Dodaj do ulubionych

Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pomoc"

IP: *.cm-5-1a.dynamic.ziggo.nl 25.02.11, 20:31
Miło usłyszeć, że Straż Miejska pomaga w ten sposób potrzebującym. Taka "zupa" to może niewiele, a jednak pozwala utrzymywać kontakt z osobami bezdomnymi i poznawać ich bieżące potrzeby.
Obserwuj wątek
    • Gość: Realista Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom IP: *.home.aster.pl 25.02.11, 21:38
      Faktycznie potrzebujący - zupa na kaca - jak znalazł! A co do ich bieżących potrzeb to można je streścić krótko - głównie wóda. Bo chyba nikt rozsądny nie ma wątpliwości dlaczego nie chcą iść do ośrodka? I na to właśnie idą pieniądze podatników ... a straż miejska zamiast pilnować porządku zajmuje się dowożeniem zupek ...
      • Gość: Kolec Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.11, 21:47
        Zgadzam się. Obowiązki w zakresie takiej pomocy pełnią Ośrodki Pomocy Społecznej. Policja razem ze strażą powinni wyprowadzić tych ludzi z kanałów bo zgodnie z prawem zajmują te pomieszczenia nielegalnie i niezgodnie z przeznaczeniem. Jeśli coś się tym ludziom stanie np. zamarzną, ktoś ich pobije lub pobiją się między sobą - to właśnie nie kto inny jak Policja i Straż miejska będą za to odpowiadać. Z drugiej strony trzeba zrozumieć że takich ludzi nie można zostawić bez opieki. Jednakże dowożenie ciepłej zupki w ogóle nie rozwiązuje tego problemu, a wręcz tworzy jeszcze większą patologię.
        • Gość: kotek Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom IP: 178.73.49.* 26.02.11, 10:27
          Pomoc z osrdoków mozesz sobie kupić waciki.
          wsrod takich bezdomnych zdarzaja sie niealkoholicy, ale trzeba przyznac, żer w ich sytuacji trudno nie pić.

Nie wiem czy wiesz, ale aby miec miejscówkę w osrodku dla bezdomnych poza okresami silnego mrozu kiedy przyjmują wszystkich, muszisz miec stałe świadczenie - rente, emeryture, i przekazac je na rzecz osrodka. bez tego cie nie przyjma ( moze tylko kilka placowek w kraju)

aha, policja i straz za nich nie odpowiada. przyjezdzaja, spisuja protokul, zabieraja zwlkoki, i nikt za nic do odpowiedzialnoci pociagany nie jest.
          • Gość: 10 - Data Acquisit Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.02.11, 11:37
            W tym samym czasie taki balcerowicz i jemu podobni nakradli miliony zlotych dla siebie i swoich rodzin. Pieniadze placacych podatki malych ludzi i pracownikow. Ile istnien ludzkich daloby sie za te pieniadze uratowac i stworzyc dla nich godne warunki zycia? Zeby jeden mial sie luksusowo zdychac i tyrac musi wielu.
    • w.i.l Ząb, zupa, dąb 25.02.11, 22:27
      Ząb, d.pa, dąb.

Raz przywiozą zupę
      Raz walną dębową pałą w d.pę...
      I życie jakoś leci.
      • Gość: normalny mieszkani Re: Ząb, zupa, dąb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 10:11
        Niech im do zupy dodadza piwo to beda szczesliwi,a w domach samotnego mezszczyzny pustki
    • robert_wwa Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom 25.02.11, 22:41
      Pomagać? Tak, ale przede wszystkim trzeba by zmuszać aby mieszkali w noclegowniach i to powinien być dla miasta priorytet aby takowe w wystarczającej liczbie były. Bo jak ktoś chce pić to niestety to tylko jego sprawa i powinien sam się o siebie martwić.
      • Gość: xxx Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom IP: 178.73.24.* 26.02.11, 09:51
        Zmuszać? Po co, skoro nie chcą?
      • Gość: Olsztyniak Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom IP: *.play-internet.pl 26.02.11, 10:44
        W ciągu roku straciłem firmę, potem żonę. Wystarczyło jedno duże, niezapłacone zlecenie, w najbardziej niefortunnym czasie, plus haracz wyrwany przez państwo jako podatek od poniesionej straty. Dziś nie mam mieszkania, a z racji podeszłego wieku nie mam szans na znalezienie legalnej pracy, tłukę się więc po dziwnych miejscach i zazdroszczę tym, którzy odnajdują chwilę szczęścia w alkoholu.
        Parę lat nawet w najgorszych snach nie przewidywałem takiej sytuacji.
        To tak ku przestrodze tym, którzy wierzą, że nieszczęścia dotykają tylko innych.
        Wśród bezdomnych nie brakuje meneli, ale także ludzi którym się nie powiodło i to nie zawsze z ich winy.
        Jeszcze dbam o higienę, / chociaż w takich warunkach zrobić zwykłe pranie jest wręcz akrobacją / korzystam czasami z neta, ale coraz częściej zadaję sobie pytanie, po co?
        Dawne życie się skończyło. W tamtym świecie mimo umiejętności i wykształcenia jestem niepotrzebny. W obecnym... chwile spokoju, gdy jest ciepło i uda się zjeść coś, co na jakiś czas powstrzyma degenerację organizmu.
        Noclegownie...Paranoiczne wyjście. Żeby choć można było uzyskać w nich bezpłatną eutanazję.
        • eszuran Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom 26.02.11, 12:17
          Dobrze, że chociaż masz dostęp do Internetu. Bez tego naprawdę byłoby krucho.
          • Gość: Olsztyniak Dostęp do internetu IP: *.play-internet.pl 26.02.11, 13:57
            Ano,mam. Dziś prawie cały dzień. I mimo, że jestem "menelem", korzystam z biblioteki.
            Nie tylko ja. Szok? Poza tym nie piję, innych narkotyków, jak choćby nikotyna też nie zażywam. Szok znowu?
            Nie na długo, bo beznadziejna sytuacja, odbierająca godność zmusi mnie do zrobienia "sepuku" Innego wyjścia nie widzę. Szansę na kilkuletnie przeżycie mają ci właśnie ci, którzy umieli się przystosować i znajdują ukojenie w alkoholu. Zupka od strażników nieco tylko to nędzne życie przedłuża.
            Znalezienie legalnej / i nielegalnej/ pracy - szansa = kilka procent i nie na długo.
            Mieszkanie / klitka z oczkiem sanitarnym / = 0 %
            Emerytura ? / zadłużyłem się, by ratować firmę / = 0 %
            Szansa na ułożenie sobie życia gdzieś indziej = pewnie też 0 %, / bom stary /.
            Dobrze, że mam jeszcze dostęp do neta. Ogromna większość bezdomnych nie ma żadnej możliwości wypowiedzenia się. Stąd beznadziejne stereotypy przeważające na forach i nie tylko.

• krwe Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom 04.03.11, 01:14
            wyjedż bracie, tu nic dla ciebie się ciekawego nie zdaży. są ciekawe miejsca na swiecie !
            ruszaj i żyj !!!
            i napisz jak jest :)
            pozdrowienia !
    • gregsmile Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pomoc" 25.02.11, 22:51
      pomyślcie o tym nowobogaccy Warszawiacy wypijając w pubie drinka za 15 zł, że te 15 zł to zupa dla 5 osób w kanałach. i prosze nie mówić, że nikt im nie każe ta mieszkać i moga się wziąć do roboty. otóż, osoby w pewnym sensie wykluczone ze społeczeństwa potrzebują czasu do intergracji, a przede wszystkim pomocy materialnej.
      z przerażeniem obserwuję zachowanie warszawiaków przechodzących w tym mrozie obok ludzi żebrzących na aktualnym mrozie. może kiedyś wy będziecie tak prosić o życie. z niejednego pieca już chleb po całym świecie jadłem ale takiego bydła bezduszności jak jest w Warszawie nie widziałem nigdy. katolicy zasmarkani...
      mieszkając ostatnie ponad kilkadziesiąt lat poza Polską płaciłem celowo podatek celowy na bezdomnych zamiast na kościół. teraz tymczasowo mieszkając w Polsce pomagam bezdomnym i żebrzącym w drodze do i z pracy, ale widzę ogólną niechęć ludzi do niesienia pomocy. Warszawiacy, niech każdy w drodze do pracy czy z pracy kupi żebrzącym coś do jedzenia typu hamburger czy kanapkę (nie dawajcie pieniędzy). porozmawiajcie z tymi ludźmi trochę. oni nie są marginesem społeczeństwa, im się po prostu nie udało w życiu. kilku z nich załatwiłem pracę. moja żona dostaje od nich regularnie kwiaty jako podziękowanie, a jestem w Polsce od 8 miesięy. apeluje do Warszawiaków, rodowitych Warszawiaków, bo ci przyjezdni i tak nie zrozumieją, zajmijcie się tymi ludźmi sami. urząd miasta ma to gdzieś, wybory samorządowe już były. ci ludzie naprawdę nie potrzebują dużo. wybierzcie sobie jedno miejsce i jednego człowieka dziennie. kupcie mu chleb, masło, mleko, paczkę wędliny i słoik dżemu. to 10 zł dziennie. kogo stać na to niech tak robi. tylko jedzenie, nie pieniądze!
      • Gość: xxx Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom IP: *.xdsl.centertel.pl 25.02.11, 23:47
        Człowi e e e e e e ku !!! O C Z Y M TY piszesz ? . Jak chciałem kiedyś kupić coś do jedzenia żebrzącej menelicy to mnie obsypała wulgaryzmami . Od tej pory kupuję jedzenie bezdomnym kotom . I wiesz co ? . One są mi za to wdzięczne i wszystko zjedzą , nie grymaszą. A menele won , niech zdychają fiolety pier....ne.
        • Gość: gosc Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom IP: *.tktelekom.pl 26.02.11, 10:08
          nie każdy biedny to menel, nigdy nie byłeś w ośrodkach pomocy , nie wiesz jak się tam traktuje ludzi, jak długo mogą tam przebywać, więc nie mów ze wszyscy bezdomni to menele
        • Gość: wyznania_polskiego tak Ci dopomóż Twój "bóg", chłopaku. IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.11, 10:35
          daleko zaszedłeś.
      • Gość: Warszawiak Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom IP: *.home.aster.pl 26.02.11, 02:47
        > pomyślcie o tym nowobogaccy Warszawiacy wypijając w pubie drinka za 15 zł, że t
        > e 15 zł to zupa dla 5 osób w kanałach.

Zupę to przywozi straż miejska - a za 15 złotych to można kupić pewnie z 5 owocowych mózgotrzepów.

> może kiedyś wy będziecie tak prosić o życie

Życie to jest za darmo - chyba ci chodzi o picie?

> a jestem w Polsce od 8 miesięy. apeluje do Warszawiaków, rodowitych Warszawiaków, bo
        > ci przyjezdni i tak nie zrozumieją

Sam jesteś przyjezdny - w dodatku od 8 miesięcy dopiero tu mieszkasz. Wracaj do swojego miasteczka.
        • mariusz2010 Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom 26.02.11, 10:51
          Gość portalu: Warszawiak napisał(a):
          Zupę to przywozi straż miejska - a za 15 złotych to można kupić pewnie z 5 owoc
          > owych mózgotrzepów.
          Życie to jest za darmo - chyba ci chodzi o picie?
          Sam jesteś przyjezdny - w dodatku od 8 miesięcy dopiero tu mieszkasz. Wracaj do
          > swojego miasteczka.

Boże, broń od takich "warszawiaków" (((
      • Gość: pigula Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom IP: *.devs.futuro.pl 26.02.11, 07:00
        Człowieku, bredzisz...
        Weź sobie do domu jednego z drugim i go karm... Wolna wola...
        Mam z takimi ludźmi kontakt na bieżąco, w okresie zimowym... dość częsty. Zapytaj jednego z drugim, czy chce być zawieziony do noclegowni itp.? Eee... nieeeeeeeee... Bo tam trzeźwym trzeba być... Bo trzeba coś robić, choćby zamieść czy ziemniaki obrać...
        A tak... to, najchętniej: wykąpać (i to często z oporami), odwszawić i ogolić (również, prawie na siłę), z grubsza zaopatrzyć (jakieś otarcia itp.), dać czyste ciuchy, nakarmić, zastrzyk w dupę żeby nie telepało (bo, alkohol wyparował) i w drogę. Jakby jeszcze dali kielicha, to byłaby pełnia szczęścia. A za parę dni, to samo...
        Część bywalców, to znamy jak swoich. Wracają, jak bumerangi...
        • Gość: Olsztyniak Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom IP: *.play-internet.pl 26.02.11, 10:56
          Sam bredzisz. Nie wypiłem od kilkunastu miesięcy nawet piwa. Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Panisko się znalazło. Pójdź sam do tej noclegowni, kto wie, co Tobie los szykuje.
      • Gość: sprawiedliwy Słaba ta prowokacja IP: *.wroclaw.mm.pl 26.02.11, 09:26
        3/10. Widzę, że nawet poziom trollowania na forum schodzi na psy. Na drugi raz przygotuj się lepiej.
      • Gość: foksterierka Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.11, 09:30
        Q..wa, zawsze jak mowa o pomocy, biedzie itp, motłoch czepia się bogatych, bo oni powinni przeznaczyć pieniądze ze swoich rozrywek na pomoc biednym.. A weź jeden z drugim zamiast piwa Harnaś kup zupę bezdomnemu. Bogaci płacą wysokie podatki i to oni finansują te zupki. Teraz twoja kolej.
        • Gość: Olsztyniak Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom IP: *.play-internet.pl 26.02.11, 11:03
          Facet który mnie okradł, jest bardzo bogaty. Ale gdy zwróciłem się o zapłatę poszczuł mnie swoim gorylem. Toczy się zbiorowa sprawa przeciw niemu kolejny rok, ale formalnie, jest biedniejszy ode mnie. Obkuty w polskim prawie, ma pieniądze na prawników i umie to wykorzystać. Taki nigdy nie pomoże biednemu. Dla niego to szczochy, pomyje, itp.
          Oto obraz dzisiejszego PANISKA.
      • Gość: filut z Pragi jeszcze mu zone poslij niech mu laske robi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 09:37
        > kupcie mu chleb, masło, mleko, paczkę wędliny i słoik dżemu. to 10 zł dziennie. kogo stać na to niech tak robi. tylko jedzenie, nie pieniądze!

dla takiego drogiego pana co 13 lat mieszka w kanale to nie tylko sloik dzemu na dzien sie nalezy na zagryche do alpazurow, ale tez jego potrzeby seksualne musza byc zaspokojone

mysle ze ty z twoja szanowna malzonka nie mozecie pomijac tego waznego aspektu pomocy spolecznej - tutaj to juz nic nie kosztuje a 10 min przed praca na pewno bedzie mogla wygospodarowac i pomoc temu biednemu kanalarzowi
        • Gość: Olsztyniak Re: jeszcze mu zone poslij niech mu laske robi IP: *.play-internet.pl 26.02.11, 11:06
          Gość portalu: filut z Pragi napisał(a):

dla takiego drogiego pana co 13 lat mieszka w kanale to nie tylko sloik dzemu n
          > a dzien sie nalezy na zagryche do alpazurow, ale tez jego potrzeby seksualne mu
          > sza byc zaspokojone

j.w.
      • Gość: xxx Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom IP: 178.73.24.* 26.02.11, 09:51
        OK, pomyślę. Wypiję dzisiaj w pubie za ich zdrowie!
      • Gość: BAWARIAN Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom IP: *.pool.mediaWays.net 26.02.11, 10:04
        gregsmile, widziales kloszardow w Paryzu, Rzymie, Hamburgu, NYC, Sao Paolo, Mombasa? Napewno tak, wiec nie mow, ze polscy kloszardzi sa inczej ignorowaniu jak reszta swiata.
        Wcale nie roznia sie warszawiacy od innych.
        Nowobogaccy pracuja i placa za swoje drinki, kloszardzi spia w kanalach bez uiszczania zadnych oplat. PASOZYTUJA. Korzystaja z ciepla i pomieszczenia, ktore stworzyl ktos kto pracuje. Kanaly nie sa dzielem bozi.
        • Gość: Valek Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom IP: *.cust.telenor.se 26.02.11, 11:11
          Nowobogaccy pracuja i placa za swoje drinki, :)) Niejaki Bawarian majac lat 15 udaje doroslego wypisujac zaslyszane bzdety.Inny znowu udaje menela i klepie w klawiature. 90 % wpisow to radosna tworczosc nudzacych sie niezbyt powaznych ludzi
      • Gość: Magda Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 11:07
        > pomyślcie o tym nowobogaccy Warszawiacy wypijając w pubie drinka za 15 zł, że t
        > e 15 zł to zupa dla 5 osób w kanałach.

Albo źródło utrzymania dla wielu osób pracujących w tym pubie. Tak samo kupując ferrari, dajesz utrzymanie setkom osób w fabryce, zespole Formuły 1 itd. - oraz ich rodzinom.
      • Gość: Rychu W nosie mam pomaganie menelom. IP: *.spray.net.pl 26.02.11, 12:07
        Mi nikt nie pomógł. Na wszystko co mam tyrałem po 12 godzin latami. A inni tylko wyciągają ręce: daj, daj, daj... Niech też wezmą sami odpowiedzialność za swoje życie, a nie tylko żerują na innych.
        • jpelczar Popieram 26.02.11, 13:48
          Jestem przeciwny pomaganiu menelom w jakikolwiek sposób. Rozumiem, gdy komuś nie wyszło, ale przynajmniej stara się coś zmienić - takim ludziom trzeba pomóc, ale nie zatwardziałym menelom, którzy od lat myślą tylko, jak się nachlać. Czemu oni dostają mieszkania i inne przywileje (!) za darmo, a ja mam kredyt i masę podatków płacić - to znaczy, że lepiej być nierobem i wrzodem na d***. A co - też chcę mieszkać gratis.
          • Gość: adek Re: Popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 14:11
            jpelczar napisał:
            A co -
            > też chcę mieszkać gratis.

To zostan menelem kto ci broni ? Zobaczysz jak sie mieszka gatis
            • jpelczar Re: Popieram 26.02.11, 15:33
              A po co mam zostawać menelem ? To menele niech się wezmą do roboty i niech żyją za swoje pieniądze, a nie z kasy ciężko pracujących ludzi. Dość utrzymywania nieróbstwa z podatków, gdy brakuje pieniędzy na inne, ważniejsze cele.
        • Gość: Olsztyniak Re: W nosie mam pomaganie menelom. IP: *.play-internet.pl 26.02.11, 14:06
          Gość portalu: Rychu napisał(a):

> Mi nikt nie pomógł. Na wszystko co mam tyrałem po 12 godzin latami. A inni tylk
          > o wyciągają ręce: daj, daj, daj... Niech też wezmą sami odpowiedzialność za swo
          > je życie, a nie tylko żerują na innych.

Ponad dwadzieścia lat zasuwałem w swojej firmie po kilkanaście godzin, tworząc ją od zera.
          Wystarczył jeden cwaniak, umiejący wykorzystać polskie prawo, by wszystko znikło jak sen.
          A myślałem wtedy jak Ty.
          Zresztą, nie pragnę już niczyjej pomocy. Całym sercem jestem za dobrowolną eutanazją.
          Skoro nie można żyć inaczej.
          • Gość: Rurecki Re: W nosie mam pomaganie menelom. IP: *.Router.Korbank.pl 28.02.11, 10:23
            > Ponad dwadzieścia lat zasuwałem w swojej firmie po kilkanaście godzin, tworząc
            > ją od zera.

Nie robiłeś tego za free.
            • Gość: pmc Re: W nosie mam pomaganie menelom. IP: *.net-serwis.pl 05.03.11, 00:58
              > > Ponad dwadzieścia lat zasuwałem w swojej firmie po kilkanaście godzin, tw
              > orząc
              > > ją od zera.
              >
              > Nie robiłeś tego za free.
              Przez pierwszych kilka lat pewnie blisko zera.
              Wszystko inwestujesz w firmę inaczej ciężko aby się rozwinęła.
              To taki zakład z losem.
              Przez 3 lata byliśmy ze wspólnikiem najgorzej opłacanymi pracownikami swoich firm.
              Płacilśmy sobie może 1/3 tego co za naszą (ze wspólinkiem) pracę zapłacili klienci.

PM

• jagobar Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom 26.02.11, 12:40
        nie jestem pewna czy moja opinia doszła - popieram Pańskie zdanie absolutnie, póki ludzie będą wrażliwi na cudzą niedolę, mamy szanse trwać jako społeczeństwo, pozdrawiam Pana i wszystkich ludzi dobrej woli. Tzw. polityków takie sprawy nie interesują, wątpliwym jest czy dotyczą.
    • Gość: stefan Szkod mi tych ludzi , ale w noclegowniach mieliby IP: *.xdsl.centertel.pl 25.02.11, 23:42
      lepiej , jest jedno " ale" : tam obowiązuje zakaz spożywania paliw płynnych , a sądząc po "zmęczeniu" na twarzy Pani Małgosi mocno uderza w szyjkę.
      • Gość: jack Re: Szkod mi tych ludzi , ale w noclegowniach mie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 08:29
        Alkoholizm to choroba i nikt ktory jej nie przejdzie tego nie zrozumie.
        Ci ludzie wbrew pozorom nie chca tak zyc ale nie potrafia z tego wyjsc.Nie ma takich programow pomocowych przywracajacych ludzi do normalnej egzystencji jak np w Szwecji.
        Nawet jesli sa alkoholikami pomagac sie powinno .
        Nie jeden was znajdzie sie w podobnej sytuacji wtedy dopiero zrozumiecie .
        Pisze to bo mam takie doswiadczenie.Nie bylem alkoholikiem , mnie zniszczyl hazard Stracilem prawie 2 mln zlotych i praktycznie wyladowalem na ulicy .Dzis znowu zyje normalnie ale dlugo trwalo nim udalo mi sie podniesc. Wiem co to znaczy wiec pomagam czesto nawet jesli wiem ze ta pomoc niczego nie zmienia.
        • 1410_tenrok alkoholizm - choroba; pedofilia - choroba; zło- 26.02.11, 10:43
          dziejstwo - choroba; narkomania - choroba! Tylko my - podatnicy - mamy za te fanaberie płacić! Kosztem dróg, dzieci, szkół itp. Mam w nosie tego typu choroych i powiem więcej, nie zostaną tam, gdzie są! To jest ich wolny wybór.
          Wielokrotnie próbowałem dać zarobić bezdomnym. NIESTETY! Ci ludzie nie chcą żadnej pracy! To jest ich filiozofia życia, tak jak wszystkich innych, których widywałem na świecie. Menel polski niczym nie różni sie od menela berlinskiego, wiedenskiego, paryskiego, londynskiego, madryckiego, nowojorskiego czy innego. Lubi se chlapnąć i spoglądać na świat z boku.
    • Gość: dalt0n Pomagać tym co chcą, reszta niech sobie radzi... IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.11, 08:29
      Jak to jest ? Państwo wydaje pieniądze z budżetu na noclegownie dla bezdomnych a oni mimo to wolą mieszkać w kanałach. Może w takim razie skupimy ograniczone zasoby na tych, którzy zgłaszają się po pomoc, a reszta niech wcina trawę. Serce sercem, ale czasem trzeba rozsądek ponad emocje postawić.
    • Gość: Bieda Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pomoc" IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.11, 09:11
      Dla bezdomnych w NY na 42 ulicy z przyczepy kempingowej jest wydawana zupa z kawalkiem chleba codziennie.A na dworcu autobusowym - gorąca herbata.Moja znajoma wolontariuszka codziennie jezdzila mini-busem o godz. 22.00 i zbierali bezdomnych z ulic do noclegowni , ktora miescila sie w specjalnie zaadaptowanych piwnicach off Broadway -.Taka bieda, a księża jezdzą takimi wypasionymi furami - nie wstyd to? Podzielic sie z biednymi.
    • Gość: podatnik stanowcze NIE praktykom socjalnym IP: *.61.akron.net.pl 26.02.11, 09:14
      kolejny świetny pomysł na wydanie publicznych pieniędzy - BRAWO !
      full wypas socjal, dostawa zakąski do jabola, codziennie i gorąca zupka...
      jako jedna z osób płacących podatki mówię stanowcze NIE takim praktykom - wielkie zbiórki kasy na obiady dla dzieci w szkołach, a tu tak po prostu pieniądze się znalazły
      • fla Re: stanowcze NIE praktykom socjalnym 26.02.11, 09:25
        No właśnie...
        • Gość: jachu Re: stanowcze NIE praktykom socjalnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 09:35
          Zycze wam obu wyladowania na ulicy .
          Wtedy wasze postulaty nabiora innego wymiaru
          • Gość: gosc Re: stanowcze NIE praktykom socjalnym IP: *.tktelekom.pl 26.02.11, 10:10
            daj spokój, bogaty biednego nie zrozumie
          • Gość: Bawarian Re: stanowcze NIE praktykom socjalnym IP: *.pool.mediaWays.net 26.02.11, 10:13
            Kolego jachu.
            W rynsztoku mozna sie znalesc, ale nie mozna sie w nim wylegiwac. calymi latami. Polska to nie Indie, ze urodzony w slumsie musi tam pozostac. Polska to kraj szans! Kazdy Polak ma prawo do nauki, zycia i pracy w 2/3 swiata, tego zazdrosza miliardy innych ludzi! Ludzie z centralej Afryki z Azji z narazeniem zycia dostaja sie do Europy i nie zyja w kanalach, a osiagaja sukces spoleczny. Pracuja! Placa podatki.
            • Gość: albin Re: stanowcze NIE praktykom socjalnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 10:44
              Sprobuj sie tak powylegiwac kilka dni , bogaty jestes zarabiasz 250tys rocznie wiec mozesz sobie chyba pozwolic na kilka dni odpoczynku
              Wyjdz z domu bez grosza i poradz sobie tak jak oni przez chociaz tydzien. Wylegujac beztrosko odpoczniesz sobie od tego oslego pedu za pieniedzmi bo widac ze ewedentnie nie wplywa to dobrze na twoja psychike.
    • Gość: liberał [...] IP: *.acn.waw.pl 26.02.11, 09:51
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: BAWARIAN Re: Wybić a nie dokarmiać! IP: *.pool.mediaWays.net 26.02.11, 10:21
        Gość portalu: liberał
        Twoim postem powinien zainteresowac sie admin i prokurator.
        Jezeli myslisz, ze jestes anonimowy te sie mylisz.

• Gość: leszcz Re: Wybić a nie dokarmiać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 10:32
        Gdybym ja decydowal, a nie jestem biedny to bym wybil takich smieci jak ty .
        Szkoda ze nie mozna cie sprawdzic - cos czuje ze prog 10tys rocznie skazalby cie na utylizacje.
    • Gość: gość Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pomoc" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 09:51
      Kiedyś już tak też było w Warszawie.1 stycznia 1801 roku wyjechały na miasto wózki wiozące kotły z gorącą zupą rozdawano za darmo nędzarzom.W "Gazecie Warszawskiej" zachęcano do dawania składek na ten cel; pisano - "zupa ta, jeżeli nie jest dostatecznym pożywieniem,zachowuje przynajmniej od głodu, będącego pierwszym źródłem nieszczęść i występków"...
    • Gość: kolo Nie chcą mieszkać w ośrodkach bo tam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 10:25
      nie wolno im pić! Większości nie wyszło w życiu przez alko! Sami wybrali taką drogę! Nikt , czy samorządowiec czy przechodzień (warszawiak) na siłę im wódy nie wlewał! Dlaczego mam teraz mu pomagać! Ja pracuję, państwo zabiera mi 1/3 pensji! Jak wchodzę do urzędów, komisariatów, sądów, banków i innych państwowych instutucji spotykam się pogardą, patrzą na mnie i widzę w ich oczach "po jaką cholerę żeś tu przylazł???" Nikt mi nie pomaga! Sam na wszystko muszę tyrać! Zmagać się codziennie z olewaniem!!! Niech te cholerne śmiedzące menele nie narzekają! Zamiast upijać się do nieprzytomności każdego dnia niech zaczną pomagać innym!!!
      • Gość: albin Re: Nie chcą mieszkać w ośrodkach bo tam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 10:37
        Wiadomo ze problemem jest alkohol. Ale w Polsce nie ma p[rogramow ktore pomagaja takim ludziom wyjsc z nalogu.I tu jest problem .To jest choroba z ktora czlowiek rzadko sam sobie poradzi.
        Trzeba takich ludzi leczyc i przywracac do zycia a nie zaoferowac im nocleg i jedzenie gdy sa chorzy bo to nic nie daje. Oni nie zyja tak bo tak im dobrze - zmusza ich do tego choroba . Sprobuj jeden z drugim tak przezyc kilka dni - zrozumiecie wtedy jak silna choroba jest alkoholizm .
        • Gość: billy Re: Nie chcą mieszkać w ośrodkach bo tam... IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 10:56
          kolo smieciu-urzędnicy i policaje patrzą na ciebie tak jak ty pztrzysz na bezdomnych. więc życzę dobrego samopoczucia gnoju.
        • Gość: Olsztyniak Re: Nie chcą mieszkać w ośrodkach bo tam... IP: *.play-internet.pl 26.02.11, 11:12
          Ja nie piję. I nie ma dla mnie różnicy między pijanym menelem a pijanym właścicielem wilii.
          Niekiedy bywa, że ten właściciel okradł kiedyś tego, który stał się menelem.
          Nie wrzucam oczywiście wszystkich właścicieli do jednego worka. Większość doszła własną pracą. I myślę, że to nie ta większość wrzuca tu obelgi na biednych.
    • Gość: g Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pomoc" IP: *.84-49-134.nextgentel.com 26.02.11, 11:12
      ci co mają problemy z własnym ego na pokaz czyli - co by oni zrobili lub nie zrobili dla meneli , bezdomnych itd. powinni jako prawdziwi polacy , warszawiacy i inni katolicy wziąść sobie po jednej sztuce do domu i nie było by problemu ? ciekawe co ?! parówy zmiękły ? tylko na forach takie gówna rozpisują się , a w realu to nawet nie pomyśli albo ominie długim łukiem ... jak te odchody społeczeństwa chcą być bezdomni to niech zdychają na ulicach lub w kanałach "wolny" kraj ponoć mamy od 89r , prawda zawszone katole ?! no ale wszaże wolą to zwalić najlepiej na policję , a najlepiej niech gliniarz weźnie sobie takiego do domu ! co za bydło ! kloaka europy - polska , kraj przechszczonych żydów ( KK ), polaków z odzysku ( ukraińców ) akcja wisła i innego śmiecia napływowego , tzw polonusów co kiedyś ucieki i nagle się pojawili nie wiadomo zkąd a teraz uczą demokracji i uwrażliwiania . Wasz bozia dała wam duże mózgi do myślenia to zacznijcie ich używać to nie będziecie mieli takich problemów !! zresztą państwo się do czegoś zobowiązało !!! mnie to gó... obchodzi ja robę swoje , mamy DEMOKRACJE wolność poglądów , zacznijcie się interesować sobą a nie innymi to w tym kraju będzie lepiej ...
      P.S
      ja to proponuję dać im na głowę po 1 l spirytusu , a później pozbierać i do krematorium - to jest dopiero humanitaryzm...
      • jagobar Re: Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pom 26.02.11, 12:30
        pokrzepiające jest Pana zdanie w tym temacie, popieram i pozdrawiam serdecznie,
    • tyrfi Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pomoc" 26.02.11, 12:34
      Szary jesienny dzień, przenikające wilgotne zimno. Wychodziłem z marketu, przed wejściem stało dwóch bezdomnych - tygodniowy zarost, włosy zapuszczone, ubrania znoszone. Jeden z nich poprosił o datek - udałem, że nie słyszę - próbował zagrodzić mi drogę. Drugi powiedział: Zostaw go! Zadowolony z siebie popędziłem do domu z torbą wypchaną zakupami.
      Wieczorem poszedłem wyrzucić śmieci. Z daleka, z altanki śmietnika słyszałem głosy, jakby przytłumiony śpiew. W środku zobaczyłem tych samych bezdomnych, co wcześniej. „Bytowali” na legowisku zorganizowanym na kupie piachu do posypywania. Popijali z butelki wino, szykowali się do snu.
      Zrozumiałem! Bez tej butelki wina zamarzliby do rana - ta odrobina alkoholu była wytchnieniem, ukoronowaniem dnia, nadzieją na następny.
      Od tamtego zdarzenia nie odmawiam małych datków…. nawet na wino.
      Bezdomność jest początkowo wyborem z przymusu, z czasem przeradza się w chorobę. Niektórzy twierdzą, że bezdomni nie chcą pracować, no to spróbujcie zagonić człowieka po zawale, aby zdobywał góry. Jako społeczeństwo winniśmy zabrać się za leczenie, ale lepiej nie widzieć problemu, wszak sami pływamy na wierzchu - mamy się dobrze!
    • jagobar Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pomoc" 26.02.11, 12:35
      póki ludzie będą wrażliwi na cudzą niedolę, mamy szansę trwać jako społeczeństwo, budującym jest, że na tym forum sa ludzie, którzy tak myślą i działają, pozdrawiam wszystkich ludzi dobrej woli :)))
    • Gość: zyciowy Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pomoc" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 13:31
      Jestem wstanie zrozumiec tych ktorzy oburzaja sie ze z ich podatkow utrzymuje sie bezdomnych alkoholikow ale .... jak widz jak podatki ida na swiatynie opotrznosci i inne rownie bezsensowne wydatki to jednak czlowiek jest wazniejszy.
      To co idzie na bezdomnych to nic w porownaniu z tym co marnotrwawione jest w innych miejscahc.
      Wole zeby moje pieniadze trafily do bezdomnego alkoholika niz kolejnego polityka, ksiedza czy innej niepotrzebnej instytucji .
      Mam pieniadze na skromne zycie wiec pomagam bez wzgledu na efekt tej pomocy . Bycie bezdomnym to tragedia zyciowa i nawet jesli ten wyzebrany belt pomoze przetrwac do jutra to juz cos. Skoro nie ma innej prawdziwej alternatywy
    • Gość: Miły Jasio Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pomoc" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 23:55
      Zbliżająca się prywatyzacja SPEC-u może być datą klęski totalnej dla tych państwa. Oto może się okazać, że komercyjnemu, działającemu na zasadach gospodarki rynkowej, zarządcy sieci ciepłowniczej bardziej zależy na pustych studzienkach niż bezwładnemu miejskiemu molochowi. W skrócie: że prywaciarz może będzie wywalał z kanałów ciepłowniczych? Dlatego radni powinni być przeciw prywatyzacji SPEC!
    • Gość: gościu proponuje wypie*dolić z czerskiej IP: 178.73.49.* 28.02.11, 16:55
      wybiórczą i stworzyć tam lokal dla bezdomnych, dużo większy pożytek będzie DLA NAS WSZYSTKICH
    • Gość: wlhonline Od 13 lat mieszka w kanale. "Zupa to duża pomoc" IP: *.182.62.241.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.03.11, 00:15
      Ciekaw jestem ile takich zupek mozna by podarowac potrzebującym z pieniędzy ktore poszly na Swiatynie Opatrznosci Bozej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka