Dodaj do ulubionych

Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed podwyżką

IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.11, 10:47
po co ludzie jadą do punktu obsługi pasażera i stoją kilkunastoosobowej w kolejce żeby doładować kartę, skoro to samo można zrobić od ręki w każdym przystankowym automacie, w większości kiosków, w wielu spożywczakach itd???

sentyment do kolejek z czasów PRL-u?
Obserwuj wątek
    • Gość: gari Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed podwyżką IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.11, 10:51
      Jak widzę te kolejki a obok 15 metrów dalej wolne biletomaty to mnie pusty śmiech ogarnia.
      • Gość: hegemon® głupole jak zwykle zaskoczeni IP: *.acn.waw.pl 13.08.11, 11:50
        zostawiaja wszystko na ostatnia chwile i sie dziwia ze stac w kolejce musza :-)

• Gość: joj PiSmaki... płacą wam od linijki wypierdzin? IP: *.aster.pl 13.08.11, 16:22
          Właśnie poszedłem do automatu biletowego i "załadowałem" kartę na dwa kolejne kwartały. Żadnej kolejki nie było...
          • Gość: xx Re: PiSmaki... płacą wam od linijki wypierdzin? IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.11, 22:40
            Jasne, też tak zrobiłem.

A kartę wyrobiłem sobie w piątek (czyli w ostatniej chwili) w Citibanku w kulturalnych warunkach :-) Zamiast stać z dziczą w kolejce - siedziałem u doradcy przy kawie w pustawym oddziale. Zdjęcie zrobili mi na miejscu (nie trzeba przynosić swojego), kartę wyrobili w 15 minut... I jeszcze dostanę 10% zwrotu za bilet - za każdym razem, kiedy go kupię... Reklamują możliwość oszczędności 20%, ale to jest mało realne (trzeba mieć kartę debetową Citi ZTM i kartę kredytową Citi ZTM równocześnie - po co to komu...).

W automacie na stacji doładowałem bilet (po potwierdzeniu z infolinią Citi, że zwrot dostanę na konto za miesiąc - teraz zapłaciłem całą kwotę). I nie jestem powiązany z Citi, oprócz tego że jestem od kilku lat ich klientem. Ale założyć tam darmowe konto to chyba żaden problem...
            • taka_prawda500 Re: PiSmaki... płacą wam od linijki wypierdzin? 13.08.11, 23:37
              Gość portalu: xx napisał(a):

> Jasne, też tak zrobiłem.
              >
              > A kartę wyrobiłem sobie w piątek (czyli w ostatniej chwili) w Citibanku w kultu
              > ralnych warunkach :-) Zamiast stać z dziczą w kolejce - siedziałem u doradcy pr
              > zy kawie w pustawym oddziale. Zdjęcie zrobili mi na miejscu (nie trzeba przynos
              > ić swojego),

A ja właśnie wzięłam swoje - nie mam zaufania do przypadkowych fotografów u których za retusz zdjęcia trzeba dodatkowo dopłacać. mam swojego i efekt jest taki, że nie muszę się wstydzić pokazując kartę. Nie każdy jest fotogeniczny...
    • Gość: zniesmaczony_hgw bufetowa out z ratusza! IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.11, 10:55
      Karta miejska nie tylko drożeje, ale od dawna narusza podstawowe standardy ochrony prywatności - peowczycy chcą mieć wszystkich w bazie jak przystało na wielkiego brata.
      • Gość: War Kupcie sobie auto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.11, 11:02
        jw
        • Gość: lola Re: Kupcie sobie auto IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.11, 11:04
          ludzie są dziwni... ja kupiłam kartę miejską jak zawsze w biletomacie :/
    • Gość: mkk Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod IP: *.play-internet.pl 13.08.11, 11:03
      Likwidacja biletow tygodniowych i dwutygodniowych to SKANDAL!!!!!!!!!!!!!
      • rydzyk_fizyk Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod 13.08.11, 11:16
        Zgadza się.
        Nie bardzo rozumiem co miasto chce np. oferować turystom, którzy przyjeżdzają do Warszawy na tydzień.

Szczególnie, że nie ma żadnego uzasadnienia dla likwidacji kodowania tych biletów elektronicznie.
        • robert_wwa Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod 13.08.11, 11:22
          To prawda. O ile na jedną linię jakoś tam tłumaczyli znikomym zainteresowanie i może faktycznie tak jest, o tyle tygodniowy to porażka. Będąc turystą na pewno nie będę jeździł na jednorazowych, ani codziennie kupował dobowych i tym bardziej 30dniowego gdzie stracę. 7 lub 14 dni to idealne rozwiązanie na bilet turystyczny. A tak opinia o nieprzyjaznej komunikacji będzie szła w świat, a chyba każdy zanim się gdzieś wybierze to patrzy jak się po mieście które odwiedzamy poruszać itd.
          • franz.joseph Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod 13.08.11, 13:10
            Po co komu dotowane turystyczne? Turysta przyjedzie niezależnie od tego, czy tygodniowe są, czy ich nie ma. Na całym świecie turystów się doi, komunikacja ma być tania przede wszystkim dla miejscowych.

W Pradze nie ma tygodniowych, a nie słyszałem, żeby w świat szła informacja o nieprzyjaznej komunikacji. Co więcej, miesięczny jest tylko trochę droższy niż dwa trzydniowe.
            • robert_wwa Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod 13.08.11, 14:43
              Cóż nie uważam, aby należało doić turystów. Stąd pewnie podstawa różnicy poglądów w tej sprawie.
            • taka_prawda500 Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod 13.08.11, 23:42
              franz.joseph napisał:
              > W Pradze nie ma tygodniowych, a nie słyszałem, żeby w świat szła informacja
              > o nieprzyjaznej komunikacji
              . Co więcej, miesięczny jest tylko trochę droższ
              > y niż dwa trzydniowe.

A porównaj sobie różnicę pomiędzy dwoma trzydniowymi a 30-dniowym w Warszawie...
    • robert_wwa Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod 13.08.11, 11:18
      Młodzi i starzy i sentyment do PRL? Ale chyba tak. Jest taka masa punktów do doładowania, że ciężko mi zrozumieć stanie w kolejce poza faktem, że ktoś to po prostu lubi. Można było to też zrobić tydzień czy dwa temu, ale każdy ma swoje rozrywki. Ja doładowałem kartę 3tyg temu i do końca roku mam z głowy i zajęło mi to ok 1minuty. Widać jak zawsze ludzie mają czas to ich sprawa.

A pani która mówi, że się wścieknie jak powiedzą że robi to na ostatnią chwilę jest śmieszna. Ostatni tydzień to jest na ostatnią chwilę. A oczekiwanie więcej kas to już kuriozum, nie po to ZTM wprowadza podwyżki aby teraz zachęcać ludzi do ich obchodzenia. Gdzie tu logika?
      • Gość: lu Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.11, 12:49
        ja tez dziwie sie tym tlumom na Ratuszu. O ile jeszcze stojacych w kolejce po karte jestem w stanie zrozumiec, to juz tych, co musza doladowac w okienku juz nie. W metrze sa 4 biletomaty, gdzie bez problemu i bez kolejki mozna doladowac karte
        • dorsai68 Ludzie to barany. Tylko ich strzyc. 13.08.11, 14:37
          4 automaty i dwa kioski ładujące bilety na stacji, dodatkowo nowy kiosk w "Błękitnym" również ładuje karty.
    • rudy_63 Kasy PKP są puste 13.08.11, 12:02
      Dlaczego w nich ludzie nie kupują ?
    • Gość: swan to jak to jest z tymi Warszawiakami? IP: 89.174.254.* 13.08.11, 12:35
      z sondaży wynika, ze są niezywkle wprost zadowoleni ze swojej sytuacji zawodowo-materialnej czemu dają wyraz w czasie wyborów bo idą na nie w ramię w ramię z Lisem, Wojewódzkim czy Krauze mając prawdopodobnie z tymi wyżej wspólnotę i interesów i ideii a tu się okazuje, ze dla jakichś kuziwa drobnych ustawiają się w kolejkach i tracą na to godziny? Wojewódzki tez tam z nimi stoi w tej kolejce po tańsze bilety?

Kurde - mieszkam w tym mieście, jestem uwstecznionym, przegranym kaczystą ze smutnym życiem ale do łba by mi nie przyszło tracić czas z powodu takiej pierdoły..
      Ludzie!! Przeciez jesteście elitą; idźcie wiec na siłkę albo na jakiś basen rzeźbić klatę a nie róbcie obciach.. Przecież jesteście elitą i wasz przykład promieniuje na resztę kraju wiec nie odstawiajcie lipy...
      • rydzyk_fizyk Re: to jak to jest z tymi Warszawiakami? 15.08.11, 14:31
        To tylko błąd w Matrixie ;)
    • Gość: lu podwyzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.11, 12:53
      Najpierw zdjeto reklamy z autobusow i tramwajow, a potem zafundowano podwyzki. A przeciez mozna bylo wplywy z reklam przeznaczyc na dofinansowanie ZTMu
      • Gość: swan Re: podwyzki IP: 89.174.254.* 13.08.11, 13:04
        Najpierw zdjeto reklamy z autobusow i tramwajow, a potem zafundowano podwyzki.
        > A przeciez mozna bylo wplywy z reklam przeznaczyc na dofinansowanie ZTMu

tak to robią normalni ludzie ale nie w Warszawie bo tu wyraźnie jak na dłoni widać, zę ludzie sa są tym bardziej szczęśliwi im więcej kosztuje ich utrzymanie
    • Gość: Walabia Rondo Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.11, 12:57
      Wczoraj w godzinach popołudniowych od ręki, bez czekania (nikogo nie było) doładowałam bilet w biletomacie na Rondzie Wiatraczna koło przystanku tramwajowego w stronę Centrum. Miło, bez stresu, czekania i jeszcze maszyna podziękowała za transakcję :) Niektórzy to sobie lubią utrudniać życie, na cóż by narzekali? ;)
    • Gość: lola Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed podwyżką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.11, 13:13
      Od kiedy nie można doładować karty w pierwszym lepszym kiosku?
    • Gość: Galeon Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed podwyżką IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.11, 13:24
      Nie dla wszystkich podwyżki są groszowe. Do tej pory kupowałem 30-dniowy na jedną linię, bo metrem dojeżdżam do pracy i więcej nie potrzebuję. Teraz likwidują ten rodzaj biletu, więc dla mnie podwyżka z 52 zł na 90 zł to NIE SĄ GROSZE :(
      Kompletnie niezrozumiała jest argumentacja, że likwidują jakikolwiek bilet elektroniczny, bo się nie opłaca. To raczej chęć wydojenia pasażera.
      No cóż, niechętnie, ale wracam do samochodu...
      • robert_wwa Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod 13.08.11, 14:45
        Zamiast miesięcznego kup kwartalny. Z 52zł przesiądziesz się na średnio 73zł, 21zł to żadna podróż autem nie będzie tańsza.
        • Gość: poczciwy Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.11, 19:41
          co to za rada? porównaj sobie w takim razie ceny kwartalnych
          • robert_wwa Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod 13.08.11, 20:16
            Kwartalny 220zł czyli średni 73zł miesięcznie wychodzi. Więc jest to lepsza opcja niż kupowanie 30dniowego za 90zł. Ma kolega 21zł drożej, a nie 38zł. Rocznie oszczędza 204zł. Co w tej radzie nie tak?
    • enpori Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed podwyżką 13.08.11, 13:47
      do tej pory kupowałam tylko bilety miesięczne na jedną linię, gdyż korzystam tylko i wyłącznie z metra. w poniedziałek wracam z urlopu do warszawy i planuję przedłużyć kartę.. i mam pytanie, ile miesięcznych biletów mogę kupić na zapas? będę wdzięczna za pomoc..
      • pathos_phobos Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod 13.08.11, 14:48
        Najpierw jeden 90dniowy,AKTYWUJESZ!!! i potem drugi.Tyle można max.
      • Gość: dfgh Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod IP: *.aster.pl 13.08.11, 14:58
        kup milion bedziesz bogata
      • Gość: m Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.11, 15:39
        jest komunikat w autobusach, że można na jednej karcie zakodować tylko dwa kontrakty danego typu, czyli w tym przypadku dwa miesięcze jednym słowem - lepiej od razu kupić 3 miesięczny
    • Gość: sss warszawo, taki cios dla kochanej prezydentowej ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.11, 13:55
      poczekajcie na podwyzke i wtedy kupcie bilety, premie i nagrody dla urzedasow PO nie moga byc niskie :)
    • Gość: kolia Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed podwyżką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.11, 14:05
      na poczcie na Świętokrzyskiej nie ma żywej duszy..a doładowywać można na okrągło całą dobę...
    • Gość: emeryt Jak w gębokiej komunie- można z ludzi zrobić bydło IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.11, 14:30
      kłębiące się za kilkadziesiąt złotych . Gratulacje dla bufetu .
      • robert_wwa Re: Jak w gębokiej komunie- można z ludzi zrobić 13.08.11, 14:47
        "Bydło" samo się tworzy. Normalni ludzie nawet jak kombinują to mają setki biletomatów, kiosków, każdą pocztę i mieli dużo czasu na zrobienie tego niekoniecznie ostatni tydzień.
        • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Normalni ludzie nie kombinują. IP: *.jmdi.pl 14.08.11, 10:12
          Normalni ludzie pracują i zarabiają, więc nie mają czasu ani potrzeby tłoczenia się w kolejkach za parę złotych.
          • robert_wwa Re: Normalni ludzie nie kombinują. 14.08.11, 12:46
            To chyba nie do mnie było?
    • Gość: Karramba Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed podwyżką IP: 178.73.49.* 13.08.11, 14:48
      Kolejka na stacji Metro Centrum dziś była, ale nie do kas tylko do informacji. Wyzerowanie biletu dotychczasowego za zwrotem kwoty niewykorzystanej oraz naładowanie karty na 3 mies. zajęło mi 5 minut. Następnie w kiosku doładowano mi kartę na kolejny kwartał. Będę jeździć po starych cenach do 8 lutego 2012.
    • mr.pen Warszawa wybrala POdwyzki 13.08.11, 14:55
      Warszawa wybrala POdwyzki, za bledy wyborcze niestety musza zaplacic wszyscy
      • robert_wwa Re: Warszawa wybrala POdwyzki 13.08.11, 15:51
        A możesz przy okazji przypomnieć jakie pomysły miała opozycja aby zbilansować rosnące koszta funkcjonowania transportu w mieście? Bo w 2008 koszt KM to było jakieś 1,4mld w 2012 będzie to już wg założeń 2,3mld. Jakoś nic nie mogę znaleźć. Ba nawet niczego jak zbilansować różnicę między 2011 a 2012 a tylko to to mowa o 300mln.
        • luni8 Re: Warszawa wybrala POdwyzki 14.08.11, 08:33
          > A możesz przy okazji przypomnieć jakie pomysły miała opozycja aby zbilansować r
          > osnące koszta funkcjonowania transportu w mieście? Bo w 2008 koszt KM to było j
          > akieś 1,4mld w 2012 będzie to już wg założeń 2,3mld. Jakoś nic nie mogę znaleźć
          > . Ba nawet niczego jak zbilansować różnicę między 2011 a 2012 a tylko to to mow
          > a o 300mln.

A kto zakazał reklam w komunikacji miejskiej?
          Jakieś pieniądze z tego chyba były. Może nie 2 mld ale jednak.
          • robert_wwa Re: Warszawa wybrala POdwyzki 14.08.11, 12:46
            Ja była za likwidacją reklam bo estetyka miasta też jest ważna, ale ok. Tylko to nadal mało między. Między 2008 a 2012 rokiem mamy "dziurę" 900mln, a z reklam było jeśli dobrze pamiętam ok 40mln zł rocznie. Więc "grosze" nawet jeśli porównać tylko obecny rok do założeń następnego.
      • balcerek_jozef Re: Warszawa wybrala POdwyzki 13.08.11, 19:47
        mr.pen napisał:

> Warszawa wybrala POdwyzki, za bledy wyborcze niestety musza zaplacic wszyscy

ot co :) następne wybory znowu "wygra" PO
    • Gość: PRL Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.11, 15:03
      To masz małą wyobraźnię, skoro nie wiesz, po co ludzie stoją w kolejkach w punkcie ZTM. Odpowiem Ci - ja na przykład stałam po to, żeby dostać fakturę, której w spożywczaku czy kiosku nie dostanę!
      • Gość: Eee tam... Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod IP: 94.75.112.* 13.08.11, 16:13
        Niby dlaczego nie dostaniesz?
        Jak nie ma akurat "szefa" z pieczątką, to mówisz że mają przygotować fakturę i odbierasz np. jutro, czy za parę dni.
        • Gość: PRL Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.11, 23:46
          Nie takie to proste... A w punkcie ZTM już są dane do faktury w systemie, dokument dostaję od ręki. Mimo kolejki w 15 minut dało się to załatwić.
          Ale faktycznie - tych, co tylko chcą doładować kartę, nie rozumiem ;)
          • luni8 Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod 14.08.11, 08:37
            > Nie takie to proste... A w punkcie ZTM już są dane do faktury w systemie, dokum
            > ent dostaję od ręki.

Chyba jednak wolałbym poczekać dzień czy dwa na fakturę i bezstresowo kupić bilet niż się denerwować w kolejce.
            A jeśli faktura jest potrzebna bo firma zwraca kosztu dojazdu to w ogóle nie rozumiem co za różnica czy kupisz teraz czy później.
            • Gość: PRL Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.11, 10:07
              Faktura potrzebna do wrzucenia w koszty przy jednoosobowej dg. Także nikt mi nic nie zwraca, niestety ;) A skoro ważność kwartalnego i tak za 3 tyg. mi się kończyła, to wolałam przedłużyć przed podwyżką. I więcej czasu chyba na tym forum straciłam niż w kolejce :D
            • Gość: PRL Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.11, 10:11
              Faktura potrzebna do wrzucenia w koszty przy jednoosobowej dg, także nikt mi nic nie zwraca, niestety ;) A skoro i tak za 3 tyg. kończyła mi się ważność biletu kwartalnego, to wolałam przed podwyżką przedłużyć.
              I więcej czasu straciłam chyba i tak na tym forum niż w kolejce :D
    • twydra321 Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod 13.08.11, 15:31
      A ja to wogóle nie rozumiem tego problemu

Korzystam z tego rozwiązania

http://www.mojkredyt.com.pl/2011/08/13/jak-kupic-taniej-bilet-miesieczny/ i można 10% miesięcznie zaoszczędzić
    • kropkabezkitu Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod 13.08.11, 16:25
      Ja sobie dziś poszłam do swojej kasy pkp i kupiłam bez kolejki bilet do 8 lutego 2012 oszczędzając 160 zł i pozbawiając się kłopotu z pamięcią o doładowaniach i bladością zlaną potem widząc kanara który blokuje kasownik. Gdyby CitiHandlowy nie pobierał opłat za prowadzenie rachunku, czy wydanie karty pewnie bym skorzystała, ale pewnie za tą zniżką na której oszczędziłabym raptem 15 zł, pewnie tyle by mi zeżarło za to, że nie mam wpływów na konto 1 tys czy te okolice co mc na konto, albo użytkowanie karty. No sensk wychodzi na to samo, chyba, że ktoś i tak korzysta z citi. Mi sie karta kończy 16 więc wiadomo, że im później człowiek doładuje karte tym na dłużej będzie ją miał, więc po co miałam iść ładować 5 sierpnia, żeby mi tydzien zniżek uciekł :P
      • twydra321 Re: Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed pod 13.08.11, 20:01
        ale jesli ktos ma dochód 1500 i więcej i chce zaoszczędzi to karta miejska przy koncie w Citi to dobra sprawa

teraz kupując 2 kwartalne mozna jeszcze więcej zaoszczędzić
        www.mojkredyt.com.pl/2011/08/13/jak-kupic-taniej-bilet-miesieczny/
    • Gość: pasażer z biletem Szturm po bilety: chcą zaoszczędzić przed podwyżką IP: *.centertel.pl 16.08.11, 09:44
      ja zawsze ładuję kartę miejską na Poczcie i to zawsze bez kolejki, współczuję tym co stali w kolejkach za komuny i teraz w czasie kapitalizmu też. MZK Warszawa rozwalili na parę spółek: autobusy, tramwaje, metro, różni przewoźnicy autobusowi i coś tam jeszcze a to generuje dużą ilość prezesów i wiceprezesów plus zabranie reklam z pojazdów ot i podwyżki gotowe i bałagan też. to samo na kolei , była jedna PKP a teraz ponoć jest 38 spółek czyli totalny bałagan i dojenie pasażerów!!!!!!!!!!!!!! ludxzie ludziom zgotowali ten los.
      schody są po to żeby biec
      a schody ruchome po to żeby szybciej biec. oczywiście wyprzedzamy tylko z lewej strony!
    • Gość: dżeju jak to w koncu jest z przedłuzaniem biletów? IP: 193.46.186.* 18.08.11, 08:46
      W ZTM'ie przed podwyżką powiedziano mi, ze nie mogę przedłużyć biletu 90 dniowego przed upłynieciem jego ważności (we wrześniu), tylko w tedy mógłbym, gdy jego wazność skończyłaby sie przed 16.08 (bo jest inny rodzaj ładunku chipu)?
      Teraz dowiaduje się, że ludzie ładowałi po dwa bilety na raz na pół roku? - to jak to jest, kto tu kłamie...???
      • Gość: ten_typ_tak_ma Re: jak to w koncu jest z przedłuzaniem biletów? IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.11, 20:28
        możesz (mogłeś) dokupić jeden bilet (taki sam, jak już masz zakodowany do września)
        albo
        poprosić o "anulowanie" dotychczasowego biletu (tego do września), odzyskać część niewkorzystanej kasy i następnie na taką wyzerowaną kartę zakodować dwa kwartalne ważne do lutego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka