Dodaj do ulubionych

Ścieżka rowerowa z Targówka do centrum: fuszerka?

25.07.11, 09:23
Ta sciezka to najwieksze kuriozum jakie widzialem za ponad 5 mln zl, po co ludzie ktorzy kompletnie nie maja pojecia o budowaniu takich rzeczy biora sie za to. Mam nadzieje ze ludzie np. z Gdanska zaczna budowac sciezki w Warszawie, bo robia to juz na swiatowym poziomie.
Obserwuj wątek
    • olecky Ścieżka rowerowa z Targówka do centrum: fuszerka? 25.07.11, 09:23
      Odcinek przez Targówek jest niezły - nareszcie ścieżka, na którą da się legalnie wjechać, i to z różnych kierunków - ale od razu za wiaduktem kolejowym zaczyna się Polnische Wirtschaft - słup ogłoszeniowy i podpory znaków drogowych wstawione w wąskie gardło.

Szersza relacja:
      www.zm.org.pl/?a=radzyminska-117
      • Gość: World Re: Ścieżka rowerowa z Targówka do centrum: fusze IP: *.lpp.com.pl 25.07.11, 10:57
        A od października i tak ścieżki rowerowe będą świecić pustkami, takie to jest akurat potrzebne. Jeszcze tylko ok. 2 miesięcy tej tematyki :)
        • bosman_maly Re: Ścieżka rowerowa z Targówka do centrum: fusze 25.07.11, 10:59
          Nie dziwi to, gdy do wszystkich niedogodności dochodzi deszcz i niezgarniany śnieg.
    • Gość: kibic Typowa warszawska inwestycja! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.11, 10:20
      Książkowy przykład.
      • grzegorz_s_g Re: Typowa warszawska inwestycja! 28.07.11, 10:26
        Nie całkiem, wzdłuż Trasy Siekierkowskiej jest nieco lepiej. Co prawda zjeżdżając z mostu po południowej stronie kierując się na Gocław można wpada się na schody. Oczywiście jest wąski skręt, ale trzeba o nim najpierw wiedzieć, bo jak się ktoś wcześniej rozpędzi, to kaplica.
    • Gość: Tom Ścieżka rowerowa z Targówka do centrum: fuszerka? IP: *.stacje.agora.pl 25.07.11, 11:35
      A do tego zamiast wpajać pieszym, że czerwony to ścieżka rowerowa, zrobili czerwony chodnik.
      Ręce opadają...
    • galadh Ścieżka rowerowa z Targówka do centrum: fuszerka? 25.07.11, 11:46
      testowałam tę ścieżkę z pół miesiąca temu i powiem krótko - tragedia. ilość przejazdów, przejść dla pieszych, skrzyżowań z samymi pieszymi (zwłaszcza przy tesco) to jest jakaś chora sprawa. jazda, która spod wileniaka do obi powinna zająć mi rzeczywiście około 20min (może nawet krócej) przez te wszystkie utrudnienia rozciąga się do ponad pół godziny. smutne jest to, że zamiast tą ścieżką, bardziej opłaca mi się jeździć bródnowską, bo dużo szybsza i o wiele lepiej zaplanowana.

wielkie było moje zdziwienie, jak nagle przy skręcie w stalową ścieżka się urywa i łączy się z chodnikiem, na którym przecież trzeba maksymalnie zwolnić, bo a) piesi z pierwszeństwem, b) chodnik potwornie nierówny, każda płyta pod innym kątem. potem było już właściwie tylko gorzej. samo skrzyżowanie wileńska/stalowa/radzymińska woła o pomstę do nieba - stań na jednych pasach, zejdź z roweru, przeprowadź rower (jeśli chcesz być zgodny z przepisami....), stań od razu na drugich pasach, przeprowadź znowu rower i dopiero wtedy jedź dalej. przy tesco ścieżka i chodnik tworzą swoisty warkocz - raz po raz się przecinają. pod wiaduktem ścieżka nagle znika, by pojawić się około 50m dalej. dopiero dalsza część, do samego obi, jest jakkolwiek przejezdna, ale kierujący samochodami, jadący wzdłuż radzymińskiej, nie są jeszcze świadomi tego, że jest to też ścieżka rowerowa...

k o s z m a r. nigdy więcej, wolę nadkładać drogi, niż jechać taką trasą. pieniądze wyrzucone w błoto (albo może lepiej wlane w asfalt ścieżek, tam, gdzie są asfaltowe).
      • simpson85 Re: Ścieżka rowerowa z Targówka do centrum: fusze 25.07.11, 12:07
        zgadzam się z tobą w całej rozciągłości. Przejechałem tą trasę 2 razy (w obydwie strony) i mimo, że mieszkam o tzw. rzut beretem od, to nie będę z tej ścieżki korzystał.

Najbardziej smuci mnie takie marnowanie publicznych pieniędzy, a jeszcze bardziej zastanawia czy były jakieś konsultacje społeczne? Taki żart :P
        • opinos Wybory 25.07.11, 12:13
          Na dokończenie scieżki pieniążków nie ma, ale pieniążki są na rozwalanie dopiero co zrobionych przystanków przy "miśkach" Teraz powstaną kolejne nowe przystanki tak żeby czasem nie zmarnować kasy. Pamiętajcie o tym jak przychodzą wybory kto wydaje lekką ręką 5 mln i na co...
          • mroczny.tramwajarz Re: Wybory 25.07.11, 15:41
            Demontaż płyt to jeszcze nie "rozwalanie". A fundamenty zostały przygotowane w czasie budowy peronów - zamontują zadaszenia, ułożą te same płyty z powrotem, nic się nie zmarnuje. Nie licząc oczywiście robocizny, ale z drugiej strony - przez dwa lata z szerszych i równiejszych peronów wiele osób skorzystało.
      • Gość: kr Re: Ścieżka rowerowa z Targówka do centrum: fusze IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.11, 12:11
        > testowałam tę ścieżkę z pół miesiąca temu i powiem krótko - tragedia.

Eee tam. Jest kilka mankamentów (największy to brak przejazdu przez Szwedzką), ale generalnie jest nieźle, a parę rozwiązań naprawdę posuwa warszawskich drogowców o całe lata świetlne w stosunku do dotychczasowego poziomu.
        Nie wiem czemu ci to zajęło pół godziny (może nie wszytko było wtedy gotowe?) mi cały ten dystans zajął z 10 minut. Dobre jest:
        - wykorzystanie ulic serwisowych zamiast robienia obok nich ścieżek rowerowych zastawianych potem przez parkujące samochody (patrz np. Grójecka za Dickensa), mogliby tylko podłączyć kolejną taką uliczkę za Obi, wtedy dzięki jednemu przejazdowi i 20 m ściezki rowerowej cała trasa wydłużyłaby się o pół kilometra.
        - dobre uspokojenie ruchu na tychże uliczkach - z wyniesioną tarczą skrzyżowania i płytowymi progami spowalniającymi;
        - asfaltowa nawierzchnia z dobrymi obniżeniami krawężników
        - dobra separacja od pieszych i omijanie wiat autobusowych (choć faktycznie ze 2 przeploty dłaobyu się oszczędzić).
        Mam nadzieję, że dotrzymają słowa i wymienią ten brakujący kawałek chodnika między Stalową i Wileńskim. No i może zrobią coś z tą Stalową, skoro Tysiąclecia spadła z planu?
    • Gość: rowers A waadza sie tym bublem chwali IP: *.acn.waw.pl 25.07.11, 12:49
      w autobusach pokazują na ekranach zdjęcia tej drogi rowerowej z dumnym hasłem:"Rośnie!".
      Może by tak jakąś ulicę w centrum miasta tak "zmodernizować" dla samochodziarzy:niech sie urywa na jakimś rondzie albo skrzyżowaniu,na którym postawić zakaz wjazdu.Niech sobie wysiądą i przepchną.
    • Gość: Grzech Ścieżka rowerowa z Targówka do centrum: fuszerka? IP: *.itsa.net.pl 25.07.11, 14:27
      Warto popatrzyć na inne ścieżki w Warszawie. Wygląda na to, że projektanci za punkt honoru postawili sobie to, by ścieżka urywała się w dziwnym miejscu. Ewentualnie budują ścieżki- kurioza, których długość nie przekracza 100 m. Przykład - ścieżka przy skrzyżowaniu Mickiewicza i Bohomolca na Żoliborzu. Ścieżki miały ułatwiać życie rowerzystom, a często wprowadzają ich "na minę" kończąc się nagle na ruchliwym chodniku pełnym pieszych.
      • rraleighh Wislostrada - Promyka - Bohomolca - Pl.Lelewela 25.07.11, 15:37
        - Slowackiego. Ten przejazd jest kompletny i bezpieczny, choc nie ma oznaczen na Promyka, na Braci Zaluskich i na placu Lelewela, ale sprawa jest dosc jasna po jednym przejechaniu sie.

Przejazdy przez Gwiazdzista przy Promyka i przez Mickiewicza przy Bohomolca wygladaja dosc tajemniczo, ale jako fragment tej dluzszej trasy maja sens :)
    • Gość: maria Ścieżka rowerowa z Targówka do centrum: fuszerka? IP: *.krus.gov.pl 25.07.11, 15:30
      Ścieżka rowerowa na odcinku od skrzyżowania al.Solidarności z ul. H. Rzeszotarskiej przebiega bezpośrednio przy budynkach mieszkalnych i wyjściach z bram podwórkowych. Zupełny brak widoczności przy wyjściu na chodnik grozi tragicznymi wypadkami. Wychodząc z ul. Rzeszotarskiej wchodzi się również bezpośrednio na ścieżkę rowerową nie mając żadnej widoczności od prawej strony. Istnieje bardzo duże zagrożenie dla pieszych i rowerzystów a zwłaszcza dla dzieci. Czy nikt z projektujących i wykonawców ścieżki rowerowej nie zauważył tego zagrożenia ?
      • Gość: tomek Re: Ścieżka rowerowa z Targówka do centrum: fusze IP: 91.198.145.* 25.07.11, 15:55
        to będzie pierwszy w warszawie odcinek ścieżki rowerower z ograniczeniem prędkości do 5 km/h.

faktycznie, miejsce o którym piszesz jest kwintesencją popisów przy tej ścieżce.

Nadmienię, że kawałek dalej zostawiono pieszym chodnik szerokości 4 płytek, od strony ulicy bardzo ruchliwej ulicy z dziurawą jezdnią, gdzie zbiera się woda, w dodatku z latarniami na środku. Proszę rowerzystów o wyrozumiałość w stosunku do pieszych - nie ma co im się dziwić, że chodzą po ścieżce.
    • mr.pen Ścieżka rowerowa z Targówka do centrum: fuszerka? 25.07.11, 23:47
      Co zrobic Kolejny Sukces i Krok Milowy wladz miasta i dzielnicy, kto rzadzi tym miastem?
    • Gość: Edgar Nie od dziś wiadomo, że w ZMIDzie pracują idioci IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.11, 23:59
      Ta ścieżka to 478 odcinek z serii o kretynach z Zarządu Miejskich Inwestycji Drogowych. Tam do pracy trafiają tylko najcięższe przypadki.
    • Gość: florek Elbląg - bubel inwestycyjny modrzewina (miał byc l IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 09.08.11, 00:52
      Tu macie lepsze :kwiatki " :
      www.youtube.com/watch?v=0k2bvlGEza8
      Tak wladze Elbląga wyrzucają w bloto euro i zlotówki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka