Gość: Gosc IP: *.resnet.colorado.edu 16.08.11, 09:11 A kiedy Polska odda mienie zrabowane przedwojennym wlascicielom? A kiedy wykupi obligacje II RP? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: w. wtedy inteligencja kupowała książki i sztukę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 09:37 No tak przedwojenna inteligencja kupowała książki i sztukę. Nie to co nowi przybysze do Warszawy, których może wnuki, jak dobrze pójdzie, wpadną na to, że na pustych półkach stawia się książki, a na pustych ścianach wiesza obrazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych ka... IP: *.subscribers.sferia.net 16.08.11, 09:59 Nie mogę patrzeć na te stare zdjęcia Warszawy, kamienice których nie ma, a w zamian jakieś klocki stoją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych ka... IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.11, 10:01 a czego mieli się dokopać - rzymskiego Koloseum? Odpowiedz Link Zgłoś
nieprawomyslny Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych ka... 16.08.11, 10:04 jak się dokopią do tych beczek, to potem budowa pójdzie gładko i na EUR12 na pewno zdążą. Odpowiedz Link Zgłoś
alik-w-plomieniach Re: Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych 16.08.11, 13:26 Nie dokopią się, teren na rogu Świętokrzyskiej i Mazowieckiej już zryli przy okazji wymiany rur dwa miesiące temu. Wolno im coś szło. Odpowiedz Link Zgłoś
niewypadek Re: Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych 16.08.11, 10:06 Odda wtedy kiedy bedzie mogla sobie na to pozwolic. Zwroc uwage, ze mienie zostalo odebrane przez komunistow a nie przez legelny rzad. Dzisiejsza RP nie wypiera sie odpowiedzialnosci tyko nie ma z czego zaplacic. Jesli tak ci na sercu lezy dobro poszkodowanych to mozesz sie dobrowolnie opodatkowac na ten cel i przyspieszyc proces. Jak dotad nie ma jednak chetnych dla tej inicjatywy a proba przeprowadzenia jej przez parlament to polityczne samobojstwo sa inne wazne rzeczy do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych IP: 217.153.60.* 16.08.11, 10:18 No i niestety, na skutek powstania zainicjowanego przez kierownictwo AK, setki tysięcy osób a w tym wielu z tych właścicieli, nie dożyło 1945 i nie bardzo jest komu oddać. Odpowiedz Link Zgłoś
niewypadek Re: Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych 16.08.11, 10:34 Ja rowniez stalem sie pragmatykiem i dzis widze powstanie jako zbyt wielka ofiare na oltarzu wolnosci ale kto mogl wiedziec ze nawet w wypadku przegranej skutki beda tak okropne? Iluz byloby wspanialych ludzi i jak fantastyczna bylaby dzis Warszawa gdyby nie Niemcy. Latwo to jednak przychodzi kiedy mam mozliwosc oceny sytulacji z perspektywy czasu a takze z mojej innej niz uwczesna mentalnosci i moralnosci. Ludzie wtedy byli inni, inaczej mysleli a ci co poszli do powstania to byli 'Warsaw finest'. Kto z nas wie jak by postapil wrzucony nagle w rok 44. Powstanie wybuchlo aby ocalic nasz kraj. Nie mialo wielkiej szansy powodzenia ale tez nikt nie wysylal tych ludzi na smierc specjalnie . Kazdy dowodzacy ktory idzie na bitwe prowadzi ja z nadzieja na wygrana chocby przeciwko wielokrotnie silniejszemu wrogowi. Za zniszczenia i smierc przedewszystkim odpowiedzialni sa NIEMCY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych IP: *.acn.waw.pl 16.08.11, 10:39 to niech niemcy teraz nam wybuduja drugie metro berlinskie Odpowiedz Link Zgłoś
niewypadek Re: Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych 16.08.11, 10:46 Ja mysle ze oni powinni wybudowac znacznie wiecej niz tylko linie metra. Ja bym chcial zeby wyburzyc palac kultury i na jego miejscu odtworzyc stara tkanke miejska, odbudowac wszystkie palacyki parki i uliczki wg fotografi i planow z 1935. To tylko taki pomysl. Nie bede sie przy nim upieral z pragmatycznych wzgledow., ale fajnie by bylo nie? Gość portalu: olo napisał(a): > to niech niemcy teraz nam wybuduja drugie metro berlinskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graf podpisuje sie pod tym :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 12:46 choć to zupełnie niewykonalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: occam Re: podpisuje sie pod tym :) IP: *.180.48.206.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.08.11, 15:27 Wystarczyłoby w sumie zażądać resztę reparacji od Niemiec, te z których zrezygnowały bodajże władze PRL(?). Po rzeliczeniu pozostałej im kwoty na dzisiejszą wartość myśle ze starczyłoby dokładnie na wiele więcej niz tylko to metro ;) Ale do tego potrzeba polityków z jajami a nie eunuchów. Wszyscy chcą nagle coś odzyskac od Polski. Najbardziej dziwią roszczenia rodzin niemieckich. Ale skoro współcześnie żyjący niemcy chcą zadośćuczynienia za to ze ich włądze wszczęły wojnę (światową) to nie widzę powodu dla jakiego Polska nie miałaby wznowic roszczeń wobec zasądzonych reparacji wojennych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych IP: 217.153.60.* 16.08.11, 11:08 Oczywiście że winni są Niemcy. W mojej osobistej ocenie winne są też osoby które bezpośrednio wydały rozkaz rozpoczęcia walki. AK było regularnym wojskiem, poszło walczyć na rozkaz, to nie było pospolite ruszenie. Myślę że podstawowym zadaniem wojska jest ochrona ludności cywilnej a zatem odsuwanie zagrożeń militarnych jak najdalej od tejże ludności. W tym jednach przypadku zdecydowano o rozpoczęciu walk dokładnie w samym środku skupiska ludności cywilnej narażając tą ludność na trudne do przewidzenia skutki. Szybkie zwycięstwo było mało prawdopodobne ze względu na szczupłość sił w zestawieniu z siłami wroga - "my na Tygrysy mamy VISy" itp. Łatwo jest gloryfikować po latach kierownictwo AK, trudniej byłoby ich chwalić na przykład leżąc pod gruzami własnego domu. Odpowiedz Link Zgłoś
niewypadek Re: Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych 16.08.11, 11:18 Gość portalu: jacek napisał(a): > Oczywiście że winni są Niemcy. W mojej osobistej ocenie winne są też osoby któr > e bezpośrednio wydały rozkaz rozpoczęcia walki. AK było regularnym wojskiem, po > szło walczyć na rozkaz, to nie było pospolite ruszenie. Myślę że podstawowym za > daniem wojska jest ochrona ludności cywilnej a zatem odsuwanie zagrożeń militar > nych jak najdalej od tejże ludności. W tym jednach przypadku zdecydowano o rozp > oczęciu walk dokładnie w samym środku skupiska ludności cywilnej narażając tą l > udność na trudne do przewidzenia skutki. Szybkie zwycięstwo było mało prawdopod > obne ze względu na szczupłość sił w zestawieniu z siłami wroga - "my na Tygrysy > mamy VISy" itp. Łatwo jest gloryfikować po latach kierownictwo AK, trudniej by > łoby ich chwalić na przykład leżąc pod gruzami własnego domu. Zgoda. Wiadomo ze dzis nikt nie wszczynalby powstania w takich okolicznosciach, ale wtedy? To byly inne czasy inni ludzie inne bylo wszystko. Dzis liczy sie kazdy zolniez i kazda ofiara cywilna a wtedy? 24 miliony rosjan zginelo w czasie wojny i nikt sie tym na bierzaco za bardzo nie przejmowal. To dzis nam sie wlosy na glowie jeza ale wtedy... Nie myslalo sie tak o ofiarach jak dzis. Ofiary musialy byc i tyle. Inna mentalnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziom Re: Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych IP: *.play-internet.pl 16.08.11, 13:12 Jasne dla obywateli to "nie może sobie pozwolić", dla kościoła może... jak to było? "KURZA STOPA!" Odpowiedz Link Zgłoś
niewypadek Re: Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych 16.08.11, 19:43 Oj chlopie, ja kosciola nie bronie, ale sam powiedz z czego placic? Ja tam polityka sie nie zajmuje bo za mlodu to robilem i dosc, ale na Kuwejt to nasza ojczyzna jeszcze nie wyglada a to sa miliardy zl potrzebne do zwrotu. Ja bym i kosciolowi tak zaraz nie oddawal tyle ze nie znam sprawy wiec sie nie wypowiadam. Za bardzo sie temat komplikuje. Ja to prosty jestem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rav51 Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych ka... IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.11, 11:33 Autorom artykułu polecam wizytę na ul. Świętokrzyskiej z kompasem w ręku - nauczą się rozpoznawać i dostosowywać kierunki świata do stron ulic. Albo przynajmniej niech zajrzą na stronkę Ministerstwa Finansów i sprawdzą adres. A może oni nie rozumieją słów: parzyste i nieparzyste? MF stoi po północnej, zarazem parzystej, stronie Świętokrzyskiej. Z nr 12. Skąd to dziennikarskie niechlujstwo się bierze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych IP: 91.198.145.* 16.08.11, 11:41 Właśnie skończyłam praktyki w gazecie i mogę powiedzieć, skąd to się bierze. W redakcji pracują generalnie sami "dziennikarze" po 30, trudno powiedzieć, czy z napływu - zresztą nie to jest problemem - w każdym razie pokolenie tzw. "japiszonów" - ci, którzy w dorosłość wchodzili w latach 90. Odnosi się wrażenie, że zostali dobrani tak, żeby bezwzględnie wykonywać polecenia przełożonych - w stylu - dziś piszemy artykuły o tym i o tym - i nie ma zmiłuj, czy dany dziennikarz zna się na temacie. Atmosfera pracy jak w fabryce, ogromna presja czasu i podporządkowanie przełożonym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSA Re: Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych IP: *.home.aster.pl 17.08.11, 12:18 Też tam pracuje i powiem że są tam ludzie z lubina i białegostoku i łodzi najczesciej z izraela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSA Re: IP: *.home.aster.pl 17.08.11, 12:18 Też tam pracuje i powiem że są tam ludzie z lubina i białegostoku i łodzi najczesciej z izraela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rav51 Re: IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.11, 15:51 DSA, a Ty to umiesz rozpoznać? Myślę, że nie w tym rzecz, skąd kto jest, ale jaki ma stosunek do wykonywanej pracy. Wydaje się, że nie jesteś inny/a. Nie nauczono Cię, że nazwy własne, np.: nazwy miast (także polskich), pisze się z dużej litery? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych ka... IP: *.infonet.com 16.08.11, 11:42 ... chyba od Nowego Świata, a nie "Nowego Światu"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tralala Re: Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 12:53 Słoik, nie zabieraj głosu kiedy klepiesz bzdury i siedź w swoim Pierdziszewie jak ci dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych 16.08.11, 12:58 Do Nowego Świata to dopłynął Kolumb.O ulicy mówi się "Nowego Światu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Gdyby nie to Powstanie Warszawskie... IP: *.189.34.26.atman.pl.34.189.213.in-addr.arpa 16.08.11, 11:45 Gdyby nie to Powstanie Warszawskie to mielibyśmy piękną stolicę, aż w kieszeni nóż się otwiera, takie piękne dziedzictwo zaprzepaszczone.... ;((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FuCzang <|-( Re: Gdyby nie to Powstanie Warszawskie... IP: 193.111.166.* 16.08.11, 12:15 Guzik byśmy mieli... Niemcy planowali przekształcić Warszawę w Festung Warschau (tak, jak Wrocław), a Rosjanie by się zbytnio nie certolili zdobywając umocnione miasto. Summa summarum miasto byłoby tak samo zniszczone... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: Gdyby nie to Powstanie Warszawskie... IP: 83.238.72.* 16.08.11, 14:06 Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FuCzang <|-) Re: Gdyby nie to Powstanie Warszawskie... IP: 193.111.166.* 16.08.11, 14:27 Jakieś uzasadnienie? Czy tylko: "Nie, bo nie."? Można było sobie obejrzeć, jak wyglądał Wrocław po wojnie. Cytat z Wiki (choć nie jest ona najlepszym źródłem, ale jakieś tam pojęcie daje...): "W wyniku walk między Armią Czerwoną i Wehrmachtem zostało zniszczone 70% miasta, a zabudowa niektórych dzielnic została zrównana z ziemią". Można sobie gdybać, czy te 25 % różnicy pomiędzy zniszczeniami miasta to dużo, czy mało. I tak po wojnie wyrównałaby to komuna (jak np. na MDMie). Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Z ciebie taki Chińczyk jak z koziej dupy siodło... 17.08.11, 21:26 Gość portalu: FuCzang <|-( napisał(a): > Guzik byśmy mieli... Niemcy planowali przekształcić Warszawę w Festung Warschau > (tak, jak Wrocław), a Rosjanie by się zbytnio nie certolili zdobywając umocnio > ne miasto. Summa summarum miasto byłoby tak samo zniszczone... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FuCzang <|-) Re: Z ciebie taki Chińczyk jak z koziej dupy siod IP: 193.111.166.* 18.08.11, 09:37 Wo de ye ye shi zhong guo ren. Przetłumacz sobie i potem się wypowiadaj. Na pewno większy ze mnie Chińczyk, niż z Ciebie kulturalny człowiek. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
niewypadek Re: Gdyby nie to Powstanie Warszawskie... 16.08.11, 19:45 Gość portalu: xyz napisał(a): > Gdyby nie to Powstanie Warszawskie to mielibyśmy piękną stolicę, aż w kieszeni > nóż się otwiera, > takie piękne dziedzictwo zaprzepaszczone.... ;((( To do Niemcow prosze pana z pretesjami. (glownie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx gdyby... IP: *.acn.waw.pl 17.08.11, 16:05 to zobacz do czego doprowadzily polskie ponoc rzady ?. w ciagu 60 lat,to co zostalo po wojnie rozpadlo sie Hitler z naszym miastem zrobil to,co i tak bysmy sami zrobili tylko duzo wiecej czasu by nam to zajelo Odpowiedz Link Zgłoś
blackbiber Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych ka... 16.08.11, 12:23 To ostatnia chwila by wykorzystać te odkrycie i stworzyć coś ciekawego, wystarczy trochę wyobraźni - podświetlić odkryte piwnice i zrobić nad nimi szklany chodnik... inaczej wszystko przepadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tralala Re: Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 12:56 I opóźnić budowę metra o kolejny rok, to miałeś na myśli? Przecież na coś takiego nasze chore prawo nakazuje urządziić kolejny durny przetarg, tak samo jak na kupno długopisów do urzędu. chore, chore, chore... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daw Re: Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 15:31 pomysł świetny, ale żeby to zrobić potrzeba pieniędzy, a według władz ich nie ma :/ a szkoda, to co w W-wie było najpiękniejsze zostało zniszczone, możemy pokazać choć część z tego co się zachowało, a tak mamy metro, ale nie atrakcję turystyczną <no chyba że 2linia metra to atrakcja :/> Odpowiedz Link Zgłoś
avadoro Ulica Wielka 16.08.11, 12:46 "Nieprzerwany ciąg kamienic biegł od Nowego Światu po Marszałkowską i dalej nieistniejąca już Wielką" - sugeruje to, że Wielka była przedłużeniem Świętokrzyskiej, tymczasem była ulicą do niej prostopadłą, o czym łatwo się można przekonać: www.trasbus.com/planywarszawy/1939/2203.jpg (mapa z 1939) lub www.trasbus.com/planywarszawy/1935/103.jpg (mapa z 1935). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DP Re: Ulica Wielka IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.13, 22:18 A ja znalazłem perfumy damskie w starodawnym flakoniku, gdzie napisane jest, iż wyprodukowała je firma INCO mieszcząca się na ul. Wielkiej 11 w Warszawie, zerknąłem na plan Warszawy z 1950 i już tej ulicy nie było, zaś na planie z 1910 ciągnie się od Polnej do Świętokrzyskiej. W którym roku zlikwidowano tę ulicę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graf złe zdjęcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 12:50 tylko, że na archiwalnym zdjęciu jest pokazana kamienica Mazowiecka 2 róg Świętokrzyska 22 www.warszawa1939.pl/index.php?r1=mazowiecka_2&r3=0 a wykopy są prowadzone przed Ministerstwem Finansów czyli chodzi o tę zabudowę www.warszawa1939.pl/index.php?r1=swietokrzyska_6&r3=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wars Re: złe zdjęcie IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 16.08.11, 12:59 kto by się w Gazecie przejmował takimi drobiazgami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krtek Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych ka... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.08.11, 13:01 Świętokrzyska była dużo węższa, ale też dużo ładniejsza, niż dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych 16.08.11, 14:20 Czekam, może kiedyś ktoś odtworzy wirtualnie starą Warszawę w 3D... Zakładasz okulary i wędrujesz:) Miasto ruin, ok, ale proponuję zrekonstruować miasto tętniące życiem, takie trzeba je pamiętać. Czas nie stoi w miejscu, ostatni konsultanci ewentualnego projektu dożywają swych dni... moja babcia ma już 94 lata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Wirtualne odtworzenie przedwojennej Warszawy IP: *.proxy.aol.com 22.08.11, 03:23 Odtworzenie wirtualnej Warszawy z okresu przedwojennego dałoby współczesnie żyjącym szansę porównania miasta z innymi ówczesnymi europejskimi stolicami. Możnaby naocznie przekonać się, co zostało stracone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fela-usa Budowac nie gadac ! nie zatrzymywac sie na pierdul IP: *.dyn.optonline.net 16.08.11, 14:43 nie szukasz zgrzybialych starcow i nie wstrzymywac prac jak na zlotej 44 he he ! oj polacy macie infre jak w 18 wieku ! Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Budowac nie gadac ! nie zatrzymywac sie na pi 16.08.11, 14:48 A wy bankrutujecie Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych ka... 16.08.11, 16:19 Moja ciotka w czasie okupacji miała tam bimbrownię. Żądam zwrotu aparatury! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lscr Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych ka... IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.11, 16:35 Proszę pytać najlepszego warszawiaka j. kaczynskiego, który tam walczył w powstaniu warszawskim. Odpowiedz Link Zgłoś
zarro Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych ka... 16.08.11, 16:37 No to opóźnienia murowane... Czy terminy są powiązane z Euro...2012!? www.markamiasto.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak o załączonym zdjęciu IP: *.acn.waw.pl 16.08.11, 17:20 Na załączonym zdjęciu widać wlot ul. Mazowieckiej w Świętokrzyską. Przed 1939 r. stały tam kamienice godne Paryża czy Wiednia. A dziś mamy tam Hanoi albo Nairobi. I niech nikt nie mówi, że nie ma pieniędzy na poprawę estetyki miasta - HGW w ciągu 8 lat prezydentury (2006 - 2014) ma do wydania około 100 miliardów złotych - to dobrze ponad 30 mld USD !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: o załączonym zdjęciu IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.11, 09:34 Premie, premie, premie. Tak samo jak podwyżka biletów ZTM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: Budowa metra: Dokopali się do przedwojennych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 19:02 > A kiedy Polska odda mienie zrabowane przedwojennym wlascicielom? A kiedy wykupi > obligacje II RP? Nie kłap tyle dziobem. Masz do odrobienia, u swojego prawowitego właściciela, zaległą pańszczyznę nie tylko za siebie ale i za swojego ojca, dziadka i pradziadka. No już do roboty, bo ekonom zdzieli po grzbiecie! Odpowiedz Link Zgłoś