mondrości"
    • Gość: zuzło Wielka galeria handlowa zeszpeci Miasteczko Wil... IP: *.axelspringer.pl 21.09.11, 16:36
      świątynia opatrzności jest za to przepięknym dowodem na to jak można zaprojektować coś co współgra z otoczeniem ... nie wiem, czy nawet galerii w stylu GalMoka, uda się zdetronizować jedynego zwycięzce ohydy w miasteczku wilanów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka