Dodaj do ulubionych

Ciepłomierze

28.02.11, 22:04
Troche mnie zdziwily kartki rozlepione przez ADM o wylaczaniu grzania i wody jutro z powodu cieplomierzy. Myslalem, ze juz wszyscy maja. Jesli to sytuacja podobna do wodomierzy (sporo lokali ma albo mialo nie dzialajacy licznik cieplej wody), to juz widze nasze rozliczenie.
Jak wasze podzielniki ciepla? Czy ktos sie na tym zna?
Obserwuj wątek
    • stemar15 Re: Ciepłomierze 28.02.11, 22:24
      Ja też tego nie rozumiem, przecież wszyscy mamy już liczniki założone w skrzynkach na korytarzu...
      A jako że mam wrażenie, że ostatnio wieczorami ciepła woda jest znacznie chłodniejsza niż wcześniej, znów nabieram podejrzeń. ADM pewnie chce coś pogrzebać w instalacji, a bez wyłączenia grzania się nie obejdzie. No ale pora przywyknąć, przypominam akcje PAMPERS i wmawianie nam głupot.
      • marcin.kaminski Re: Ciepłomierze 01.03.11, 08:11
        stemar15 napisał:

> ... przypominam akcje PAMPERS i wmawianie nam głupot.

O Pampersie NIGDY nie zapomnimy! Info w gablocie nadal nam o nim przypomina!
    • 7kevin Re: Ciepłomierze 01.03.11, 07:53
      moj działał......
      a mozę ak napisali a będą wymieniać cyrkulacje :)
      • angieinc Re: Ciepłomierze 01.03.11, 12:28
        Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić o co chodzi z tą cyrkulacją?
        Ja nie mam licznika cyrkulacji i nie wiem czy to dobrze czy źle?
        Wydaje mi się,że moje liczniki działają dobrze,ale pewnie okaże się dopiero przy rozliczeniu.
        • marcin.kaminski Re: Ciepłomierze 01.03.11, 12:58
          Cyrkulacja jest w większych mieszkaniach 3 i więcej pokojowych i ma za zadanie zapewniać w najdalej położonym kranie gorącą wodę od razu po jej odkręceniu bez konieczności spuszczania zimnej z całej długości wychłodzonych rur.
          Czy lepiej mieć czy nie mieć to kwestia względna. Ja mam działającą dopiero mniej więcej od połowy stycznia. Od tego czasu sprawdzam liczniki co tydzień i zużycie ciepłej wg wskazań dwóch liczników mam na podobnym poziomie jak przez pierwsze pół roku gdy działał mi tylko jeden. A i w porównaniu do zużycia w poprzednim eM nie ma jakichś drastycznych odchyłów to mniemam że akurat miałem to szczęście że co do ilości zużytej wody liczniki mnie nie rąbały.
          • angieinc Re: Ciepłomierze 01.03.11, 13:16
            Dzięki za wyjaśnienie!Teraz już wiem o co chodzi :-)
            • 82jano Re: Ciepłomierze 01.03.11, 19:16
              A czy ta wspaniała cyrkulacja nie powinna działać także w pionie? Chodzi mi o najwyższe piętra, a nie o wielkość mieszkania. Bo u mnie zanim poleci ciepła woda, to mija jakieś 30 sekund do 2 minut. Myślę, że jakieś pismo się przyda z prośbą o wyjaśnienie kto będzie płacił za wskazania zużycia ciepłej, podczas gdy leci zimna...
              • marcin.kaminski Re: Ciepłomierze 01.03.11, 19:49
                Akurat na najwyższych piętrach to macie najbliżej do kotła z wrzątkiem więc tam najszybciej powinna dotrzeć ciepła woda. ;-)
                A co do ciepło i wodomierzy to mi i sąsiadom nic nie zmienili. Może to była akcja jednostkowa i wymieniali tylko tym gdzie się nie dało reanimować licznika. U mnie jak pisałem wygląda na to że na razie (puk puk) liczą w miarę dobrze.
                • kalawala Re: Ciepłomierze 07.03.11, 09:43
                  w dzien przed ta informacja o zakladaniu czy tez zamaianie cieplomierzy w kotlowni strasznie cos "walilo", wydobywaly sie dziwne dzwieki i jak zauwazyliscie przez chwile nie bylo cieplej wody, moze to taki "pampers" zeby wliczyc w koszty "eksploatacji biezacej" koszt kolejnej naprawy, ilez to juz bylo pampersow i spuszczania wody z kaloryferow :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka