Gość: taksowkarz 01 Re: Protest taksówkarzy: jadą w kolumnach pod Pał IP: *.aster.pl 22.09.11, 12:04 Tak Oporski z Ele TAXI dzwoni po korporacjach i namawia do przylaczania sie do nich Uwierzcie wiekszosc taksowkarzy nie zada podwyzek i nie chce miec nic wspolnego z Ele ani z Oporskim czy Rucinskimi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do taksówkarz Re: Protest taksówkarzy: jadą w kolumnach pod Pał IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.11, 12:26 Podaj swój nr boczny i przejedz sie po postojach i to opowiedz....i jeśli będziesz cały to ci uwierze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksowkarz Re: Protest taksówkarzy: jadą w kolumnach pod Pał IP: *.aster.pl 22.09.11, 12:41 prawda boli kolege ? a co ma do rzeczy jezdzenie po postojach z numerem bocznym - nie rozumiem kolegi? Wyglada to na zastraszanie z powodu innej opinii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MPT Re: Protest taksówkarzy: jadą w kolumnach pod Pał IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.11, 13:06 Nie jestem twoim kolegom....Numer tu podaj a po postojach pojeździj i mów że nie chcesz podwyżki. Odpowiedz Link Zgłoś
kpawlowski Szanowni Państwo! 22.09.11, 12:06 Jestem taksówkarzem z wyboru - lubię tą pracę, pomimo że mógłbym mieć inną.Wybrałem jednak ten zawód, bo daje niezależność. Chciałbym zwrócić Państwa uwagę na wzrost cen wszelakich dóbr. Pieczywo, napoje, benzyna, alkohol, papierosy, wszelkie artykuły użytku codziennego - non stop idą w górę. Stawka za tzw "trzaśnięcie drzwiami" jest niezmienna od niemal 10 lat - cóż w tym dziwnego, że chcemy podwyżki za takową? Opłaty za przejazdy ZTM drożeją, drożeją ubezpieczenia aut, drożeją koszty życia. My również mamy rodziny i potrzebujemy je utrzymać, tym bardziej że zawód taksówkarza dziś nie jest tym samym zawodem co 15 - 20 lat temu. Konkurencja na rynku jest spora, nie ma wyłączności takiej jak kiedyś miało MPT. Zwrócę Państwa uwagę również na rzecz, o której nikt nie mówi: w tych 10pln będziecie mieć Państwo wliczone pierwsze dwa kilometry każdego kursu. Czyli jadąc np z Saskiej Kępy z okolic ulicy Francuskiej w okolice Kamionka zapłacicie Państwo 10pln. Ta podwyżka wygląda strasznie tylko w teoriii, dzięki mediom (dziękujemy mediom) bo nie informują Państwa o wszystkich czynnikach! Piszecie Państwo o przewozach osób. Nie mam nic przeciwko, bo sam tak zaczynałem, ale nie oznacza to że są one legalne. Przepisy jasno regulują co to jest przewóz osób: jest to okazjonalny transport czyli śluby, studniówki, szybkie randki w limuzynach itp. Dodatkowo powiem Państwu, że przed ewentualnymi "przekrętami" w przypadku przewozów nie chroni Państwa absolutnie nic - skargi można złożyć co najwyże do korporacji a i tak to niewiele da. Taksówka zapewnia pewien poziom bezpieczeństwa: jeśli będziecie Państwo uważać, że opłata za kurs jest zawyżona w stosunku do ustalonej na obowiązkowej naklejce na szybie to możecie Państwo zgłosić się do odpowiednich urzędów i taki "przekręciaż/stary cierp" ma więcej problemów, niż o przekręt był wart.... Życząć miłego dnia, pozdrawiam serdecznie. Krzysiek, Glob Taxi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Szanowni Państwo! IP: 212.180.145.* 22.09.11, 12:33 Co to za bzdury??? Pan Panie Krzysztofie jeździ za 1,60 za km. Maksymalna stawka to 3zł/km. Możecie sobie podwyższać do woli i pławić się w luksusach wykonując jeden kurs dziennie (sarkazm - nikt wtedy do taryfy nie wsiądzie). Przestańcie próbować wycierać sobie gębę ratuszem i odgórnymi podwyżkami, tylko weźcie się do roboty i zaoferujcie klientom więcej (i uprzejmiej i kulturalniej i czyściej) to będą z wami jeździć nawet za wyższą stawkę. To się nazywa wolny rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
kpawlowski Re: Szanowni Państwo! 23.09.11, 08:53 Drogi Panie, Moje auto jest z 2008 roku, ma białą, skórzaną tapicerkę, dwustrefową klimatyzację. Codziennie kupuję prasę i wkładam ją do "kieszeni" fotela pasażera, tak aby klient mógł poczytać aktualności. Myję samochód co drugi dzień (na czarnym brud baaardzo widać) odkurzam codziennie lub częściej - w zależności od potrzeb. Mówię biegle po angielsku (CAE) i dość płynnie po niemiecku. Do pracu ubieram się w koszulę (nie mylić z polo czy t-shirtem), ciemne spodnie (najcześćiej jeansy) i pantofle/mokasyny. Znam Warszawę dość dobrze (idealnie nikt nie zna), jeśli nie wiem gdzie jest dany adres to nie mam najmniejszych problemów, aby poprosić klienta o wskazówki, mam fabryczny i dodatkowy GPS, woże też niezbędne mapy. Czego wymaga Pan więcej? Wodotrysku i jaccuzi w aucie? Życząc miłego dnia, pozdrawiam serdecznie Krzysiek, Glob Taxi Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Szanowni Państwo! 22.09.11, 13:36 Taksówkarz, a potrafi się kulturalnie wypowiedzieć :) Jestem pod wrażeniem :) Wnioskujcie sobie o podwyżki, niewiele mnie to obchodzi. Jakbym miał biznes z ograniczoną konkurencją i regulowanymi cenami, to też bym chciał jak najwyższe. Ale blokowanie przez was miasta to jest po prostu szczyt chamstwa. Macie specjalne pasy głównie dla siebie (teoretycznie dla autobusów), możliwość wjazdu na ulice zamknięte dla innych kierowców, powszechnie parkujecie na ulicy na zakazie, blokując bezczelnie pas ruchu. Wielu z was (nie wszyscy na szczęście) zachowuje się arogancko i niebezpiecznie w stosunku do innych kierowców. I jeszcze utrudniacie życie innym kierowcom i pasażerom zbiorkomu, świadomie blokując miasto. Oburzające. Odpowiedz Link Zgłoś
kpawlowski Re: Szanowni Państwo! 23.09.11, 09:00 Panie Zdziśku, Ja również uważam blokowanie miasta za szczyt głupoty - są inne sposoby zwrócenia uwagi na pewne sprawy. Nie rozumiem idei utrudniania życia innym - to nie da zamierzonego efektu, a wręcz odwrotnie - ludzie przestaną korzystać z naszych usług. Zgadzam się z Panem, że wielu "taksówkarzy" nie grzeszy kulturą ani rozumem - sam ostatnio tego doświadczyłem stojąc na postoju: tzw "cierpy" nawyzywali mnie od złodziei, skur....synów i tym podobne. Ich argumentem przetargowym była stawka po której jeżdżę - stwierdzili, że mając auto takie jakie mam na pewno okradam wszystkich wokoło. Cóż, powiem tylko tyle - wolę jeździć po 1,6pln niż stać po 2,4 i więcej. Życząc miłego dnia, pozdrawiam serdecznie Krzysiek, Glob Taxi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elorap Nieudolna próba "podregulowania" rynku IP: *.itsa.net.pl 22.09.11, 15:00 Szanowny Panie, Co to za argument, że kiedyś było inaczej? Żaden, bo co mnie to interesuje? Jeżeli chodzi o podniesienie opłaty początkowej to jest to nieudolna próba spłaszczenia cen wsród korporacji i akurat dla tych tańszych nieopłacalna. Przykład: Kurs 10km w dzien. Z ELE: Teraz: 6 (opłata początkowa) + 24 (10km po 2,40) = 30zł Po zmianach: 10 + 19,20 (8km bo 2km jest wliczone w OPł) = 29,20zł (TANIEJ NIŻ PRZED ZMIANĄ!!!!) Z Glob: Teraz: 6+16 = 22zł Po zmianach = 22,80zł Różnica w cenie między ele a glob: Teraz: 30-22=8zł => 36% Po zmianach: 29,20-22,80=6,40zł => 28% Wnioski: Panowie z droższych korporacji staną się bardziej konkurencyjni (jako, że różnice w cenach za całość usługi między korporacjami będą mniejsze) I CAŁY SZKOPUŁ W TYM, ŻE STANIE SIĘ TO KOSZTEM TAŃSZYCH KORPORACJI (wyliczenia powyżej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolak Re: Nieudolna próba "podregulowania" rynku IP: *.acn.waw.pl 22.09.11, 15:36 Ale kto powiedział że Glob musi podnieść stawkę? Może zostać przy 6 zł i wtedy będzie jeszcze bardziej konkurencyjny. A klienci będą walić drzwiami i oknami ... natenczas :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Nieudolna próba "podregulowania" rynku IP: 212.180.145.* 22.09.11, 20:39 Szkoda, że nie zrozumiałeś o co chodzi, a zabierasz głos. Ta opłata jest obowiązkowa, narzucana odgórnie i taka sama dla wszystkich - czy tego chcą czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolak Re: Nieudolna próba "podregulowania" rynku IP: *.acn.waw.pl 24.09.11, 06:47 Mylisz się. To jest ustalana GÓRNA granica, podobnie jak MAKSYMALNA stawka za kilometr jest 3 zł. Każdy może jeździć za mniej (i jeżdżą) i mniej pobierać na starcie (nie pobierają) - a dlaczego? Dlatego że zgodnie z przepisami trzeba mieć wywieszoną na oknie stawkę za km, ale startowego już nie - więc wszyscy ustawili na maksa - z drugiej strony czy dla klienta ta złotówka czy dwie(gdyby ktoś zmniejszył) miała znaczenie? Ludzie nie umieją liczyć i dla nich większą różnicę sprawia 10 groszy na szybie za km niż np 2 zł startowego - tymczasem aby to wyrównać trzeba by przejechać 20 km / a średni kurs w Warszawie to 5/6 km Odpowiedz Link Zgłoś
kpawlowski Re: Nieudolna próba "podregulowania" rynku 23.09.11, 09:09 Nie ma Pan racji - opłata początkowa jest regulowana przez Urząd Miasta Stołecznego Warszawy i żadne korporacja nie ma na to wpływu. Oczywiście mówię o taxi a nie przewozie osób. Życząc miłego dnia, pozdrawiam serdecznie Krzysiek, Glob Taxi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolak Re: Nieudolna próba "podregulowania" rynku IP: *.acn.waw.pl 24.09.11, 06:48 Pan nie ma racji - chyba od niedawna jest Pan taksówkarzem - UM ustala górną granicę - zarówno stawki za km jak i opłaty początkowej Odpowiedz Link Zgłoś
kpawlowski Re: Nieudolna próba "podregulowania" rynku 23.09.11, 09:06 Drogi Panie, Zapomina Pan o jednej, dość istotnej sprawie: w owych nieszczęsnych 10pln będą wliczone pierwsze dwa kilometry jazdy taksówką. Pana przykład również nie odsi się do rzeczywistości: ELE: 6pln (opłata początkowa) + 10km po 2,4pln nie da 30pln. Wie Pan czemu? Zapewne nie, więc pozwolę sobie wytłumaczyć: kwota końcowa winna wynieść 27,6 ponieważ w owych 6pln jest (a przynajmniej powinien być) wliczony pierwszy kilometr. W Globie, drogi Panie za taki kurs winien Pan zapłacić 21,4pln. Powyższe wyliczenia są zrobione przy założeniu jazdy bez korków, bez dodatkowych postojów itp - nie wiem czy Pan wie, ale taksometr "nabija" opłatę również za postój. Droższa korporacja drogi Panie wcale nie oznacza wyższej jakości usług oferowanych przez taksówkarzy.... Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Protest taksówkarzy: kolumny samochodów zabloko... 22.09.11, 12:08 "jechali bardzo wolno 60km/h" ?? przecież w terenie zabudowany ograniczenie jest do 50 :) gdyby jechali ze 20km/h to rozumiem -uciążliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieprawda nieprawda IP: *.aster.pl 22.09.11, 12:21 nieprawda jest ze 17 kororacji podpisalo petycje o podwyzce-korporacje jezdzace po 1.60 pln zabieraja klientow i firmy od Sawy Ele MPT kazdego dnia 2.40 za km kontra 1.60 za km widac jaka jes roznica w cenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DMG Re: Głównie ELE TAXI IP: 212.180.145.* 22.09.11, 12:35 O taksówkarz. Poznałem po braku kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
matur Protest taksówkarzy: kolumny samochodów zabloko... 22.09.11, 12:38 Poziom wypowiedzi DarkAngrl'a jest na poziomie cierpiarskim.. Zaciekle broni protestu, wyzywając innych. Cały stereotyp taksiarza - pewnie nim jest. Weź jeden z drugim, rzuć tą robotę w cholerę. Zatrudnijcie się na kierowniczym stanowisku w jakiejś firmie (prze ta tacy "mundrzy" jesteśwa) albo rozkręćcie naprawdę jakiś fajny biznes, do którego nie bedzie dokładać tylko zbierać kokosy (nawet raz w roku te kokosy na Bali). Nie podoba się? Won!!! Nikt was tam siłą nie trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
carol4210 Taksówkarze przejechali w proteście przez miast... 22.09.11, 13:08 Wyłapać , zabrać koncesje i wręczyc miotły.Szkoda ze nie żądają dotacji z budzetu.IDIOCI są w całej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miły Re: Taksówkarze przejechali w proteście przez mia IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.11, 13:24 Masz racje są w całej polsce....a Ty jesteś ich Wodzem Odpowiedz Link Zgłoś
carol4210 Re: Taksówkarze przejechali w proteście przez mia 24.09.11, 12:12 Dziękuję bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Sawicki Re: Taksówkarze przejechali w proteście przez mia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.09.11, 14:27 carol4210 napisał: > Wyłapać , zabrać koncesje i wręczyc miotły.Szkoda ze nie żądają dotacji > z budzetu.IDIOCI są w całej Polsce. A po co w ogóle koncesjonować tą działalność??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TAKSÓWKARZ DOŚĆ!!!!!!! IP: *.171.190.58.static.crowley.pl 22.09.11, 15:18 DOMAGAMY SIĘ ZNIESIENIA OBOWIĄZKU UŻYWANIA KIERUNKOWSKAZÓW!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Korki w centrum: to protest taksówkarzy [zdjęcia] IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.11, 15:27 Jestem stałym klientem korporacji MPT w jednym z miast wojewódzkich,jeszcze w tamtym tygodniu jadąc taksówką kierowca przekonywał mnie ,że są tani a tamci to złodzieje bo mają 10złza trzaśnięcie drzwiami-o co tu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kozi samochody jechały wolno, ok. 60 km/h. IP: *.rev.snt.net.pl 22.09.11, 15:45 "Rano na Grójeckiej kolumna taksówek zablokowała jeden pas ruchu w stronę centrum, samochody jechały wolno, ok. 60 km/h." - kto pisze takie bzdury? A ile miały by jechać przecież to obszar zabudowany więc i tak o 10km/h za dużo. Panie redaktorze, proszę przeczytać dokładnie to co się napisało przed opublikowaniem tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qaz Korki w centrum: to protest taksówkarzy [zdjęcia] IP: *.net 22.09.11, 17:11 banda cwaniaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Protest taksówkarzy: jadą w kolumnach pod Pał IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.11, 17:30 w dupie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Protest taksówkarzy: jadą w kolumnach pod Pał IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.11, 19:39 Podaj przykład jakiekolwiek usługi , której cena nie wzrosła od 10 lat.Tekst o wolnym rynku nie trafiiony skoro miasto nam reguluje stawki.Poszerzać strefy to ok , ale dołożyć taksówkarzowi 2-3 zł do kursu to już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Żłotówy...jeba ł was pies 22.09.11, 19:39 "Mieli ze sobą między innymi transparenty z hasłami "Pozwólcie spokojnie i uczciwie pracować!" Tiaaaa,biedactwa jedne. Nie pasi,to zmienic fach i na etacie dymać. Aha,przecież wy poza kręceniem fajerą i oszukiwaniu pasażerów nic nie potraficie. Za dzisiejszy bajzel na miescie j ebał was pies i małe pieski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stalker Re: Żłotówy...jeba ł was pies IP: *.aster.pl 22.09.11, 21:18 Zgadzam się z Tobą nessuno w 100%.Polski cierp to jeden z najgorszych gatunków rodzaju ludzkiego.Niech najpierw wezmą się za siebie - umyją się,nauczą choćby podstaw angielskiego,zmienią te szroty na czyste,sprawne samochody to może wtedy ich "pracę" ktoś doceni.Wstyd żeby w Warszawie każda taksówka była inna.W normalnych krajach,nawet arabskich taksówki są jednolitej barwy, a tutaj każdy ch... ma swój strój.Jak się nie podoba - zmienić pracę złotówy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Nie ma przymusu bycia taksówkarzem! IP: *.acn.waw.pl 22.09.11, 20:03 Jak się nie opłaca, to niech znajdzie sobie inną robotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wieśniak Korki w centrum: to protest taksówkarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 21:29 Jak czytam posty większości z was to widzę w was prostackich kmiotów, zakapiorów (przepraszam Bieszczadników) i zawistników. Jestem taksówkarzem i zadam wam jedno pytanie: Dlaczego w dobie tzw. wolnej gospodarki Rada Warszawy, nie dając nam NIC poza obowiązkowymi opłatami ustala cenę MAKSYMALNĄ za nasze usługi. Płacimy podatki, opłaty na rzecz korporacji, kupujemy za SWOJE pieniądze samochody, paliwo do nich, sami naprawiamy, opłacamy wszystko co nam się narzuca. Za to nie mamy nawet toalet na postojach, rozszerzają nam I Strefę pozbawiając należnej opłaty za dojazd do osiedli, gdzie nawet nie ma postoju dla taksówek. Cena za podstawienie taksówki wraz z pierwszym kilometrem ustalana była gdy paliwo kosztowało ok. 2,00 pln za litr. Wraz ze wzrostem ceny paliwa dziś ta cena powinna wynosić ok. 15,00 pln. W krajach zachodniej Europy cena za kilometr przejazdu taksówką oscyluje na poziomie 1,5 euro/km przy mniej więcej takiej cenie za litr paliwa. W Polsce przy cenie paliwa ponad 5,00 pln/litr cena za kilometr przejazdu taksówką wynosi niecałe 0,5 litra paliwa w droższych korporacjach (w tańszych nawet 1/3) a zatem koszt przejazdu taksówką 3 lub 4 osób na krótkim odcinku jest tańszy od przejazdu autobusem. Nie mówiąc o tym, że każdy z was chce więcej zarabiać, molestując o to szefa, to dlaczego odmawiacie tego prawa nam, taksówkarzom pracującym teraz już nie po 12 godzin dziennie ale po 14/16 również w weekendy tylko po to, żeby móc utrzymać rodzinę i być pomocny każdemu z was. Nie zliczę przypadków, kiedy pasażer wchodząc do taksówki niemalże płaszczył się przede mną, żeby jak najszybciej go zawieźć do celu bo ma zawalone terminy. A teraz opluwacie nas, odmawiając nam prawa do wywalczenia sobie lepszych warunków pracy. Życzę wszystkim zjadliwcom, narzekającym na pracę taksówkarzy, żeby wasz szef potraktował was tak samo jak wy nas w tym temacie. Z bratnim pozdrowieniem www.youtube.com/watch?v=Chdtqy5uns0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srutututu Re: Korki w centrum: to protest taksówkarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.11, 13:03 Bzdury gadasz kolego, gdzie płacą 1,5€/km za taksówkę w europie zachodniej... Dla twojej informacji to w europie zachodniej 1€/km jest rewelacyjną stawką w transporcie drogowym dla aut ciężarowych o ładowności 24t, w Polsce w tym biznesie płacą 3.5zł maks a nie powiesz mi że twoja taksa w mieście pali więcej od załadowanego zestawu na płatnej autostradzie? Odpowiedz Link Zgłoś
pa3dlo_z_warszawy nie będę wpuszczał złotówy wyjeżdżającej z 22.09.11, 23:26 drogi podporządkowanej jak i eliminuję wszelkie kulturalne zachowania kierowcy w stosunku do złotów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolak Re: nie będę wpuszczał złotówy wyjeżdżającej z IP: *.acn.waw.pl 24.09.11, 06:54 To będzie tylko świadczyło o twojej kulturze. Cham ze wsi wyjdzie ale wieś z niego nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek mnie taksiarze nie natną IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.11, 09:41 zainstalowałem w telefonie appkę taxity (za free) i mogą mi fiuknąć swoimi naklejkami na drzwiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taxi wawa Re: Protest taksówkarzy: jadą w kolumnach pod Pał IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.09.11, 07:28 To sobie zrób i 100% podwyżki. Chodzi o cenę MAKSYMALNĄ. Taksówkarze nie mogą podnieść wejściówki od 10 lat. Ile zarabialeś 10 lat temu, a ile teraz ? To waśnie taka różnica.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: Protest taksówkarzy: jadą w kolumnach pod Pał IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.11, 16:50 nie podnosiłeś żeby resztę wyjeb....a teraz już nie dajesz rady,wychodzą twoje rabaty i zniżki debilu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Taksówkarze zakorkowali wiele ulic IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.11, 16:52 Brawo p.prezydent W-wy Odpowiedz Link Zgłoś